Tijdens het vergelijken van premies en de aanvullende pakketten kom je veel van die typische verzekeringswoorden tegen. Waarvan de betekenis niet altijd meteen duidelijk is. Zo bestaan er bijvoorbeeld vier verzekeringsvormen waaruit je kan kiezen. We leggen je hieronder uit wat de belangrijkste overeenkomsten en verschillen zijn. Handig om te weten, als je zorgverzekeringen gaat vergelijken.

Vier soorten zorgverzekeringen

Zoals je hieronder ziet, zijn er vier soorten zorgverzekeringen:

  • restitutie
  • combinatie
  • natura
  • budget

In deze tabel zie je meteen wat de belangrijkste verschillen tussen deze verzekeringen zijn. Meer weten? Onder de tabel vind je een uitgebreide toelichting.

RESTITUTIE COMBINATIE NATURA BUDGET
Vrije zorgkeuze Ja Ja Nee Nee
Gecontracteerde zorg

Volledig vergoed

Volledig vergoed Volledig vergoed Volledig vergoed

Groot aanbod gecontracteerde zorgverleners Beperkt aanbod gecontracteerde zorgverleners
Niet-gecontracteerde zorg Volledig vergoed Vergoed tot het normale tarief Niet volledig vergoed

Een deel van de rekening (20-30%) betaal je zelf

Niet volledig vergoed

Een deel van de rekening (20-30%) betaal je zelf

1. Restitutiepolis

  • Bij een restitutiepolis moet je soms de rekeningen eerst zelf betalen en kun je het bedrag daarna declareren bij je zorgverzekeraar. Gaat het om een heel groot bedrag? Dan hoef je nooit eerst voor te schieten.
  • Als je kiest voor een restitutiepolis betekent dit dat je vrij bent om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Je hebt namelijk volledig vrije zorgkeuze. Dit houdt in dat je naar iedere zorgverlener kunt, zonder dat je bij moet betalen. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met contracten.

2. Combinatiepolis

Een combinatiepolis lijkt heel erg op een restitutiepolis. Je hebt namelijk een vrije zorgkeuze en je kunt meestal naar alle erkende zorgverleners toe. Bij een combinatiepolis heeft de zorgverzekeraar wel contracten afgesloten met zorgverleners.

  • Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je je rekening altijd 100% vergoed.
  • Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je alleen het normale tarief vergoed. Dit betekent dat als je zorgverlener een hoger tarief hanteert, je het prijsverschil zelf moet bijbetalen.

3. Naturapolis

Heb je een naturapolis? Dan moet je goed kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met zorgverleners heeft afgesloten. Als je bijvoorbeeld naar een zorgverlener gaat die niet-gecontracteerd is, vergoedt de verzekeraar de rekening niet helemaal. Vaak moet je 20-30% van de rekening zelf betalen.

Verzekeraars met een naturapolis hebben gelukkig vaak een groot aanbod aan gecontracteerde zorgverleners.

4. Budgetpolis

Net als bij de naturapolis heeft een verzekeraar met een budgetpolis contracten afgesloten met zorgverleners. Als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je gewoon je hele rekening vergoed. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak 20-30% van de rekening zelf betalen.

In tegenstelling tot de naturapolis is het aanbod van gecontracteerde zorgverleners bij budgetverzekeraars niet groot. Kijk hier dus goed naar voordat je een zorgverzekering afsluit.

Alle zorgpremies voor 2019 zijn bekend

Je hebt nu tot uiterlijk 31 december de tijd om de beste zorgverzekering voor jezelf of je gezin te vinden. Vergelijken is verstandig, met een andere zorgverzekering kan je volgend jaar misschien flink besparen op je vaste lasten. De premieverschillen zijn namelijk groter dan ooit.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10