Welke medicijnen voor ADHD worden vergoed door de basisverzekering?
Tip een vriend:

Welke medicijnen voor ADHD worden vergoed door de basisverzekering?

De vergoeding van ADHD-medicijnen is erg verschillend. Sommige ADHD-medicijnen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering, voor andere ADHD-medicijnen betaal je een eigen bijdrage. In dit artikel leggen we het een en ander uit over de werking van ADHD-medicijnen. Ook zetten we voor je op een rijtje hoe het precies zit met de vergoeding van deze medicijnen door je zorgverzekering

Kortwerkende tabletten

In kortwerkende tabletten zit een stof die snel in je bloed wordt opgenomen, snel werkt en ook weer snel is afgebroken. Deze stof heet methylfenidaat. Voor de kortwerkende tabletten betekent dit dat een dosis vrij snel is uitgewerkt. Op het moment dat een kortwerkende tablet is uitgewerkt, keren de symptomen ineens versterkt terug. Dit wordt ook wel rebound genoemd. Om die reden moet je altijd op tijd een nieuwe dosis innemen. De werking van de kortwerkende tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) begint na 1 a 2 uur en duurt 3 tot 6 uur.

Langwerkende tabletten en capsules

Je hebt ook tabletten en capsules met een langzame afgifte van methylfenidaat. Deze hebben een langere werkingsduur en hoef je dus minder vaak in te nemen. De langwerkende medicijnen worden verkocht onder de merknamen Ritaline MR, Concerta, Equasym en Medikinet. De werking van de langwerkende tabletten begint ook na 1 a 2 uur, maar houdt ongeveer 12 uur aan. De werking van capsules is ongeveer 8 uur.

Soorten ADHD-medicijnen

Er zijn verschillende soorten ADHD-medicijnen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Concerta
Concerta is een langwerkende vorm van methylfenidaat. Concerta is pas in 2002 geregistreerd als ADHD-medicatie voor jongeren en kinderen met ADHD. Het werkt ongeveer twaalf uur, waardoor je geen last hebt van een rebound.

Equasym
Equasym XL is een combinatie van kortwerkende en snelwerkende methylfenidaat en werkt ongeveer 6 tot 8 uur. Equasym is pas sinds 2007 verkrijgbaar in Nederland.

Medikinet
Medikinet bevat net als Equasym een combinatie van snelwerkende en langzaamwerkende methylfenidaat en werkt ongeveer acht uur. Ook Medikinet is pas sinds 2007 verkrijgbaar in Nederland.

Atomoxetine
Atomoxetine wordt verkocht onder de naam Strattera en hoeft maar een keer per dag ingenomen te worden. Atomexetine is in Nederland geregistreerd voor het verminderen van ADHD-klachten bij kinderen vanaf 6 jaar en bij jongeren. Sinds maart 2013 mag het ook worden gebruikt bij volwassenen.

Ritalin
Ritalin is de kortwerkende vorm van methylfenidaat. Dit wordt ook verkocht onder andere merknamen. Het werkt ongeveer 3 tot 6 uur. Hierdoor moet je deze medicijnen regelmatig innemen.

Alleen goedkoopste ADHD-medicijnen volledig vergoed vanuit basisverzekering

Kortwerkende methylfenidaat, onder andere Ritalin, wordt in Nederland volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Methylfenidaat met langzame afgifte wordt in Nederland ook vanuit de basisverzekering vergoed, maar hier moet je een hoge eigen bijdrage voor betalen. De reden hiervoor is dat deze medicijnen geen meerwaarde zouden bieden ten opzichte van de kortwerkende methylfenidaat zoals Ritalin. Er is daarom bepaald dat alleen het goedkoopste medicijn volledig wordt vergoed.

Preferentiebeleid: zorgverzekeraar heeft voorkeur voor medicijn met lage prijs

Met preferentiebeleid wordt letterlijk voorkeursbeleid bedoeld. Bij medicijnen wil dit zeggen dat er bij de zorgverzekeraar een voorkeur is voor een medicijn met een lagere prijs. Als het octrooi op een medicijn verloopt, betekent dit dat meerdere fabrikanten dit medicijn mogen produceren. Hierdoor komt er concurrentie van medicijnen die lager geprijsd zijn dan het originele medicijn.

Kortwerkende methylfenidaat wordt vaak verkocht onder de naam Ritalin. Dit is alleen een merknaam en niet de naam van het medicijn zelf. Er zijn inmiddels dus veel meer medicijnen op de markt die precies hetzelfde zijn, alleen door een andere fabrikant gemaakt worden en dus onder een andere naam verkocht worden. De verzekeraar kiest zelf van welke fabrikant zij het medicijn volledig vergoeden. Ritalin wordt alleen volledig vergoed als het medisch niet verstandig is dat je het voorkeursmedicijn gebruikt.

Vergoeding ADHD-medicijnen vanuit aanvullende verzekering

Voor de eigen bijdrage die je betaalt voor Concerta, Medikinet, Equasym en Strattera, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. In ons vergoedingsoverzicht ADHD-medicijnen zie je precies bij welke verzekeraar je wat vergoed krijgt.

Hieronder zetten we op een rijtje hoeveel eigen bijdrage je betaalt voor 365 stuks voor Concerta, Medikinet, Equasym en Strattera:

18 mg54 mg72 mg80 mg
Concerta (365 stuks)€404,66€504,03€896,-
Medikinet (365 stuks)€404,66€504,03€896,-
Equasym (365 stuks)€404,66€504,03€896,-
Strattera (365 stuks)€1137,76€1379,33

ADHD-medicijnen en het eigen risico

Omdat ADHD medicijnen (deels) vanuit de basisverzekering worden vergoed, gaat dit wel koste van je eigen risico. Het verplichte eigen risico voor 2014 is € 360.-.

Zorgverzekering VGZ: geen eigen risico bij gebruik voorkeursmedicijn

Als je je zorgverzekering bij VGZ, Univé, Bewuzt of Aevitae (VGZ) hebt afgesloten, gaan de kosten voor ADHD-medicijnen niet ten koste van jouw eigen risico. Je moet dan wel gebruikmaken van hun voorkeursmedicijn. Dit kan je dus €360.- per jaar schelen.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

8 Antwoorden op “Welke medicijnen voor ADHD worden vergoed door de basisverzekering?”

 1. Marco Cirkel schreef op 

  Tegenwoordig is dexamfetamine een belangrijk onderdeel geworden als middel voor de behandeling vann ADHD / ADD. Hoe zit het met dit product?

 2. Beste Marco,
  Dexamfetamine wordt over het algemeen vanuit de basisverzekering vergoed. Hoeveel er wordt vergoed hangt o.a. af van het aantal mg en (soort) tabletten dat wordt voorgeschreven. Ook kan het uitmaken wie de fabrikant is. Het middel moet natuurlijk wel zijn voorgeschreven door de behandelend arts.

 3. Marco Cirkel schreef op 

  Hallo Simone,
  Bedankt voor uw reactie. Voor mij is dexamfetamine vanuit mijn psychiater voorgeschreven.
  Nu is mijn vraag nog hoe ik dit kan laten vergoeden. Moet ik dit onder het kopje ‘medicijnen’ plaatsen, of bij specifieke wensen ‘ADHD’?

 4. Hoi Marco,
  In veel gevallen is het niet nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Het medicijn wordt dan vanuit de basisverzekering vergoed. Afhankelijk van het type en de hoeveelheid die je krijgt voorgeschreven geldt er een eigen bijdrage. Hier kun je dan aanvullend voor verzekeren. Je kunt dat het beste kiezen voor ‘ADHD’ bij specifieke wensen.

 5. patrick veentra schreef op 

  Ik heb na jaren ritalin geslikt te hebben (14 stuks per dag) ik had het idee dat mijn adhd er alleen maar erger van werd.
  Ik maakte dat ongenoegen kenbaar bij mijn psychiater en vroeg of ik niet in aanmerking kwam voor dexamfitamine ook omdat ik de hele dag met strippen vol pillen in mijn zak liep en was zeer onhandig en mijn ollega’s vroegen zich ook af dat ik om de 3-4 uur een hand vol pillen moest pakken.
  Er ging een wereld voor me open ik werd eindelijk rustig van dexamfitamine en hoefde maar 3 tabletten per dag te pakken van 5 mg . Tot dat ik nu ze zelf moet gaan betalen ong 150,= per maand. Ik heb een leuke baan maar 150 euro is gewoon heel veel geld. Dus ik weer terug aan de ritalin om gek van te worden die zouden verboden moeten worden,op dit moment hebben ze mijn leven tot een kleine hel gemaakt ik ben denk ik na twee jaar keihard werken mijn promotie binnen een maand verneukt. Hartelijk dank voor de manager die wat ik niet hoop maar toch stiekem zou lachen (heel gemeen,want ik gun dit geen mens) als ie een week in mijn schoenen stond en de beslissing moet maken of sparen voor een welverdiende vakantie naar een jaar hard werken of een jaar hard werken om sociaal aanvaardbaar gedrag te vertonen en geen ontspanning. Wat een prutsers

  1. Zorika schreef op 

   Onze psycholoog schrijft gewoon uit dat in plaats van drie keer per dag een van 5, 6 keer van 2,5 per dag!! Moet je alleen twee pilletjes per keer slikken 2,5word wel vergoed!!

 6. nips 67 schreef op 

  zie AD dd 09-12-2018 over apotheker Paul Harder

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"snel geregeld, gratis tandongevallen verz. erbij is een pre."

Anoniem uit DALEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"Goed"

Mevrouw Joanna Monica uit LEIDERDORP
8 uur geleden, zorgverzekering

"Vind het goed"

Meneer Achalhi uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, zorgverzekering

"Very satisfied"

Mevrouw Huang uit UTRECHT
2019-09-18, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ARKEL
2019-09-18, zorgverzekering

"makkelijk!"

Anoniem uit RAALTE
2019-09-17, zorgverzekering

"The CS number I was prompted to call during the process of taking out an insurance did not have any info on what to press for English, small thing as I was able to use the whatsapp function (super excellently amazing btw) to find the answers I needed"

Meneer French uit MAASTRICHT
2019-09-17, zorgverzekering

"Gewoon lekker duidelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit NIEUWAAL
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles was overzichtelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles is duidelijk aangegeven en de site help je goed met uitkiezen wat je nodig hebt."

Meneer Riddle uit ZWOLLE
2019-09-16, zorgverzekering

"raar dat ik geen kopie kon maken van iets wat ik net heb afgesloten"

Anoniem uit MUIDERBERG
2019-09-16, zorgverzekering

"ging makkelijk"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-09-16, zorgverzekering

"Ik kon nergens een collectiviteitsnummer ingeven? Verder een duidelijk invulformulier."

Anoniem uit BRASSCHAAT
2019-09-16, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Joy Ehighalua uit AMSTERDAM
2019-09-15, zorgverzekering

"goede website"

Mevrouw Brugmann uit APELDOORN
2019-09-15, zorgverzekering