Vaccinaties voor het buitenland: wat vergoedt je zorgverzekering?
Tip een vriend:

Vaccinaties voor het buitenland: wat vergoedt je zorgverzekering?

Als je van plan bent om een verre reis te maken, dan is het vaak nodig om je van te voren te vaccineren tegen ziektes. Maar ook in landen als Turkije is een inenting zoals DTP of Hepatitis A soms verstandig. In dit artikel geven we je meer informatie over vaccinaties. Ook vertellen we wat jouw zorgverzekering vergoedt.

Wat zijn (reis)vaccinaties?

Vaccinaties zijn bedoeld om je te beschermen tegen ziektes die wij in Nederland niet kennen. Bij een vaccinatie wordt een (deel van een) bacterie of virus door middel van een prik ingebracht. Het lichaam maakt daarna antistoffen aan. Hierdoor kan je de ziekte niet meer krijgen of heb je er veel minder last van. Er zijn verschillende soorten vaccinaties beschikbaar. Het kan per land of werelddeel verschillen welke vaccinaties je nodig hebt. Informeer altijd bij je huisarts of bij de GGD welke inentingen je nodig hebt.

Welke vaccinaties heb ik waar nodig?

Hieronder zie je een overzicht met de meest voorkomende vaccinaties. Ook staat erbij voor welke landen of werelddelen deze nodig zijn en wanneer je de prikken moet halen.

Welke vaccinatie?In welke landen/werelddelen?Wanneer?
BuiktyfusWordt vooral aangeraden in delen van Afrika, Zuid-Amerika en grote delen van Azië als je er langer dan 2 weken bent.Minimaal één tot twee weken voor vertrek.
DTPWordt aangeraden in vrijwel alle landen, behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië.Liefst drie dagen van te voren, maar kan nog op de dag van vertrek.
Gele koortsWordt aangeraden in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trininad en Tabago. In veel landen is de vaccinatie verplicht en kom je het land niet in zonder vaccinatie.Minimaal tien dagen voor vertrek.
Hepatitis AWordt aangeraden in vrijwel alle landen, behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië.Liefst twee weken van te voren, maar kan nog op de dag van vertrek.

Wat vergoedt mijn zorgverzekering?

Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden vaccinaties. Voor de precieze vergoeding adviseren we je contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Ook kun je ons vergoedingsoverzicht vaccinaties raadplegen. Daarin zie je per zorgverzekering in hoeverre vaccinaties vergoed worden. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet je een vaccinatie laten uitvoeren door een Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Let op waar je de vaccinatie haalt

Sommige zorgverzekeraars geven alleen een vergoeding als je de vaccinatie bij bijvoorbeeld de GGD haalt. Ook vergoeden sommige verzekeraars alleen geneesmiddelen voor malaria als je deze bij eFarma (een online apotheek) bestelt. Deze uitzonderingen vind je ook terug in ons vergoedingsoverzicht vaccinaties.

Verre reis boeken? Informeer naar vaccinaties

Ga je binnenkort een verre reis boeken? Informeer dan gelijk naar de nodige vaccinaties. Heb je een aanvullende zorgverzekering, dan kan je zorgverzekeraar je vertellen welke vergoeding je krijgt en waar je de vaccinatie kunt halen.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Ik ben tevreden! Enige technische minpunt is dat ik per ongeluk mijn verkeerde postcode had ingevuld door auto-aanvullen en deze niet meer kon wijzigen toen ik eenmaal een keuze had gemaakt. Ik moest dus weer helemaal opnieuw beginnen."

Mevrouw Tinus-Leenen uit BEST
16 minuten geleden, zorgverzekering

"Gebruikvriendelijke site, goed vergelijken mogelijk. Dank"

Meneer Verdult uit NAARDEN
37 minuten geleden, zorgverzekering

"Ik ga in 2019 toch gauw zo'n 200 euro besparen op mijn nieuwe zorgverzekering."

Meneer Groothuizen uit APELDOORN
38 minuten geleden, zorgverzekering

"Overzichtelijke site om duidelijk en snel overzicht te krijgen van de verzekeringsmaatschappijen rekening houdend met je wensen."

Anoniem uit GROOTEBROEK
44 minuten geleden, zorgverzekering

"Goede service en telefonisch ondersteuning over welke verzekering bij je past en welke niet bij je past vanwege voorwaardes, bijvoorbeeld een voor een beugel voor een zoon waarbij sommige een wachttijd van 1 jaar hebben!"

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
49 minuten geleden, zorgverzekering

"helder overzicht "

Anoniem uit UTRECHT
51 minuten geleden, zorgverzekering

"Tips die verschijnen tijdens of na het invullen zijn een goede aanvulling."

Anoniem uit SWALMEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"duidelijke uitleg"

Meneer van der Laan uit OOST-SOUBURG
1 uur geleden, zorgverzekering

"Het is een makkelijke en overzichtelijke manier om de best passende zorgverzekering te vinden. Heel fijn!"

Anoniem uit UTRECHT
1 uur geleden, zorgverzekering

"al jaren goed geregeld."

Mevrouw Stadhouders uit HEERLEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Very satisfied for first hand experience."

Meneer Gupta uit BREDA
1 uur geleden, zorgverzekering

"Gemakkelijk, overzichtelijk, duidelijk, gratis Tandongevallen-verzekering. "

Anoniem uit AMERSFOORT
1 uur geleden, zorgverzekering

"Snel en makkelijk!"

Anoniem uit ZEIST
1 uur geleden, zorgverzekering

"Ja enorm makkelijk om even de diverse verzekeraars te kunnen vergelijken!! En ook blij met de tanden ongevallen dekking! Dank je independer"

Meneer Brouwer uit AMSTERDAM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk af te sluiten, snel en fijne bonus aanvullende verzekering."

Anoniem uit AMSTELVEEN
2 uur geleden, zorgverzekering