Wij mensen zijn sociale wezens. Oogcontact, een gesprek, elkaar aanraken, samen lachen en huilen… Zonder sociale contacten voelen we ons al snel eenzaam en krijgen we op den duur zelfs last van psychische klachten. Natuurlijk zijn er digitaal genoeg manieren om contact met elkaar te houden, maar dat voelt toch anders.

Verveling is een valkuil

Cafés en restaurants waren lange tijd dicht. Net als sportclubs en andere verenigingen. Mondkapjes en anderhalve meter creëren letterlijk een afstand tussen mensen. Zelfs handen schudden is niet meer de normaalste zaak van de wereld. Het is voor iedereen een moeilijke tijd en al helemaal voor verslaafden in herstel. Door verveling, onzekerheid, stress en isolement bestaat het gevaar dat ze terugvallen.

Verschillende vormen van verslaving

Bij verslaving denken we al gauw aan drank en drugs. Maar je kunt natuurlijk ook verslaafd zijn aan nicotine, gamen, gokken en eten. Zeker de laatste jaren komen en steeds nieuwe dingen bij die verslavend kunnen werken. Denk aan lachgas en designerdrugs.

Hulp vragen is moeilijk

Mensen die teveel drinken, te vaak drugs gebruiken of een gokprobleem hebben zien dat zelf meestal niet. Om hulp vragen is moeilijk. Maar het is toch echt de eerste en belangrijkste stap om van de verslaving af te komen. Waar kun je terecht als verslaafde of direct betrokkene? Gelukkig zijn er verschillende instellingen en klinieken die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg.

Is verslavingszorg verzekerd?

Het is goed om te weten dat de basiszorgverzekering eerstelijns verslavingszorg vergoedt als je door je huisarts bent doorverwezen. Je krijgt dan een verwijsbrief en hoeft ook geen eigen risico te betalen. Met eerstelijnszorg wordt het eerste gesprek met een deskundige bedoeld. Als blijkt dat je naar een gespecialiseerde instelling of kliniek moet betaal je wel je eigen risico. Deze is voor 2022 gelijk aan die van 2021, namelijk 385 euro. Alles over verslavingszorg en je zorgverzekering lees je hier.

Voorwaarden voor vergoeding

Zoals met elke vorm van zorg zijn er wel voorwaarden verbonden aan vergoeding door je zorgverzekering. Zo heb je een doktersverklaring nodig en moet je naar een hulpverlener of instelling die erkend is door de GGZ. Heb je een naturapolis? Zorg dan dat je naar een gecontracteerde instelling gaat. Anders krijg je misschien niet alle kosten vergoed. Heb je een restitutiepolis? Dan maakt het voor je vergoeding niet uit naar welke zorgverlener je gaat.



Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4