De 5 misverstanden rondom overstappen
Tip een vriend:

De 5 misverstanden rondom overstappen

Steeds meer mensen stappen aan het eind van het jaar over naar een andere zorgverzekeraar. En dit is ook niet zo gek: je kunt er flink door besparen. Bovendien kan jouw situatie in het afgelopen jaar wel veranderd zijn, en sluit je huidige verzekering hier misschien niet meer helemaal op aan. Het is dus altijd goed om opnieuw zorgverzekeringen te vergelijken. Toch blijft een deel van de bevolking al jaren bij dezelfde verzekeraar. We brengen daarom graag een aantal misverstanden rondom overstappen en zorgverzekeringen aan het licht.

1. De inhoud van de basisverzekering verschilt per verzekeraar

De overheid beslist ieder jaar wat de inhoud van de basisverzekering wordt. Dit is voor iedere zorgverzekeraar en voor iedere zorgverzekering hetzelfde. Onder de dekking van de basisverzekering vallen bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, ziekenhuiszorg, de meeste geneesmiddelen en psychologische hulp. Ook wordt een groot deel van de kosten rondom zwangerschap vergoed, denk bijvoorbeeld aan kraamzorg en verloskundige hulp. Bij vergoeding vanuit de basisverzekering geldt er wel een eigen risico voor volwassenen.

De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Het is dus niet zo dat je bij een andere verzekeraar een uitgebreider basispakket krijgt. Wel zit er een groot verschil in de hoogte van de premie van verschillende basisverzekeringen. Dit hangt o.a. samen met het aantal zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft.

2. Je mag niet overstappen als je in het ziekenhuis ligt

Ook als je een langdurige behandeling ondergaat in het ziekenhuis, ben je vrij om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een bepaalde behandeling, wordt er door het ziekenhuis een zogeheten ‘DBC’ (diagnose-behandelcombinatie) geopend. Vanaf dit moment houdt het ziekenhuis alles bij wat met je behandeling te maken heeft. Iedere afspraak, controle en handeling wordt genoteerd. Pas als de DBC gesloten wordt, worden de kosten van het gehele behandeltraject in rekening gebracht bij de verzekeraar waar je verzekerd was toen de DBC werd gestart. Ongeacht waar je nu verzekerd bent. Tijdens de looptijd van het behandeltraject mag je dus gewoon overstappen.

3. Je mag door een verzekeraar worden geweigerd voor de basisverzekering op basis van je gezondheid

Verzekeraars hebben acceptatieplicht als het gaat om de basisverzekering. Dit betekent dat ze iedereen moeten accepteren, ongeacht geslacht, leeftijd of gezondheid. Voor een basisverzekering mag je dus nooit worden geweigerd.

Let wel op: een zorgverzekeraar mag je wel weigeren voor een aanvullende verzekering. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, of voor je tandartskosten? Dan kan het zijn dat de zorgverzekeraar je vraagt aanvullende informatie aan te leveren. Maar het is ook mogelijk dat je aanvraag direct wordt afgewezen. Vaak krijg je dan van de zorgverzekeraar een tegenvoorstel met een lagere dekking of hogere premie. Je kunt dan zelf bepalen of je dit accepteert.

4. De basisverzekering voor volwassenen biedt dekking voor de tandartscontrole

De kosten voor tandartscontroles worden alleen voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je de kosten zelf betalen, of je kunt hiervoor een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Bedenk wel of dit nodig is: ga je maar één of twee keer per jaar naar de tandarts en heb je eigenlijk nooit gaatjes of andere problemen? Dan is het vaak goedkoper om de kosten voor de tandartscontroles zelf te betalen.

5. Met een budgetpolis ben je in elk ziekenhuis volledig verzekerd

Als je van zorgverzekering gaat overstappen, kun je kiezen uit 4 verschillende soorten polissen: een budget-, natura-, combinatie- en restitutiepolis. Het verschil tussen deze typen zorgverzekeringen zit in het aantal zorgaanbieders waar je terecht kunt. Alleen met een restitutiepolis ben je in ieder ziekenhuis volledig verzekerd. De voorwaarde hiervoor is wel dat de kosten die het ziekenhuis voor een behandeling rekent reëel zijn en overeenkomen met wat er gemiddeld in de markt voor die behandeling betaald wordt. Met een restitutiepolis mag je zelf kiezen in welk ziekenhuis of kliniek je behandeld wilt worden en naar welke fysiotherapeut je gaat.

Kies je voor een naturapolis? Dan heb je ook nog een ruime keuze uit zorgverleners. De combinatiepolis is een combinatie tussen een restitutie- en naturapolis. Tot slot kun je kiezen voor een budgetpolis. Dit is eigenlijk een ‘uitgeklede’ variant van de naturaverzekering: je kunt met deze verzekering maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen in de buurt terecht. Spoedeisende hulp wordt wel altijd vergoed, ook met een budgetpolis. Stel dat jou iets overkomt waardoor je met de ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt gebracht, dan wordt dat dus gewoon vergoed. Ongeacht of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met dat ziekenhuis.

Wil je weten waar je met welke zorgaanbieders jouw verzekeraar een contract heeft? Vul dan de contracteringsmodule op onze website in.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “De 5 misverstanden rondom overstappen”

 1. Niels Kunzel schreef op 

  Goedemorgen, ik heb nog een vraag! Kan je overstappen terwijl je met de huidige zorgverzekeraar in een conflict zit over de te vergoeden tandartskosten?

 2. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

  Beste Niels, Goed dat je dit even navraagt. Je kan gewoon overstappen mocht je een conflict hebben en er midden in zitten. Wel is het goed om te weten dat wanneer je bijv. uit protest de premie niet betaald dit weer anders ligt. Want bij een betalingsachterstand is overstappen niet mogelijk.

 3. Elly schreef op 

  Eigenlijk zijn alle zorgverzekeraars geldkloppers. Het is absurd dat ze je aanvullende verzekering kunnen weigeren als je wil overstappen. De zorg wordt dan minder/duurder voor de mensen die niet aanvullend verzekerd kunnen worden. Pure oplichting lang leven de bescherming van het kabinet die dit toelaat.

 4. Kath Peelen schreef op 

  Er werd mij verteld dat het lang niet bij iedereen bekend is dat je qua zorgverzekering mag overstappen indien je een andere baan krijgt, dan maakt het niet uit op welk tijdstip dit in het jaar is. Klopt dit?

 5. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

  Beste Kath,

  Bij het verkrijgen van een nieuwe baan is het in enkele gevallen mogelijk om de zorgverzekering te wijzigen. Deze regeling geldt echter alleen wanneer er gebruik werd gemaakt van een werkgeverscollectief op de zorgverzekering en er door het wijzigen van werkgever geen gebruik meer kan worden gemaakt van de geboden korting of pakketten. Wanneer de nieuwe werkgever hiervoor ook een collectief aanbiedt is het mogelijk om over te stappen per de ingangsdatum van het nieuwe arbeidscontract. Indien er geen gebruik is gemaakt van een geboden collectief is het helaas niet mogelijk de zorgverzekering tussentijds te wijzigen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Alles kunnen vinden "

Anoniem uit HEEMSKERK
17 minuten geleden, zorgverzekering

"Omdat jullie mij per chat en telefoon veel geholpen hebben en de site mij alle info geeft die ik wil hebben. Namelijk alle vergelijkingdetails."

Mevrouw Muradin uit DE MEERN
29 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit PURMEREND
31 minuten geleden, zorgverzekering

"helder en duidelijk"

Meneer Huisman uit LUTJEBROEK
1 uur geleden, zorgverzekering

"Super overzichtelijk om de juiste verzekering te kiezen! "

Mevrouw van Schaik uit HUIZEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"overzichtelijk en duidelijk"

Meneer Hoog uit DIEPENVEEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"vEEL iNFORMATIE. gODE SERVICE"

Meneer Linders uit DEN HOORN ZH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Gebruiksvriendelijk en lekker snel afsluiten!"

Meneer Wittebrood uit BERGEN NH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Overzichtelijk, prima zorgverzekering zo."

Anoniem uit ALMERE
2 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk. "

Meneer Pouw uit BREDA
3 uur geleden, zorgverzekering

"Uitstekend"

Meneer Kuyper uit ROERMOND
3 uur geleden, zorgverzekering

"Its very easy and fast"

Mevrouw Deb uit ZOETERMEER
3 uur geleden, zorgverzekering

"Snel en makkelijk verzekeringen vergelijken, afsluiten en overstappen."

Mevrouw Sacramento Mesquita uit SCHIJNDEL
3 uur geleden, zorgverzekering

"Erg duidelijk"

Anoniem uit HAAKSBERGEN
3 uur geleden, zorgverzekering