Welke kosten rondom zwangerschap vallen onder het eigen risico?
Tip een vriend:

Welke kosten rondom zwangerschap vallen onder het eigen risico?

De kosten rondom verloskundige hulp en kraamzorg vallen niet onder het eigen risico van je zorgverzekering. Maar toch is het vaak onduidelijk wat er precies wel en niet ten koste van je eigen risico gaat. In dit artikel zetten we dit voor je op een rijtje. 

Welke kosten vallen niet onder het eigen risico?

Niet onder het eigen risico vallen de kosten van de volgende behandelingen:

 • Kraamzorg (je betaalt wel een eigen bijdrage) ;
 • Echo’s die zijn voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog;
 • Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties bij de zwangerschap;
 • Verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige;
 • Medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog;
 • Medisch noodzakelijke keizersnede
 • Gebruik van de verloskamer;
 • Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis;
 • NIPT-test (sinds 1 april 2014, vanaf 2015 valt dit wel onder het eigen risico);
 • Combinatietest voor vrouwen vanaf 36 jaar (tot 1 april 2014);
 • 20-wekenecho;
 • Curettage na een miskraam.

Welke kosten vallen wel onder het eigen risico?

Wel onder het eigen risico vallen de kosten van de volgende behandelingen:

 • Bloedonderzoek;
 • Ambulance om naar het ziekenhuis te komen;
 • Medische nazorg na een bevalling (door gynaecoloog);
 • Gynaecologische hulp;
 • Vruchtwaterpunctie en vlokkentest;
 • Geneesmiddelen;
 • Hulp bij zwanger worden;
 • Vrijwillige curettage (abortus);
 • IVF-, KI-, ICSI- of IUI-behandelingen.

Welke kosten kun je aanvullend verzekeren?

Om de volgende kosten vergoed te krijgen kun je een aanvullende verzekering afsluiten:

Stelregel: verrichtingen door verloskundige vallen niet onder eigen risico

De stelregel is eigenlijk dat verrichtingen die gedaan worden door een verloskundige, niet onder het eigen risico vallen. Verrichtingen die door een gynaecoloog worden gedaan, vallen wel onder het eigen risico. Met uitzondering van verloskundige verrichtingen die worden uitgevoerd door een gynaecoloog.

Zorgverzekeraar kan fout maken met verrekenen eigen risico

Het gebeurt wel eens dat een zorgverzekeraar een fout maakt en toch het eigen risico bij jou in rekening brengt. Als je dus een rekening krijgt, neem dan contact met hen op. In de meeste gevallen zullen ze het direct voor je herstellen.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

136 Antwoorden op “Welke kosten rondom zwangerschap vallen onder het eigen risico?”

 1. Llink schreef op 

  Help!!
  De kosten voor de curretage na een miskraam, die ik in juli van dit jaar heb gehad, zijn toch van mijn eigen risico afgeschreven. 800 euro, hop weg. Volgens de zorgverzekeraar had ik het maar beter moeten onderzoeken. Nou staat er hier zwart op wit dat ik niet voor die kosten hoef op te draaien, maar nog nemen ze het niet van me aan. Ook het ziekenhuis waar ik de curretage heb gehad (na doorverwijzing van de verloskundige!!) zegt dat het wel onder het eigen risico valt. Waar moet ik nu heen met dit probleem?

  Met vriendelijke groet,
  L.B.

 2. Beste Llink,
  Het duurde even, maar we hebben achterhaald hoe het zit. Curettage wordt door een gynaecoloog uitgevoerd. Ziekenhuizen declareren curettage altijd als medisch specialistische zorg. Ook als het om curettage na een miskraam gaat. De verzekeraar brengt dan automatisch eigen risico in rekening. Maar in het geval van een miskraam hoef je geen eigen risico te betalen. Als je contact opneemt met je verzekeraar dan wordt het eigen risico verrekend.

 3. cris schreef op 

  Mijn vriendin heeft op intencive care gelegen na haar bevalling (ernstig bloedverlies gehad van bijna 6 ltr). Nu krijg ik een rekening van het eigen risico. Is dit terecht?

 4. Beste Cris,
  Wat vervelend zeg. We gaan uitzoeken hoe dit zit en komen er op terug. Je kunt ook vast contact opnemen met je verzekeraar hierover.

 5. Jennifer schreef op 

  Hallo,

  Na mijn miskraam bleef ik bloedingen houden. Dit is verder onderzocht door de gynaecoloog. Deze onderzoeken vielen onder mijn eigen risico, klopt dat.

 6. Hoi Jennifer,
  Het klopt dat dit onder het eigen risico valt. In dit geval vallen de onderzoeken onder medisch specialistische zorg en dat gaat van je eigen risico af.

 7. Dominique schreef op 

  Vandaag moet ik een curretage ondergaan. Nu zegt mijn zorgverzekering zilveren kruis dat dit in 2015 onder je eigen risico valt..het zou zijn bepaald Door de regering. Is dit juist?

 8. Hoi Dominique,
  Wat wij hebben achterhaald is dat currettage na een miskraam niet van het eigen risico gaat. Ziekenhuizen declareren curettage als medisch specialistische zorg. Ook als het om curettage na een miskraam gaat. De verzekeraar brengt dan automatisch eigen risico in rekening. Maar in het geval van een miskraam hoef je geen eigen risico te betalen. Als je contact opneemt met je verzekeraar dan wordt het eigen risico verrekend. Bij vrijwilllige currettage gaan de kosten wel van het eigen risico af.

  1. Whitney schreef op 

   Hoi Simone, eergisteren contact opgenomen met mijn zorgverzekering met de vraag word mijn curretage vergoed na miskraam? Ja alleen je eigen risico moet je zelf wel betalen. Is dit correct want ik lees op internet dat dit dus wel vergoed word na een miskraam. Weet u precies hoe dit in zit? Alvast bedankt!

   1. Hoi Whitney,
    Voor zover wij weten hoef je in dit geval geen eigen risico te betalen. Vervelend dat de verzekeraar iets anders aangeeft. Ik raad je aan een e-mail te sturen naar de verzekeraar. Je kan hierin aangeven wat de situatie is en dat je begrepen hebt dat er geen eigen risico in rekening gebracht hoort te worden. Waarschijnlijk zullen ze het eigen risico dan wel verrekenen.

    1. Whitney schreef op 

     Hoi Simone, bedankt voor de informatie! Ik ga weer contact opnemen met mijn zorgverzekeraar, en het uitleggen. Groetjes Whitney

    2. Whitney schreef op 

     Hoi Simone, heel mijn verhaal uitgelegd, en ze zeggen dus is een nieuwe regeling iedereen moet dit betalen in 2015 bij iedere zorgverzekeraar( eigen risico) wat kan ik nu nog doen? Groetjes Whitney

 9. Bella schreef op 

  Ik vraag me het volgende af. De bevalling liet op zich wachten en ik werd door de verloskundige doorverwezen voor een Hartritmescan van de baby. Ik krijg nu een rekening dat dit zou vallen onder eigen bijdrage, kunnen jullie mij dit uitleggen? Bedankt alvast

 10. stephanie schreef op 

  Vandaag een rekening van de vgz gekregen van 375,80 omdat ik op 13-01-2014 op na controle bij de gynaecoloog ben geweest. Mag dit? Ik heb vandaag het ziekenhuis gebeld maar hun zeggen dat dit zo hoort.. het staat los van mijn zwangerschap.. moet ik deze rekening betalen?

 11. Hoi Stephanie,
  Helaas klopt het wat je schrijft. Het gaat om een reguliere afspraak bij een specialist en daarom is deze afspraak niet vrijgesteld van het eigen risico.

 12. Wendy schreef op 

  Ik heb in 2014, op eigen verzoek , een NIPT test laten doen in Antwerpen. Zou ik deze kosten van de belasting kunnen indienen.

  Wendy

 13. Beste Wendy,
  Voor zover wij weten kun je deze kosten niet via de belasting indienen. Heb je al contact gezocht met je zorgverzekering? Wellicht kun je aanspraak maken op een vergoeding.

 14. Tessa schreef op 

  Beste Independer,
  Vorig jaar is onze dochter dood geboren.
  Nu ben ik gelukkig weer in verwachting en
  heb ik zoals afgesproken, een afspraak gemaakt bij dezelfde gynaecoloog. We hebben dus een medische reden. Valt dit consult onder het eigen risico?

 15. Beste Tessa,

  Wat naar om te horen dat het vorige keer zo is afgelopen. Maar we feliciteren je graag met het feit dat je nu weer zwanger bent :)

  De afspraak met de gynaecoloog valt na een doorverwijzing niet onder het eigen risico. Om hier helemaal zeker van te zijn raden wij je aan contact op te nemen met je verzekeraar.

 16. Marloes schreef op 

  Beste Independer

  Afgelopen maart een curettage ondergaan.
  Echter veel klachten hier aan over gehouden.
  Van de huisarts een doorverwijzing van een echo gehad.
  Bij afdeling gynaecologie zelfde afdeling als de curettage.
  Zorgverzekering zegt dat het niet onder na zorg van de ingreep valt.
  En aangezien ik dus niet zwanger ben ook niet in dat pakket thuis behoort.

  Klopt dit en gaat dit van het eigen risico?

  1. Beste Marloes,

   De curettage (na miskraam) valt niet onder het eigen risico. Eventuele onderzoeken/behandelingen daarna vallen niet meer onder behandelingen rondom zwangerschap. Dan valt het wel onder het eigen risico.

 17. Noes Tumbelaka schreef op 

  Beste Independer,

  Ik heb vorig jaar een miskraam gekregen en kreeg toen van de gynaecoloog, misoprospol voorgeschreven om de miskraam om te wekken. Er bleef een rest zitten en na nog twee keren misoprospol was deze weg. Vallen deze medicijnen ook onder verloskundige hulp en krijg ik deze medicijnen vergoed ?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord!

  N.Tumbelaka

 18. Beste Noes,
  Wanneer de medicijnen door de gynaecoloog zijn gedeclareerd als onderdeel van de behandeling wordt er geen eigen risico in rekening gebracht. Als de medicijnen apart worden gedeclareerd, bijvoorbeeld door de apotheek van het ziekenhuis, gaat het wel van je eigen risico af.

 19. Verheul schreef op 

  Hallo,

  Ik ben verzekerd bij IZZ( uitgebreidste pakket)
  In 2012 heb ik een curettage ondergaan. Hiervoor heb ik toen mijn eigen risico betaald.
  Dat moest kreeg ik te horen van de verzekering.
  Was de regel zoals hierboven toen ook al? En is er een kans dat ik mijn geld nog terug kan krijgen?
  Helaas in 2015 weer een curettage gehad en ik verwacht dat ik hier wederom een rekening van ga krijgen.
  Hierover heb ik al gebeld met mijn verzekering en die geven aan dat de fout bij het ziekenhuis ligt en dat zij het dan anders door moeten geven.
  Het ziekenhuis geeft aan dat ze dat niet anders kunnen doorgeven.
  Wat kan ik hierin doen?

 20. Beste Verheul,
  Het is een probleem dat veel voorkomt helaas. Inderdaad kan het ziekenhuis het niet anders declareren. De verzekeraar kan hierdoor niet meteen zien of het om een currettage na miskraam gaat. Ik raad aan om een (klacht)mail naar de verzekeraar te sturen en de situatie uit te leggen. Mogelijk kunnen ze het eigen risico van 2012 zelfs nog vergoeden.

 21. miyase schreef op 

  Hallo,

  Ik ben in verwachting en wil het liefsts in het ziekenhuis bevallen. Moet je voor de kosten van de bevalling in het ziekenhuis eigen risico betalen ? En geldt dit ook voor als de bevalling thuis plaats vindt?

  Met vriendelijke groet

 22. Hallo Miyase,

  Voor de ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis hoef je geen eigen risico te betalen. Wel moet je eigen risico betalen als je medische nazorg krijgt na de bevalling in het ziekenhuis.

  Als je thuis bevalt dan zijn er waarschijnlijk alleen kosten die gemaakt moeten worden voor verloskundige hulp door een huisarts en/of een verloskundige. Hiervoor hoef je geen eigen risico te betalen.

 23. Casimir schreef op 

  Mijn vrouw is nu 25 weken zwanger en is er zwangerschapsdiabetes ontdekt. We moeten nu naar een dietiste toe voor vervolgplan van de rest van de zwangerschap. Ik heb voordat we zwanger werden een extra aanvullende gezinsplanning module bij FBTO aangezet voor eventuele extra kosten. Nu is alleen de intake bij dietiste al €90,- en volgens dietiste valt dit altijd onder eigen risico. Klopt dit? Moeten we dit zomaar zelf betalen of wordt het toch vergoedt?

 24. Beste Casimir,
  Dit klopt, dieetadvisering valt onder de basisverzekering. Er wordt 3 uur vergoed vanuit de basisverzekering en hierover moet eigen risico worden betaald als deze nog niet verbruikt is. Er kan wel een aanvullende verzekering worden afgesloten als er meer uur nodig is, maar dit valt niet onder de module gezinsplanning bij FBTO.

 25. cynthia schreef op 

  Hallo,

  Vorige week is er bij mij zwangerschapsdiabetes vastgesteld. Daarom ben ik voor de rest van de zwangerschap bij het ziekenhuis onder controle bij verloskundigen en gynaecoloog daar.

  Mijn eerste vraag; word de suikertest vergoed?
  En de hulp die ik banaf nu in het ziekenhuis krijg? Ook moet ik nu naar diabetes consulente en kijg ik dan alles mee om zelf mn suiker te leren prikken en a ik naar een internist. Wat zijn afsoraken rondom vergoedingen hierover? Ik be verzekerd bij menzis en mij aanvullende verzekering(jingeren verzorgd) vergoed helaas niks extras rondom zwangerschap

 26. Beste Cynthia,

  De controle door de verloskundige en gynaecoloog wordt door de basisverzekering vergoed. Ook de afspraken in het ziekenhuis met de internist vallen onder de basisverzekering. Heb je de suikertest ook in het ziekenhuis/bij de huisarts laten verrichten? Dan valt dit ook onder de basisverzekering.

  Er wordt 3 uur van de afspraken met de diabetes consulente vergoed vanuit de basisverzekering.

 27. Henk schreef op 

  Mijn vrouw en ik waren bezig met een vruchtbaarheidsonderzoek. Tijdens het onderzoek werd bij een controle geconstateerd dat mijn vrouw zwanger was. Wij toen doorgestuurd naar de gynaecoloog, die een standaard verhaaltje van 10 minuten hield. Vervolgens moesten we een dikke eigen risico rekening betalen. Is dit terecht, of kunnen we bezwaar maken.

  1. cynthia schreef op 

   Zou sowieso bezwaar maken! Makkelijk geld verdienen zo..

 28. Beste Henk,
  De controle door de verloskundige en gynaecoloog wordt uit de basisverzekering vergoed. Dit houdt in dat je hier je eigen risico over moet betalen. Je kunt altijd bij je zorgverzekeraar navragen waarvoor ze het eigen risico in rekening hebben gebracht. Zij kunnen je dan een specificatie geven.
  Als je het er niet mee eens bent, kun je altijd een klacht indienen bij de zorgverzekeraar. Een speciale afdeling zal dan nog eens kijken of het eigen risico terecht in rekening is gebracht.

 29. marije schreef op 

  Beste independer,

  Vorig jaar ben ik van verzekeraar veranderd. Daarbij hebben we goed gekeken of we in geval van fertiliteitsproblemen in de ziekenhuizen in onze regio goed terecht konden. Dat was het geval. Zowel het ziekenhuis van Almelo als Enschede zijn gecontracteerd door onze verzekeraar. Maar nu ik probeerde een afspraak te maken met een gynaecoloog kom ik erachter dat de ziekenhuizen in twente alle fertiliteitszorg uit besteden aan de fertiliteitskliniek twente. En mijn zorg verzekeraar blijkt daar dus geen contract mee te hebben. Is het niet vreemd dat ik nu voor deze zorg maar voor 75% vergoed kan worden terwijl ik op geen enkele manier had kunnen voorzien dat ik bij de fertiliteitskliniek terecht zou komen ipv in het ziekenhuis? Ik vind dit totaal niet transparant en bij ons heeft het ertoe geleid dat ik de afspraak heb moeten annuleren omdat ik bang ben dat dit teveel gaat kosten. Hoort dit zo te gaan? Ik kan het me bijna niet voorstellen…

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Marije

 30. Beste Marije,
  Bedankt voor je bericht. Wat een vervelende situatie. Zou je telefonisch of per e-mail contact met ons kunnen opnemen, zodat we dit kunnen bespreken? Alvast bedankt!

 31. Car schreef op 

  Hi,

  Ik ben in januari dit jaar bevallen op medische indicatie in het ziekenhuis en probeer nu te achterhalen of ik hiervoor nog een rekening van het eigen risico krijg?
  In 2012 heb ik dit namelijk wel achteraf gekregen, maar toen moest ik ingeleid worden en ben ik na de bevalling nog twee dagen in het ziekenhuis gebleven.
  Dit jaar ben ik ‘s-ochtends ingeleid en konden we ‘s-nachts om 3 uur naar huis met onze dochter.

  Alvast bedankt,
  Grt Caroline

 32. Beste Caroline, voor een ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap in verband met complicaties bij de zwangerschap geldt geen eigen risico. Er geldt wel een eigen risico voor medische nazorg na een bevalling (uit je verhaal begrijp ik dat dit de vorige keer aan de hand was). Ik ga er niet vanuit dat er nu nog een rekening van het eigen risico hiervoor komt, maar om dit zeker te weten, raad ik je aan even contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

 33. Meid schreef op 

  In april 2014 bevallen, nu juni 2015 een rekening van eigen risico van 211€ gekregen omdat ik bij de gynaecoloog bent geweest ( doorverwezen door verloskundige ) specificatie is van 28maart ( toen indd ctg, echo vanwege te weinig vruchtwater )
  Valt dit onder eigen risico?
  Hierover zelf al zorg en ziekenhuis gebeld, ziekenhuis zei begin aug dat het indd niet klopte en ze zouden corrigeren, zorg nog niks ontvangen, ziekenhuis weer gebeld, en ze weten nu absoluut niet waarom ik nu bel.
  Ze hebben me die 211€ al toegezegd, maar ze doen er dus niks mee..
  Wat te doen :)

 34. Hoi Meid, als het inderdaad gaat om medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog of een voorgeschreven echo dan zou dit niet onder het eigen risico moeten vallen. Wellicht kun je (nogmaals) aan de zorgverzekeraar vragen of zij precies kunnen vertellen waarover het eigen risico is berekend. Zij moeten hier meer informatie over kunnen geven en ook over hoe dan verder te handelen.

 35. Rachel schreef op 

  Hallo

  Even een vraagje

  8 juli bleek het hartje van ons wondertje niet te kloppen een klap in ons gezicht! 15 juli ben ik gecurriteerd & 2 weken later voor controle komen bleek dat niet alles weg gehaald was! 11 september zou ik pas weer terug kunnen komen wat mij niet lekker zat en mijn verloskundige ook niet die heeft contact gehad met hengelo en daar kon ik maandags terecht voor een gesprek en vrijdags opnieuw geholpen in almelo onder algehele narcose .. yes eindelijk alles weg nou niet dus ik kreeg na 2 eeken ontzettende buikpijn weer terug na zh en bleek dat nog niet alles weg was weer opnieuw geholpen en nog een keer en nog een keer uiteindelijk heeft alles 9 weken geduurd nu kreeg ik vandaag een rekening van 109 euro op de mat .. eigen risico wat moet ik hier mee ziekenhuis heeft zoveel fouten gemaakt en nu mag ik die gaan betalen kunnen jullie mij vertellen wat ik hier aan kan doen ?

  Groetjes rachell

  1. Rachel schreef op 

   En natuurlijk volgen er daarna nog 2 rekeningen in totaal 260 euro moeten betalen. Dan ben je zwanger en blijkt dat het hartje gestopt is met kloppen 3 dagem voor de echo .. in totaal 15 weken ziekenhuis in en uit geweest en ik klungel nog steeds morgen moet ik weer na het ziekenhuis omdat de buikpijn aan houd

 36. Beste Rachel,

  Wat een vervelende situatie. Medische nazorg na een curettage valt onder het eigen risico. Om na te gaan of het eigen risico wel juist in rekening gebracht is raden wij je aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

 37. Femke schreef op 

  Hallo, vorige week na een hevige bloeding ’s nachts heeft de verloskundige het ziekenhuis gebeld en kon ik gelijk terecht bij een gynaecoloog. Deze heeft Placenta Previa Totallis geconstateerd wat betekend dat zeer waarschijnlijk de zorg van de verloskundige overgedragen zal worden aan de gynaecoloog. Ook een keizersnede zal ik sterk rekening mee moeten houden. Kan ik dit geval kosten verwachten die onder het eigen risico vallen? Voor zowel zorg als bevalling t.z.t.?

 38. Beste Femke,

  Wat vervelend dat dit is gebeurd. Er zal geen eigen risico in rekening worden gebracht voor het uitvoeren van een keizersnede.

 39. JT schreef op 

  Dag Independer,

  Na drie miskramen binnen een jaar werd ons een vervolgondezoekstraject aangeboden door de gynaecoloog bij het MCL Leeuwarden. Een van de eerst mogelijke onderzoeken was erfelijkheidsonderzoek d.m.v. bloedtest van ons beiden. Wij zijn verzekerd bij Anderzorg met max eigen risico. Wij vroegen dus Anderzorg via hun chat, waarvan we de logs hebben opgeslagen, of dit vergoed werd, met als antwoord: “Als de verloskundige het medisch noodzakelijk vindt dan wordt die ook uit de Basisverzekering vergoed.” Wij dus dit bloedprik doen…

  Een aantal weken later komt er een rekening van ruim €1600 binnen voor 2x bloedonderzoek via het UMCG. Dit is een vervelende verrassing, na wat uiteraard al een vervelende ervaring was. Vanaf 3x miskraam wordt het gezien als ‘herhaaldelijk’ en (is ons verteld) is het gebruikelijk om te gaan kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Naar ons inziens een medische indicatie dus, op advies van de gyno.

  Na onze klacht schrijft Menzis/Anderzorg: “U heeft de Servicemedewerker gevraagd of het vervolgonderzoek aangeboden door de verloskundige voor vergoeding in aanmerking zou komen. De medewerker antwoordt dat dit vergoed wordt uit de Basisverzekering als het onderzoek medisch noodzakelijk is. Dat antwoord is op basis van de informatie, die u geeft, juist. Echter het bedoelde onderzoek, wordt niet door de verloskundige aangeboden/uitgevoerd, maar door de afdeling klinische genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het betreft hier een erfelijkheidsonderzoek zowel voor u zelf als voor uw vriend. Deze kosten zijn door ons volledig uit de Basisverzekering betaald aan uw zorgaanbieder. Echter, een erfelijkheidsonderzoek valt niet onder de kosten van bevalling en kraamzorg, daarom is op de kosten voor een erfelijkheidsonderzoek het eigen risico van toepassing.”

  Drie zaken die ons frustreren: 1) bij de NIPT etc. wordt wel netjes gezegd “het kost zoveel, is niet verzekerd” zodat je een overweging kunt maken. Bij deze test heeft niemand ons een prijsindicatie gegeven, 2) Voorzover wij begrijpen is dit type vervolgonderzoek wel degelijk standaard, en dus ook op medische indicatie. Dat het extern wordt uitgevoerd maakt ons wat dat betreft niet uit, wij volgen slechts het advies van de gyno. Waarom zeggen ze dan eerst dat het wel vergoed wordt, en later niet? 3) Waarom kost zoiets toevallig precies ons verplicht + vrijwillig eigen risico? Ik heb zelf commerciele ervaring met bloedtesten en weet wat het afnemen van bloed, plus het lab onderzoek kost. Hoe kunnen ze zulke kosten verantwoorden? Kunnen we daar inzage in krijgen of mogen ze zomaar een bedrag roepen?

  Hoe en bij wie kunnen we deze klacht het beste verder escaleren?

 40. Beste JT,

  Wat naar om in een keer een rekening te krijgen van 1600 euro zonder vooraf enige indicatie van wat het je gaat kosten. Heb je al een klacht bij de verzekeraar ingediend en ben je hier verder niet uit gekomen? Dan kun je contact opnemen met het KIFID. Zij behandelen je klacht alleen als deze al eerder naar de verzekeraar gestuurd hebt.

 41. Anouk schreef op 

  Hallo,
  Ik heb in 2014 zwangerschapsdiabetes gehad en ben toen door de verloskundige doorverwezen naar het ziekenhuis. Ik heb daar een aantal afspraken bij de gynaecoloog en een diëtiste gehad. Het was toen onduidelijk of hiervoor mijn eigen risico aangesproken zou worden. Uiteindelijk bleek dit gelukkig niet het geval te zijn.
  Nu ben ik opnieuw zwanger en is de kans groot dat ik weer zwangerschapsdiabetes krijg. Ik vraag me af of het deze keer dan weer niet van mijn eigen risico af zal gaan als ik naar het ziekenhuis wordt doorverwezen? Ik lees hierboven namelijk dat dit dan wel het geval zou zijn omdat deze zorg in de basisverzekering valt. Is er dan misschien iets veranderd de afgelopen jaren?
  Groeten, Anouk

  1. cynthia schreef op 

   Zoals je zelf al zegt; et valt in de basisverzekering dus de afspraken bij iternist dieetist etc worden vergoed vanuit je basisverzekering. Prikmateriaal etc zijn wel op et eigen risico.

   Een expert, ik ben 13november bevallen van een klein meisje en had zwangerschapsdiabetes

  2. Hoi Anouk,

   Gefeliciteerd! Wat een mooi nieuws. Wij kunnen het bericht van Cynthia bevestigen. De verloskundige hulp valt onder de basisverzekering en heeft geen invloed op uw eigen risico. Ook volgend jaar niet.

 42. patricia schreef op 

  In 2014 was mijn 20 weken echo niet goed. Ik heb toen een GUO echo gekregen in het WKZ. Alles bleek gelukkig toch goed. Toch kreeg ik voor die echo dus wel een nota eigen risico. Vindt het nog steeds vreemd.

 43. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Hoi Patricia,

  Volgens de huidige informatie vallen de echo’s die zijn voorgeschreven door een huisarts, verloskundige of gynaecoloog inderdaad niet onder het eigen risico.
  Het kan zijn dat de zorgverzekeraar contracten heeft met zorgverleners. En dat zij deze kosten alleen volledig vergoeden als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ik adviseer je om hierover contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar.

 44. sandra schreef op 

  in Juli 2014 ben ik bevallen van een gezonde dochter.

  ik ben in het ziekenhuis bevallen omdat ik ingeleid werd. ik was op dat moment 41 weke. en 2 dagen zwanger. het gaat dan dus om een medische indicatie.
  ik had mij goed verzekerd en er staat dus ook, dat ik bij een medische indicatie 100% vergoed krijg, er staat ook duidelijk bij geen eigen risico!
  nu krijg ik dus een rekening binnen. Ik heb gelijk gebeld met mijn zorgverzekering. hun zeggen dat de medicijnen kosten daar niet onder vallen. en dat ik dat wel moet betalen. Maar zonder medicijnen kan je ook niet ingeleid worden?

  moet ik het nou betalen of niet?

 45. Beste Sandra,

  Voor ons is het lastig om uw vraag te beantwoorden met alleen bovenstaande gegevens. Het kan zo zijn dat de medicijnen wel onder uw dekking vallen, maar dat de medicijnen uw eigen risico belasten. Telefonisch kunnen wij u een beter antwoord geven op uw specifieke vraag. Onze zorgexperts zijn bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 46. M schreef op 

  Hoi

  Ik ben (na verwijzing door de huisarts) bijna 3 weken na de geboorte van onze dochter met spoed opgenomen op de kraamafdeling in het ziekenhuis. Veel onderzoeken gehad (lab, kweken, X-buikoverzicht, echo, CT abdomen met contrast, CT thorax met contrast). Behandeld met antibiotica per infuus, en na een opname van 5 dagen weer ontslagen.
  Nu heb ik een rekening gekregen van het ziekenhuis. Het klopt toch dat ik alleen het eigen risico (de rest van dit jaar) nog zelf moet betalen?

  1. M schreef op 

   Hoi

   Geldt voor medicatie een ander eigen risico? Ik heb nl een bedrag van 75euro moeten betalen voor medicatie (voorgeschreven na ziekenhuisopname). Nu zie ik dat deze 75 euro niet is afgeschreven van mijn eigen risico…….

 47. Beste M,

  Wat vervelend! Ik hoop dat alles nu weer goed gaat met jou en dat je lekker kunt genieten van je dochter.

  Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor bijvoorbeeld een genees- of hulpmiddel. Een eigen bijdrage is dat deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen en is niet verzekerd in de basisverzekering. Heb je je eigen risico verbruikt? Dan kan het zijn dat je alsnog een eigen bijdrage moet betalen. Voor deze eigen bijdrage kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De hoogte van deze vergoeding verschilt per zorgverzekering.
  Of je daarom 75 euro moet betalen voor de medicatie is mij niet duidelijk. Dit kun je het beste navragen bij je eigen zorgverzekeraar.

  Wil je voor volgend jaar je eigen bijdrage verzekeren? Voor advies kun je contact opnemen met onze klantenservice. Wij zijn telefonisch te bereiken op 035-6265544.

 48. Esther schreef op 

  Hallo,

  Volgende week moet ik op verwijzing van de verloskundige een guo type 1 laten maken in het ziekenhuis (vanwege hartafwijkingen in de 2e lijn van de familie). Wordt deze vergoed of gaat dit van mijn eigen risico af? Ben uitgebreid aanvullend en mix aanvullend verzekerd bij VGZ. De medewerker van VGZ die ik gesproken heb zei dat het niet van mijn eigen risico afging. Mijn verloskundige dacht van wel, had zelfs overleg gehad hierover met de gyn. Wie heeft er nou gelijk?

 49. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Beste Esther,

  Het is inderdaad verwarrend als je verschillende berichten te horen krijgt.

  Echo’s die zijn voorgeschreven door een verloskundige, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt geen eigen risico.

  Wel adviseer ik je om te controleren bij je zorgverzekeraar of zij verplicht stellen dat het bij een gecontracteerde zorgverlener uitgevoerd wordt. Het kan zijn dat ze alleen de kosten volledig vergoeden als de zorgverlener een contract heeft.

 50. Em schreef op 

  Goedemiddag,

  Tijdens de 20-weken echo hebben wij te horen gekregen dat ons kindje een afwijking heeft. We zijn direct doorverwezen naar het ziekenhuis in de buurt voor verder echoscopisch onderzoek. Wij hebben hier niets voor gedaan, alles is rechtstreeks gefaxed etc, we moesten gewoon vlug daarheen.

  Nu krijg ik hiervoor de rekening en valt deze volledig onder het Eigen risico. Ik heb de zorgverzekering gebeld en zij geven aan dat het ziekenhuis deze ingediend heeft als diagnostiek en dat dat dan niet vergoed is. Ze kunnen het daarom niet aanpassen. Klopt dit? Als ik uw informatie lees, zou deze verged moeten worden. Graag hoor ik terug waar u deze informatie gevonden heeft.

  Alvast bedankt!

 51. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Beste Em,

  Diagnostiek kan een verzamelnaam zijn wat ziekenhuizen gebruiken op facturen naar zorgverzekeraars. De vergoeding voor diagnostiek valt onder de basisverzekering, maar wel met aftrek van het eigen risico.

  De kosten rondom verloskundige hulp valt niet onder het eigen risico. Echo’s die zijn voorgeschreven vallen ook niet onder het eigen risico. Dit zou het ziekenhuis duidelijk kenbaar moeten maken op het factuur naar de zorgverzekeraar. Hier kan een zorgverzekeraar zelf niks in aanpassen.

  Ik adviseer je om contact op te nemen met het ziekenhuis. Misschien dat zij het factuur kunnen aanpassen?

  1. Em schreef op 

   Bedankt voor de duidelijke reactie! Ik zal morgen het ziekenhuis bellen om dit na te gaan.

   Groeten!

  2. Em schreef op 

   Ter aanvulling voor mensen die hier ook tegenaan lopen: de verzekeraar gaf geen gehoor en ik heb inderdaad uiteindelijk het ziekenhuis gesproken. Die bleek wel op de juiste wijze gefactureerd te hebben en de fout lag toch bij de verzekeraar.
   Alle echo’s die gerelateerd zijn aan de zwangerschap worden gefactureerd onder dezelfde DBC codering, Aldus het ziekenhuis. Zij hebben voor mij gebeld naar de zorgverzekering en de zaak wordt nu hersteld terug betaald.

   Bedankt Independer voor het advies!

 52. Marjolein schreef op 

  Hallo,

  Augustus dit jaar ben ik in het ziekenhuis bevallen van onze zoon. Na langer dan 24 uur gebroken vliezen, koorts tijdens de bevalling, placenta die operatief moest worden verwijderd en 2 liter bloedverlies moesten we een aantal dagen blijven in het ziekenhuis. Helaas was er geen ruimte voor ons in het ziekenhuis waar ik ben bevallen en zijn we, apart van elkaar, overgeplaatst naar een ander ziekenhuis in de buurt waar er wel ruimte was. Mijn zoontje is om 2 uur ’s nachts per ambulance overgebracht, ikzelf om 5 uur ook per ambulance overgebracht. Nu kreeg ik achteraf een rekening voor m’n eigen risico vanwege de ambulancerit. Nu vraag ik mij af of deze rekening terecht is, immers was het ziekenhuis vol en moesten we wel ergens anders naar toe. Vanzelfsprekend moesten mijn zoon en ik wel per ambulance worden vervoerd.

  1. Beste Marjolein,

   Wat vervelend dat u hier achteraf mee wordt geconfronteerd. Het klopt dat uw eigen risico wordt belast voor het vervoer per ambulance. Uiteraard is het wel erg vervelend dat deze rekening nu voor u is. Is dit terecht? Wij zijn van mening van niet. Wij adviseren u dan ook contact op te nemen met het ziekenhuis. Leg uit wat voor rekening u heeft ontvangen en met welke reden. Wij hopen voor u dat het ziekenhuis uw situatie begrijpt en de rekening overneemt. Helaas kunnen wij u niet zeggen of u hier ook wettelijk gezien recht op heeft.

 53. Lia schreef op 

  Beste Independer,

  Wij gaan in januari een traject starten om te kijken hoe wij zwanger kunnen worden. Wij weten nu al dat dit niet op de ‘normale’ manier zal gaan. Wegens de omstandigheden van mijn vriend. Tevens krijg ik een onderzoek om te bepalen of ik wel op de normale manier zwanger kan worden. Alle kosten die hiermee gepaard zijn, vallen die onder het eigen risico?

  Alvast bedankt.

  1. Beste Lia,

   Alle kosten die worden gemaakt en vallen onder “hulp bij zwanger worden” komen ten laste van het eigen risico. Mocht u twijfelen of een specifieke behandeling of onderzoek onder het risico valt? Dan kunt u altijd van te voren contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Dit zodat u in de toekomst niet voor financiële verrassingen komt te staan. Ik hoop voor u beide dat het traject zal meevallen. Veel succes.

   1. Lia schreef op 

    Super bedankt voor jullie snelle antwoord! Tegek, service :-)

 54. Renee schreef op 

  Beste independer,

  Afgelopen zomer ben ik bevallen van mijn zoon in het ziekenhuis. bij mijn bevalling is een vacuüm gebruikt en hierbij is ook mijn katheter mee naar buiten gekomen en heeft mijn urinebuis gescheurd. De gynaecoloog heeft de uroloog advies gevraagd en er werd besloten om te hechten om de katheter heen en dat het zo maar moest helen.
  Er is in mijn kraamweek een miscommunicatie geweest met de assistente van de uroloog voor een controle afspraak. Toen ik op deze afspraak verscheen (wat uiteindelijk niet de goede datum bleek) werd Door de uroloog geconstateerd dat ik niet netjes naar huis ben laten gaan (geen beenzakken meegehad, 1 meter slang in mn hand, geen bevestiging voor mn been) en dat ik zo 2 weken had gelopen als ik niet op deze afspraak had gekomen. De goede vervolg afspraak is de katheter er uit gegaan en kijkonderzoek geweest om alles te controleren. Dit was allemaal prima in orde. Nu heb ik hiervan de rekening gepresenteerd gekregen van 533 euro, waarvan 290 eigen risico. Ik ben hier zeer ontevreden over aangezien ik ook niet vriendelijk ben behandeld op de kraamafdeling en jas kwijt en zo nog wat kleine dingen. Maar mijn uiteindelijke vraag, is de rekening terecht bij mij gekomen? Valt dit niet onder een complicatie van de bevalling? Ik heb gebeld met de Nederlandse zorg autoriteit en die zegt dat complicaties die bij de bevalling komen onder de kosten van bevalling vallen en ook de nazorg hiervan.
  Hier staan wel bepaalde codes voor maar welke dit zijn, zijn mij niet bekend.
  En een totaalruptuur? Word dit wel vergoed(de nazorg enz) want dat zou ik gek vinden als mijn urinebuis niet, maar dat wel vergoed word.
  Want het ziekenhuis komt met argumenten als; het is niet onze schuld geweest dus is er “gewoon” een nieuwe zorgvraag ontstaan. Eindstand het is vechten tegen de bierkaai naar mijn gevoel maar voel me flink benadeeld.

  Vriendelijke groet, Renee

 55. Beste Renee,

  Wat een vervelende situatie. Heb je hierover al contact opgenomen met je verzekeraar? Zij kunnen nakijken of het eigen risico op de juiste wijze in rekening is gebracht. Bij bevalling en nazorg zou er in principe geen eigen risico van toepassing zijn. Mocht je het niet eens zijn met de uitspraak van je zorgverzekeraar dan kun je ervoor kiezen een officiële klacht in te dienen bij de verzekeraar. Bij gebrek aan een goede oplossing hiervoor door de verzekeraar kun je contact opnemen met het SKGZ.

 56. Roos schreef op 

  Beste Independer,

  Tijdens de 20-weken echo is bij onze dochter een afwijking in de longen geconstateerd. Hiervoor hebben we vervolgecho’s gehad bij een gynaecoloog. We hebben ook een gesprek met een longarts gehad tijdens de zwangerschap waarin we geinformeerd werden over mogelijke scenario’s en zorg na de geboorte. Ik kreeg een rekening voor het eigen risico voor dit gesprek met de longarts.
  Ik vroeg me af of dit terecht is, aangezien het niet voor mijzelf was, maar voor mijn dochter. Aangezien ze nog niet was geboren, is de rekening op mijn naam gedeclareerd.
  Valt dit soort informatie niet onder zorg voor zwangerschap?

  Met vriendelijke groet,
  Roos

 57. Beste Roos,

  Omdat dit te maken heeft met de zwangerschap zou dit niet onder het eigen risico moeten vallen. Omdat dit om een longarts gaat kan het zo zijn dat de verzekeraar dit anders ziet. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met de verzekeraar.

 58. Na schreef op 

  Beste Independer,

  In december 2014 eindigde mijn eerste zwangerschap in miskraam. Toen was ik in ziekenhuis bevallen. De verloskundiges hadden beloven dat ze de foetus gaan onderzoeken(achteraf gezien had het niet gebeurd). Daarna twee keer afspraken met de gynaecoloog, een waarvan een belafspraak. Tot nu toe geen rekening gekregen. In 2015 helaas liep het weer mis. Dit keer hadden ze uit hun eigen initiatief de foetus, de navelstreng en mijn bloed laten onderzoeken. Maanden later hadden we een afspraak gemaakt met de gynaecoloog ivm het uitslag. We hadden uit onze eigen initiatief aantal andere bloedonderzoeken laten doen. Zal ik dit keer een rekening van eigen risico verwachten? Ps. Nu zie ik dat de bloedonderzoek rondom 12 weken onder eigen risico valt. Echter in 2014 was het vergoed. Is de regel veranderd? Is het terecht? Hartelijk bedankt voor het lezen en antwoorden.

 59. Beste Na,
  Wat een vervelende situatie. Ik kan me goed voorstellen dat je hier meer duidelijkheid over wilt.
  Het is echter heel lastig voor ons om je hier een goed antwoord op te geven. Wat ik je wel kan zeggen is dat als de onderzoeken zijn uitgevoerd in opdracht van een medisch specialist, ze uit de basisverzekering komen. In dat geval moet je er wel het eigen risico over betalen. Ik raad je aan hierover even te bellen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen dit helemaal goed voor je uitzoeken.

  Het bloedonderzoek bij 12 weken valt inderdaad onder het eigen risico. Voor zover wij weten was dit in 2014 ook het geval.

 60. Urszula van Zadelhoff schreef op 

  Beste,

  vorige jaar in october ben ik in ziekenhuis opgenomen wegens complicaties van mij beginende zwangerschap. Ik moest nog 3 dagen bliven voor een onderzoek en controles. Maar nu moet ik wel eigen risico over batelen? Ik heb al rekening gekregen. Ik heb wel verrasende fumulier gekregen. FBTO dacht dat het een ongeluk was, daarom ben ik opgenomen. Die heb ik net ingevuld en gezegt dat het niet zo was. Het was wel een maand dat ambulansmedewerkers waren aan het staken….. ik heb wel alle informaties van het ziekenhuis thuis liggen.

 61. Hi Urszula, Ik kan me voorstellen dat je hier even van schrikt. Ik raad je aan om even telefonisch contact op te nemen met FBTO. Op die manier kan je ze duidelijk uitleggen dat het niet om een ongeluk gaat. Een ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap in verband met complicaties valt namelijk niet onder het eigen risico.

 62. Marianne schreef op 

  Ik heb een rekening gekregen van Interpolis over mijn ziekenhuisopname in november 2015. Na telefonisch contact bleek het te gaan om een ic-dag.
  Volgens hen valt het onder specialistische zorg, maar is dat ook zo?
  Ik ben vorig jaar opgenomen tijdens mijn zwangerschap (van 16 weken) omdat mijn baarmoeder scheurde. Hierop volgde een spoedoperatie om mijn leven te redden en moest ik inderdaad een dag op de ic verblijven voor ik naar een gewone kamer mocht.
  Volgens het ziekenhuis zou alles vergoed worden, volgens de verzekering dus niet. Wie heeft er gelijk?

  1. cynthia schreef op 

   Ohjee. Gaat alles goed met jou en de baby??
   sterkte!

   1. Marianne schreef op 

    Hoi Cynthia,
    Wat lief dat je dat vraagt! Met mij gaat het fysiek prima, heeft even een paar weken geduurd om te herstellen van de buikwond, maar kon daarna alles weer. Emotioneel heeft het wat langer de tijd nodig want de baby heeft niet kunnen overleven met maar 16 weken (terwijl alles helemaal in orde was met hem!) en mij is afgeraden om nogmaals zwanger te worden…
    Maar ik heb een lieve man en 2 geweldige kinderen, dus genoeg om blij mee te zijn dat ik er nog ben. :)

    1. Lotte32 schreef op 

     Hoi. Ik wil je alle goeds toewensen na deze intense nare ervaring.
     Schrik echt van de werkwijze.

     Ik kan er ook niet bij dat mensen na zoeiets zwaars meegemaakt te hebben nog rekeningen krijgen van eigen risico!. Waar gaat dit heen in nederland!!. Je betaald flinke premie en las je dan eenswat hebt moet je flink betalen. Van de zotte! Beloon bijvoorbeeld de mensen die verder nooit wat hebben zodat als ze wel een keer zorg nodig hebben ze dit vergoed krijgen.

     1. Marianne schreef op 

      Dankjewel Lotte. Ik ben het helemaal met je eens, soms vraag ik me bijna af waar je nog voor verzekerd bent.. Maar goed, het is nu al zo lang geleden dat ik me er niet meer druk om maak, er verandert toch niets. Er zijn gelukkig andere dingen om druk mee te zijn. :)

 63. Hi Marianne,
  Dit is voor ons een hele lastige vraag om te beantwoorden. Er kunnen namelijk meerdere redenen zijn waarom de operatie niet vergoed is. Ik raad je aan om een second opinion aan te vragen bij je verzekeraar. Als hier niets uit komt, kan je altijd een klacht indienen bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen.

  Voordat je hier een klacht kunt indienen moet je deze wel eerst bij je zorgverzekeraar hebben neergelegd.
  Kijk voor meer informatie even op de website van de SKGZ. http://www.skgz.nl/

  Kijk wel eerst of je een second opinion kunt krijgen.

  1. Marianne schreef op 

   Dankjewel Annemarie! Ik zal nogmaals contact opnemen met de verzekering en een second opinion vragen.

  2. Marianne schreef op 

   Hoi Annemarie,

   Ik heb nogmaals contact gehad met de verzekering en deze is het nog eens nagegaan, maar volgens hen wordt een dag op de ic niet vergoed omdat het valt onder indirecte kosten van je zwangerschap. Net als labonderzoek (bloedprikken e.d.) valt dit dus onder je eigen risico, zo werd mij verteld.
   Ik ga nog proberen of ik het via een klacht alsnog terug kan krijgen, ik vind 250 euro een hoop geld, zeker als de één het wel moet betalen en de ander niet..
   Bedankt in ieder geval!

 64. Jiska schreef op 

  Ik ben vorig jaar opgenomen geweest in het ziekenhuis met 34 wkn toen bleek dat mijn dochtertje een ernstige groeiachterstand had. Mocht weer naar huis en anderhalve week later bevallen in het ziekenhuis (van een hele kleine, maar gezonde baby). Hiervan viel niets onder het eigen risico. Ook niet de zorg van de week na de bevalling dat we nog in het ziekenhuis zijn gebleven.
  Bij de nacontrole gaf de gynaecoloog aan dat ik bij een volgende zwangerschap weer bij hem onder behandeling moet vanwege verhoogde kans op herhaling. Ik ben nu weer zwanger, maar vraag me af of de bezoeken aan de gynaecoloog dan nu wel onder mijn eigen risico vallen. Wanneer is het verloskundige zorg wat er wordt verricht? Zit daar nog een grens van aantal weken zwanger?
  Om te voorkomen dat we ineens met de rekening worden geconfronteerd ben ik toch maar naar een gewone verloskundige gegaan, maar stel dat zij mij nu straks toch doorverwijst, hoe zit het dan?

 65. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Jiska,

  Als je voor verloskundige zorg naar de gynaecoloog gaat hoef je geen eigen risico te betalen. Voor een afspraak bij de gynaecoloog heb je altijd een verwijzing nodig van de verloskundige of de huisarts.

  Verzekeraars hanteren geen grens hoeveel weken u zwanger bent. Op de site van het zorginstituut staat ook precies uitgelegd wat er wordt bedoeld met verloskundige zorg. https://www.zorginstituutnederland.nl/pakket/zvw-kompas/geboortezorg

  1. Jiska schreef op 

   Beste Marleen,
   Bedankt voor je uitleg. Ik ben ondertussen bij de gynaecoloog onder behandeling.
   Nu echter weer een volgende vraag ivm een GUO (uitgebreide echo).
   Omdat er 2 vaten in de navelstreng van onze kleine bij de 20-wekenecho zijn aangetroffen ipv 3 willen ze ons doorsturen naar een academisch ziekenhuis voor een GUO.
   De vorige zwangerschap hebben ze dat ook gedaan en kregen we achteraf een rekening (die overigens is kwijtgescholden vanwege onduidelijkheid omtrent vergoedingen en tegenstrijdige toezeggingen). Ik heb nu vooraf gebeld om te vragen hoe het zit, maar ze weten het (nog) niet.
   Ik heb gekeken naar de declaratie van het Academisch ziekenhuis en zie dat ze daarbij zowel Ziekenhuishulp van 552,- hebben ingediend, als een polikliniekbezoek van 229,-.
   Ik denk dat het hier de vorige keer is misgegaan.
   Mijn vraag is tweeledig: 1) Hoort een GUO vergoed te worden? 2) Mag een ziekenhuis op deze manier declareren? (het is 1 bezoek geweest waar 2 verschillende declaraties voor worden ingediend terwijl we maar 1x bij iemand naar binnen zijn geweest voor de echo).

   Bij voorbaat dank!

 66. Ook een GUO wordt vergoed door je zorgverzekering en daar hoef je geen eigen risico voor te betalen.
  Dit staat ook in de eerder gestuurde link: https://www.zorginstituutnederland.nl/pakket/zvw-kompas/geboortezorg

  Het kan inderdaad zijn dat een ziekenhuis op deze manier declareert terwijl er maar 1 bezoek is geweest. Meestal declareren ze het als 1 declaratie. Als ze 2 declaraties indienen, kan het zijn dat je voor een deel wel je eigen risico moet betalen. Als ze het als ziekenhuis bezoek registreren, moet je wel een eigen risico betalen namelijk.

 67. Lotte32 schreef op 

  Hallo.

  In januari ben ik in het zh bevallen dit was medisch.
  Het was een zware bevalling met veel complicaties (totalrupt) . 6 weken na de bevalling/operatie een contr gehad en nog 6 weken later een afspraak bij de bekkengyneacoloog. Nu heb ik van de laatste afspraak een rekening a 175 eigen risico gehad. Dit terwijl de eerste gyn mij door had gestuur en het vanwege complicaties/nazorg nodig was. Vindt het zo raar! Verz gebeld die zeggen dat het aan het zh ligt. Zh weet ook nergens van en wordt van kastje naar de muur gestuurd. Vlgens mij hebben ze in het zh een verkeerde code ingediend kan dit?
  Ik was niet van plan dit te betalen.

  1. Marianne schreef op 

   Hoi,
   Mij is verteld dat alle nazorg wel vergoed zou worden, dit valt namelijk nog onder zwangerschapskosten. Dit is mij zelfs door de verzekeraar verteld, dus misschien nog een telefoontje aan wagen? Wellicht heeft het zh idd een verkeerde code gebruikt en kunnen ze het herstellen. Maar lijkt me dat dit goed zou moeten komen.. Sterkte met alles!

 68. hedwig pesgens schreef op 

  De stelregel is eigenlijk dat verrichtingen die gedaan worden door een verloskundige, niet onder het eigen risico vallen. Verrichtingen die door een gynaecoloog worden gedaan, vallen wel onder het eigen risico. Met uitzondering van verloskundige verrichtingen die worden uitgevoerd door een gynaecoloog.

  Mijn vraag is; wat wordt bedoeld met “verloskundige verrichtingen uitgevoerd door een gynaecoloog?

  Daarnaast; een consult in de zwangerschap bij een gynaecoloog (ingestuurd door de verloskundige)? Moeten cliënten deze rekening betalen? (of is dit een verloskundige verrichting uitgevoerd door een gynaecoloog?)

  Vriendelijke groet,
  Hedwig Pesgens (verloskundige)

 69. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste mevrouw Pesgens,

  Het is afhankelijk van de medische noodzaak of u eigen risico moet betalen voor verloskundige hulp uitgevoerd door de gynaecoloog.

  Medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog valt niet onder het eigen risico. Gynaecologische hulp zonder medische noodzaak valt wel onder het eigen risico.

  De bevoegde medische zorgverleners kunnen beoordelen wanneer een bezoek aan de gynaecoloog wel of niet medisch noodzakelijk is.

 70. Denise schreef op 

  Dag Independer,
  Vorig jaar heb ik ivm ernstige vorm van zwangerschapsvergifteging tijdens mijn bevalling nog een week in het ziekenhuis gelegen tgv complicaties ( zeer hoge bloeddruk)
  Tijdens deze opname in de internist in consult gevraagd ivm advies rondom de hoge bloeddruk.
  Van dit klinische consult heb ik onlangs een rekening voor mijn eigen risico ontvangen. Volgens de verzekeraar klopt dit maar dacht vraag het toch nog even na.
  Ik was doen bij energiek verzekerd, meest uitgebreide pakket.

  Vriendelijke groet, Denise

 71. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Denise,

  Goed dat u dit nog even uitzoekt! Niemand wil natuurlijk teveel betalen.
  Het klopt dat het consult van de internist onder het eigen risico valt. Dit wordt gezien als medische nazorg na de geboorte.

 72. MV schreef op 

  Beste Independer,
  Onlangs een ctg en echo in ziekenhuis gehad ivm minder leven.
  Ben doorgestuurd door de verloskundige naar het ziekenhuis. Valt dit onder het eigen risico?
  Bedankt alvast

 73. Beste MV,
  Hopelijk gaat nu alles goed met je zwangerschap. In principe betaal je voor deze zorg geen eigen risico, aangezien het gaat om een echo en ctg waarvoor je bent doorverwezen door je verloskundige. Je kunt voor de zekerheid even bij je verzekeraar navragen of dit inderdaad niet onder het eigen risico valt.

  1. MV schreef op 

   Bedankt voor de reactie! Zorgverzekeraar kon dit helaas niet zeggen omdat ze niet weten hoe het ziekenhuis de ctg gaat declareren.
   Groet

 74. Wendy schreef op 

  2 jaar geleden op 18-11-2014 ben ik bevallen. In eerste instantie was het een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Na de bevalling bleef ik veel bloed verliezen, ik moest gecurreteerd worden omdat er resten van de placenta waren blijven zitten. Daarna moest ik twee zakken bloed krijgen. De bevalling is dus medisch geworden en niet meer poliklinisch, dus naar mijn weten hoef ik hier niet zelf aan mee te betalen. Nu kreeg ik bijna 2 jaar na de datum van mijn bevalling nog een rekening van het ziekenhuis om een deel van de bevalling te betalen. Allereerst: dit hoef ik toch niet te betalen omdat ik medisch ben geworden? En ten tweede is 1,5 jaar na dato declareren ook wel erg laat toch? Moet ik dit wel of niet betalen?

 75. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Wendy,

  Het is mogelijk dat rekeningen pas na zo lange tijd op de deurmat vallen. Dit is heel vervelend omdat u waarschijnlijk niet op deze extra kosten heeft gerekend. Mogelijk heeft u een rekening van het eigen risico ontvangen dit is anders dan de eigen bijdrage. Wij kunnen helaas niet zien wat de zorgverzekeraar heeft doorberekend. Wij raden u daarom aan om contact op te nemen met de zorgverzekeraar voor een specificatie.

 76. Mar schreef op 

  Goedenavond, in verband met een eerdere miskraam en doodgeboorte kon ik deze zwangerschap al vroeg terecht bij verloskundige voor echo. De echo zag er niet goed uit, ze dacht aan buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ik ben gelijk doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis voor een bloedtest (hcg) en een echo. Helaas werd er niet veel duidelijk en moest ik een week later weer terugkomen voor dezelfde onderzoeken. Volgende week wordt het de 4e keer dat deze onderzoeken gedaan worden. Het blijft vaag. Mijn vraag is of deze onderzoeken vergoed worden en of het eigen risico/bijdrage kost. Bedankt voor je reactie!

 77. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste mevrouw,

  De bovenstaande kosten die gemaakt zijn vallen onder uw eigen risico. Als u het eigen risico nog niet heeft verbruikt kan het zijn dat u hier nog een rekening van krijgt. Wilt u weten hoeveel eigen risico u heeft verbruikt? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

 78. Lies schreef op 

  Ik ben een maand geleden bevallen na een ingeleide bevalling in het ziekenhuis, omdat ik 42 weken zwanger was. De inleiding was dus medisch noodzakelijk. Daarna moesten de baby en ik wel 2 nachten in het ziekenhuis blijven.
  Valt dit dan wel onder het eigen risico of niet? De bevalling is gedaan door een klinisch verloskundige en niet door een gynaecoloog, maakt dit nog uit?

 79. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Lies,

  Gefeliciteerd met de geboorte van je kindje. De kosten voor de bevallig met een medische indicatie vallen niet onder het eigen risico.

  1. Lies schreef op 

   Beste Susanne,

   Dat dacht ik al, maar hoe zit het dan met de 2 nachten die de baby en ik in het ziekenhuis moesten blijven?

  2. Lies schreef op 

   Beste Susanne,

   Bedankt voor het antwoord. Dat dacht ik al, maar hoe zit het met de 2 dagen die de baby en ik in het ziekenhuis moesten blijven?

 80. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Lies,

  Als u in het ziekenhuis moest blijven naar aanleiding van uw bevalling, bijvoorbeeld door complicaties? Dan hoeft u hier geen eigen risico over te betalen. Zijn er in die periode tests gedaan ten behoeve van bijvoorbeeld voor uw eigen gezondheid kan dit wel weer onder het eigen risico vallen.

  Is er kraamzorg in het ziekenhuis geweest? Dan kan het zijn dat u hier eigen bijdrage over moet betalen. U kunt het beste een specificatie en uitleg van uw rekening bij uw zorgverzekeraar opvragen.

 81. Rianne schreef op 

  Hallo meiden, ik ben vorig jaar bevallen van een zoontje. De placenta moest operatief verwijderd worden. Nu geeft mijn zorgverzekeraar aan dat dit niet onder de bevalling valt. De volledige rekening is bij van mijn eigen risico afgehaald. Hoe zit dit nou? Valt het verwijderen van een placenta wel of niet onder de bevalling?

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Hi Rianne,

   Het klopt dat de kosten van de operatie onder het eigen risico vallen. Dit valt onder de medisch specialistische zorg.

 82. Steven schreef op 

  Hallo,

  Mijn vrouw en ik studeren momenteel in de verenigde staten. Vorige week hebben we ontdekt dat mijn vrouw zwanger is. Worden de kosten die we hiervoor in Nederland zouden maken vergoed ondanks dat we medische controles etc in het buitenland laten uitvoeren? Onze zorgverzekering loopt bij OHRA en we hebben een aanvullende Reisverzekering via Delta Lloyd met werelddekking.

  Ik verneem graag van u. Alvast bedankt!

 83. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Steven,

  Gefeliciteerd met jullie zwangerschap! Met de basiszorgverzekering ben je voor spoedeisende hulp in het buitenland verzekerd tot het in Nederland geldend tarief. De eventuele ‘meerkosten’ kan je meeverzekeren op de reisverzekering of de zorgverzekering.

  Afspraken die je moet maken rondom de zwangerschap is planbare zorg en is niet standaard meeverzekerd in het buitenland. Je zou hier toestemming voor moeten vragen bij de zorgverzekeraar.

 84. Thierry schreef op 

  Mijn vrouw heeft gisteren te horen gekregen dat zij een miskraam heeft. Ik heb net mijn zorgverzekering (Zilveren Kruis) gebeld om te vragen of een curettage wordt vergoed na een miskraam. Ik kreeg het antwoord dat dit onder haar eigen risico valt. Nu lees ik dat dit niet klopt en dat een curettage niet onder het eigen risico valt na een miskraam. Wat is nu waar?

 85. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Thierry,

  Wat een verdrietig nieuws. Veel sterkte toegewenst!
  Een curettage na een miskraam valt niet onder het eigen risico. Het is belangrijk dat het ziekenhuis dit goed doorgeeft aan de zorgverzekeraar. Ik raad u aan om nogmaals met uw zorgverzekeraar contact op te nemen.

 86. Ingeborg schreef op 

  Hallo,
  27-10-16 kwamen we via een echo bij de gynaecoloog erachter dat onze baby na 16weken zwangerschap niet meer in leven was.
  3-11-16 heb ik een curettage gehad in het ziekenhuis door dezelfde gynaecoloog. Dit was medisch noodzakelijk, omdat niet al het weefsel weg was. Dit alles is gebeurd in een ziekenhuis in Belgie. Onze zorgverzekeraar (Anderzorg)had geen contract met dit ziekenhuis, dus alle kosten van gynaecoloog moesten we zelf betalen.
  De rekening van het ziekenhuis 763,00 hebben we ook zelf betaald. De rekening ook gedeclareerd, maar we krijgen niks terug. Valt curettage onder eigen risico in 2016?
  alvast bedankt voor reactie.
  Ingeborg

 87. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ingeborg,

  Curettage na een miskraam viel ook in het jaar 2016 niet onder het eigen risico. Bij u is dit in het buitenland gebeurd met medische noodzaak. Het kan zijn dat het ziekenhuis deze ingreep heeft gedeclareerd onder ‘spoedeisende hulp in het buitenland’. Als dit zo is gaat het inderdaad van het eigen risico af.

  Het is denk ik goed om na te kijken op welke DBC code de rekening is gedeclareerd. Misschien is het voor de verzekeraar niet duidelijk dat het om een curettage na een miskraam ging?

  Voor meer informatie en vragen waarom iets op een bepaalde manier is gedeclareerd kunt u het beste contact opnemen met Anderzorg.

  1. Ingeborg schreef op 

   Ok bedankt voor de snelle reactie.
   Ik ga gelijk bellen.

   groeten Ingeborg

 88. Marcel schreef op 

  Beste independer,

  Medio 2016 is mijn dochter geboren met een nierafwijking. In de weken voor de bevalling is dit zichtbaar geworden op een echo waarna wij een gesprek hebben gehad met een kinderarts over het hoe en wat qua onderzoeken na de bevalling.

  Nu hebben we de ziekenhuisnota ontvangen en het gesprek met de kinderarts blijkt onder het eigen risico te vallen. Hierover al contact gehad met CZ maar die geven aan dat dit niet onder de zwangerschap valt en daardoor eigen risico is. Klopt dit?

 89. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Marcel,

  Helaas heeft CZ gelijk en vallen deze kosten inderdaad onder het eigen risico. U zou dit kunnen vergelijken met een regulier consult bij de specialist.

 90. Kaat schreef op 

  Beste,

  voor de 20-weken echo werden we omwille van genetische vatbaarheid voor hazenlip, doorverwezen naar het ziekenhuis ipv in de verloskundige praktijk. We moesten daar nog eens terugkomen, omdat er iets anders gezien werd aan het hartje wat misschien afwijkend was en er toen geen arts aanwezig was om mee te kijken. Nadien bleek alles in orde. Nu krijg ik een factuur via de zorgverzekering voor twee ‘geavanceerd ultrageluid echo’, van het genetisch centrum in nijmegen. Het eigen risico hierbij is 367.62 euro. Hier schrik ik van. Ik heb ook nooit iets over dit centrum gehoord. Ik dacht dat de 20 weken echo inbegrepen was, en zeker op doorverwijzing van de verloskunidge.

 91. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Kaat,

  Ik begrijp dat dit schrikken is. Het is mogelijk dat voor de vergoeding van het maken van een GUO het eigen risico wordt aangesproken. Ik raad u aan om dit na te vragen bij uw zorgverzekeraar.

 92. Ellen schreef op 

  Beste,

  Wij zijn vanwege een aangeboren lichamelijke afwijking van mijn partner door de verloskundige doorgestuurd naar het Rijnstate ziekenhuis voor een GUO ipv gewone 20 weken echo in een echocentrum. Er is alleen een echo gemaakt en verder geen extra onderzoek gedaan. Nu krijg ik een rekening van Delta Lloyd van 216 euro eigen risico. Klopt dit? Ik ben zelfs aanvullend verzekerd namelijk.

  Groetjes Ellen

  1. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

   Beste Ellen,

   Kan me goed voorstellen dat u nog vraagtekens heeftt bij het bovengenoemd eigen risico, ook omdat u hier aanvullende verzekerd voor bent. Ik raad u daarom aan om dit met uw zorgverzekeraar te bespreken.

 93. Nova schreef op 

  Hoi,
  Vorig jaar ben ik bevallen van een dochter. Ik had een medische indicatie vanwege een placenta die bij mijn vorige bevalling operatief verwijderd is. Nu zat de pla cent ook deze keer erg vast. Na veel duwen en trekken, door de gynaecoloog, kwam de placenta er uit. Ze gooide hem snel in een zak en heeft hem toen niet goed nagekeken. De weken na de bevalling bleef ik klachten houden: buikpijn, hoofdpijn, veel bloedverlies en de borstvoeding kwam niet op gang. Achteraf duidelijke kenmerken van placenta resten, die nog waren achter gebleven, maar dat wist ik toen niet. Ik mocht na 6 weken terugkomen voor een nacontrole bij de verloskundige. Die merkte bij de echo nav mijn klachten, direct de placenta resten op. Ik werd verwezen naar het ziekenhuis en kon daar na een controle van de gynaecoloog , naar de OK voor een operatieom de pplacenta resten te verwijderen. Deze heeft ruim 7 weken na de bevalling plaats gevonden. Nu moet ik mijn volledige eigen risico betalen. Klopt dit? De zorgverzekering zegt dat ze dit tot 6 weken na de bevalling vergoeden en daarna niet meer. Ik vind dit niet eerlijk, omdat de nacontrole ook altijd pas na 6 weken plaats vindt, dus had ik nooit eerder terecht gekund.

  Tevens vraag ik me af of dit niet de schuld van het ziekenhuis is. Ik had een medische indicatievanwege mijn vorige bevalling en nu de placenta weer zo vast zat, heet de gynaecoloog niet eens goed de tijd genomen om de placenta te controleren.

  Alvast bedankt voor jullie reactie

 94. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Nova,

  Vervelend dat u nog zo veel pijn heeft gehad na de bevalling. Helaas heeft de zorgverzekeraar wel gelijk en vallen deze kosten onder uw eigen risico.

  Het is vaak lastig om bewijslast aan te leveren om aan te tonen dat dit de ‘schuld’ van het ziekenhuis is. Wilt u een klachtenprocedure starten? U kunt dan u op de volgende site lezen hoe u dit kunt doen.

 95. A. schreef op 

  In verband met een eerdere keizersnede had ik een partus gesprek in het ziekenhuis (voor de komende bevalling) met een verloskundige. De gynaecoloog moest mij volgens de procedure zien en heeft letterlijk 10 seconden in de ruimte gestaan, mij een hand gegeven, gevraagd of ik informatie had ontvangen en is weer weg gegaan. Wat voor rekening kan ik nu verwachten en gaat dit van mijn eigen risico af?

  Alvast bedankt!

 96. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste A,

  Een bezoek aan de gynaecoloog gaat ten laste van uw eigen risico. Bij uw zorgverzekeraar kunt u de exacte kosten van het bezoek opvragen.

 97. manon schreef op 

  Hallo,

  Dec 2015 kwam er na de combinatie test een verhoogd risico op oa down uit. Na overleg heb ik gekozen voor de nipt-test. Bloed is afgenomen in t AMC en tevens heb ik daar een zeer uitgebreide echo gehad. Nu in 2017 krijg ik een rekening van mijn zorgverzekeraar of ik ca 550 euro eigen risico wil betalen. Ben je voor die echo niet gewoon verzekerd? En mag je zoveel later nog een rekening ontvangen?

  Groetjes Manon

 98. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Manon,

  Verzekeraars mogen tot 3 jaar nog zorgkosten in rekening brengen die van het eigen risico afgaan. Echo’s die zijn voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog vallen niet onder het eigen risico. Het is mogelijk dat er voor het maken van een uitgebreide echo wel het eigen risico wordt aangesproken.

  Ik raad u aan om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om een toelichting van de zorgkosten te vragen.

 99. blackpearl_burn@ schreef op 

  Hallo,

  Mijn vraag is: is er sinds 2014 iets verandert in de vergoeding van bloedonderzoek ivm in de gaten houden van een te laag Hb en bij de vader van het kind voor het testen op beta-thallasemi? Bij ons eerste kindje vaak bloed laten testen ivm met Hb en daar toen nooit een rekening van ontvangen. Nu bij ons tweede kindje heb ik van januari 1x een rekening gekregen van 1x bloedonderzoek, terwijl ik er daarvoor al een paar heb gehad en ook erna. Kunt u voor mij uitzoeken hoe dat zou kunnen zitten?

  Mvg Kifah

 100. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

  Beste Kifah,

  Goed dat u dit aangeeft en hiervoor contact opneemt.

  Ten opzichte van 2014 is er in principe niks veranderd in de vergoeding voor een bloedonderzoek. Echter is dit afhankelijk van de reden van een bloedonderzoek. Bij een doorverwijzing door de huisarts wordt een bloedonderzoek vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor wordt dan ook het Eigen Risico in rekening gebracht. Wanneer deze al volledig voldaan is zal een bloedonderzoek dus volledig vergoed worden. Wanneer er geen doorverwijzing aanwezig is zijn de volledige kosten voor eigen rekening.

  Afhankelijk van de situatie in 2014 kan het zijn dat destijds het volledige Eigen Risico al voldaan was waardoor het bloedonderzoek volledig vergoed werd. Natuurlijk is het altijd mogelijk hierover navraag te doen bij de verzekeraar om te kijken waarom deze kosten in rekening worden gebracht.

 101. Mirjam schreef op 

  Goedendag,

  Zijn er na het schrijven dit artikel nog wijzigingen mbt hetgeen wel of niet onder het eigen risico valt?
  Groet Mirjam

 102. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Mirjam,

  De informatie over het eigen risico is nog helemaal actueel.

 103. renee schreef op 

  Afgelopen donderdag ben ik opgenomen in het ziekenhuis vanwege een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en is uiteindelijk het embryo inclusief eileider verwijderd.
  Volgens cz kost me dit mijn eigen risico.
  Ik vind dat eigenlijk heel krom, het is een complicatie tijdens een zwangerschap en als het een curretage was geweest na een miskraam zou het ook vergoed worden. klopt het antwoord van cz?

 104. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

  Beste Renee, jeetje wat heftig om te lezen. Ik wil je veel sterkte en beterschap wensen in deze moeilijke periode. Ik snap dat het heel vervelend is dat je hiervoor het eigen risico moet betalen maar helaas heeft CZ wel gelijk. Complicaties vallen buiten het vrijgestelde eigen risico.

  1. Renee schreef op 

   Even een update, cz heeft alles vergoed zonder eigen risico.

 105. Iris schreef op 

  Medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog valt niet onder het eigen risico. Gynaecologische hulp zonder medische noodzaak valt wel onder het eigen risico.

  Kan je hier voorbeelden van noemen?

  Want als de placenta niet loslaat en de gynaecoloog moet helpen zou je toch zeggen dat dit medisch is?
  Net zo als bijvoorbeeld het hechten na afloop?

  Terwijl zilveren kruis zegt dat dit wel onder je eigen risico valt. Dat vind ik raar want het is toch medisch dat dit gedaan moet worden door de gynecoloog of zie ik dat verkeerd

 106. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

  Hoi Iris,

  In dit geval gaat het er echt om dat er sprake is van een medische indicatie wat bepaald of een behandeling in rekening wordt gebracht van het eigen risico, of niet.
  Een medische indicatie houdt in dat de moeder of baby extra controle of zorg nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de moeder diabetes heeft of een hoge bloeddruk, maar de indicatie kan ook worden afgegeven als de baby niet goed genoeg groeit of te vroeg geboren wordt.

  Wanneer de placenta niet loslaat zal dit inderdaad medisch moeten worden opgelost. Hetzelfde kan worden gezegd over het hechten na de bevalling. Dit zijn medische behandelingen, maar zeggen niets over een medische indicatie. Een medische indicatie betekent puur dat er bepaalde complicaties zijn die risicoverhogend zijn en daarmee extra aandacht en zorg vereisen.

  Ik hoop dat het zo iets duidelijker is geworden wat er wel en niet onder het eigen risico valt bij zwangerschap, maar hoor het graag als je hier nog vragen over hebt!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Is ok. I start wit you so... It is about instinct. Thank you"

Meneer Saratenu uit PUTTEN
2020-02-17, zorgverzekering

"Perfect "

Meneer Bogdan uit HARDENBERG
2020-02-17, zorgverzekering

"Alles is erg overzichtelijk "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, zorgverzekering

"Tevereden ? "

Meneer Bouchkroute uit ROTTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"My name is Przemyslaw Jezierski and the name of my girlfriend is Dorota Trzupek Please make it correct if possible"

Anoniem uit DONGEN
2020-02-16, zorgverzekering

" Heel goede service."

Meneer Stempher uit ARNHEM
2020-02-16, zorgverzekering