Medische zorg nodig: naar het ziekenhuis of liever een kliniek?
Deel met een vriend:

Medische zorg nodig: naar het ziekenhuis of liever een kliniek?

Als je medisch specialistische zorg nodig hebt, heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Vaak verwijzen huisartsen je door naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Maar steeds meer zorg wordt ook in klinieken geleverd. Wat is het verschil tussen een behandeling in een ziekenhuis en een kliniek? Wij vertellen het je, zodat je zelf een weloverwogen keuze kan maken als je zorg nodig hebt.

Zelfstandige behandel centra en privéklinieken

Er zijn twee soorten klinieken in Nederland: zelfstandige behandel centra (ZBC’s)en privéklinieken. Hier zijn verschillen tussen. In een ZBC moeten altijd minstens twee medische specialisten werken. In een privékliniek kunnen ook alleen basisartsen en verplegers werken. Een ZBC moet zich altijd registreren bij de overheid. Een privékliniek hoeft dit niet. Maar misschien wel het belangrijkste verschil is dat behandelingen in een privékliniek niet vergoed worden door je zorgverzekering. Behandelingen in een ZBC worden vaak wel vergoed (afhankelijk van je soort polis, de behandeling en of de kliniek een contract heeft met de zorgverzekeraar).

ZBC versus Ziekenhuis

Waarom zou je eerder kiezen voor een ZBC in plaats van het ziekenhuis? Allereerst zijn de wachttijden bij ZBC’s vaak korter dan bij ziekenhuizen omdat er nooit spoedgevallen tussendoor komen. Daarnaast is een kliniek vaak gespecialiseerd in één bepaalde aandoening of ziektebeeld. Hierdoor werken er mensen met veel ervaring en kennis. Ook zijn de behandelingen vaak goedkoper omdat er bijvoorbeeld geen intensive care aanwezig is. Een ander vaak genoemd argument is dat een kliniek wat warmer en menselijker aandoet. Het is minder klinisch dan een ziekenhuis.

Of toch maar naar het ziekenhuis?

Uiteraard heeft een ziekenhuis ook voordelen. Er zijn meer specialismen aanwezig die met elkaar samenwerken bij meer ingewikkelde operaties. Daarnaast is er vaak een intensive care aanwezig. Dit kan een veilig gevoel geven. Ook komen ZBC’s nog wel eens negatief in het nieuws doordat er onkundige specialisten werken. Kies daarom bij voorkeur voor een kliniek in het bezit van het ZKN-Keurmerk. Klinieken moeten aan strenge eisen voldoen om het keurmerk te krijgen en te behouden.

Kies de voor jou beste zorg

Heb je een ingewikkelde operatie nodig of heb je een levensbedreigende ziekte? Dan is een (academisch) ziekenhuis misschien voor jou de beste keus. Maar voor de meer gangbare behandelingen kan een ZBC ook een goed, zo niet beter alternatief zijn. In onze zorgzoeker vergelijken wij ziekenhuizen als klinieken met elkaar. Zo kan je gemakkelijk uitvinden welke zorginstelling het beste bij jouw wensen aansluit. Bespreek je keuze wel altijd met je huisarts. Check ook gelijk even bij je zorgverzekeraar of ze een contract hebben.

Lees meer over: ziekenhuis, zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vind het beste ziekenhuis bij jou in de buurt

En bekijk de ervaringen van andere patiënten

zoek een ziekenhuis

"Meerdere verzekeringen afgesloten altijd keurig afgehandeld"

Dhr. A.F.C.M. Tieman uit LELYSTAD
2017-10-10, woonverzekering

"Fijne informatie over zorgverzekeringen en daardoor snel geregeld :)"

Anoniem uit LOTTUM
2017-09-29, zorgverzekering

"Zeer hulpzaam"

Mevr. Z. Kilic uit ROTTERDAM
2017-10-30, autoverzekering

"Overzichtelijk en snel, makkelijk!"

Dhr. R.H.M. Robben uit KERKRADE
2017-10-30, autoverzekering

"Ik heb mijn totale verzekeringpakket nog eens doorgenomen, besparing 25euro p/m. Mooi vind ik dat verzekeringen die niet bij independer afgesloten kunnen worden toch in de lijst van beste verzekering opgenomen zijn, kun je zelf de keuze maken."

Theo uit OIRSBEEK
2017-09-10,

"overzichtelijke complete informatie en vergelijking van aanbieders"

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-10-12, autoverzekering

"Het is heel makkelijk, dit is heel fijn"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2017-09-22, autoverzekering

"very helpful for a new user"

Mevr. P.P. Rajendiran uit HOOFDDORP
2017-09-13,

"Heel handig allemaal!"

Anoniem uit OBDAM
2017-09-15, overlijdensrisicoverzekering

"Geweldig"

Anoniem uit HARKEMA
2017-08-25, beste-in-1-pakket

"Spreekt heel erg voorzich. Vragen zijn duidelijk!"

Anoniem uit ROOSENDAAL
2017-09-21, autoverzekering

"goed"

Mevr. Y. Sevdi uit ROTTERDAM
2017-10-17, autoverzekering

"Ik ben zeer tevreden, met het advies dat aan mij gegeven is. Vooral dat bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij ik geen eigen risico meer heb, dit vind ik toch wel belangrijk"

Dhr. H.M.J. Zinken uit LANDGRAAF
2017-09-29, autoverzekering

"."

Anoniem uit GORINCHEM
2017-10-10, autoverzekering

"zeer tevreden ook al uit verleden al 15 jaar bij indipender "

Anoniem uit LISSE
2017-09-18, autoverzekering