Burn-out en je zorgverzekering: hoe zit het?
Tip een vriend:

Burn-out en je zorgverzekering: hoe zit het?

Dat de druk tegenwoordig hoog is, is geen geheim: werk, de kinderen, sociaal leven, fit blijven en dan af en toe ook nog een momentje voor je relatie en jezelf. Sta je langdurig onder stress? Dan kan dit leiden tot een burn-out en dat kan de beste overkomen. 

Burn-out in Nederland

Artsen noemen overspannenheid surmenage/neurasthenie. Na schatting hebbeh 263.500 mensen de diagnose overspannenheid gekregen van de huisarts. Opvallend is dat hiervan 67% vrouw is. Het is niet een exact aantal, maar echt een schatting. Er zijn ook mensen die zich alleen melden bij een bedrijfsarts of misschien wel helemaal niet melden. Kortom, het is een maatschappelijk probleem. Wij vroegen onze zorgexpert Joris Kerkhof hoe dit zit met je zorgverzekering. 

Wanneer heb je een burn-out?

Maar wanneer ben je overspannen of heb je een burn-out? Als je overspannen bent, moet je minstens drie van de onderstaande klachten hebben. Vermoeidheid en een uitgeput lichaam zijn hierbij kenmerkend. Heb je al minimaal een half jaar last van deze klachten? Dan spreken we van een burn-out. 

 • Vermoeidheid
 • Lichamelijk uitgeput 
 • Prikkelbaar
 • Angst- en paniekklachten 
 • Slapeloosheid 
 • Concentratieproblemen 
 • Vergeetachtigheid 
 • Onzeker
 • Besluiteloos 
 • Opgejaagd gevoel

Hoelang duurt een burn-out?

Hoe lang een burn-out precies duurt, verschilt per situatie en persoon. Volgens ArboNed, een arbodienst uit Nederland, duurt een burn-out gemiddeld acht maanden. Maar volgens Wilmar Schaufeli, Nederlanders arbeids- en organisatiepsycholoog, duurt het herstel gemiddeld zelfs 2,5 jaar. 

Hoe zit het met je zorgverzekering?

Het herstel van je burn-out wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar wie betaalt dit dan? Joris Kerkhof, zorgexpert van Independer, ziet in de praktijk vaak het volgende gebeuren: ‘’De burn-out is in de DSM-5 (handboek voor psychische stoornissen) omschreven als aanpassingsstoornis. En de behandeling van een aanpassingsstoornis krijg je niet vanuit de basisverzekering vergoed. Behandelingen van problemen die wel in de DSM-5 zijn opgenomen, krijg je wél vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt dan alleen je eigen risico. Je huisarts verwijst je om die reden vaak door naar de GGZ met een verwijzing op basis van een klacht die in de DSM-5 staat en dan krijg je vaak behandelingen voor cognitieve gedragstherapie. Officieel word je dan niet meer behandeld voor een ‘’burn-out’’. Soms krijgen mensen ook wel eens een label opgeplakt waar ze het niet mee eens zijn.’’ 

Waarom dan geen aanvullende verzekering?

‘’Een burn-out komt meestal niet uit de lucht vallen. Een ander probleem is vaak de aanleiding. Toch zijn verzekeraars het niet altijd eens dat een burn-out wordt behandeld onder een andere diagnose. Het is eigenlijk raar dat je je niet aanvullend kunt verzekeren voor de zorg van een burn-out terwijl het een (steeds groter) maatschappelijk probleem is. Waarom zou je bijvoorbeeld niet 9 behandelingen kunnen meeverzekeren voor je burn-out? Voor je lijf zijn er immers ook aanvullende verzekeringen, zoals fysiotherapie.’’ Aldus, Joris Kerkhof. 

Kijk eens naar alternatieve therapieën

Cognitieve gedragstherapie is niet voor iedereen de manier om te herstellen van je burn-out. Steeds meer mensen hebben daarom baat bij alternatieve geneeswijzen. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness, acupunctuur of gestalttherapie. De meeste van deze behandelingen krijg je niet vergoed uit je basisverzekering, maar voor deze therapieën kun je je wél (deels) aanvullend verzekeren. Let er wel op dat de behandelaar hiervoor aangesloten moet zitten bij een beroepsvereniging en een contract moet hebben met je zorgverzekeraar. Anders krijg je geen vergoeding. 

Met de contracteringstool kun je snel opzoeken of de alternatieve genezer of GGZ-instelling gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat je achteraf niet zelf voor (een deel van) de kosten opdraait.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Burn-out en je zorgverzekering: hoe zit het?”

 1. Lawerence schreef op 

  Keep this going please, great job! Fußballtrikots Kinder Günstig

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Is ok. I start wit you so... It is about instinct. Thank you"

Meneer Saratenu uit PUTTEN
2020-02-17, zorgverzekering

"Perfect "

Meneer Bogdan uit HARDENBERG
2020-02-17, zorgverzekering

"Alles is erg overzichtelijk "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, zorgverzekering

"Tevereden ? "

Meneer Bouchkroute uit ROTTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"My name is Przemyslaw Jezierski and the name of my girlfriend is Dorota Trzupek Please make it correct if possible"

Anoniem uit DONGEN
2020-02-16, zorgverzekering

" Heel goede service."

Meneer Stempher uit ARNHEM
2020-02-16, zorgverzekering

"vlotte info & afhandeling"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-02-15, zorgverzekering

"De vergelijkingen met voor en nadelen zijn helder en goed leesbaar. De aanwijzingen voor de te volgen stappen in het proces ook. Prima!"

Anoniem uit ALMERE
2020-02-15, zorgverzekering

"Top service! "

Meneer Bouazzaoui uit POORTUGAAL
2020-02-15, zorgverzekering

"overzichtelijke vergelijking van alle zorgpolissen"

Anoniem uit BORNE
2020-02-14, zorgverzekering

"Ik heb dit aantal sterren gegeven, omdat mijn verzekering nog maar net aangevraagd is. Misschien beter om wat later in het proces om een waardering te vragen? Misschien krijgt Independer dan wel 5 sterren!"

Anoniem uit HANSWEERT
2020-02-13, zorgverzekering

"Because its very helpfully"

Mevrouw Sales Miret uit AMSTERDAM
2020-02-13, zorgverzekering

"."

Mevrouw Vasiliauskaite uit ARNHEM
2020-02-13, zorgverzekering

"A well designed site to navigate alot of options."

Meneer Page uit AMSTERDAM
2020-02-13, zorgverzekering