ADHD-medicatie voor je kind: vergoeding in 2019
Tip een vriend:

ADHD-medicatie voor je kind: vergoeding in 2019

Heeft jouw kind ADHD en slikt hij of zij daar medicijnen voor? Dan weet je dat de kosten voor medicijnen flink kunnen oplopen. Gelukkig is de eigen bijdrage op preferente medicijnen vanaf 2019 gemaximeerd op 250 euro. In deze blog lees je hoe het precies zit en waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte zorgverzekeraar.

Voorwaarden vergoeding vanuit de basisverzekering

Geneesmiddelen voor ADHD vallen onder het Geneesmiddelen Vergoedingssyteem (GVS). Dit betekent dat ze (grotendeels) worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn er aan deze vergoeding een aantal voorwaarden verbonden. Zo wordt er binnen een groep van dezelfde medicijnen, zoals bij ADHD, alleen het goedkoopste type vergoed. Tenzij er klinisch bewijs is dat een ander type medicijnen beter werkt.

Kortwerkende en langwerkende medicijnen

Er bestaan twee verschillende soorten ADHD-medicijnen: kortwerkend en langwerkend. In eerste instantie schrijft de huisarts vaak een kortwerkend medicijn voor. Meestal is dit Ritalin, met de werkende stof Methylfenidaat. Ritalin wordt volledig vergoed uit de basisverzekering.

Maar gebruikt je kind een langwerkend medicijn, zoals bijvoorbeeld Amfexa, Strattera of Concerta? Dan moet je een deel van de kosten zelf betalen, de eigen bijdrage. Heeft je verzekeraar een preferentiebeleid? Dan krijg je alleen het middel vergoed dat de voorkeur heeft van je verzekeraar (meestal het goedkoopste middel). Andere medicijnen moet je dan helemaal zelf betalen.

Eigen risico

Voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering betaal je het eigen risico. In 2019 is dit 385 euro. Dit betaal je eerst zelf voor zorg uit de basisverzekering, voordat de zorgverzekeraar de zorgkosten vergoedt. Voor de zorg voor je kind (onder de 18 jaar) geldt dit gelukkig niet. Pas als je kind 18 jaar of ouder is, geldt het eigen risico.

Eigen bijdrage medicijnen preferentiebeleid max. 250 euro

Wat nieuw is komend jaar, is dat de eigen bijdrage voor medicijnen uit het preferentiebeleid van verzekeraars, gemaximeerd is tot 250 euro per jaar. Stel dat de kosten voor de medicijnen in totaal 350 euro bedragen in 2019, komt 100 euro ten koste van je verzekeraar. Je betaalt dus maximaal 250 euro zelf. Dit geldt dus wel uitsluitend voor de voorkeursmedicijnen van je verzekeraar.

Aanvullende verzekering voor eigen bijdrage

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de eigen bijdrage zelf te betalen, maar vaak is het voordeliger om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij de keuze voor een verzekeraar en aanvullend pakket, kijk je natuurlijk naar de premie die je moet betalen. Maar er zijn nog een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals of er sprake is van medische selectie, en op welke manier je de medicijnen kunt bestellen.

Medische selectie

Steeds meer verzekeraars selecteren op ADHD. Er mag geen medische selectie plaatsvinden voor de basisverzekering. Wel kan het zijn dat een zorgverzekeraar je weigert voor een aanvullende verzekering. Een aantal verzekeraars wil daarom meer weten over degene die de medicijnen gebruikt. Aan de hand van de antwoorden bepaalt de verzekeraar dan of je de zorgverzekering kunt afsluiten of niet. Wil je overstappen met je zorgverzekering? Dan raden we je aan niet te lang te wachten. Want in december hebben verzekeraars het erg druk en bestaat de kans dat je niet op tijd hoort of je de verzekering kunt afsluiten of niet. En dat zou wel heel vervelend zijn. Goed om te weten dat als de verzekeraar je afwijst, je altijd een lager pakket aangeboden krijgt waar je wel voor geaccepteerd wordt.

Eigen apotheek of internetapotheek

Gebruik jij of je kind regelmatig medicijnen dan is het fijn als je een vaste apotheek hebt, die de medicatie in de gaten houdt. Wel iets om rekening mee te houden als je wilt overstappen. Want met budgetpolissen kun je maar bij een beperkt aantal apotheken terecht. En met een internetverzekering kun je te maken krijgen met een internetapotheek. Er zijn verzekeraars die willen dat je herhaalrecepten alleen via een internetapotheek bestelt omdat dat goedkoper is. Voor jou is het voordeel dat je dan je medicijnen thuis bezorgd krijgt. Maar bij zo’n apotheek weten ze natuurlijk niet welke medicijnen je in het verleden hebt gebruikt en waar je mogelijk allergisch voor bent. Houd hier dus rekening mee bij de keuze van een zorgverzekeraar voor komend jaar.

Overweeg jij om dit jaar over te stappen van zorgverzekeraar? Vergelijk dan nu de zorgverzekeringen voor 2019. Je kunt hierbij direct aangeven van welke medicijnen jij en je kind(eren) gebruik maken, zodat je kunt zien welke zorgverzekering hier het beste bij aansluit.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Altijd goeie service. Duidelijk en overizichterlijk. Makkelijk om de juiste zorgverzekering te vinden met de juiste aanvullende verzekering. "

Mevrouw Storm Hoekstra uit ZWOLLE
4 minuten geleden, zorgverzekering

"Site werkt makkelijk en alle relevante info is goed vindbaar"

Anoniem uit HAARLEM
12 minuten geleden, zorgverzekering

"Gemak"

Anoniem uit WASSENAAR
20 minuten geleden, zorgverzekering

"omdat ik tot nu toe tevreden ben met alle informatie en snelle service"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
20 minuten geleden, zorgverzekering

"helpen goed bij verschillende zaken te vergelijken"

Anoniem uit SLUISKIL
50 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed en Snel geregeld."

Meneer van Velden uit STOMPETOREN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Prima tevreden met de werking "

Meneer Blum uit HAARLEM
1 uur geleden, zorgverzekering

"Simpel en makkelijk geregeld"

Anoniem uit ALMERE
1 uur geleden, zorgverzekering

"De eerste keer dat ik zo overstap. hoop dus dat alles goed gaat"

Anoniem uit MAASBRACHT
1 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk website"

Anoniem uit KOEKANGE
1 uur geleden, zorgverzekering

"."

Anoniem uit ASSENDELFT
2 uur geleden, zorgverzekering

"De opzet voor het bepalen van de juiste keuze voor de zorgverzekering is uitstekend. Ook dat je zelf nog een zorgaanbieder kunt toevoegen vind ik erg handig. Hierdoor kun je een goede vergelijking maken. Simpel en doeltreffend een aanrader!!!"

Meneer van den Akker uit THOLEN
2 uur geleden, zorgverzekering

"Snelle afwerking zonder gedoe."

Anoniem uit HEERLEN
4 uur geleden, zorgverzekering

"zeer tevreden nu, alleen jammer van die kutverzekering van vorig jaar"

Mevrouw Eilers uit WORMERVEER
5 uur geleden, zorgverzekering

"Uitstekende, overzichtelijke website en een snelle, professionele afronding. Dankuwel."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
6 uur geleden, zorgverzekering