Aardverschuiving in zorgverzekeringsland
Tip een vriend:

Aardverschuiving in zorgverzekeringsland

Zo staat er vandaag te lezen op de voorpagina van het Algemeen Dagblad. De krant meldt dat de vier grootste zorgverzekeraars van ons land dit jaar enorme verschuivingen in het aantal verzekerden voor hun kiezen krijgen. De verschillen in premie spelen daarbij een hoofdrol.

Premieverschillen

De grote winnaar met ruim 200.000 extra verzekerden (+5 procent) is VGZ, de tweede zorgverzekeraar van Nederland. “De belangrijkste reden is dat we voor dit jaar gewoon een goede premie konden bieden”, zegt topman Tom Kliphuis. “Maar we letten ook continu op onze eigen kosten en zetten in op zinnige zorg. We kijken dan samen met dokters hoe de zorgverlening beter kan tegen lagere kosten.”

CZ (-118.000 verzekerden) en marktleider Achmea (-115.000 verzekerden) leveren allebei fors in. “We hanteren dit jaar een net iets hogere premie dan onze concurrenten”, legt een woordvoerster van CZ uit. “Bij vergelijkingswebsites val je dan gelijk buiten de boot.” Deze verzekeraar gebruikt de overtollige reserves geleidelijk om de premiestijging te dempen. “Nu we dat uitsmeren, kunnen we wellicht volgend jaar nog wel wat.”

Afscheid van volmachten

Achmea haalt een andere reden aan voor het grote verlies. De marktleider heeft om strategische redenen afscheid genomen van een grote volmacht bij onderdeel Avéro, wat alleen al een min van 83.000 verzekerden oplevert. Een gevolmachtigde heeft de bevoegdheid om producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. Maar steeds meer verzekeraars willen af van deze relatief dure samenwerkingen. 

Ook Achmea-topmerk Zilveren Kruis levert 30.000 verzekerden in, meldt het concern. Menzis, de vierde zorgverzekeraar, heeft er juist meer dan 27.000 klanten bij gekregen. Het gaat bij alle zorgverzekeraars om voorlopige cijfers.  

Menzis schrijft de ‘lichte groei’ van het aantal verzekerden zelf toe aan een relatief goede premiestelling, terwijl de coöperatie tegelijk afscheid moest nemen van het  FNV-collectief en enkele gemeentepolissen. ,,Het is per saldo binnen de perken gebleven”, aldus een zegsman. Daarnaast zet Menzis dit jaar onderscheidend in op gezondheidspreventie, een trend onder burgers. 

1,1 miljoen overstappers

VGZ stelt overigens dat de ruim 200.000 extra verzekerden een recordgroei bij één verzekeraar betekenen, sinds de start van het huidige stelsel in 2006. Datacentrum Vektis – waar alle zorgcijfers worden bijgehouden – wil die constatering desgevraagd niet bevestigen.

Openbare cijfers van Vektis tonen wel aan dat 6,6 procent van alle verzekerden dit keer is gewisseld van zorgverzekering. In totaal gaat het vooralsnog om ruim 1,1 miljoen overstappers. Tot uiterlijk 1 februari hebben verzekerden de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Waar kozen we voor?

Independer publiceerde direct na het zorgseizoen een overzicht. Coen de Ruiter, algemeen directeur bij Independer, concludeerde in dat bericht: “Niet alleen stegen zorgpremies opnieuw, vooral de premieverschillen zijn dit jaar fors. Wij denken dat dit belangrijke redenen zijn geweest voor mensen om eens goed te kijken naar de inhoud en premie van hun zorgverzekering. Meer mensen hebben dat gedaan en zijn overgestapt omdat er een beter passend alternatief was.”

De Ruiter: “Aardig detail is dat ook ouderen het gemak van mobiele apparaten ontdekken. De groep 65-plussers sluit 5% vaker een zorgverzekering af met zijn smartphone of tablet in vergelijking met twee jaar geleden.”

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

2 Antwoorden op “Aardverschuiving in zorgverzekeringsland”

 1. J.a pronk schreef op 

  Mens is heeft deze mnd twee maal de zorgpremie ban de rekening gehaald te weten 11 jan en 30 jan

  Vorig jaar werd al elke mnd vroeger in de mnd de premie afgeschreven van onze rekening vonden wij al zo raar en dan zonder bericht vooraf

  Dus nu in 19 dagen 2maal 230 euro is even 460 euro.
  Kan dit allemaal zomaa?

  1. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

   Beste meneer / mevrouw J.A. Pronk,

   Is het mogelijk dat u ons even belt op 035-6265544 zodat wij dit even voor u uit kunnen zoeken. Hopelijk spreken wij u snel.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Makkelijk en vertrouwd"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
3 uur geleden, zorgverzekering

"Mooie snelle service, via whatsapp binnen 1 minuut contact gekregen. Verder alles heel duidelijk en snel."

Anoniem uit NIJVERDAL
2019-02-19, zorgverzekering

"geweldige hulp en advies van mevrouw Lisette Hollaar"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-02-19, zorgverzekering

"Ita easy to make :)!"

Meneer Tiberiu Tegen uit HALFWEG
2019-02-19, zorgverzekering

"Waardeloos! Net lid geworden via independer. Incaseren een bedrag uit 2018?! Terwijl ik vanaf 01012019 overgestapt ben. Klantenservice onvriendelijk en denken niet mee in de hoe wel modes. Absoluut een overgewaardeerd cijfer. "

Anoniem uit NIEUWKUIJK
2019-02-19, zorgverzekering

"Goed, maar geen Engelse vertaling"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk"

Anoniem uit EIJSDEN
2019-02-18, zorgverzekering

"Snel en eenvoudig! "

Anoniem uit UTRECHT
2019-02-18, zorgverzekering

"Zijn duidelijk"

Meneer Somoredjo uit NIJMEGEN
2019-02-17, zorgverzekering

"Goede site, duidelijk, overzichtelijk en super handig dat je meteen alles af kunt sluiten. "

Anoniem uit ZORGVLIED
2019-02-16, zorgverzekering

"Snel kunnen vergelijken"

Meneer van Hoek uit GOUDA
2019-02-16, zorgverzekering

"Top snel geregeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-15, zorgverzekering

"De website is makkelijk te volgen, "

Anoniem uit ZOETERMEER
2019-02-15, zorgverzekering

"Werkt vlot en overzichtelijk"

Mevrouw van der Breggen uit NUNSPEET
2019-02-14, zorgverzekering

"prima uitleg over de telefoon bij vragen"

Anoniem uit HOUTEN
2019-02-14, zorgverzekering