Studenten zorgverzekering 2019: 5 tips
Tip een vriend:

Studenten zorgverzekering 2019: 5 tips

Kerstdiners, borrels, bedenken wat je gaat doen met oud en nieuw… In de drukke decembermaand is je zorgverzekering vergelijken waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het wel handig om dit wel te doen: het kan je helpen om wel 10 euro per maand te besparen. Dat zijn toch weer 3 extra biertjes in de kroeg. ;) Met onderstaande tips weet jij precies waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering.

1. Bespaar op de basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Deze wordt namelijk door de overheid bepaald. Wel zit er behoorlijk verschil in de premie. In 2019 betaal je voor de goedkoopste zorgverzekering € 98,50, terwijl je voor de duurste € 135,84 per maand kwijt bent.

Daarnaast verschillen de basisverzekeringen in het aantal zorgverleners waarmee de verzekeraars afspraken hebben gemaakt, bijvoorbeeld ziekhuizen.

Er zijn vier soorten basisverzekeringen:

Een budgetpolis is meestal het goedkoopst. Maar het nadeel is dat je zorgkosten maar bij een beperkt aantal zorgverleners worden vergoed. Bij een naturapolis en combinatiepolis zijn dat er al een stuk meer. En met een restitutiepolis heb je altijd volledig vrije zorgkeuze. Dit zie je dan weer terug in de prijs: restitutiepolissen zijn vaak een stuk duurder.

Woon je een grote (studenten)stad? Dan zitten er ook bij een budget- of naturapolis vaak wel voldoende ziekenhuizen en andere zorgaanbieders bij je in de buurt. Check dit voor de zekerheid via onze zorgverlenerspagina. Vind je het heel belangrijk dat je wel overal terecht kunt? Kies dan voor een restitutiepolis.

2. Bedenk of een aanvullende verzekering echt nodig is

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorgkosten waar je als student mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, vervoer met de ambulance, opname in het ziekenhuis en het gebruik van medicijnen. Voor zorg die niet vanuit het basispakket vergoed wordt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Zorgverzekeraars bieden meerdere aanvullende verzekeringen aan, bijvoorbeeld voor de tandarts, fysiotherapeut of alternatieve geneeswijzen.

Een aanvullende verzekering kost al snel vijftien euro per maand, bovenop de premie van de basisverzekering. Veel studenten hebben een aanvullende verzekering die ze niet of nauwelijks gebruiken. Overweeg je een aanvullende verzekering af te sluiten? Bedenk dan eerst of je dit wel echt nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld maar één of twee keer per jaar naar de tandarts, en heb je nooit gaatjes? Dan is het goedkoper om de kosten voor het tandartsconsult zelf te betalen en heb je hier geen tandartsverzekering voor nodig. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de anticonceptiepil en een bril of lenzen.

Wil je toch graag een aanvullende verzekering? Kijk dan eens naar een speciale zorgverzekering voor studenten. Vaak krijg je dan korting, en past de dekking goed bij de zorg die je als student nodig hebt.

3. Verhoog je eigen risico als je een spaarpotje hebt

Een van de manieren om de premie van je zorgverzekering te verlagen, is het verhogen van je eigen risico. Het eigen risico is standaard 385 euro, maar je mag het met maximaal 500 euro verhogen tot 885 euro. In ruil hiervoor ontvang je korting op de premie. Deze korting kan oplopen tot € 25,- per maand.

Houd er wel rekening mee dat je de financiële ruimte moet hebben om dit te kunnen doen. Stel dat je onverwachts in het ziekenhuis belandt, zou het kunnen dat je je eigen risico helemaal op maakt. Je moet dan wel in één keer 885 euro kunnen betalen. Daarnaast is het niet handig om je eigen risico te verhogen als je jaarlijks veel gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering.

Wil je weten of een verhoogd eigen risico iets voor jou is? Gebruik dan onderstaand stappenplan.

4. Vraag zorgtoeslag aan

De kans is groot dat je als student recht hebt op zorgtoeslag. Je moet dit wel zelf aanvragen via Mijn Toeslagen op de website van de Belastingdienst. Je hebt recht op zorgtoeslag als je niet meer verdient dan een bepaald bedrag. In 2019 is dit 30.000 euro per jaar. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over zorgtoeslag.

Bonustip: krijg je halverwege het jaar een salarisverhoging en verdien je dan meer dan toegestaan voor zorgtoeslag? Vergeet dan niet om je zorgtoeslag zelf stop te zetten. 

5. Kies voor een internetpolis

Regel jij eigenlijk altijd alles via internet en heb je geen behoefte aan communicatie per post? En zoek je het antwoord op je vraag liever zelf op, in plaats van te bellen met de klantenservice van je zorgverzekeraar? Kies dan voor een internetpolis. Internetverzekeraars kunnen een lagere premie aanbieden omdat zij besparen op bedrijfskosten die traditionele zorgverzekeraars wel maken. Denk bijvoorbeeld aan het per post versturen van de nieuwe polis.

Voorbeelden van internetverzekeringen zijn Bewuzt, Anderzorg en ZieZo.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Goed"

Mevrouw Joanna Monica uit LEIDERDORP
1 uur geleden, zorgverzekering

"Vind het goed"

Meneer Achalhi uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, zorgverzekering

"Very satisfied"

Mevrouw Huang uit UTRECHT
2019-09-18, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ARKEL
2019-09-18, zorgverzekering

"makkelijk!"

Anoniem uit RAALTE
2019-09-17, zorgverzekering

"The CS number I was prompted to call during the process of taking out an insurance did not have any info on what to press for English, small thing as I was able to use the whatsapp function (super excellently amazing btw) to find the answers I needed"

Meneer French uit MAASTRICHT
2019-09-17, zorgverzekering

"Gewoon lekker duidelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit NIEUWAAL
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles was overzichtelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles is duidelijk aangegeven en de site help je goed met uitkiezen wat je nodig hebt."

Meneer Riddle uit ZWOLLE
2019-09-16, zorgverzekering

"raar dat ik geen kopie kon maken van iets wat ik net heb afgesloten"

Anoniem uit MUIDERBERG
2019-09-16, zorgverzekering

"ging makkelijk"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-09-16, zorgverzekering

"Ik kon nergens een collectiviteitsnummer ingeven? Verder een duidelijk invulformulier."

Anoniem uit BRASSCHAAT
2019-09-16, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Joy Ehighalua uit AMSTERDAM
2019-09-15, zorgverzekering

"goede website"

Mevrouw Brugmann uit APELDOORN
2019-09-15, zorgverzekering

"goede informatie echt een aanrader voor studenten . prima en duidelijke service"

Mevrouw Schut uit AMSTERDAM
2019-09-14, zorgverzekering