Kind met ADHD? Check de medicijnvergoeding van je zorgverzekering
Tip een vriend:

Kind met ADHD? Check de medicijnvergoeding van je zorgverzekering

ADHD komt bij drie tot vijf procent van de kinderen voor. Heeft jouw kind hier last van en slikt hij of zij daarom medicijnen? Dan is het slim om goed naar je zorgverzekering te kijken. Want het ene medicijn krijg je wel vergoed vanuit je basisverzekering, en voor de ander betaal je een eigen bijdrage. Hoe dat precies zit lees je in dit blog.

Meerdere soorten ADHD-medicijnen

Bij een lichte vorm van ADHD krijg je als kind vaak alleen gedragstherapie. Maar gaat het om een ernstigere vorm? Dan schrijft de huisarts medicijnen voor. Deze zorgen voor meer rust in het hoofd, waardoor de concentratie van je kind verbetert. Dit komt door de stof methylfenidaat.

Er bestaan meerdere soorten ADHD-medicijnen. Want zo krijgt jouw kind altijd het medicijn wat het beste bij hem of haar past. De meest voorkomende medicijnen zijn Ritalin, Concerta, Medikinet, Equasym en Kinecteen. Maar niet al deze medicijnen worden automatisch uit de basisverzekering vergoed.

Basisverzekering vergoedt alleen goedkoopste medicijn

De basisverzekering vergoedt alleen het goedkoopste ADHD-medicijn. Andere, duurdere medicijnen werken niet beter volgens de overheid. Is het volgens de huisarts medisch noodzakelijk dat je kind een duurder medicijn slikt, bijvoorbeeld om de bijwerkingen te verlichten? Dan schrijft hij dat voor. Maar je krijgt maar een deel van die kosten vergoed: tot het bedrag wat het goedkoopste medicijn kost. Het overige deel moet je zelf bijbetalen. Dit heet de eigen bijdrage. En dat kan hoge kosten met zich meebrengen. Je kunt je daarvoor gelukkig wel aanvullend verzekeren. In ons vergoedingenoverzicht zie je welke zorgverzekeraar de beste vergoeding voor ADHD-medicijnen in 2018 heeft.

Let ook op medische selectie en contract zorgverzekeraar

Het is natuurlijk slim dat je een zorgverzekeraar kiest die het medicijn volledig vergoedt wat je kind gebruikt. Maar dit is niet het enige wat belangrijk is bij het maken van de juiste keuze. Kijk ook goed naar:

  • of er een medische selectie geldt. Bij sommige verzekeraars kun je niet zomaar een zorgverzekering afsluiten met een vergoeding voor ADHD-medicijnen. Houd hier rekening mee. Vooral ook als je gaat overstappen van zorgverzekeraar. Medische selectie kan even duren.
  • of jouw verzekeraar een contract heeft met de apotheek. Haal je regelmatig medicijnen voor je kind, bij je vertrouwde apotheek om de hoek? Als je voor 2018 een andere zorgverzekering kiest, of een andere zorgverzekeraar, check dan of je nog steeds bij de apotheek van jouw keuze terechtkunt. Zorgverzekeraars maken elk jaar opnieuw afspraken met zorgverleners. Heeft jouw verzekeraar geen contract met de apotheek om de hoek? Dan betaal je een deel van de kosten zelf. In onze zorgverlenerstool check je eenvoudig of je zorgverzekeraar een contract met de apotheek heeft.

Eigen risico en ADHD

Voor zorg voor je kind, zoals ADHD-medicijnen, betaal je geen eigen risico. Pas als je kind 18 jaar of ouder is, geldt het eigen risico. In 2018 is dit 385 euro. Dit betaal je eerst zelf voor zorg uit de basisverzekering, voordat de zorgverzekeraar de zorgkosten vergoedt.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Eftin si bun!"

Mevrouw Maricica Axentii uit ARNHEM
2019-05-24, zorgverzekering

"Ben snel geholpen en kan een keuze maken uit de selectie. Efficiënt ... "

Anoniem uit ACHEL
2019-05-23, zorgverzekering

"hoeveel sterren kan ik geven? ik wil het maximale aantal sterren geven vanwege de duidelijke en snelle service, mijn dank is groot "

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-05-23, zorgverzekering

"Vanuit het buitenland tot aan aankomst in Nederland heeft Independer ons goed geadviseerd bij het selecteren van onze nieuwe verzekering. De Customer Service is van grote kwaliteit."

Anoniem uit ZEGVELD
2019-05-23, zorgverzekering

"duidelijk, snel en goede hulp via what's app"

Mevrouw de Bruijn uit OUD-BEIJERLAND
2019-05-23, zorgverzekering

"Duidelijk en makkelijk te doen."

Mevrouw Barendregt uit MAARSSEN
2019-05-22, zorgverzekering

"Snel en makkelijk geregeld"

Meneer Mulder uit BOVENSMILDE
2019-05-22, zorgverzekering

"Heel handig!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-05-22, zorgverzekering

"gewoon"

Mevrouw de Gunst uit ARNHEM
2019-05-22, zorgverzekering

"Vriendelijk contact aan de telefoon. Duidelijk en overzichtelijk op de site."

Mevrouw Strijker uit COEVORDEN
2019-05-21, zorgverzekering

"Prima service."

Anoniem uit DRIEL
2019-05-21, zorgverzekering

"Thanks for everything "

Meneer Mustapha Zaabta uit HEERLEN
2019-05-21, zorgverzekering

"Praktisch en efficiënt"

Meneer Douglas Batista Silva uit AMSTERDAM
2019-05-20, zorgverzekering

"Alles waar zeer duidelijk. geen moeilijke uit;eg, korte stappen. Alles werkt soepel."

Anoniem uit WIJK BIJ DUURSTEDE
2019-05-20, zorgverzekering

"The page offers a great service and is easy to use. They even allowed me to save my choice, while clearing some things with my bank. The lack of English service was the only issue, but then again Google Translate is there for the rescue. "

Meneer Rodolfo Herrera Rodriguez uit 'S-GRAVENHAGE
2019-05-19, zorgverzekering