Orthodontie voor je kind verzekeren? Dit is wat je moet weten
Tip een vriend:

Orthodontie voor je kind verzekeren? Dit is wat je moet weten

Als je kinderen een beugel nodig hebben, is het handig om je hier op tijd in te verdiepen. Orthodontie wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een vergoeding door je verzekeraar is een aanvullende verzekering dus essentieel. Helaas vergoedt deze verzekering maar zelden de volledige kosten, en moet je dus vaak zelf bijbetalen. Daarnaast is er nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden, zoals een eventuele wachttijd en medische selectie.

Kosten voor een beugel variëren

De orthodontietarieven voor 2019 zijn vastgesteld door de overheid. Toch betekent dit vaak niet dat je van te voren precies kunt berekenen wat de kosten zijn. Niet bij elke orthodontist ben je even duur uit. Elk onderdeel van het beugeltraject heeft een eigen code. De tarieven zijn per code vastgesteld. De orthodontist bepaalt zelf welke onderdelen hij precies toevoegt aan de behandeling. Zo kan er bijvoorbeeld verschil zitten in het aantal tussentijdse controles of het aantal foto’s dat er tijdens de behandeling van het gebit wordt gemaakt.

Tot slot verschillen de kosten ook per gebit en dus per kind. Gemiddeld genomen kost een beugel al snel zo tussen de 2.000 en 3.000 euro. Deze kosten worden alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je kind een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit of de kaak heeft. Heeft jouw kind een beugel nodig? Vraag dan bij een aantal orthodontisten een offerte op en bekijk waar je het voordeligste uit bent.

Verzekering op naam ouder

Is jouw kind jonger dan 18 jaar? Dan dien jij (of je partner) je als ouder te verzekeren voor orthodontie. Belangrijk is dat je kind meeverzekerd is op de polis van de ouder die deze verzekering heeft afgesloten. Is je kind 18 jaar of ouder? Dan kan hij of zij zelf een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluiten.

Dekking aanvullende verzekering niet altijd volledig

Als je op zoek gaat naar een aanvullende verzekering voor orthodontie, zie je dat de hoogte van de dekking per verzekeraar en per aanvullend pakket verschilt. Zo zijn er verzekeraars die bijvoorbeeld 100% van de kosten vergoeden, tot een bepaald maximumbedrag. Dit maximumbedrag kan variëren van 350 tot 2.500 euro. Daarnaast zijn er pakketten die bijvoorbeeld maar 75 of 80 procent van de kosten vergoeden, vaak ook met een bepaalde limiet. Bij orthodontie is het dus vaak zo dat je, ondanks dat je een aanvullende verzekering hebt, toch nog een eigen bijdrage moet betalen.

Een jaar wachttijd

De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd voor orthodontie. Dit betekent dat je eerst een jaar verzekerd moet zijn, en dus een jaar premie betaalt, voordat je gebruikt kunt maken van een vergoeding voor orthodontie. Heeft de tandarts aangegeven dat jouw kind binnenkort een beugel nodig heeft? Dan is dit het moment om alvast uit te zoeken of je huidige zorgverzekering de orthodontiekosten vergoedt. Is dit niet het geval? Dan kun je beter overstappen. Kies je voor een aanvullende zorgverzekering waarvoor een jaar wachttijd geldt? Houd er dan rekening mee dat het niet verstandig is om na een jaar over te stappen, omdat je dan je opgebouwde wachttijd weer verliest.

Medische acceptatie

Zorgverzekeraars zijn verplicht om je te accepteren voor een basisverzekering. Ongeacht je leeftijd of gezondheid. Omdat een aanvullende verzekering niet verplicht is, geldt dit hiervoor niet. Sommige verzekeraars werken daarom met medische acceptatie. Medische acceptatie betekent dat de zorgverzekeraar van te voren een inschatting wil maken van de kosten die er gemaakt moeten worden. Als de kosten te hoog zijn, kan het zijn dat de verzekeraar ervoor kiest om je aanvraag voor een aanvullend pakket te weigeren. Wel kan het zijn dat je in dit geval een ander pakket aangeboden krijgt waarvoor je wel direct geaccepteerd wordt.

Ga jij deze week nog zorgverzekeringen vergelijken en heb je vragen over de vergoeding van orthodontie? Neem gerust contact met ons op, we adviseren je graag!

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"SNEL EN EENVOUDIG NIEUWE VERZEKERING AF TE SLUITEN MET OOK NOG BIJKOMEND VOORDEEL (ONGEVALLEN VERZEKERING)"

Meneer Hager uit FEANWALDEN
20 minuten geleden, zorgverzekering

"Really easy to use with good offers and deals! "

Meneer Hunhoff uit VELDHOVEN
29 minuten geleden, zorgverzekering

"Uitstekende en snelle service."

Mevrouw Vonk uit HOOFDDORP
31 minuten geleden, zorgverzekering

"Het gaat vlot, altijd duidelijk, ik maak echt al jaren gebruik van independer en ben altijd tevreden."

Mevrouw Dielen uit ZAANDAM
44 minuten geleden, zorgverzekering

"Heldere en duidelijke vergelijking van verzekeringen"

Mevrouw van der Velden uit BUSSUM
58 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijk overzicht, ruim aanbod en je hoeft zelf niets te regelen. Plus de gratis tand-ongeval verzekering bevalt."

Meneer Leeflang uit VOLENDAM
1 uur geleden, zorgverzekering

"Prima!"

Anoniem uit HOOFDDORP
1 uur geleden, zorgverzekering

"Alles kunnen vinden "

Anoniem uit HEEMSKERK
1 uur geleden, zorgverzekering

"Omdat jullie mij per chat en telefoon veel geholpen hebben en de site mij alle info geeft die ik wil hebben. Namelijk alle vergelijkingdetails."

Mevrouw Muradin uit DE MEERN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit PURMEREND
1 uur geleden, zorgverzekering

"helder en duidelijk"

Meneer Huisman uit LUTJEBROEK
2 uur geleden, zorgverzekering

"Super overzichtelijk om de juiste verzekering te kiezen! "

Mevrouw van Schaik uit HUIZEN
2 uur geleden, zorgverzekering

"overzichtelijk en duidelijk"

Meneer Hoog uit DIEPENVEEN
2 uur geleden, zorgverzekering

"vEEL iNFORMATIE. gODE SERVICE"

Meneer Linders uit DEN HOORN ZH
2 uur geleden, zorgverzekering

"Gebruiksvriendelijk en lekker snel afsluiten!"

Meneer Wittebrood uit BERGEN NH
2 uur geleden, zorgverzekering