Vaccinaties voor het buitenland: wat vergoedt je zorgverzekering?
Tip een vriend:

Vaccinaties voor het buitenland: wat vergoedt je zorgverzekering?

Als je van plan bent om een verre reis te maken, dan is het vaak nodig om je van te voren te vaccineren tegen ziektes. Maar ook in landen als Turkije is een inenting zoals DTP of Hepatitis A soms verstandig. In dit artikel geven we je meer informatie over vaccinaties. Ook vertellen we wat jouw zorgverzekering vergoedt.

Wat zijn (reis)vaccinaties?

Vaccinaties zijn bedoeld om je te beschermen tegen ziektes die wij in Nederland niet kennen. Bij een vaccinatie wordt een (deel van een) bacterie of virus door middel van een prik ingebracht. Het lichaam maakt daarna antistoffen aan. Hierdoor kan je de ziekte niet meer krijgen of heb je er veel minder last van. Er zijn verschillende soorten vaccinaties beschikbaar. Het kan per land of werelddeel verschillen welke vaccinaties je nodig hebt. Informeer altijd bij je huisarts of bij de GGD welke inentingen je nodig hebt.

Welke vaccinaties heb ik waar nodig?

Hieronder zie je een overzicht met de meest voorkomende vaccinaties. Ook staat erbij voor welke landen of werelddelen deze nodig zijn en wanneer je de prikken moet halen.

Welke vaccinatie?In welke landen/werelddelen?Wanneer?
BuiktyfusWordt vooral aangeraden in delen van Afrika, Zuid-Amerika en grote delen van Azië als je er langer dan 2 weken bent.Minimaal één tot twee weken voor vertrek.
DTPWordt aangeraden in vrijwel alle landen, behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië.Liefst drie dagen van te voren, maar kan nog op de dag van vertrek.
Gele koortsWordt aangeraden in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trininad en Tabago. In veel landen is de vaccinatie verplicht en kom je het land niet in zonder vaccinatie.Minimaal tien dagen voor vertrek.
Hepatitis AWordt aangeraden in vrijwel alle landen, behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië.Liefst twee weken van te voren, maar kan nog op de dag van vertrek.

Wat vergoedt mijn zorgverzekering?

Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden vaccinaties. Voor de precieze vergoeding adviseren we je contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Ook kun je ons vergoedingsoverzicht vaccinaties raadplegen. Daarin zie je per zorgverzekering in hoeverre vaccinaties vergoed worden. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet je een vaccinatie laten uitvoeren door een Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Let op waar je de vaccinatie haalt

Sommige zorgverzekeraars geven alleen een vergoeding als je de vaccinatie bij bijvoorbeeld de GGD haalt. Ook vergoeden sommige verzekeraars alleen geneesmiddelen voor malaria als je deze bij eFarma (een online apotheek) bestelt. Deze uitzonderingen vind je ook terug in ons vergoedingsoverzicht vaccinaties.

Verre reis boeken? Informeer naar vaccinaties

Ga je binnenkort een verre reis boeken? Informeer dan gelijk naar de nodige vaccinaties. Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan kan je zorgverzekeraar je vertellen welke vergoeding je krijgt en waar je de vaccinatie kunt halen.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"I've been guided through the application procedure by one of the independers' hotline operators and He has explained every detail to me and also answered all my questions. I'm very satisfied with the help and the overall process! "

Meneer Kedzia uit AMSTERDAM
1 uur geleden, zorgverzekering

"ging best"

Anoniem uit ZOETERMEER
2 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en vertrouwd"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
9 uur geleden, zorgverzekering

"Mooie snelle service, via whatsapp binnen 1 minuut contact gekregen. Verder alles heel duidelijk en snel."

Anoniem uit NIJVERDAL
2019-02-19, zorgverzekering

"geweldige hulp en advies van mevrouw Lisette Hollaar"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-02-19, zorgverzekering

"Ita easy to make :)!"

Meneer Tiberiu Tegen uit HALFWEG
2019-02-19, zorgverzekering

"Waardeloos! Net lid geworden via independer. Incaseren een bedrag uit 2018?! Terwijl ik vanaf 01012019 overgestapt ben. Klantenservice onvriendelijk en denken niet mee in de hoe wel modes. Absoluut een overgewaardeerd cijfer. "

Anoniem uit NIEUWKUIJK
2019-02-19, zorgverzekering

"Goed, maar geen Engelse vertaling"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk"

Anoniem uit EIJSDEN
2019-02-18, zorgverzekering

"Snel en eenvoudig! "

Anoniem uit UTRECHT
2019-02-18, zorgverzekering

"Zijn duidelijk"

Meneer Somoredjo uit NIJMEGEN
2019-02-17, zorgverzekering

"Goede site, duidelijk, overzichtelijk en super handig dat je meteen alles af kunt sluiten. "

Anoniem uit ZORGVLIED
2019-02-16, zorgverzekering

"Snel kunnen vergelijken"

Meneer van Hoek uit GOUDA
2019-02-16, zorgverzekering

"Top snel geregeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-15, zorgverzekering

"De website is makkelijk te volgen, "

Anoniem uit ZOETERMEER
2019-02-15, zorgverzekering