Vakantiegangers opgelet: de mazelen zijn terug
Tip een vriend:

Vakantiegangers opgelet: de mazelen zijn terug

Ga je deze zomer naar Frankrijk, Italië, Roemenië of Griekenland op vakantie? Dan geldt deze waarschuwing ook voor jou. In Zuid-Europa is er voor het tweede jaar achter elkaar sprake van een mazelenuitbraak. Met name baby’s, maar ook mensen die tussen 1965 en 1976 zijn geboren, lopen besmettingsgevaar. Behoor je tot deze groep? Dan kun je overwegen om een vaccinatie te halen voordat je deze zomer naar Zuid-Europa vertrekt.

Wie zijn er (nog) niet ingeënt tegen mazelen?

In Nederland zit de BMR-prik (Bof, Mazelen, Rode Hond) standaard in het vaccinatieprogramma. Kinderen jonger dan veertien maanden zijn nog niet ingeënt. Vervroegd vaccineren is dan een optie. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Als ze een paar jaar ouder zijn krijgen ze een oproep voor de tweede BMR-prik.

Hoe zit het met de ‘vergeten groep’ niet gevaccineerde volwassenen? De GGD legt uit dat mensen die vóór 1965 geboren zijn vrijwel allemaal de mazelen hebben gehad. Zij lopen geen risico meer op besmetting. Juist de groep mensen geboren in de tien jaar erna, kan in het buitenland de mazelen krijgen. Zij werden namelijk nooit ingeënt tegen de mazelen, omdat de BMR-prik pas sinds 1976 deel uitmaakt van het Nederlandse vaccinatieprogramma.

Meer over mazelen

Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het is één van de besmettelijkste ziekten die er bestaat en wordt overgedragen met niezen of hoesten. Het opvallendste kenmerk ervan is rode huiduitslag. Bij 5 tot 10 procent van de patiënten treden er complicaties op. Zoals middenoorontsteking of longontsteking. In zeldzame gevallen kunnen de mazelen zelfs leiden tot hersenontsteking, wat dodelijk is. In Frankrijk overleden dit jaar twee mensen aan de mazelen, in zowel Italië als Griekenland vier en in Roemenië maar liefst 59. Het ging hierbij om zowel kinderen als volwassenen.

Is het risico op besmetting groot?

De kans om in Nederland besmet te raken is klein, omdat de vaccinatiegraad in ons land boven de 95 procent ligt. Dat geldt helaas niet voor het buitenland. In Griekenland en Roemenië is vaccinatie tegen mazelen namelijk niet verplicht. In Frankrijk en Italië vaccineren ze pas sinds vorig jaar, toen de mazelenepidemie in deze landen voor het eerst de kop op stak. Volgens het RIVM is de kans op besmetting voor de doorsnee vakantieganger niet zo heel groot. Je loopt vooral risico wanneer je veel direct contact hebt met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld wanneer je bij mensen in huis slaapt of als je op bezoek gaat bij familie.

Verzekerd voor een prikkie?

De (vervroegde) vaccinaties binnen het landelijke vaccinatieprogramma zijn kosteloos. Als je overweegt je kind voor vertrek te laten vaccineren, neem dan contact op met de GGD.

Vaccinaties voor volwassenen worden niet vergoed via de basisverzekering. Ben je aanvullend verzekerd? Dan heb je vaak wel recht op een vergoeding. Op onze vergoedingspagina zetten we alle verzekeraars voor je op een rijtje en kun je zelf controleren wat jouw (aanvullende) zorgverzekering vergoedt.

De kosten voor een consult of vaccinatie verschillen per GGD. Houd rekening met een bedrag van ongeveer 30 euro voor een prik tegen de mazelen. Op deze online prijslijst vaccinaties zie je precies wat je bij jouw GGD betaalt voor een BMR-vaccinatie.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Makkelijk en vertrouwd"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
3 uur geleden, zorgverzekering

"Mooie snelle service, via whatsapp binnen 1 minuut contact gekregen. Verder alles heel duidelijk en snel."

Anoniem uit NIJVERDAL
2019-02-19, zorgverzekering

"geweldige hulp en advies van mevrouw Lisette Hollaar"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-02-19, zorgverzekering

"Ita easy to make :)!"

Meneer Tiberiu Tegen uit HALFWEG
2019-02-19, zorgverzekering

"Waardeloos! Net lid geworden via independer. Incaseren een bedrag uit 2018?! Terwijl ik vanaf 01012019 overgestapt ben. Klantenservice onvriendelijk en denken niet mee in de hoe wel modes. Absoluut een overgewaardeerd cijfer. "

Anoniem uit NIEUWKUIJK
2019-02-19, zorgverzekering

"Goed, maar geen Engelse vertaling"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk"

Anoniem uit EIJSDEN
2019-02-18, zorgverzekering

"Snel en eenvoudig! "

Anoniem uit UTRECHT
2019-02-18, zorgverzekering

"Zijn duidelijk"

Meneer Somoredjo uit NIJMEGEN
2019-02-17, zorgverzekering

"Goede site, duidelijk, overzichtelijk en super handig dat je meteen alles af kunt sluiten. "

Anoniem uit ZORGVLIED
2019-02-16, zorgverzekering

"Snel kunnen vergelijken"

Meneer van Hoek uit GOUDA
2019-02-16, zorgverzekering

"Top snel geregeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-15, zorgverzekering

"De website is makkelijk te volgen, "

Anoniem uit ZOETERMEER
2019-02-15, zorgverzekering

"Werkt vlot en overzichtelijk"

Mevrouw van der Breggen uit NUNSPEET
2019-02-14, zorgverzekering

"prima uitleg over de telefoon bij vragen"

Anoniem uit HOUTEN
2019-02-14, zorgverzekering