Vakantiegangers opgelet: de mazelen zijn terug
Tip een vriend:

Vakantiegangers opgelet: de mazelen zijn terug

Ga je deze zomer naar Frankrijk, Italië, Roemenië of Griekenland op vakantie? Dan geldt deze waarschuwing ook voor jou. In Zuid-Europa is er voor het tweede jaar achter elkaar sprake van een mazelenuitbraak. Met name baby’s, maar ook mensen die tussen 1965 en 1976 zijn geboren, lopen besmettingsgevaar. Behoor je tot deze groep? Dan kun je overwegen om een vaccinatie te halen voordat je deze zomer naar Zuid-Europa vertrekt.

Wie zijn er (nog) niet ingeënt tegen mazelen?

In Nederland zit de BMR-prik (Bof, Mazelen, Rode Hond) standaard in het vaccinatieprogramma. Kinderen jonger dan veertien maanden zijn nog niet ingeënt. Vervroegd vaccineren is dan een optie. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Als ze een paar jaar ouder zijn krijgen ze een oproep voor de tweede BMR-prik.

Hoe zit het met de ‘vergeten groep’ niet gevaccineerde volwassenen? De GGD legt uit dat mensen die vóór 1965 geboren zijn vrijwel allemaal de mazelen hebben gehad. Zij lopen geen risico meer op besmetting. Juist de groep mensen geboren in de tien jaar erna, kan in het buitenland de mazelen krijgen. Zij werden namelijk nooit ingeënt tegen de mazelen, omdat de BMR-prik pas sinds 1976 deel uitmaakt van het Nederlandse vaccinatieprogramma.

Meer over mazelen

Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het is één van de besmettelijkste ziekten die er bestaat en wordt overgedragen met niezen of hoesten. Het opvallendste kenmerk ervan is rode huiduitslag. Bij 5 tot 10 procent van de patiënten treden er complicaties op. Zoals middenoorontsteking of longontsteking. In zeldzame gevallen kunnen de mazelen zelfs leiden tot hersenontsteking, wat dodelijk is. In Frankrijk overleden dit jaar twee mensen aan de mazelen, in zowel Italië als Griekenland vier en in Roemenië maar liefst 59. Het ging hierbij om zowel kinderen als volwassenen.

Is het risico op besmetting groot?

De kans om in Nederland besmet te raken is klein, omdat de vaccinatiegraad in ons land boven de 95 procent ligt. Dat geldt helaas niet voor het buitenland. In Griekenland en Roemenië is vaccinatie tegen mazelen namelijk niet verplicht. In Frankrijk en Italië vaccineren ze pas sinds vorig jaar, toen de mazelenepidemie in deze landen voor het eerst de kop op stak. Volgens het RIVM is de kans op besmetting voor de doorsnee vakantieganger niet zo heel groot. Je loopt vooral risico wanneer je veel direct contact hebt met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld wanneer je bij mensen in huis slaapt of als je op bezoek gaat bij familie.

Verzekerd voor een prikkie?

De (vervroegde) vaccinaties binnen het landelijke vaccinatieprogramma zijn kosteloos. Als je overweegt je kind voor vertrek te laten vaccineren, neem dan contact op met de GGD.

Vaccinaties voor volwassenen worden niet vergoed via de basisverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb je vaak wel recht op een vergoeding. Op onze vergoedingspagina zetten we alle verzekeraars voor je op een rijtje en kun je zelf controleren wat jouw (aanvullende) zorgverzekering vergoedt.

De kosten voor een consult of vaccinatie verschillen per GGD. Houd rekening met een bedrag van ongeveer 30 euro voor een prik tegen de mazelen. Op deze online prijslijst vaccinaties zie je precies wat je bij jouw GGD betaalt voor een BMR-vaccinatie.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Heel tevreden, of het vervolg perfect is moet ik nog even afwachten, vandaar 4 sterren."

Mevrouw Verhagen uit TILBURG
17 minuten geleden, zorgverzekering

"Gemak van oversluiten en duidelijke informatie "

Anoniem uit BREDA
23 minuten geleden, zorgverzekering

"Makkelijk af te sluiten, sluit ook uitstekend aan bij mijn wensen"

Anoniem uit LEIDEN
30 minuten geleden, zorgverzekering

"Zeer snelle, overzichtelijke hulp! En een goede aanbieding, niet onbelangrijk natuurlijk."

Anoniem uit MAARSSEN
31 minuten geleden, zorgverzekering

"Gewoon top "

Meneer Coenen uit HEERLEN
32 minuten geleden, zorgverzekering

"Eerste reactie: Alles wat ik weten wil was direct beschikbaar. Ik hoop alleen maar dat mijn vertrouwen niet wordt geschaad. Laat maar komen :)"

Meneer Klerk uit OOSTERHOUT NB
37 minuten geleden, zorgverzekering

"Snel en duidelijk"

Mevrouw Van Andel uit EELDE
38 minuten geleden, zorgverzekering

"Vlot en makkelijk te regelen Via independer"

Meneer Lesman uit SMILDE
46 minuten geleden, zorgverzekering

"Super snel en nauwkeurige service."

Anoniem uit VOORBURG
1 uur geleden, zorgverzekering

"Om mijn nieuwe ziektekostenverzekering 2019 af te sluiten via Independer ging makkelijk maar vooral ook duidelijk. Ook nog met een lage maandpremie, wat wil je nog meer. "

Meneer Menkhorst uit OSPEL
1 uur geleden, zorgverzekering

"Op zoek naar vergoeding van orthodontie voor mijn kind kon ik dit goed vergelijken met Independer. Vragen werden snel en vakkundig beantwoord via WhatsApp. Uiteindelijk een verzekering die bij ons past afgesloten via Independer."

Mevrouw Wulferink-Visser uit APELDOORN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Heel snel en top"

Meneer Boer uit DRACHTEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Alles is duidelijk in een paar stappen te volgen en geregeld!"

Mevrouw Vos uit ALMERE
1 uur geleden, zorgverzekering

"Ben al jarenlang tevreden met Independer! Voor het eerst dat ik online mijn verzekering afsluit en ik vertrouw erop dat het loopt zoals altijd."

Mevrouw de Visser uit HAARLEM
1 uur geleden, zorgverzekering

"Prima informatie en dus duidelijk."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
1 uur geleden, zorgverzekering