December is dé maand van veel snoepen, uitgebreide diners en borrels. Maar ook van het maken van goede voornemens. Afvallen staat hierbij als vanouds bovenaan het lijstje. Sommigen gaat dit redelijk makkelijk af. Maar er is ook een groep waarbij afvalpogingen steevast niet lukken, of maar van korte duur zijn. Voor mensen met ernstige obesitas is er dan soms nog maar één uitweg: een maagverkleining. Hoe verloopt zo’n proces, en heeft dit invloed bij het kiezen van je zorgverzekering? We vroegen het aan ervaringsdeskundige Niels Broeders (31) uit Westmaas.

Welke operatie heb je precies ondergaan en wat was voor jou de reden?

“Er zijn verschillende soorten maagverkleiningen, maar ik heb gekozen voor een sleeve. Hierbij wordt een deel van je maag verwijderd. Dit is nu tweeënhalf jaar geleden. Na de operatie ben ik 75 kilo afgevallen. Voor mij was dit het laatste redmiddel. Vanaf mijn twintigste heb ik meerdere afvalpogingen ondernomen. Eén keer ben ik zelfs 40 kilo afgevallen. Het probleem was dat dit steeds crashdiëten waren. Die dragen niet bij aan een blijvend gezondere leefstijl. Achteraf zie ik pas dat ik voor de operatie niet bepaald gelukkig was. Ik trok een muur op naar de buitenwereld en had een grote mond om mensen op afstand te houden. Dat kwam omdat ik bang was voor de vooroordelen van mensen. Nu is dat niet meer nodig.”

Kun je wat meer vertellen over hoe het zover is gekomen?

“In het traject dat voorafging aan de operatie had ik gesprekken met een psycholoog. Toen werd duidelijk dat ik in het dagelijks leven veel dingen linkte aan eten. Vanaf dat ik op mezelf woonde, at ik altijd op de bank. Hierdoor leggen je hersenen de link ‘als ik op de bank zit moet ik eten’. Maar de link moet juist zijn ‘eten doe ik aan tafel en op de bank kijk ik tv of lees ik een boek’. Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat het bij mij de verkeerde kant op is gegaan.
En neem bijvoorbeeld voetbal kijken. Dat linkte ik altijd aan chips eten of pizza bestellen. Als je dan vervolgens bijna de hele week voetbalwedstrijden kijkt, gaat het hard.”

Was er voor jou een duidelijk moment waarop je dacht: ‘nu móet ik wel’?

“Zeker! Op m’n zwaarst woog ik 165 kilo, en dat is niet gezond natuurlijk. Dat had ook steeds meer gevolgen in mijn dagelijks leven. Van kinds af aan is honkbal echt mijn sport. Maar de laatste jaren was ik alleen nog coach, en stond ik niet meer zelf in het veld. Dat ging niet meer, o.a. door de pijn in m’n gewrichten. Maar ook een klein rondje lopen was me al te veel. Toen ben ik goed gaan nadenken over mijn toekomst. Wil je later nog kinderen krijgen, gaan reizen, of weer gaan sporten? Dan moest er wel wat gaan gebeuren.”

En kon je na je beslissing snel geopereerd worden?

“Na de aanmelding lag ik zeker niet direct op de operatietafel. Dat duurde toen nog een half jaar. Na een voorlichtingsavond in het ziekenhuis volgden gesprekken met een psycholoog, diëtist, internist, chirurg en een verpleegkundige. Die moesten allemaal los van elkaar groen licht geven voor de operatie. Dat was ook nodig voor mijn zorgverzekering”

Over je zorgverzekering gesproken … Kreeg je alle kosten vergoed?

“De kosten van de operatie en het hele nazorgtraject gelukkig wel ja. Omdat deze kosten uit de basisverzekering komen, betaal je natuurlijk wel je eigen risico. Het is dus verstandig om zeker in het jaar van je operatie niet voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen!”

Waar moeten je verder nog op letten?

“Door deze operatie gaat je voeding veel sneller door je maag heen. Omdat je lichaam niet alle voedingsstoffen meer even goed opneemt, heb je voedingssupplementen nodig om tekorten aan te vullen. Die kosten ongeveer 100 euro per jaar en moet je zelf betalen.
Nog belangrijker eigenlijk is de overtollige huid waar je mee te maken krijgt als je voor deze operatie kiest. Dit kun je met een buikwandcorrectie laten herstellen. Maar die krijg je alleen vergoed als je aan hele strenge voorwaarden voldoet. Bij de meeste mensen is dat niet het geval. Zelf betalen (denk aan zo’n 5.000 euro) is dan de enige optie.”

Hoe kijk je nu terug op de beslissing die je 2,5 jaar geleden hebt genomen?

“Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Ondanks dat ik na de operatie zelf nog twee keer onder het mes moest vanwege complicaties. Toen dacht ik wel even ‘wat heb ik gedaan?’ Maar achteraf heb ik zeker geen spijt. Mijn kwaliteit van leven is met sprongen vooruit gegaan. Alles gaat nu zoveel makkelijker.”

Wat is voor jou het grootste voordeel en het grootste nadeel van deze operatie?

“Het allergrootste voordeel is dat ik anders nooit mijn vriendin had leren kennen! Ik kwam met haar in contact op een forum voor mensen die een maagverkleining overwegen, of al hebben gehad. Alleen dat al heeft het alles waard gemaakt. Sterker nog, hier had ik wel drie operaties voor overgehad, haha! En daarnaast geniet ik weer echt van het honkballen en alle andere sporten die ik weer kan doen.
En qua nadelen kan ik er maar één bedenken, en dat is dat uiteten gaan lastiger is geworden. Door de operatie kun je maar kleine porties eten. Veel restaurants zijn hier niet op ingericht. Ze willen geen halve porties of kinderporties serveren. Vaak is dit uit onwetendheid. Tapas eten is wat porties betreft een stuk praktischer. Maar ook dan moet je erop letten dat je niet te vet eet, want ook dat zorgt vaak voor problemen.”

Welke tips heb je voor mensen die een maagverkleining overwegen?

  • “Maak de beslissing vooral zelf. Laat je niet te veel beïnvloeden door je omgeving.
  • Kies een zorgverzekering die samenwerkt met het ziekenhuis van jouw keuze.
  • En nogmaals: kies niet voor een verhoogd eigen risico in het jaar van je operatie.”
Praat meeÉén reactie op “Maagverkleining: van zwaargewicht naar fitboy”
  1. M.Post schreef op 

    Mooi gedaan Steffan maar nu ja nu de maar na een aantal jaren raken je vitaminen op ja op je lichaam neemt ze niet meer op en dan begint de nieuwe ellende dus word je weer duur voor de verzekering.
    Ik wens je heel veel sterkte 😥

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4