De nieuwe premies van alle zorgverzekeringen zijn nu tien dagen bekend. Independer maakte traditioneel een eerste analyse van de keuzes die consumenten maken bij het afsluiten van hun zorgverzekering. Het is opvallend dat bij Independer minder mensen aanvullende verzekeringen kiezen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook kiezen meer mensen dan vorig jaar voor een naturaverzekering. De duurdere ‘vrije-zorgkeuzepolis’ (restitutieverzekering) is tot nu toe minder populair dan vorig jaar.

Grote groep mensen die snel een nieuwe zorgverzekering zoekt

Zoals altijd ziet Independer de eerste dagen na de premiebekendmakingen een piek in het websitebezoek. Een grote groep Nederlanders wil er als eerste bij zijn om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De eerste cijfers geven vaak al een grof inzicht in de keuzes die consumenten tot en met 31 december gaan maken.

Aantal afgesloten aanvullende verzekeringen loopt terug

Vorig jaar sloot 68 procent van de Independer-bezoekers – naast de verplichte basisverzekering – ook een aanvullende verzekering af. Op dit moment kiest nog maar 60,8 procent voor zo’n aanvulling. Die terugloop is te zien in bijna alle aanvullende pakketten, met uitzondering van orthodontie waar juist een lichte stijging te zien is.

Terugloop restitutiepolissen

De eerste 10 dagen laten een terugloop zien van de keuze voor een restitutiepolis. Deze relatief dure polis – waarmee je ook terecht kan bij zorgaanbieders waarmee je verzekeraar geen contract heeft – werd vorig jaar door 13,6 procent afgesloten. Nu koos nog maar 8,6 procent voor deze ‘vrije- zorgkeuzeverzekering’. Bas Knopperts van Independer: “Die afname kan mogelijk worden verklaard door het aanbod van restitutiepolissen dat al jaren afneemt. Daarnaast stijgen de premies van dit type verzekering veel sneller dan die van de populaire tegenhanger, de naturapolis. Met een naturaverzekering ben je alleen volledig verzekerd bij zorgaanbieders die een contract hebben met je zorgverzekeraar. De premies van de twee meest betaalbare restitutiepolissen stegen dit jaar met 10 euro per maand, desondanks blijven dit de goedkoopste restitutieverzekeringen op de markt.”

Helft consumenten vergelijkt zorgverzekeringen op mobiele telefoon

Tot slot ziet Independer een toename van het percentage mensen dat zijn zorgverzekering vergelijkt opeen smartphone of tablet. Een kleine meerderheid (50,3 procent) sloot tot nu toe mobiel af. Vorig jaar was dat nog 45,2 procent. Kijk hier voor een overzicht.

Praat meeÉén reactie op “Consument kiest minder vaak voor aanvullende zorgverzekering”
  1. Andre schreef op 

    Interessant, maar wat heeft dit met het onderwerp aanvullende verzekeringen te maken?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4