De design sprint bij Independer
Tip een vriend:

De design sprint bij Independer

Independer is een jonge organisatie met veel online kennis, waarbij innovatie hoog op de agenda staat. Maar dat betekent niet dat innoveren ook altijd makkelijk is. Een methode die bij ons goed werkt is de design sprint. Daar vertellen we je graag wat meer over. Kijk mee achter de schermen van Independer.

Innovatie bij Independer

Onze bedrijfsvoering hebben we zo ingericht dat we snel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door design sprints in te zetten. Lean & Agile consultant Lonneke Boonzaaijer hielp ons vier jaar geleden om in no-time een goede energiesite uit de grond te stampen en heeft nu een design sprintweek bij ons gefaciliteerd.

Wat is een design sprint?

Een design sprint is een vijfdaags proces waarbij je vanuit een probleem of klantbehoefte toewerkt naar een werkend prototype. Op de vijfde dag test je deze met échte klanten of gebruikers. Dit proces is ontwikkeld door Google Ventures en verspreidt zich als een olievlek als dé methodiek om nieuwe proposities te ontwikkelen en direct te testen. Het valideren van je aannames en concept is altijd waardevol en leerzaam, ook als deze niet blijken te kloppen. Dit scheelt maanden tijd – en daardoor ook geld – aan ontwikkeling van concepten die geen behoefte invullen voor de klant.

Dit maakt het daardoor één van de sterkste processen voor bedrijven om nieuwe concepten te creëren en direct te toetsen in de markt. De kracht hiervan zit ‘m in het feit dat we beredeneren vanuit de klant “Wat is ons lange termijn doel en welk probleem proberen we hier op te lossen voor de klant?”

Hoe ziet een designsprint er uit gedurende een week?

Maandag

We formuleren eerst het langetermijndoel; ‘Waar willen we over twee, drie of zelfs vijf jaar staan? Wat is onze stip aan de horizon?’ Vervolgens brengen we het huidige proces in kaart (“mappen”), toewerkend naar het langetermijndoel. ‘s Middags nodigen we vier tot vijf experts uit. Dit zijn experts op het gebied van het thema waar we mee aan de slag gaan. Hun rol is om ons te laten zien op de “map“ wat niet klopt, wat niet werkt en waarom. Dit zijn de ‘pijn-punten’, waar de rest van het team maakt ondertussen aantekeningen in de vorm van ‘how might we’ notes. Dit betekent dat elk probleem wat door de experts wordt aangedragen opnieuw wordt geformuleerd als een vraag; ‘Hoe kunnen we zorgen dat …’ Oplossingsgerichtheid is een belangrijk kenmerk van een design sprint. We laten ons volledig leiden door de input, kennis en kunde van het team en de experts. Aan het eind van de dag hebben we een ‘map’, waarop de pijnpunten inzichtelijk zijn en kiezen we gezamenlijk het doel voor de rest van de week.

Dinsdag

We beginnen met een inspiratieronde. De gehele groep krijgt ruim een uur de tijd om online op zoek te gaan naar inspirerende voorbeelden van andere bedrijven, waarvan men denkt dat dit kan bijdragen aan de oplossing. Iedereen krijgt vervolgens individueel vijf minuten om zijn beste drie ideeën te pitchen aan de rest van het team. In de middag start de ‘4-step-sketch’. Dit is een schetsproces waarbij iedereen de rest van de middag in stilte schetst aan de oplossing, die in hun eigen optiek de beste oplossing is voor het probleem. Aan het eind van de dag komt hier per individu een ‘solution sketch’ uit. Deze worden allemaal aan de muur gehangen en is het startpunt voor woensdag.

Woensdag

We starten met het ‘art museum’. Net als in een echt museum gaat iedereen in stilte langs de kunstwerken (solution sketches). Deze moeten ‘self explanatory’ zijn, maar mocht je vragen hebben, dan kan je deze er op een losse post-it bij plakken. Vervolgens krijgt iedereen één minuut om zijn eigen schets toe te lichten. Daarna gaan we ‘dot voten’. Iedereen krijgt ronde stickertjes en kan daarmee stemmen op de beste ideeën. De populairste ideeën zetten we overzichtelijk bij elkaar op een ‘heat map’. Op basis hiervan stellen we gezamenlijk het ‘storyboard’ samen. Dit is een geschetste weergave van hoe het uiteindelijke prototype er uit moet komen te zien. Aan het eind van de dag hebben we een geschetste flow van het finale storyboard en kunnen de designers aan de slag.

Donderdag

Prototyping day! Donderdag staat volledig in het teken van het maken van het prototype. De rest van het team zit echter niet stil. Er moet namelijk ook copy en content worden geschreven, interview kandidaten moeten worden bevestigd, de testruimte moet klaar worden gezet en alles moet worden getest. Daarnaast gaan we als team meerdere malen door het prototype heen, om te zorgen dat alle elementen zijn meegenomen. Aan het eind van de dag is het prototype klaar en zijn we klaar voor de testdag! De dag waarop we gaan zien of al onze aannames en ideeën het probleem voor de klant oplossen en we ons langetermijndoel kunnen bereiken.

Vrijdag

Test dag! Gedurende de hele dag komen vijf kandidaten langs om geïnterviewd te worden over het prototype. De facilitator begeleid de interviews in de testruimte, terwijl de rest van het team in de sprintkamer meekijkt en aantekeningen maakt. Aan het eind van de dag leggen we alle ‘learnings’ naast elkaar. Dit geeft ons een realistisch beeld over ons prototype en de verbeterpunten waar we nog mee aan de slag moeten. Zo ook deze week. De muur hing helemaal vol met stickies en zaken waar nog meer aandacht naar uit moet gaan.

Enthousiast om mee te bouwen aan Independer? Wie weet zijn wij op zoek naar jou! Bekijk onze vacatures.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en duidelijk."

Anoniem uit HOUTEN
18 minuten geleden, autoverzekering

"goede prijs vergelijk"

Dhr. Veeke uit ETTEN-LEUR
31 minuten geleden, energie

"Heel overzichtelijke site! Veel hulp aan gehad."

Anoniem uit WOLVEGA
39 minuten geleden, energie

"Gemak "

Meneer Badoux uit 'S-GRAVENHAGE
46 minuten geleden, autoverzekering

"snel en makkelijk geen lange wacht dagen"

Anoniem uit SCHIEDAM
51 minuten geleden, lenen

"Blablabla"

Anoniem uit EINDHOVEN
1 uur geleden, energie

"Goed advies, makkelijk bereikbaar! Luisteren goed."

Anoniem uit WAGENINGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Nu net afgesloten na advies medewerker independer. Hoop het niet nodig te hebben, dus kan nu ook nog niet zeggen of dit de goede keuze is."

Dhr. Griek uit SITTARD
1 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
1 uur geleden, zorgverzekering

"Uitstekend Snelle en vakkundige afhandeling"

Dhr. Wulterkens uit APELDOORN
1 uur geleden, autoverzekering

"alles gaat zo soepel en snel"

Dhr. Miesen uit MAASTRICHT
2 uur geleden, reisverzekering

"Snel en makkelijk"

Anoniem uit DRACHTEN
2 uur geleden, energie

"Goed en snel afgesloten!"

Dhr. Kramer uit APELDOORN
2 uur geleden, energie

"Tevreden over de dienstverlening n.a.v. vragen"

Anoniem uit TILBURG
2 uur geleden, energie

"Makkelijk en duidelijk"

Anoniem uit HEERLEN
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering