Vakantiegangers opgelet: de mazelen zijn terug
Tip een vriend:

Vakantiegangers opgelet: de mazelen zijn terug

Ga je deze zomer naar Frankrijk, Italië, Roemenië of Griekenland op vakantie? Dan geldt deze waarschuwing ook voor jou. In Zuid-Europa is er voor het tweede jaar achter elkaar sprake van een mazelenuitbraak. Met name baby’s, maar ook mensen die tussen 1965 en 1976 zijn geboren, lopen besmettingsgevaar. Behoor je tot deze groep? Dan kun je overwegen om een vaccinatie te halen voordat je deze zomer naar Zuid-Europa vertrekt.

Wie zijn er (nog) niet ingeënt tegen mazelen?

In Nederland zit de BMR-prik (Bof, Mazelen, Rode Hond) standaard in het vaccinatieprogramma. Kinderen jonger dan veertien maanden zijn nog niet ingeënt. Vervroegd vaccineren is dan een optie. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Als ze een paar jaar ouder zijn krijgen ze een oproep voor de tweede BMR-prik.

Hoe zit het met de ‘vergeten groep’ niet gevaccineerde volwassenen? De GGD legt uit dat mensen die vóór 1965 geboren zijn vrijwel allemaal de mazelen hebben gehad. Zij lopen geen risico meer op besmetting. Juist de groep mensen geboren in de tien jaar erna, kan in het buitenland de mazelen krijgen. Zij werden namelijk nooit ingeënt tegen de mazelen, omdat de BMR-prik pas sinds 1976 deel uitmaakt van het Nederlandse vaccinatieprogramma.

Meer over mazelen

Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het is één van de besmettelijkste ziekten die er bestaat en wordt overgedragen met niezen of hoesten. Het opvallendste kenmerk ervan is rode huiduitslag. Bij 5 tot 10 procent van de patiënten treden er complicaties op. Zoals middenoorontsteking of longontsteking. In zeldzame gevallen kunnen de mazelen zelfs leiden tot hersenontsteking, wat dodelijk is. In Frankrijk overleden dit jaar twee mensen aan de mazelen, in zowel Italië als Griekenland vier en in Roemenië maar liefst 59. Het ging hierbij om zowel kinderen als volwassenen.

Is het risico op besmetting groot?

De kans om in Nederland besmet te raken is klein, omdat de vaccinatiegraad in ons land boven de 95 procent ligt. Dat geldt helaas niet voor het buitenland. In Griekenland en Roemenië is vaccinatie tegen mazelen namelijk niet verplicht. In Frankrijk en Italië vaccineren ze pas sinds vorig jaar, toen de mazelenepidemie in deze landen voor het eerst de kop op stak. Volgens het RIVM is de kans op besmetting voor de doorsnee vakantieganger niet zo heel groot. Je loopt vooral risico wanneer je veel direct contact hebt met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld wanneer je bij mensen in huis slaapt of als je op bezoek gaat bij familie.

Verzekerd voor een prikkie?

De (vervroegde) vaccinaties binnen het landelijke vaccinatieprogramma zijn kosteloos. Als je overweegt je kind voor vertrek te laten vaccineren, neem dan contact op met de GGD.

Vaccinaties voor volwassenen worden niet vergoed via de basisverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb je vaak wel recht op een vergoeding. Op onze vergoedingspagina zetten we alle verzekeraars voor je op een rijtje en kun je zelf controleren wat jouw (aanvullende) zorgverzekering vergoedt.

De kosten voor een consult of vaccinatie verschillen per GGD. Houd rekening met een bedrag van ongeveer 30 euro voor een prik tegen de mazelen. Op deze online prijslijst vaccinaties zie je precies wat je bij jouw GGD betaalt voor een BMR-vaccinatie.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Is ok. I start wit you so... It is about instinct. Thank you"

Meneer Saratenu uit PUTTEN
2020-02-17, zorgverzekering

"Perfect "

Meneer Bogdan uit HARDENBERG
2020-02-17, zorgverzekering

"Alles is erg overzichtelijk "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, zorgverzekering

"Tevereden ? "

Meneer Bouchkroute uit ROTTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"My name is Przemyslaw Jezierski and the name of my girlfriend is Dorota Trzupek Please make it correct if possible"

Anoniem uit DONGEN
2020-02-16, zorgverzekering

" Heel goede service."

Meneer Stempher uit ARNHEM
2020-02-16, zorgverzekering