Goed nieuws voor mensen met diabetes, die afhankelijk zijn van insulinetherapie. Want de sensortechnologie Flash Glucose Monitoring (FGM), die het dagelijkse vingerprikken vervangt, zit vanaf nu in het basispakket. En wordt – onder voorwaarden – dus volledig vergoed door je zorgverzekering.

Flash Glucose Monitoring (FGM)

Heb je diabetes type 1 of 2 en meet je minimaal vier keer per dag je waarden? Dan betekende dat tot voor kort dat je even zo vaak in je vinger moest prikken. Zo’n 75.000 tot 115.000 Nederlanders met diabetes waren dagelijks aangewezen op deze pijnlijke manier van zelfcontrole.

De introductie van Flash Glucose Monitoring (FGM) maakt een eind aan dat dagelijkse prikken. Bij FGM meet een sensor op je bovenarm de glucosewaarden. Je kan het vergelijken met de zelfscanner waarmee je in de supermarkt de prijzen van boodschappen afleest.

FGM werkt niet alleen gemakkelijk, maar vooral ook pijnloos. Mensen met diabetes die overstappen op FGM en niet langer meer hoeven prikken, ervaren dat als een enorme verbetering in kwaliteit van leven.

Voorwaarden voor vergoeding

FGM wordt niet voor iedereen vergoed. Het Zorginstituut Nederland (ZiNL) stelt een paar voorwaarden. Zo kom je voorlopig alleen in aanmerking voor een vergoeding wanneer je een intensief insulineschema volgt met minimaal 4 keer per dag insuline spuiten (of insulinepomp). Een training in het juiste gebruik van de FGM is verplicht.

Hoe krijg ik een FGM?

De Diabetesvereniging Nederland adviseert je om contact op te nemen met je behandelaar. Met je behandelaar maak je binnen een behandelplan afspraken over het gebruik van de FGM en volg je een gebruikerstraining. Daarna kan de sensormeter worden aangevraagd door je behandelaar. De vergoeding wordt door de leverancier rechtstreeks geregeld met je zorgverzekeraar.

Net zoals bij andere hulpmiddelen geldt, betaal je nog wel het eigen risico.

Praat mee3 Reacties op “Diabetes: meten zonder prikken in basispakket”
  1. Leonie Hubbers schreef op 

    Ik woon

  2. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

    Hoi Raynold,

    Wat is vraag precies? Misschien dat we je hierbij kunnen helpen.

    1. P.H.van Terwisga schreef op 

      Kan ik het systeem ook zelf kopen (en betalen uit eigen middelen)? Ik voldoe nl niet voldoende aan de voorwaarden. En wat kost dan zo’n systeem?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10