Independer geeft benchmark duurzaamheid plek in vergelijking zorgverzekeringen
Tip een vriend:

Independer geeft benchmark duurzaamheid plek in vergelijking zorgverzekeringen

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de keuzes die consumenten maken. Ook bij financiële beslissingen. Daarom hebben de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en Independer de handen ineengeslagen door de benchmark van de VBDO een plek te geven in de vergelijking van zorgverzekeringen bij Independer. Coen de Ruiter, directeur van het digitale vergelijkings- en adviesplatform: “Ons doel is mensen op een begrijpelijke manier inzicht te geven zodat ze zelf financiële beslissingen kunnen nemen. Steeds vaker willen klanten weten of hun keuze ook duurzaam is. Bij het vergelijken van energieleveranciers zijn vragen over groene stroom inmiddels vanzelfsprekend Wij willen dat inzicht uiteraard graag geven en zijn blij dat we in samenwerking met de VBDO deze primeur hebben. Mensen kunnen bij Independer vanaf nu filteren op duurzaamheid als ze een zorgverzekering zoeken.”

a.s.r. beste beleggingsbeleid

a.s.r. is de verzekeraar met het best ontwikkelde verantwoord beleggingsbeleid van Nederland, zo blijkt uit de ‘VBDO Benchmark Verantwoord Beleggen door Verzekeraars in Nederland 2019’. Het is voor de achtste keer dat de VBDO het verantwoord beleggingsbeleid van de grootste verzekeraars in Nederland onderzoekt. Hieruit blijkt dat het voor verzekeraars nog een uitdaging is om het verantwoord beleggingsbeleid tot een gedetailleerd niveau te brengen.

Beoordeling op vier categorieën

De VBDO vergelijkt sinds 2009 het verantwoord beleggingsbeleid van de grootste 30 verzekeraars van Nederland. De verzekeraars worden beoordeeld op vier categorieën: bestuur, beleid, implementatie en transparantie. Bij het implementatie-onderdeel wordt gekeken naar de kwaliteit en het ambitieniveau van duurzame beleggingspraktijken van de verzekeraar. Uit dit onderzoek blijkt dat a.s.r. de best presterende Nederlandse verzekeraar is. Zij komen tot een score van 4.5, waar de maximumscore 5.0 is. Hiermee eindigt de verzekeraar ruim boven de andere koplopers VIVAT, NN en Achmea.

De scores van alle verzekeraars vind je op deze pagina.

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de verzekeraars die bij de kopgroep behoren, ook het grootst zijn op basis van beheerd vermogen, valt het op dat ook verzekeraars met een kleiner beheerd vermogen goed presteren. Menzis, op de 5e plaats, presteert vergelijkbaar met enkele veel grotere verzekeraars, waarmee ze als voorbeeld kunnen fungeren voor middelgrote en kleine verzekeraars. De verzekeraar met de grootste verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar is ZLM. Zij hebben zich opgewerkt naar een plaats in de middenmoot.

To the next level

De VBDO toetst in hoeverre verzekeraars rekening houden met duurzaamheid in beleggingsbeslissingen. Hierbij wordt gekeken hoe bedrijven presteren op zogenoemde Environmental (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (ondernemingsbestuur) (ESG) criteria. Het merendeel van de verzekeraars houdt rekening met deze ESG-criteria op een basisniveau. Om verantwoord beleggen naar een volgend niveau te brengen, is een meer diepgaande en omvangrijke aanpak van ESG integratie nodig, waarbij ESG-criteria worden meegewogen in de bestaande processen en op iedere investering invloed hebben. Daarnaast zouden verzekeraars per beleggingscategorie specifieke ESG-criteria én (klimaat)risico’s inzichtelijk moeten maken.

Doelstellingen

In 2017 werd al bevonden dat duurzaam beleggen door verzekeraars nog te vrijblijvend is. Ook dit jaar blijkt dat het een uitdaging is om doelstellingen te formuleren die een verbetering van het duurzaam beleggingsbeleid inhouden. Hoewel de instrumenten voor verantwoord beleggen steeds wijdverbreider worden toegepast, schort het aan een lange termijnvisie. Bij 83% van de verzekeraars ontbreken concrete doelstellingen om verantwoord beleggen naar het volgende niveau te brengen. Slechts enkele verzekeraars hebben tijdsgebonden doelstellingen geformuleerd.

Klimaatrisico’s

Dit jaar legt de VBDO de nadruk op het integreren van klimaat-gerelateerde risico’s in de beleggingsstrategie. Een belangrijke stap in het identificeren van klimaatrisico’s, en kansen, is het in kaart brengen van de impact van klimaat gerelateerde effecten op de beleggingsportefeuille. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 7% van de verzekeraars onderzoek heeft gedaan naar het effect van fysieke- en/of transitie risico’s op de allocatie van beleggingen. De VBDO moedigt verzekeraars aan om klimaatadaptatie mee te nemen in de beleggingsstrategie, om financiële risico’s aan het licht te brengen en te investeren in de veerkracht van samenlevingen.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Independer geeft benchmark duurzaamheid plek in vergelijking zorgverzekeringen”

  1. Margreet Fros (Oikocredit) schreef op 

    Hi Jochum, goede ontwikkeling! Is het een idee om het thema duurzaamheid ook mee te nemen in jullie informatie over beleggen? Daar gaat het nu vooral over risico’s en kosten, terwijl duurzaamheid toch een hele belangrijke en actuele factor is in de afweging die consumenten maken.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"goed geholpen alles heel duidelijk"

Mevrouw Krchlikova uit VLIJMEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Uitstekende service"

Mevrouw Kienhuis-Ahuis uit OLDENZAAL
2019-08-23, zorgverzekering

"very fast service "

Anoniem uit TERNEUZEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Very friendly staff who helped with completing the application."

Meneer TAN uit BERG EN DAL
2019-08-23, zorgverzekering

"Scheelde €30 euro met de ''goedkoopste'' van andere vergelijkers!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-22, zorgverzekering

"GOED"

Meneer Buksa uit GELDROP
2019-08-22, zorgverzekering

"Zeer overzichtelijk en transparant."

Anoniem uit HUISSEN
2019-08-22, zorgverzekering

"Altijd goede referenties qua verzekeringen"

Mevrouw Chambille uit MAASTRICHT
2019-08-22, zorgverzekering

"-De opties waarom ik een nieuwe zorgverzekering afsluit zijn onvolledig. Ik zat in de polis bij mijn ouders, maar wilde op eigen naam nu een verzekering afsluiten. Deze optie bestond niet. -Voortaan aangeven dat overname verzekering automatisch gaat."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-21, zorgverzekering

"gaat heel makkelijk"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-08-21, zorgverzekering

"very good and easy"

Meneer Romano uit AMSTERDAM
2019-08-20, zorgverzekering

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
2019-08-19, zorgverzekering

"asked question via whatsAp and they responded very quickly with full details"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-18, zorgverzekering

"Altijd snel en accuraat, duidelijke informatie en als er extra hulp nodig is wordt je telefonisch bijgestaan. Top!"

Mevrouw Hendriks uit LEMMER
2019-08-17, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig en tophulp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-17, zorgverzekering