ADHD-medicatie voor je kind: vergoeding in 2019
Tip een vriend:

ADHD-medicatie voor je kind: vergoeding in 2019

Heeft jouw kind ADHD en slikt hij of zij daar medicijnen voor? Dan weet je dat de kosten voor medicijnen flink kunnen oplopen. Gelukkig is de eigen bijdrage op preferente medicijnen vanaf 2019 gemaximeerd op 250 euro. In deze blog lees je hoe het precies zit en waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte zorgverzekeraar.

Voorwaarden vergoeding vanuit de basisverzekering

Geneesmiddelen voor ADHD vallen onder het Geneesmiddelen Vergoedingssyteem (GVS). Dit betekent dat ze (grotendeels) worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn er aan deze vergoeding een aantal voorwaarden verbonden. Zo wordt er binnen een groep van dezelfde medicijnen, zoals bij ADHD, alleen het goedkoopste type vergoed. Tenzij er klinisch bewijs is dat een ander type medicijnen beter werkt.

Kortwerkende en langwerkende medicijnen

Er bestaan twee verschillende soorten ADHD-medicijnen: kortwerkend en langwerkend. In eerste instantie schrijft de huisarts vaak een kortwerkend medicijn voor. Meestal is dit Ritalin, met de werkende stof Methylfenidaat. Ritalin wordt volledig vergoed uit de basisverzekering.

Maar gebruikt je kind een langwerkend medicijn, zoals bijvoorbeeld Amfexa, Strattera of Concerta? Dan moet je een deel van de kosten zelf betalen, de eigen bijdrage. Heeft je verzekeraar een preferentiebeleid? Dan krijg je alleen het middel vergoed dat de voorkeur heeft van je verzekeraar (meestal het goedkoopste middel). Andere medicijnen moet je dan helemaal zelf betalen.

Eigen risico

Voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering betaal je het eigen risico. In 2019 is dit 385 euro. Dit betaal je eerst zelf voor zorg uit de basisverzekering, voordat de zorgverzekeraar de zorgkosten vergoedt. Voor de zorg voor je kind (onder de 18 jaar) geldt dit gelukkig niet. Pas als je kind 18 jaar of ouder is, geldt het eigen risico.

Eigen bijdrage medicijnen preferentiebeleid max. 250 euro

Wat nieuw is komend jaar, is dat de eigen bijdrage voor medicijnen uit het preferentiebeleid van verzekeraars, gemaximeerd is tot 250 euro per jaar. Stel dat de kosten voor de medicijnen in totaal 350 euro bedragen in 2019, komt 100 euro ten koste van je verzekeraar. Je betaalt dus maximaal 250 euro zelf. Dit geldt dus wel uitsluitend voor de voorkeursmedicijnen van je verzekeraar.

Aanvullende verzekering voor eigen bijdrage

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de eigen bijdrage zelf te betalen, maar vaak is het voordeliger om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij de keuze voor een verzekeraar en aanvullend pakket, kijk je natuurlijk naar de premie die je moet betalen. Maar er zijn nog een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals of er sprake is van medische selectie, en op welke manier je de medicijnen kunt bestellen.

Medische selectie

Steeds meer verzekeraars selecteren op ADHD. Er mag geen medische selectie plaatsvinden voor de basisverzekering. Wel kan het zijn dat een zorgverzekeraar je weigert voor een aanvullende verzekering. Een aantal verzekeraars wil daarom meer weten over degene die de medicijnen gebruikt. Aan de hand van de antwoorden bepaalt de verzekeraar dan of je de zorgverzekering kunt afsluiten of niet. Wil je overstappen met je zorgverzekering? Dan raden we je aan niet te lang te wachten. Want in december hebben verzekeraars het erg druk en bestaat de kans dat je niet op tijd hoort of je de verzekering kunt afsluiten of niet. En dat zou wel heel vervelend zijn. Goed om te weten dat als de verzekeraar je afwijst, je altijd een lager pakket aangeboden krijgt waar je wel voor geaccepteerd wordt.

Eigen apotheek of internetapotheek

Gebruik jij of je kind regelmatig medicijnen dan is het fijn als je een vaste apotheek hebt, die de medicatie in de gaten houdt. Wel iets om rekening mee te houden als je wilt overstappen. Want met budgetpolissen kun je maar bij een beperkt aantal apotheken terecht. En met een internetverzekering kun je te maken krijgen met een internetapotheek. Er zijn verzekeraars die willen dat je herhaalrecepten alleen via een internetapotheek bestelt omdat dat goedkoper is. Voor jou is het voordeel dat je dan je medicijnen thuis bezorgd krijgt. Maar bij zo’n apotheek weten ze natuurlijk niet welke medicijnen je in het verleden hebt gebruikt en waar je mogelijk allergisch voor bent. Houd hier dus rekening mee bij de keuze van een zorgverzekeraar voor komend jaar.

Overweeg jij om dit jaar over te stappen van zorgverzekeraar? Vergelijk dan nu de zorgverzekeringen voor 2019. Je kunt hierbij direct aangeven van welke medicijnen jij en je kind(eren) gebruik maken, zodat je kunt zien welke zorgverzekering hier het beste bij aansluit.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"snel"

Meneer Coerse uit AMSTERDAM
9 uur geleden, zorgverzekering

"Very happy "

Mevrouw Mihaylova uit WEESP
13 uur geleden, zorgverzekering

"alles is overzichtelijk en makkelijk te vinden"

Anoniem uit BERKEL EN RODENRIJS
2019-10-18, zorgverzekering

"Goede duidelijke site en goede uitleg. Fijn om te kunnen vergelijken."

Anoniem uit WIJCHEN
2019-10-18, zorgverzekering

"super helpful and easy to use"

Mevrouw Vicaria uit AMSTERDAM
2019-10-17, zorgverzekering

"De informatie die wordt vrijgegeven is betrouwbaar en je kunt gemakkelijk vergelijken."

Anoniem uit UDEN
2019-10-17, zorgverzekering

"Snel gedaan op een handige website en direct reactie op een vraag van de klantenserice."

Meneer Geerligs uit GOUDA
2019-10-17, zorgverzekering

"goeie uitleg"

Meneer Isik uit HILVERSUM
2019-10-17, zorgverzekering

"makkelijk en snel geregeld"

Mevrouw Gebreyesus uit UTRECHT
2019-10-16, zorgverzekering

"Zeer duidelijk "

Mevrouw Hooghiemstra uit GORINCHEM
2019-10-16, zorgverzekering

"Duidelijke uitleg en overzichtelijke vergelijking "

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-10-16, zorgverzekering

"Goedkoop maar toch nog goed verzekerd en snel geregeld"

Meneer Leppers uit EINDHOVEN
2019-10-16, zorgverzekering

"Waiting confirmation"

Meneer Yiu Long Hin uit AMSTERDAM
2019-10-15, zorgverzekering

"Goed geholpen, leuke en vriendelijke klantenservice. "

Mevrouw Huisman uit LOENHOUT
2019-10-15, zorgverzekering

"Super goede hulp gekregen! Bedankt Sedley!"

Mevrouw Duk uit AMSTERDAM
2019-10-14, zorgverzekering