Studenten zorgverzekering 2019: 5 tips
Tip een vriend:

Studenten zorgverzekering 2019: 5 tips

Kerstdiners, borrels, bedenken wat je gaat doen met oud en nieuw… In de drukke decembermaand is je zorgverzekering vergelijken waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het wel handig om dit wel te doen: het kan je helpen om wel 10 euro per maand te besparen. Dat zijn toch weer 3 extra biertjes in de kroeg! Met onderstaande tips weet jij precies waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering.

1. Bespaar op de basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Deze wordt namelijk door de overheid bepaald. Wel zit er behoorlijk verschil in de premie. In 2020 betaal je voor de goedkoopste zorgverzekering € 105,25, terwijl je voor de duurste € 134,95 per maand kwijt bent.

Daarnaast verschillen de basisverzekeringen in het aantal zorgverleners waarmee de verzekeraars afspraken hebben gemaakt, bijvoorbeeld ziekenhuizen.

Er zijn vier soorten basisverzekeringen:

Een naturapolis (budget) is meestal het goedkoopst. Maar het nadeel is dat je zorgkosten maar bij een beperkt aantal zorgverleners wordt vergoed. Bij een naturapolis en combinatiepolis zijn dat er al een stuk meer. En met een restitutiepolis heb je altijd volledig vrije zorgkeuze. Dit zie je dan weer terug in de prijs: restitutiepolissen zijn vaak een stuk duurder. 

Woon je een grote (studenten)stad? Dan zitten er ook bij een budget- of naturapolis vaak wel voldoende ziekenhuizen en andere zorgaanbieders bij je in de buurt. Check dit voor de zekerheid via onze zorgverlenerspagina. Vind je het belangrijk dat je wel overal terecht kunt? Kies dan voor een restitutiepolis.

2. Bedenk of een aanvullende verzekering echt nodig is

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorgkosten waar je als student mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, vervoer met de ambulance, opname in het ziekenhuis en het gebruik van medicijnen. Voor zorg die niet vanuit het basispakket vergoed wordt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Zorgverzekeraars bieden meerdere aanvullende verzekeringen aan, bijvoorbeeld voor de tandarts, fysiotherapeut of alternatieve geneeswijzen.

Een aanvullende verzekering kost al snel vijftien euro per maand, bovenop de premie van de basisverzekering. Veel studenten hebben een aanvullende verzekering die ze niet of nauwelijks gebruiken. Overweeg je een aanvullende verzekering af te sluiten? Bedenk dan eerst of je dit wel echt nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld maar één of twee keer per jaar naar de tandarts en heb je nooit gaatjes? Dan is het goedkoper om de kosten voor het tandartsconsult zelf te betalen en is een tandartsverzekering niet nodig. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld vaak voor anticonceptie en een bril of lenzen.Wil je toch graag een aanvullende verzekering? Kijk dan eens naar een speciale zorgverzekering voor studenten. Vaak krijg je dan korting en past de dekking goed bij de zorg die je als student nodig hebt.

3. Verhoog je eigen risico als je een spaarpotje hebt

Een van de manieren om de premie van je zorgverzekering te verlagen, is het verhogen van je eigen risico. Het eigen risico is standaard 385 euro, maar je mag het met maximaal 500 euro verhogen tot 885 euro. In ruil hiervoor ontvang je korting op de premie. Deze korting kan oplopen tot € 25,- per maand.

Houd er wel rekening mee dat je de financiële ruimte moet hebben om dit te kunnen doen. Stel dat je onverwachts in het ziekenhuis belandt, kan het zijn dat je je eigen risico helemaal moet betalen. En dan moet je dat geld wel hebben. Daarnaast is het niet handig om je eigen risico te verhogen als je jaarlijks veel gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering.

Wil je weten of een verhoogd eigen risico iets voor jou is? Gebruik dan onderstaand stappenplan.

4. Vraag zorgtoeslag aan

De kans is groot dat je als student recht hebt op zorgtoeslag. Je moet dit wel zelf aanvragen via Mijn Toeslagen op de website van de Belastingdienst. Je hebt recht op zorgtoeslag als je niet meer verdient dan een bepaald bedrag. In 2020 is dit 29.500 euro per jaar. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over zorgtoeslag.

Bonustip: krijg je halverwege het jaar een salarisverhoging en verdien je dan meer dan toegestaan voor zorgtoeslag? Vergeet dan niet om je zorgtoeslag zelf stop te zetten. 

5. Kies voor een internetverzekeraar

Regel jij eigenlijk altijd alles via internet en heb je geen behoefte aan communicatie per post? En zoek je het antwoord op je vraag liever zelf op, in plaats van te bellen met de klantenservice van je zorgverzekeraar? Kies dan voor een internetverzekeraar. Internetverzekeraars kunnen een lagere premie aanbieden, omdat zij besparen op bedrijfskosten die traditionele zorgverzekeraars wel maken. Denk bijvoorbeeld aan het per post versturen van de nieuwe polis.

Voorbeelden van internetverzekeringen zijn Bewuzt, Interpolis, Anderzorg en ZieZo.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
5 uur geleden, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
10 uur geleden, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering