Eigen risico 2016 naar 385 euro: wat moet je weten?
Tip een vriend:

Eigen risico 2016 naar 385 euro: wat moet je weten?

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat het eigen risico in 2016 stijgt naar 385 euro. Dat is tien euro meer dan de 375 euro die het nu nog is. Bij Independer krijgen we altijd veel vragen over het eigen risico van de zorgverzekering. Hieronder geven je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Wat is het eigen risico precies en wanneer betaal je dit?

Het eigen risico is het deel van de zorgkosten dat je zelf moet betalen. Je moet eerst het eigen risico opmaken voordat je verzekeraar je zorgkosten uit de basisverzekering vergoedt. Het eigen risico is op op het moment dat je het bedrag van 375 euro (in 2016 dus 385 euro) betaald hebt. Vanaf dat moment vergoedt je zorgverzekering alles en betaal je geen eigen risico meer. Het gaat hierbij alleen om zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico betaal je onder meer voor:

 • medicijnen
 • bloedonderzoek
 • spoedeisende hulp
 • ziekenhuisopname
 • operatie in het ziekenhuis
 • fysiotherapie bij een chronische aandoening vanaf de 21ste behandeling

Wanneer betaal je geen eigen risico?

Voor de volgende zorg betaal je geen eigen risico:

 • consult bij de huisarts
 • kraamzorg
 • verloskundige zorg
 • wijkverpleging
 • ketenzorg (zorg waarbij verschillende zorgaanbieders samenwerken, bijvoorbeeld bij diabetesbehandelingen)
 • hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg
 • nacontrole levende orgaandonor (nier- of levertransplantatie)
 • alle zorg voor verzekerden jonger dan 18 jaar
 • alle zorg uit een aanvullende verzekering

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn niet hetzelfde. De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf betaalt. Daarbij maakt het niet uit of je deze eigen bijdrage al eerder betaald hebt. Zo betaal je vaak een eigen bijdrage van 25% voor hoortoestellen en kunstgebitten. Maar ook voor sommige medicijnen geldt een eigen bijdrage. Vaak kun je de eigen bijdrage wel aanvullend verzekeren.

Kun je het eigen risico aanpassen?

Je kunt het eigen risico van je zorgverzekering één keer per jaar aanpassen, tijdens de overstapperiode van half november tot eind december. De aanpassing gaat in per 1 januari van het volgende jaar. Tussentijds je eigen risico aanpassen kan dus niet.

Wil je het eigen risico voor 2016 aanpassen? Dan moet je dit voor 31 december 2015 aan je zorgverzekeraar doorgeven.

Is het verstandig het eigen risico voor 2016 te verhogen?

Door een vrijwillig eigen risico te kiezen, kun je flink besparen op je zorgpremie. Die korting kan wel oplopen tot 300 euro per jaar. Je kunt het eigen risico verhogen in stapjes van 100 euro, met een maximum van 500 euro. In 2016 kun je dus een maximaal eigen risico kiezen van 885 euro.

Verwacht jij in 2016 weinig tot geen zorg uit de basisverzekering nodig te hebben? Dan kun je overwegen het eigen risico te verhogen. Maar als je toch in het ziekenhuis belandt, moet je dit bedrag wel kunnen betalen. Denk hier dus goed over na, want 10% van de verzekerden maakt toch het vrijwillig eigen risico volledig op.

Kun je het eigen risico gespreid betalen?

Bij veel zorgverzekeraars kan dit. Je betaalt het eigen risico dan bijvoorbeeld in tien termijnen. Bekijk de mogelijkheden gespreid betalen per zorgverzekeraar.

Zorgverzekering vergelijken 2017

Lees alles over de veranderingen in 2017 + maak een vergelijking om te zien wat voor jou de beste zorgverzekering 2017 is.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “Eigen risico 2016 naar 385 euro: wat moet je weten?”

 1. Peter schreef op 

  Bij mij kanker geconstateerd. Dozen vol wondverbandmiddelen, dozen vol spuiten afgeleverd op woonadres. Onnodige afspraken in ziekenhuis in die zin onnodig dat twee gemaakte afspraken best op eenzelfde dag gemaakt kunnen worden : scheelt weer een taxirit van een paar honderd euro. En die compleet in verpakking ongebruikte spuiten en verband middelen?
  Inderdaad geachte lezer: alles in de KIIKO!!!
  En wij maar weer opnieuw meer premie betalen, Onuitstaanbaar!!!!

 2. Carla schreef op 

  U bent nog maar in uw eentje! Er zijn verzorgingshuizen waar de zolder vol ligt met verbandspullen die over-de-datum zijn en rollators die niet gebruikt worden omdat “men” recht heeft op een nieuwe.

 3. Jasper schreef op 

  Goedendag,

  misschien heb ik er niet vaak genoeg erover nagedacht, maar waarom moet er een eigen risico c.q. eigen bijdrage betaald worden bij vanalles en nog wat?

  Bij bijna elke zorgvraag komen extra kosten voor de verzekerde. Als deze verzekerde nou extreem veel vergoedingen nodig heeft, kan ik best begrijpen dat er kosten (gedeeltelijk) worden verhaalt op deze persoon.

  Hieropvolgend snap ik dus niet dat iemand die zeer weinig declareerd ook extra kosten moet betalen. Een persoon betaald bijvoorbeeld €100 per maand basis-zorgverzekering, ofwel €1200 per jaar. Waarom moet er dan alsnog extra bij betaald worden bij veel dingen?

  Bijvoorbeeld: in de afgelopen 10 jaar heb ik niet meer dan €50 per jaar gedeclareerd voor bijvoorbeeld tandartscontroles (dit valt over het algemeen onder een basisverzekering), maar ik betaal €100 per maand. De snelle rekensom komt dan uit op: €12000 betaald aan verzekering en €500 gedeclareerd, dus (bij wijze van spreken) €11500 teveel betaald.

  Waarom kan van dat geld niet meer vergoed worden wanneer nodig?

  Misschien denk ik te simpel met mijn boerenverstand, maar is het dan niet makkelijker om zelf al dat geld op een (aparte) in eigen beheer zijnde rekening te zetten en te gebruiken wanneer nodig?

  m.vr.gr. Jasper

 4. Hi Jasper,
  Goede vraag. Het is wel lastig voor ons om deze vraag te beantwoorden omdat de zorgverzekering vanuit de overheid geregeld wordt. Als je hierover een keer wilt praten met iemand, raad ik je aan om contact op te nemen met de Rijksoverheid. Je kunt ze bellen op 1400.

  Om toch een beetje antwoord te geven op je vraag: Het eigen risico betaal je onder andere om de last van de zorgverzekeraar iets lichter te maken. Zij betalen immers alle zorgkosten die wij in Nederland maken. Door hun last iets lichter te maken, zorgen we ervoor dat de maandelijkse premie laag blijft.
  Als je dus meer wilt weten, kan je het beste contact opnemen met Rijksoverheid.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"het betalen van de zorg gaat door middel van de premie en de volksverzekering inhouding van je loon. X de aantal werkende en verzekerden en je hebt de bonus van geraamd 24 miljoen per maand welke ligstoel neem jij. Verplicht verzekeren! "

Anoniem uit DRONTEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"CAK-brief ontvangen dat kind niet was verzekerd. Meteen zorgverzekeraar gebeld. Bleek verzekeraar onze verzekering te hebben beëindigd, zonder dat wij hier van af wisten. Gelukkig makkelijk/sne via Independer een andere verzekering kunnen afsluiten. "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"."

Meneer O'leary uit POORTUGAAL
2020-03-31, zorgverzekering

"Toppppp"

Mevrouw Ismaiel uit AMSTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"super site "

Anoniem uit AMERSFOORT
2020-03-31, zorgverzekering

"Overzichtelijk"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Work very easy and fast "

Mevrouw Monika Krawczyk uit EINDHOVEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Erg fijne dienstverlener.. Alles is erg gemakkelijk in te vullen"

Meneer Danen uit DIEREN
2020-03-30, zorgverzekering

"FAST AND SIMPLE"

Meneer GIOTITSAS uit BADHOEVEDORP
2020-03-30, zorgverzekering

"duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit MUIDEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Goede mogelijkheden alle verzekeringen te vergelijken en steeds opnieuw alle mogelijkheden kunnen invullen"

Anoniem uit BOXTEL
2020-03-29, zorgverzekering

"makkelijk en snel geregeld"

Meneer van Kouwen uit UTRECHT
2020-03-28, zorgverzekering

"Er goede informatieve site en makkelijk te regelen"

Anoniem uit ARNHEM
2020-03-28, zorgverzekering

"-"

Meneer Pansier uit CUIJK
2020-03-28, zorgverzekering

"de afloop moet nog blijken, vandaar een 4/5"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2020-03-27, zorgverzekering