Wil je graag een stralend wit gebit? Dan zijn er verschillende opties. Je kunt je tanden laten bleken bij de tandarts of mondhygiëniste, naar een speciale tandenbleeksalon gaan of via internet een doe-het-zelf pakketje kopen. Voor het bleken van je tanden krijg je vrijwel nooit een vergoeding. Ook niet met een uitgebreide tandartsverzekering. Maar is je tand of kies bijvoorbeeld verkleurd door een ongeval? Dan kan de tandarts je tand van binnenuit bleken. Hier krijg je soms wel een vergoeding voor. 

Tanden bleken met waterstofperoxide

De meest gebruikte methode om tanden te bleken is met een gel met waterstofperoxide. De waterstofperiode verbleekt de verkleuringen op je tanden. Het droogt de tanden tijdelijk uit en maakt ze iets poreuzer. Hierdoor wordt het glazuur tijdelijk minder doorzichtig en zie je het donkere tandbeen minder. De tandarts mag bij deze behandeling maximaal 6% waterstofperoxide gebruiken. Ga je naar een salon of koop je een doe het-zelf-setje bij de drogist? Dan mag er maximaal 0.1% waterstofperoxide in zitten. Daardoor werkt dat niet heel goed. Het maakt je tanden vaak hooguit een beetje schoon. Voor een goed resultaat kun je dus het beste naar de tandarts gaan.

Vergoeding tanden bleken tandartsverzekering

Het bleken van je tanden wordt maar door een klein aantal verzekeraars vergoed. Het valt niet onder de basisverzekering, en ook de meeste tandartsverzekeringen vergoeden de kosten niet. De reden is dat het een cosmetische behandeling is: het is niet medisch noodzakelijk. Met de meest uitgebreide tandartsverzekeringen krijg je soms wel een vergoeding. Bij de vergoeding van tanden bleken is er een onderscheid in inwendig en uitwendig bleken. 

Uitwendig bleken

Wil je je gebit uitwendig laten bleken, bijvoorbeeld met waterstofperoxide? Bijna geen enkele tandartsverzekering vergoedt deze behandeling. Wil je toch controleren of jouw zorgverzekeraar dit vergoedt? Veel zorgverzekeraars noemen in hun voorwaarden geen specifieke tandbehandelingen die ze vergoeden, maar melden per tandartscode de hoogte van vergoedingen. Elke tandbehandeling heeft zijn eigen code, die bij elke verzekeraar en tandarts gelijk is. De code voor uitwendig tanden bleken is ‘E97’.

Inwendig bleken

Is je tand of kies verkleurd door een ongeval en de daaropvolgende wortelkanaalbehandeling? Dan kan de tandarts je tand inwendig bleken. De tandarts maakt dan een kleine opening aan de achterkant van je tand. Via een tijdelijke vulling wordt er bleekmiddel toegevoegd. Deze manier van bleken wordt door wel door meerdere zorgverzekeraars vergoedt vanuit een tandartsverzekering. Je vindt deze behandeling terug in de polisvoorwaarden onder de code ‘E90’ of ‘E95’.

Dekking tandartsverzekering

Heb je een tandartsverzekering? Let dan op de dekking van je verzekering. Vaak krijg je namelijk maar een bepaald percentage van de kosten vergoed, bijvoorbeeld 75% of 80%. Verzekeraars hanteren bovendien een maximumbedrag voor alle tandartskosten in een jaar. Dit verschilt tussen de 250-1000 euro. 

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4