EHBO- of reanimatiecursus in 2020: zorgverzekering of zelf betalen?
Tip een vriend:

EHBO- of reanimatiecursus in 2020: zorgverzekering of zelf betalen?

Het kan zomaar gebeuren: je kind verslikt zich, of iemand in je omgeving maakt een harde val van zijn fiets. Als je dit ziet gebeuren, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om diegene te helpen. Een EHBO-cursus kan je hierbij helpen. Ben jij van plan om een EHBO- of reanimatiecursus te volgen? Dan is het goed om te weten dat sommige zorgverzekeraars dit vergoeden, vanuit een aanvullende verzekering. Bekijk voordat je de verzekering afsluit wel even of het inderdaad loont, en of het niet goedkoper is om de cursus zelf te betalen.

Kies je EHBO-cursus

Er zijn verschillende soorten EHBO-cursussen die je kunt volgen. Zo bestaan er cursussen die specifiek gericht zijn op het verlenen van EHBO bij volwassenen, of juist bij baby’s en kinderen. Ben je vaak op de sportclub te vinden? Dan kan de cursus EHBO bij sporters iets voor jou zijn. Daarnaast kun je ook een EHBO-snelcursus volgen; deze duurt vaak maar één dagdeel en leert je de basics van EHBO. Wil jij leren hoe je iemand kan reanimeren? Dan kun je een reanimatiecursus of een AED (Automatische Externe Defibrillator) cursus volgen. 

Prijs verschilt per cursus

EHBO-cursussen verschillen nogal in duur en daardoor ook in prijs. Daarnaast kun je onderscheid maken in cursussen die klassikaal worden gegeven, en online cursussen. Om je een idee te geven: een snelcursus (één dagdeel, klassikaal) kost je zo rond de 70 euro. Een uitgebreide EHBO-cursus kost ongeveer tussen de 140 en 200 euro. Op de website van het Rode Kruis vind je een overzicht van cursussen bij jou in de buurt, en de bijbehorende kosten. 

Maak zelf de berekening

Heb je besloten welke cursus je wilt doen, en weet je wat het kost? Dan is het tijd voor een rekensom. 

Een voorbeeld: Verzekeraar X biedt een aanvullende verzekering aan waarmee je EHBO-cursus 100% vergoed wordt, maar wel met een maximum vergoeding van €125,- per jaar. Voor deze aanvullende verzekering betaal je €25,- per maand. Dit betekent dat je in een jaar tijd €300,- (25×12) aan premie moet betalen. Stel nu dat je een cursus t.w.v. €200,- wilt volgen, dan betaal je dus veel meer dan wanneer je de cursus zelf zou betalen! Want niet alleen betaal je de premie, ook wordt de cursus niet volledig vergoed, dus moet je zelf nog een deel (€75,-) bijbetalen. Niet zo slim dus! 

Maar wanneer is het dan wel verstandig om aanspraak te doen op een aanvullende verzekering voor de vergoeding van je EHBO-cursus? Om te beginnen natuurlijk wanneer je minder premie betaalt voor het aanvullende pakket, dan de hoogte van het bedrag dat je voor de cursus moet betalen. Maar het kan ook zijn dat de vergoeding is inbegrepen in je huidige aanvullende verzekering, die je hebt afgesloten voor zorg die je sowieso nodig hebt. Denk aan een uitgebreid pakket, met een vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. In dit geval is de vergoeding voor een EHBO- of reanimatiecursus natuurlijk mooi meegenomen!

EHBO van ontelbare waarde

Het kan dus zinvol zijn om te bedenken of je je voor de vergoeding van je EHBO-cursus aanvullend wilt verzekeren of niet. Maar de kosten zouden natuurlijk nooit de doorslaggevende factor moeten zijn bij je keuze om wel of niet een cursus te volgen. Het kunnen verlenen van eerste hulp kan een mensenleven redden en is van ontelbare waarde. 


Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Simpel duidelijk en overzichtelijk. Lieten ook eerlijk zien dat een ander iets goedkoper was waar ze geen zaken mee doen. Toch voor de iets duurdere gekozen. Puur omdat ik weet dat als er wat is ik hun als tussenpersoon heb. Goed service!"

Meneer Wijnhout uit ALPHEN AAN DEN RIJN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en duidelijk "

Mevrouw Nayel uit AMSTELVEEN
2019-12-13, zorgverzekering

"Gemakkelijk te vergelijken."

Anoniem uit LIESSEL
2019-12-13, zorgverzekering

"Goede informatie bij het oversluiten."

Anoniem uit WAMEL
2019-12-13, zorgverzekering

"Makkelijk "

Anoniem uit AMERSFOORT
2019-12-13, zorgverzekering

"Heldere vragen en logische onderbouwing"

Anoniem uit ALMERE
2019-12-13, zorgverzekering

"Heel overzichtelijk "

Meneer Albinus uit AMERSFOORT
2019-12-13, zorgverzekering

"Ik sluit al jaren via Independer mijn zorgverzekering af. Het is makkelijk, overzichtelijk en niet teveel poespas. Informatie die ik nodig heb, is makkelijk te vinden."

Mevrouw Jansen uit UTRECHT
2019-12-13, zorgverzekering

"makkelijk overstappen. top."

Anoniem uit SCHIJNDEL
2019-12-13, zorgverzekering

"snel-duidelijk-overzichtelijk, en je kunt goed vergelijken."

Anoniem uit HELMOND
2019-12-13, zorgverzekering

"Gebruiksvriendelijke site en overstappen was zo gebeurd"

Anoniem uit UDEN
2019-12-13, zorgverzekering

"Ik ben blij met de manier waarop je geholpen wordt met het zoeken naar een zorgverzekering die bij mij past"

Mevrouw van Goor uit TIENDEVEEN
2019-12-13, zorgverzekering

"Makkerlijk, duidelijk en snel"

Anoniem uit AMERSFOORT
2019-12-13, zorgverzekering

"makkelijk kiezen"

Meneer Geelhoed uit HALSTEREN
2019-12-13, zorgverzekering

"lol"

Anoniem uit HORST
2019-12-13, zorgverzekering