Reisverzekering vergoedt meestal eigen risico zorgverzekering
Tip een vriend:

Reisverzekering vergoedt meestal eigen risico zorgverzekering

Als je lekker op vakantie gaat hoop je natuurlijk niet dat je in het ziekenhuis belandt of andere medische kosten maakt. Als het je wel overkomt, is het extra vervelend als je ook nog een rekening van je zorgverzekeraar krijgt omdat de kosten onder het eigen risico vallen. Veel mensen weten dat medische kosten die niet onder je zorgverzekering vallen, wel via je reisverzekering verzekerd kunnen worden. Maar als de kosten door je zorgverzekering vergoed worden, betaal je hier wel je eigen risico over. En die kosten dekt jouw reisverzekering vaak ook.

Dekking medische kosten op reisverzekering

De basisverzekering van je zorgverzekering dekt spoedeisende medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Als die kosten hoger liggen dan het Nederlandse tarief, kun je hier eventueel een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Vergoedt jouw aanvullende zorgverzekering dit niet? Dan kun je het meeverzekeren met je reisverzekering. Soms is dit standaard gedekt, soms is het een extra optie.

Dekking eigen risico zorgverzekering op de reisverzekering

Welke dekking je ook hebt op je zorgverzekering, het eigen risico betaal je altijd zelf. Standaard is het eigen risico dit jaar € 375,- en in 2016 stijgt het naar € 385,-. Dat kun je verhogen tot € 885,-. Je reisverzekering dekt meestal de kosten die onder het standaard eigen risico vallen. Zelfs als je hebt gekozen voor een hoger eigen risico. Maak je dus medische kosten in het buitenland en krijg je van je zorgverzekeraar een rekening van het eigen risico? Dan kun je die vaak declareren bij je reisverzekeraar, mits je daar medische kosten hebt meeverzekerd.

Hoeveel reisverzekeringen vergoeden het eigen risico van je zorgverzekering?

Het standaard eigen risico van je zorgverzekering wordt door 77% van de reisverzekeringen vergoed, De andere 23% biedt hier geen dekking voor. Heb je het eigen risico verhoogd? Dan is de verdeling 50/50. De helft vergoedt het wel, de andere helft niet.

Lees meer over: reisverzekering, zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

10 Antwoorden op “Reisverzekering vergoedt meestal eigen risico zorgverzekering”

 1. Esther schreef op 

  Hoe kom je er dan achter welke reisverzekering het eigen risico vergoed ?
  Zelfs al lees ik per verzekering de polisvoorwaarden door, dan kom ik er niet achter. Ook de independer werkt daarbij niet

 2. Beste Esther,

  Je kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen. Ons telefoonnummer is 035-6265544. Wij zoeken dit dan even voor je uit. Niet alle verzekeraars vergoeden het eigen risico van je zorgverzekering. Maar er zijn er wel een paar die het wel doen.

 3. Gert Meijer schreef op 

  Valt het eigen risico van de zorgverzekering (verplicht/vrijwillig) onder de dekking van de doorlopende reisverzekering (met dekking geneeskundige kosten) van Avero Achmea en van Univé?

 4. Hi Gert,
  Avero achmea vergoed het eigen risico niet, maar Univé wel. Je kunt helaas geen reisverzekering bij Univé afsluiten via Independer. Wel kan je in onze vergelijking zien of je voordelig uit ben bij Univé.

 5. Mieke schreef op 

  Wordt het vrijwillig eigen risico gedekt onder de 4 seizoenen reisverzekering van de Europeesche?

  dank voor uw reactie
  groet, Mieke

 6. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Mieke,

  Bij de 4 seizoenen reisverzekering van de Europeesche wordt alleen het verplichte eigen risico vergoed en niet het vrijwillige eigen risico.

  Het is wel van belang dat de geneeskundige kosten dekking is meeverzekerd op de polis.

 7. Rob Dijkhuizen schreef op 

  Geachte, ik zie in het overzicht dat HEMA reisverzekering zowel het verplicht als het vrijwillig ER risico vergoed. Ik heb medische kosten gemaakt tijdens mijn vakantie in Amerika (ong. USD 2000) en heb me hiervoor vooraf via de HEMA reisverzekering nog extra voor verzekerd i.v.m. hogere kostenniveau.
  Ik heb zelf een vrijwillig ER van €500 bovenop het verplichte ER en hier nog vrijwel niets van gebruikt.
  Ik hoor graag en gr, Rob

  1. Beste meneer Dijkhuizen,

   Wat vervelend dat u tijdens uw reis medische kosten moest maken! Bij onze reis experts heb ik wat informatie ingewonnen hoe het zit met het eigen risico bij Hema reisverzekeringen. Als u de kosten van het verplicht eigen risico ( €385) heeft mee verzekerd en daarbij bovenop ook nog het maximale vrijwillig eigen risico heeft meegenomen ( €500). Dan wordt dit stuk meeverzekerd op de reisverzekering als vergoeding als u medische kosten maakt ( het stuk eigen risico tot €885). Vervelend genoeg moet u vaak in de USA de kosten meteen aftikken. U betaald dus gelijk het hele bedrag ongeacht hoe hoog uw eigen risico is van de zorg verzekering in Nederland. Het beste is om de kosten meteen aan Hema kenbaar te maken als u nog in de USA zit. Achteraf dit in rekening brengen geeft vaak vertraging. Hema kijkt waar u precies voor verzekerd bent en kijkt na wat u terug krijgt. Uiteraard houden ze ook rekening met het eigen risico. Als u met uw zorg verzekering ook verzekerd bent voor hulpverlening buitenland dan kunt u daar misschien ook nog kosten declareren. Let op: u kunt niet dubbel geld terug krijgen.

   1. Rob Dijkhuizen schreef op 

    Hallo Samantha, dank voor je antwoord.
    Ik hoefde de rekening van het bezoek aan de Eerste Hulp gelukkig niet zelf te betalen, (totaal $2200,-) deze kosten zijn door Eurocross betaald.
    Wel heb ik deze kosten direct na het ongeval gemeld bij de HEMA, echter ze hebben me nu medegedeeld dat ze geen Eigen Risico gaan vergoeden wat mijn HEMA(!) zorgverzekeraar mij nu in rekening brengt (openstaande verplicht ER deel van €385,- en vrijwillig ER nog iets van €400,-, totaal €785,-) ondanks dat op meerdere sites staat aangeven dat ze dit wel vergoeden (Independer, Consumentenbond, Zorgwijzer) en obv deze gegevens heb ik de reisverzekering ook afgesloten bij de HEMA.
    In de Bijzondere Voorwaarden van de HEMA reisverzekering staat overigens niets opgenomen over wel/niet vergoeden ER behalve deze zin: “Wij vergoeden alleen medische kosten als deze hoger zijn dan het bedrag dat uw zorgverzekering vergoedt of wanneer deze kosten niet verzekerd zijn op uw zorgverzekering”
    maar dit lijkt niet te gaan over het wel/niet vergoeden van een eigen risico.
    Ik heb me overigens ook via de HEMA extra verzekerd voor de hogere geneeskundige kosten in Amerika om dit soort kosten juist te voorkomen.
    Wat kan ik hier nu aan doen?

    1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

     Beste Rob,

     Zo te horen komt het besluit van de HEMA om het eigen risico van de zorgverzekering niet te vergoeden niet overeen met de voorwaarden die op de verschillende vergelijkingssites getoond worden. De informatie op de website zoals de premies en voorwaarden wordt aangeleverd door Moneyview. Zij halen deze informatie uit de voorwaarden van de verzekeraar.

     Helaas staat er niets vermeld over het eigen risico van de zorgverzekering in de voorwaarden van hun Doorlopende Reisverzekering. In dit geval des te meer reden om navraag te doen bij de HEMA waarom dit besluit is genomen en wat zij hierover intern hebben opgenomen in hun voorwaarden. Wij hopen dat zij u duidelijkheid kunnen verschaffen in deze situatie.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"perfect"

Dhr. Dominicus Van Den Bussche uit VOORBURG
3 uur geleden, reisverzekering

"Het gaat supersnel!"

Anoniem uit PAPEKOP
8 uur geleden, reisverzekering

"GOED EN OVERZICHTELIJK"

Dhr. Baldewsingh uit ROTTERDAM
18 uur geleden, reisverzekering

"vlot en makkelijk af te sluiten"

Anoniem uit VELDHOVEN
2020-02-23, reisverzekering

"eerste kennismaking"

Anoniem uit BERKEL EN RODENRIJS
2020-02-23, reisverzekering

"duidelijkheid en transperantie"

Anoniem uit VLEUTEN
2020-02-22, reisverzekering

"Alles is hier goed geregeld en goed overzicht van de producten die aangeboden worden "

Anoniem uit HOEVEN
2020-02-22, reisverzekering

"Independer helpt je in je voordeel mee. "

Mevr. Olinga uit ARNHEM
2020-02-21, reisverzekering

"Goed"

Anoniem uit ZEIST
2020-02-21, reisverzekering

"Service gerichte keuzes, no nonsense en toch gedetailleerd"

Anoniem uit HARDERWIJK
2020-02-20, reisverzekering

"zeer duidelijk en gemakkelijk"

Dhr. Bilen uit ENSCHEDE
2020-02-20, reisverzekering

"Goede snelle antwoorden op tel. vragen."

Anoniem uit HAARLEM
2020-02-20, reisverzekering

"makkelijk en snel af te sluiten, en de premie bevalt me."

Anoniem uit HEEMSKERK
2020-02-19, reisverzekering

"Prima website, eenvoudig verzekering af te sluiten en te vergelijken"

Anoniem uit AMSTENRADE
2020-02-19, reisverzekering

"-"

Mevr. Mackenbach uit EINDHOVEN
2020-02-19, reisverzekering