Nieuwe uitbreidingen basispakket 2017
Tip een vriend:

Nieuwe uitbreidingen basispakket 2017

In ons vorige weblogbericht over de zorgverzekering in 2017 schreven we dat er veranderingen komen in de dekking van het basispakket. Minister Schippers heeft nu nog vijf uitbreidingen aangekondigd voor het basispakket.

Fysiotherapie bij etalagebenen (fase 2)

Mensen met etalagebenen (fase 2) hebben veel pijnklachten. Dat komt door zuurstoftekort in het bloed, waardoor de beenspieren verzuren. Deze mensen hebben gemiddeld 37 fysiotherapiebehandelingen per jaar nodig. Om al deze behandelingen vergoed te krijgen heb je een aanvullende verzekering nodig. Niet iedereen heeft deze verzekering en zoekt daarom samen met de arts naar duurdere ziekenhuisbehandelingen. De minister wil voorkomen dat mensen zich onnodig (en vaak minder effectief) laten behandelen door een duurdere vaatchirurg. Vanaf 2017 worden daarom de fysiotherapiebehandelingen voor etalagebenen (fase 2) vergoed vanuit het basispakket.

Vervanging tanden tot 23 jaar

Niet alle kinderen die hun melkgebit wisselen, krijgen hier goede en blijvende fronttanden voor in de plaats. Fronttanden zijn al je snij- en hoektanden. Heeft je kind onder zijn of haar melktanden geen blijvende tanden of ontbreken deze door een ongeluk? Dan kunnen deze tanden worden vervangen door kunsttanden. Voor jongeren tot 18 jaar wordt dit vergoed uit het basispakket. Omdat de kaken op dat moment nog niet volgroeid zijn, kunnen er nog geen kunsttanden worden geplaatst. In de praktijk kan er dus bijna niemand gebruikmaken van deze vergoeding. De leeftijdsgrens voor deze specifieke vergoeding wordt vanaf 2017 daarom verhoogd naar 23 jaar.

Strengere voorwaarden klikgebit

De voorwaarden om een klikgebit vergoed te krijgen waren vroeger strenger. Mensen die hier niet voor in aanmerking kwamen, moesten deze ingreep zelf betalen. Inmiddels zijn de voorwaarden veranderd, waardoor veel mensen volgens de nieuwe regels wel een vergoeding kunnen krijgen. Helaas kunnen deze mensen de vergoeding niet met terugwerkende kracht aanvragen. In de plaats daarvan kunnen mensen nu kiezen voor een andere, duurdere behandeling. De minister wil voorkomen dat er onnodig gebruik wordt gemaakt van deze duurdere behandeling. Daarom wordt vanaf 2017 het klikgebit onder strenge voorwaarden vergoed vanuit het basispakket.

Update 19-9-2016: Vanaf 2017 geldt er een eigen bijdrage voor het klikgebit. Je betaalt in dit geval 10% voor de onderkaak en 8% voor de bovenkaak zelf.

Meer mogelijkheden vergoeding zonder eigen risico

Verzekeraars hebben de mogelijkheid om voor bepaalde zorgkosten geen eigen risico in rekening te brengen. Dit doen zij om nuttig gebruik van de gezondheidszorg aan te moedigen. Hierdoor wordt er op zorgkosten bespaard. Vanaf 2017 krijgen verzekeraars toestemming om voor de volgende zorgkosten geen eigen risico te rekenen:

 • Dieetvoeding die je door een arts of diëtist op recept krijgt voorgeschreven.
 • Bepaalde zorgprogramma’s die je gezonder maken of waarmee je gezondheidsklachten kunt voorkomen (bijvoorbeeld op het gebied van roken, overgewicht, diabetes en depressie).

Of jouw zorgverzekeraar dat ook daadwerkelijk gaat doen is nu nog even afwachten. Vanaf half november zijn de nieuwe premies en voorwaarden van de zorgverzekeraars bekend.

Kortdurend verblijf in zorginstelling

Word je uit het ziekenhuis ontslagen, maar kun je nog niet naar huis? Dan kun je tijdelijk verblijven in een zorginstelling, zoals bijvoorbeeld een verpleeghuis. Voordelen hiervan zijn dat je niet langer in het ziekenhuis hoeft te blijven of onnodig op de spoedeisende hulp terecht komt. Vanaf 2017 worden deze kosten vanuit het basispakket vergoed.

Lees wat er bekend is over de zorgverzekering in 2017

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

25 Antwoorden op “Nieuwe uitbreidingen basispakket 2017”

 1. Sammy schreef op 

  Ls
  Ik wil graag in aanmerking komen voor boven/onderlid correctie,
  kunt u mij hierover meer verellen?

  1. monique schreef op 

   Wordt flapoor correctie vergoed

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Monique,

    Flapoorcorrectie wordt niet vanuit uw basisverzekering vergoed. In veel aanvullende verzekeringen kunt u wel een vergoeding krijgen. Let wel op de leeftijdsgrenzen die sommige zorgverzekeraars stellen. Wij kunnen wel samen met u een vergelijking maken om te kijken welke verzekeraar het beste voor u uit de vergelijking komt?

    Door de weeks zijn wij open tussen 8:00 en 21:00 en in het weekend tussen 9:30 en 18:00. U kunt ons dan altijd bellen op telefoonnummer: 035 626 55 44

 2. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Sammy,

  Om een bovenooglidcorrectie uit de basisverzekering 2017 vergoed te krijgen is het altijd van belang dat het medisch noodzakelijk is. Een arts kan de medische noodzaak beoordelen en zo nodig een verwijsbrief schrijven.

  Als u geen recht heeft op een vergoeding uit de basisverzekering dan kunt u soms aanspraak maken op een gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Het is afhankelijk van de aanvullende verzekering en de voorwaarden of en wat er wordt vergoed.

  Een onderooglidcorrectie wordt helaas nooit vergoed door zorgverzekeraars. De operatie wordt niet als medisch noodzakelijk gezien.

  U kunt hier meer lezen over de basiszorgverzekering van 2017.

 3. Jeannette schreef op 

  Mijn man is 4 weken geleden afgewezen voor een boven klikgebit
  Wat gaat er veranderen volgend jaar ? dat hij nu misschien
  Wel voor het klikgebit in aanmerking zou kunnen komen

  1. Beste Jeannette,

   Wat wij weten wat er gaat veranderen in 2017 is de eigen bijdrage. Deze wijzigt van € 125 naar 8% of 10% van de kosten.

   De verzekeraar bepaalt of uw man in aanmerking komt voor een klikgebit. U zou volgend jaar dus opnieuw een aanvraag bij de verzekeraar kunnen doen om te kijken of uw man in aanmerking komt.

 4. Brigitte schreef op 

  Dit jaar heb ik een bovengebit gekregen. Ben er niet tevreden mee. Moet iedere dag plakken, waardoor ik een vieze smaak in mijn mond heb. Ben bij cz verzekerd. Kan ik nu volgend jaar (wel 8 0/0 eigen bijdrage) wel opnieuw een aanvraag doen voor een bovengebit ?

  1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

   Beste Brigitte,

   Als u binnen vijf jaar een nieuwe gebitsprothese nodig heeft moet u een aanvraag indienen bij de verzekeraar. De zorgverzekeraar beoordeeld dan of de aanvraag wordt goedgekeurd. Bij goedkeuring wordt een gedeelte van de kosten vergoed.

 5. Anneke schreef op 

  Op dit moment heb ik 2.025,00 euro aan zorg betaald. Dit is de maandelijkse premie aan De Friesland en de eigen bijdrage verhoogd met 500,00 + 385,00 maakt 885,00 voor eigen bijdrage.

  In een mail had ik De Friesland gevraagd hoe ik mij het beste kon verzekeren. In ben chronisch patiënt met een auto-immuunziekte. Gebruik per dag 5 medicijnen en moet twee keer per jaar voor controle naar het UMCG. Totale kosten jaarlijks 550,00/600,00 euro eigen bijdrage
  Ze stelden voor om de eigen bijdrage te verhogen. Dit scheelde 20,00 per maand, 240,00 per jaar. Met die 385,00 kwam ik op 625,00. Voor mij zou dit net uit kunnen.

  In februari kreeg ik een eerste rekening voor een 10 minuten consult in het UMCG moest ik zelf 221,00 euro betalen. (eigen risico).
  Ook dit jaar weer een maag (gastro-enterologie) onderzoek gehad. Kosten hiervan 874,45. Hier moet ik 699,79 zelf betalen (eigen bijdrage).

  Wat mij nu opvalt is, dat ik in die 21 jaar dat ik bij het UMCG voor controle kom, nog nooit zoveel zelf hoefde te betalen. Ja, bloedonderzoeken, etc.

  Op dit moment weet ik dus niet meer waarvoor ik een maandelijkse premie betaal. Wat wel en wat niet vergoed wordt door het ziekenfonds. In mijn ogen wordt ik dubbel gestraft. Chronisch ziek, dus veel medicatie nodig, waar controle op moet blijven bij de internisten en dure rekeningen.

  Volgens De Friesland kunnen ze mij ook niet zeggen wat een behandeling kost. Ze geven daar geen mededelingen over. Ook het UMCG wil geen specificaties sturen, waar ik per maail en telefonisch om gevraagd heb.

  Nu ben ik op een punt, dat ik niet meer voor controle ga en onderzoeken laat doen. Ik wordt vanzelf opgenomen als ik er bij neer val en zie dan ook wel wat ik moet betalen. De kosten rijzen toch al de pan uit.

  Ik meende dat onderzoeken in het ziekenhuis of controles bij de specialisten altijd vergoed werden. In de 21 jaar dat ik bij het UMCG was, heb ik nog nooit dergelijke rekeningen hoeven te betalen. Het ziekenfonds regelde dit.

  Voor 2017 ben ik van plan om naar een andere verzekering over te stappen. Maar hoe weet ik nu wat wel en niet vergoed wordt.

  1. Bernadette schreef op 

   Ha Anneke,

   Ik zit in een zelfde soort situatie. Maar bij mijn verzekeraar kan ik altijd on-line zien wat voor kosten er gemaakt zijn en waarvoor. Heeft De Friesland niet zo’n overzicht? Het zou b.v. ‘Mijn Friesland’ kunnen heten? Verder snap ik je heel erg goed, ik zit er ook over te denken om maar niet meer naar controles te gaan. Ik merk vanzelf wel als het einde daar is… Er moet iets heel erg veranderen in het beleid rond chronisch zieken en zorgkosten. Sterkte meid!

 6. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Anneke,

  Wat een vervelende situatie. Ik snap heel goed dat u nu het gevoel heeft dat u dubbel wordt gestraft.

  Voor wat betreft de bedragen waarvan u aangeeft dat u deze zelf heeft moeten betalen komt het totaal bedrag boven de € 885 uit (standaard eigen risico + vrijwillig eigen risico). Het zou kunnen dat de zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener waardoor er, naast het eigen risico, extra kosten in rekening gebracht worden. U kunt altijd bij uw verzekeraar navragen of een bepaalde zorgverlener wel of niet gecontracteerd is. Op onze website kunt u dit ook opzoeken via de volgende link: https://www.independer.nl/zorgverzekering/overzicht-contractering.aspx

  Het is inderdaad raadzaam om voor volgend jaar naar de nieuwe verzekering te kijken. Wij kunnen in december samen een vergelijking met u maken naar aanleiding van uw zorgwensen. Wij kunnen dan voor u kijken met welke zorgverleners de zorgverzekeraar een contract heeft. Ook is het verstandig om in uw situatie het eigen risico zo laag mogelijk te houden, dus niet op te hogen.

 7. evalien schreef op 

  Haai, ik las dit en ik weet dat het beetje betweterig over komt (dat is niet de bedoeling) maar er staat een woord verkeerd geschreven. Het is bij dit stukje: Word je uit het ziekenhuis ontslagen, maar KIN je nog niet naar huis? Dan kun je tijdelijk verblijven in een zorginstelling, zoals bijvoorbeeld een verpleeghuis of zorghotel.

  ps. ik vind Independer echt handig
  :)

 8. Dank je wel Evalien voor je oplettendheid. Ik heb het net aangepast. En laat het gerust weten als je nog eens een foutje ziet. Goed om te horen dat je Independer zo handig vindt!

 9. Alissa schreef op 

  Ik ben nog onder de 23 en ik ben er over aan het nadenken om een implantaat te laten maken voor in mijn gebit. Ik mis namelijk een tand (grote mensentand is er nooit geweest). Worden de volledige kosten van zo een ingreep vergoed door mijn zorgverzekeraar? Ik ben basis verzekerd bij CZ.

 10. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Alissa,

  Als u overweegt om een implantaat te nemen kunt u het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar. U heeft van CZ toestemming nodig om het vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering.

  In onderstaande link leest u meer informatie over CZ en de vergoedingen van implantaten over het jaar 2016.

  https://www.cz.nl/vergoedingen/implantaten

 11. Diede schreef op 

  Hallo,

  Ik mis in totaal 4 tanden. ik heb hier dus na de wissel van melktand geen volwassen tand voor gekregen. Ook heb ik geen verstandskiezen en deze krijg ik ook niet. Voor de vier missende tanden ga ik implantaten laten zetten. het zijn echter wel 4 kiezen (aan elke kant van elke kaak 1). Ik wordt volgend jaar in maart 23. kom ik dan in aanmerking voor de vergoeding die vanaf 2017 van start gaat?

 12. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Diede,

  Het is voor ons lastig om te zeggen of u dit vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Dit zou beoordeeld moeten worden door de tandarts en u heeft vervolgens toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Valt het niet onder de basisverzekering? Dam zou u kunnen overwegen om een aanvullende tandartsverzekering te nemen.

 13. yvonne schreef op 

  door een GBP ben ik 6 jaar geleden 40 kilo kwijt geraakt. Mijn huidoverschot op mijn buik in dusdanig aanwezig dat ik een buikwand correctie overweeg. Welke ziektekosten verzekeraar neemt dit op wat de kosten betreft?

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Beste Yvonne,

   Een buikwandcorrectie kan vergoed worden door de basisverzekering als het medisch noodzakelijk is. U heeft hiervoor toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Als dit niet het geval is, kan uit de aanvullende verzekering (een deel van) de buikwandcorrectie vergoed worden.
   Via onderstaande link kunt u meer informatie en de vergoedingen per verzekeraar terug vinden:
   https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/buikwandcorrectie.aspx

   1. Alie Drenth schreef op 

    HALLO ik ben 64 kilo afgevallen door middel van een mini gastrix bypass en heb een verwijzing van mijn chirurg gekregen voor een buikwandcorrectie en een mama reductie
    Ben bij de plastisch chirurg in het Martini ziekenhuis geweest en kom in aanmerking voor bij de ingrepen.. nu ben ik verzekerd bij Menzis en die staat er om bekend moeilijk te zijn
    Ben hoog verzekerd zit in garant 3
    Nu zou ik ook graag willen weten welke verzekeraars daar wat ruimer mee zijn.
    Bij mij is het geen kwestie van cosmetisch maar medisch.
    Verzekeraars vergeten vaak dat we niet alleen een nieuw leven maar ook een nieuw lichaam krijgen en de overschot aan huid kan behoorlijk pijnlijk zijn.
    Míjn aanvraag loopt nog maar de plastisch chirurg heeft al gezegd dat het moeilijk gaat worden.
    Het is toch eigenlijk van de zotte dat je zoveel premie betaalt en ik betaal per mnd bijna 140 euro en in 2017 nog meer en dan zo’n strijd aan te moeten gaan.
    Nog steeds want eerst met de kilo’s en nu met de overschot aan huid

    1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

     Beste Alie,

     Voor de operatie heeft u toestemming nodig van de zorgverzekeraar. Ik raad u aan om contact op te nemen met uw huidige zorgverzekeraar. Ik hoop voor u dat het goed gaat komen.

     In onderstaande link kunt u terug vinden welke verzekeraars er een vergoeding in een aanvullende verzekering aanbieden:
     https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/buikwandcorrectie.aspx

 14. Elisabeth schreef op 

  Geachte Forum
  Ik zit met een vraag mbt het vogende.
  Ik heb 29 jaar geleden bortsprotheses gekregen ,destijds vergoed door de ziekenfonds.Nu zit ik met een probleem door pijn aan mijn bortsen kwamen mijn huisarts en ik er achter dat mijn protheses gescheurd zijn .Mijn huisarts stuurde mij naar plastische chirurgie. Aldaar beslist de plastisch chirurg dat er geen noodzaak van vervanging is .hij heeft me zelf niet onder zocht of andere onderzoeken gedaan ..Maar omdat ik geen siliconen heb mijn zoutwater.oplossing . Moest ik me geen zorgen maken ik kreeg destijds te horen dat deze leevenslange garantie hebben….Nou mooi niet ik heb gescheurde inplantaten en moet maar zien hoe dit afloopt..En werd met lege handen weg gestuurd . Terwijl op de echo duidelijk ernstige scheuren te zien zijn …ik voel me in de steek gelaten …want omdat de plastisch chirurg er geen noodzaak in zag ..Kan de verzekering niet vergoeden voor opperatie …!! En zegt nu de chirurg dat er nooit levenslange garantie wordt gegeven …waar moet ik nu naar toe en hoe kan ik toch via een verzekeri g aandpraak maken op vergoeding van de operatie …en vervangende prothese.please help …!!!

 15. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Elisabeth,

  Ik kan mij voorstellend dat u zichzelf in de steek gelaten voelt. Wat een vervelende situatie. U kunt altijd een second opinion opvragen in een ander ziekenhuis en bij een andere arts. Via deze link kunt u zien hoe u dit kan regelen.

  Ik hoop echt dat de andere arts u verder kan helpen.

 16. John Schuit schreef op 

  Goede morgen,ik heb een standaard polis bij ditzo,vorig jaar afgesloten via Independer . Heb al 15 jaar een kunstgebit maar mijn onderkaak is dermate geslonken dat ik 2 implantaten in mijn onderkaak moet hebben en dan een nieuw gebit. Wat moet ik zelf nog betalen buiten het eigen risico. Mvg John

 17. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer Schuit,

  Voor een kunstgebit op implantaten (een klikgebit) geldt een wettelijke eigen bijdrage. Het is van belang dat u toestemming vraagt aan uw zorgverzekeraar. Vaak zullen zij om een verklaring van de behandelend tandarts of implantoloog vragen. Voor een klikgebit geldt de volgende eigen bijdrage:

  • 8% eigen bijdrage voor de bovenkaak
  • 10% eigen bijdrage voor de onderkaak
  • 10% eigen bijdrage voor reparatie/rebasen

  Het is mogelijk om uzelf de voor deze eigen bijdrage te verzekeren met een aanvullende tandartsverzekering.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Alles kunnen vinden "

Anoniem uit HEEMSKERK
16 minuten geleden, zorgverzekering

"Omdat jullie mij per chat en telefoon veel geholpen hebben en de site mij alle info geeft die ik wil hebben. Namelijk alle vergelijkingdetails."

Mevrouw Muradin uit DE MEERN
28 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit PURMEREND
31 minuten geleden, zorgverzekering

"helder en duidelijk"

Meneer Huisman uit LUTJEBROEK
1 uur geleden, zorgverzekering

"Super overzichtelijk om de juiste verzekering te kiezen! "

Mevrouw van Schaik uit HUIZEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"overzichtelijk en duidelijk"

Meneer Hoog uit DIEPENVEEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"vEEL iNFORMATIE. gODE SERVICE"

Meneer Linders uit DEN HOORN ZH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Gebruiksvriendelijk en lekker snel afsluiten!"

Meneer Wittebrood uit BERGEN NH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Overzichtelijk, prima zorgverzekering zo."

Anoniem uit ALMERE
2 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk. "

Meneer Pouw uit BREDA
3 uur geleden, zorgverzekering

"Uitstekend"

Meneer Kuyper uit ROERMOND
3 uur geleden, zorgverzekering

"Its very easy and fast"

Mevrouw Deb uit ZOETERMEER
3 uur geleden, zorgverzekering

"Snel en makkelijk verzekeringen vergelijken, afsluiten en overstappen."

Mevrouw Sacramento Mesquita uit SCHIJNDEL
3 uur geleden, zorgverzekering

"Erg duidelijk"

Anoniem uit HAAKSBERGEN
3 uur geleden, zorgverzekering