Budgetpolis zorgverzekering: de veelgestelde vragen op een rijtje
Tip een vriend:

Budgetpolis zorgverzekering: de veelgestelde vragen op een rijtje

Er is momenteel veel discussie over de budgetpolis. Steeds meer ziekenhuispatiënten die een budgetpolis hebben, krijgen na afloop van hun ziekenhuisbezoek een flinke rekening thuisgestuurd. Die rekening kan wel oplopen tot duizenden euro’s. Patiënten weten vaak niet dat ze met een budgetpolis maar in een zeer beperkt aantal ziekenhuizen hun behandelingen (volledig) vergoed krijgen. Wat is een budgetpolis precies en welke voor- en nadelen zitten hieraan? In dit artikel zetten we een aantal vragen en antwoorden op een rijtje.

Welke zorgpolissen zijn er?

We kennen in Nederland drie zorgpolissen: een budgetpolis, een naturapolis en een restitutiepolis. Het soort zorgpolis dat jij hebt, bepaalt in hoeverre jij de keuze hebt om je eigen ziekenhuis of specialist (bijvoorbeeld een privékliniek of fysiotherapeut) te kiezen. De restitutiepolis is de meest uitgebreide variant. Met deze polis kun je bij alle zorgverleners terecht en krijg je de volledige behandeling vergoed. Met de naturapolis kun je in alle ziekenhuizen terecht, maar niet bij alle specialisten. De polis waar nu veel over te doen is, de budgetpolis, is de polis die jou het meest beperkt in de keuze voor je eigen zorgverlener. Met een budgetpolis kun je maar bij een zeer beperkt aantal ziekenhuizen en specialisten terecht. Dat kan betekenen dat er bij jou in de buurt geen ziekenhuizen zijn waar je terechtkunt.

Lees meer over de kenmerken van een budgetpolis, een naturapolis en een restitutiepolis.

Wat zijn de risico’s van de budgetpolis?

De budgetpolis is de goedkoopste variant van de drie zorgpolissen. Op jaarbasis kan een budgetpolis wel een paar honderd euro goedkoper zijn dan een restitutiepolis. Daarom lijkt dit een aantrekkelijke zorgverzekering. Maar je bent zeer beperkt in de keuze voor een ziekenhuis of specialist. Wanneer je hiervan op de hoogte bent en weet bij welke zorgverleners je wel en niet terechtkunt, is dat geen probleem. Veel patiënten zijn hier alleen niet van op de hoogte. Zij laten zich behandelen in het ziekenhuis en gaan er vanuit dat alle kosten vergoed worden, maar krijgen achteraf alsnog een rekening thuisgestuurd.

Hoe weet ik bij welke ziekenhuizen ik terecht kan met mijn budgetpolis?

Om te achterhalen bij welke ziekenhuizen en specialisten je terechtkunt, kun je gebruikmaken van onze contracteringspagina’s. Je vult de naam van je zorgverzekeraar in, het soort zorgpolis dat je het hebt en je postcode. Vervolgens zie je de ziekenhuizen en specialisten bij jou de buurt op een rijtje staan. Staat daar een vinkje naast? Dan krijg je de volledige behandeling vergoed. Als je een streepje ziet staan, kun je hier niet terecht. Zie je een vinkje staan met ‘max’ daarachter? Dan heeft jouw zorgverzekeraar geen contract met deze zorgverlener, maar krijg je wel het maximale marktconforme tarief vergoed. In de praktijk komt dat er vaak op neer dat je wel alles vergoed krijgt. Maar om daar zeker van te zijn, kun je het beste even contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Krijg ik helemaal niets vergoed in een ziekenhuis dat niet is aangesloten bij mijn zorgverzekeraar?

Nee. Op dit moment is het zo dat wanneer je met je budgetpolis naar een ziekenhuis gaat dat niet is aangesloten, je bij de meeste zorgverzekeraars ongeveer 75% vergoed krijgt. De overige 25% betaal je zelf. Wanneer het om een flinke operatie gaat, kan dat dus alsnog een behoorlijke rekening worden.

Hoe zit het met spoedeisende hulp?

Heb je spoedeisende hulp nodig? Dan word je met de ambulance altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht en krijg je alle kosten vergoed. De afspraken die zorgverzekeraars en zorgverleners maken over de vergoeding van behandelingen, gelden alleen voor geplande zorg.

Heb je nog vragen over je budgetpolis?

Heb je nog vragen over je budgetpolis of andere vragen over je zorgverzekering? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Onze zorgexperts helpen je graag verder.

Zorgpolissen zorgverzekering

 

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
5 uur geleden, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
10 uur geleden, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering