Veel gestelde vragen over je zorgverzekering in januari
Tip een vriend:

Veel gestelde vragen over je zorgverzekering in januari

Ben je in december overgestapt naar een andere zorgverzekeraar? Dan heb je misschien nog wat vragen. Hoe zit het met de premie? Of wanneer krijg ik mijn zorgpas? Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Wat als je bent afgewezen?

Er zijn twee redenen waarom een verzekeraar je afwijst voor een zorgverzekering.

  • Ze wijzen je af als je een betalingsachterstand hebt bij je huidige verzekeraar. Je moet dan eerst de achterstand inhalen voordat de nieuwe verzekeraar je accepteert. Hier vraagt de nieuwe verzekeraar altijd een bewijs van.
  • Een verzekeraar accepteert je niet voor een pakket met een hoge vergoeding. Denk hierbij aan de tandartsverzekering of de orthodontist. Je wordt dan echter niet helemaal afgewezen. Stel: je vraagt een pakket aan met een tandartsvergoeding van € 1000 en de verzekeraar beslist dat ze je niet gaan verzekeren voor die  € 1000. Ze schrijven je dan automatisch in voor een pakket met een lagere vergoeding, bijvoorbeeld € 500. Wil je dit niet? Dan kan je binnen 14 dagen annuleren en een andere verzekering afsluiten.

Wat als er nog geen premie is afgeschreven?

Stel dat de nieuwe verzekeraar nog geen premie heeft afgeschreven. Dat betekent niet dat je niet bent verzekerd. Als je eind december een aanvraag hebt gedaan kan het sowieso even duren voordat de verzekeraar de premie incasseert.

Twijfel je toch? Log dan altijd even in op de website van de verzekeraar. Daar zie je alle informatie die met jouw zorgverzekering te maken heeft: bevestigingsmails, polisbladen, welkomstbrieven enzovoort. Zie je daar niets staan? Neem dan even telefonisch contact op met de zorgverzekeraar.

Wat als je vorige zorgverzekeraar nog premie heeft afgeschreven?

Het gebeurt best vaak dat de oude verzekeraar nog premie incasseert terwijl jij al bent overgestapt. Dit komt doordat veel verzekeraars begin december al opdracht voor automatisch incasso moeten geven aan de bank. Als je dan eind december overstapt, ligt de opdracht van je oude verzekeraar dus al bij de bank. Op het moment dat je nieuwe verzekeraar je aanvraag accepteert, sturen ze een bericht naar je oude verzekeraar. Deze schrijft je dan uit en stort de teveel betaalde premie terug op je rekening. Als je het bedrag echt niet kunt missen, kun je het laten storneren door de bank. Dit kan gemakkelijk online via internetbankieren. Je krijg het dan na een paar dagen teruggestort.

Wat als je nu nog iets wilt wijzigen?

Bij sommige verzekeraars kan je in de maand januari nog een wijziging doorgeven. Dit kan helaas niet bij alle verzekeraars. Als je je verzekering nog wilt wijzigen, kun je het beste even bellen met je verzekeraar. Zij kunnen je direct vertellen of je nog mag wijzigen en eventueel de wijziging direct doorvoeren.
Bij een aantal verzekeraars kun je het hele jaar door wijzigingen doorgeven. Dat kan echter alleen in bepaalde situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat je onverwachts zwanger wordt, gaat scheiden of je baan verliest. Deze meegroeiservice wordt aangeboden door CZ, OHRA en Delta Lloyd.

Wanneer krijg ik mijn zorgpas?

Het duurt vaak even voordat je de zorgpas ontvangt. Je krijgt eerst je polisblad opgestuurd en daarna pas de zorgpas. Dit kan in sommige gevallen wel een maand duren. Maar maak je geen zorgen. Ook zonder zorgpas kun je terecht in het ziekenhuis. Als je je burgerservicenummer en geboortedatum doorgeeft, kan het ziekenhuis je terugvinden in het landelijk systeem. Tip: schrijf je polisnummer op een briefje schrijven of zet deze in je telefoon.

Heb je verder nog vragen over je zorgverzekering? Bel gerust met onze zorgexperts op 035- 626 55 44. Een mail sturen mag ook. Je kunt je vraag mailen naar info@independer.nl

 

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"het betalen van de zorg gaat door middel van de premie en de volksverzekering inhouding van je loon. X de aantal werkende en verzekerden en je hebt de bonus van geraamd 24 miljoen per maand welke ligstoel neem jij. Verplicht verzekeren! "

Anoniem uit DRONTEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"CAK-brief ontvangen dat kind niet was verzekerd. Meteen zorgverzekeraar gebeld. Bleek verzekeraar onze verzekering te hebben beëindigd, zonder dat wij hier van af wisten. Gelukkig makkelijk/sne via Independer een andere verzekering kunnen afsluiten. "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"."

Meneer O'leary uit POORTUGAAL
2020-03-31, zorgverzekering

"Toppppp"

Mevrouw Ismaiel uit AMSTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"super site "

Anoniem uit AMERSFOORT
2020-03-31, zorgverzekering

"Overzichtelijk"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Work very easy and fast "

Mevrouw Monika Krawczyk uit EINDHOVEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Erg fijne dienstverlener.. Alles is erg gemakkelijk in te vullen"

Meneer Danen uit DIEREN
2020-03-30, zorgverzekering

"FAST AND SIMPLE"

Meneer GIOTITSAS uit BADHOEVEDORP
2020-03-30, zorgverzekering

"duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit MUIDEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Goede mogelijkheden alle verzekeringen te vergelijken en steeds opnieuw alle mogelijkheden kunnen invullen"

Anoniem uit BOXTEL
2020-03-29, zorgverzekering

"makkelijk en snel geregeld"

Meneer van Kouwen uit UTRECHT
2020-03-28, zorgverzekering

"Er goede informatieve site en makkelijk te regelen"

Anoniem uit ARNHEM
2020-03-28, zorgverzekering

"-"

Meneer Pansier uit CUIJK
2020-03-28, zorgverzekering

"de afloop moet nog blijken, vandaar een 4/5"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2020-03-27, zorgverzekering