Vakantiegangers opgelet: de mazelen zijn terug
Tip een vriend:

Vakantiegangers opgelet: de mazelen zijn terug

Ga je deze zomer naar Frankrijk, Italië, Roemenië of Griekenland op vakantie? Dan geldt deze waarschuwing ook voor jou. In Zuid-Europa is er voor het tweede jaar achter elkaar sprake van een mazelenuitbraak. Met name baby’s, maar ook mensen die tussen 1965 en 1976 zijn geboren, lopen besmettingsgevaar. Behoor je tot deze groep? Dan kun je overwegen om een vaccinatie te halen voordat je deze zomer naar Zuid-Europa vertrekt.

Wie zijn er (nog) niet ingeënt tegen mazelen?

In Nederland zit de BMR-prik (Bof, Mazelen, Rode Hond) standaard in het vaccinatieprogramma. Kinderen jonger dan veertien maanden zijn nog niet ingeënt. Vervroegd vaccineren is dan een optie. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Als ze een paar jaar ouder zijn krijgen ze een oproep voor de tweede BMR-prik.

Hoe zit het met de ‘vergeten groep’ niet gevaccineerde volwassenen? De GGD legt uit dat mensen die vóór 1965 geboren zijn vrijwel allemaal de mazelen hebben gehad. Zij lopen geen risico meer op besmetting. Juist de groep mensen geboren in de tien jaar erna, kan in het buitenland de mazelen krijgen. Zij werden namelijk nooit ingeënt tegen de mazelen, omdat de BMR-prik pas sinds 1976 deel uitmaakt van het Nederlandse vaccinatieprogramma.

Meer over mazelen

Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het is één van de besmettelijkste ziekten die er bestaat en wordt overgedragen met niezen of hoesten. Het opvallendste kenmerk ervan is rode huiduitslag. Bij 5 tot 10 procent van de patiënten treden er complicaties op. Zoals middenoorontsteking of longontsteking. In zeldzame gevallen kunnen de mazelen zelfs leiden tot hersenontsteking, wat dodelijk is. In Frankrijk overleden dit jaar twee mensen aan de mazelen, in zowel Italië als Griekenland vier en in Roemenië maar liefst 59. Het ging hierbij om zowel kinderen als volwassenen.

Is het risico op besmetting groot?

De kans om in Nederland besmet te raken is klein, omdat de vaccinatiegraad in ons land boven de 95 procent ligt. Dat geldt helaas niet voor het buitenland. In Griekenland en Roemenië is vaccinatie tegen mazelen namelijk niet verplicht. In Frankrijk en Italië vaccineren ze pas sinds vorig jaar, toen de mazelenepidemie in deze landen voor het eerst de kop op stak. Volgens het RIVM is de kans op besmetting voor de doorsnee vakantieganger niet zo heel groot. Je loopt vooral risico wanneer je veel direct contact hebt met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld wanneer je bij mensen in huis slaapt of als je op bezoek gaat bij familie.

Verzekerd voor een prikkie?

De (vervroegde) vaccinaties binnen het landelijke vaccinatieprogramma zijn kosteloos. Als je overweegt je kind voor vertrek te laten vaccineren, neem dan contact op met de GGD.

Vaccinaties voor volwassenen worden niet vergoed via de basisverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb je vaak wel recht op een vergoeding. Op onze vergoedingspagina zetten we alle verzekeraars voor je op een rijtje en kun je zelf controleren wat jouw (aanvullende) zorgverzekering vergoedt.

De kosten voor een consult of vaccinatie verschillen per GGD. Houd rekening met een bedrag van ongeveer 30 euro voor een prik tegen de mazelen. Op deze online prijslijst vaccinaties zie je precies wat je bij jouw GGD betaalt voor een BMR-vaccinatie.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"fast, safe"

Anoniem uit UITHOORN
5 uur geleden, zorgverzekering

"site en hulp is zeer gebruikersvriendelijk"

Dhr. T.M.D. Doorakkers uit GILZE
2018-07-10, zorgverzekering

"compleet!"

Anoniem uit BARENDRECHT
2018-07-10, zorgverzekering

"De acties van wat extra zijn erg leuk en het geheel is redelijk overzichtelijk."

Anoniem uit ETTEN-LEUR
2018-07-10, zorgverzekering

"Goede en snelle vergelijking."

Mevr. M. Cankilic uit HAARLEM
2018-07-09, zorgverzekering

"telefonische support is super alles goed uitgelegd en snel geregeld "

Anoniem uit DRIEBERGEN-RIJSENBURG
2018-07-09, zorgverzekering

"goede hulp"

Anoniem uit AMSTERDAM
2018-07-09, zorgverzekering

"De aanvraagprocedure is duidelijk en gemakkelijk,met de juiste aanvullende informatie"

Dhr. S. Veenstra uit CULEMBORG
2018-07-09, zorgverzekering

"prima instrument om verzekeringen goed en snel met elkaar te kunnen vergelijken"

Anoniem uit AMERSFOORT
2018-07-09, zorgverzekering

"Erg handig dat ze vragen stellen zodat je door een simpel antwoord je beste zorgverzekering kan vinden. Ik vond het makkelijk en betrouwbaar."

Mevr. G. Schoen uit ZAANDAM
2018-07-09, zorgverzekering

"Snel en goed geregeld met korting."

Anoniem uit ROTTERDAM
2018-07-09, zorgverzekering

"Ik vind het top dat ik een gratis tandongevallen verzekering krijg."

Dhr. J.R. Hilhorst uit HILVERSUM
2018-07-08, zorgverzekering

"omdat het een heldere uitleg wordt gegven"

Dhr. J.H. Domburg uit ALPHEN AAN DEN RIJN
2018-07-08, zorgverzekering

"Vorige verzekering waren de kleine lettertjes niet duidelijk. Uiteindelijk heeft mijn broer een erg dure tandartsverzekering zonder dekking voor kronen waarop wel geselecteerd was."

Anoniem uit RIJSSEN
2018-07-07, zorgverzekering

"Hartstikke mooi."

Dhr. T. Ticheler uit ENSCHEDE
2018-07-07, zorgverzekering