Wordt een ‘second opinion’ vergoed door je zorgverzekering?
Tip een vriend:

Wordt een ‘second opinion’ vergoed door je zorgverzekering?

Ben je niet zeker over de diagnose van een arts? Dan heb je altijd recht op de mening van een andere zorgverlener. Dit word ook wel een ‘second opinion’ genoemd. Een second opinion wordt vergoed door je zorgverzekering.

Wat is een second opinion?

Second opinion is de Engelse benaming voor ‘tweede mening’. Het houdt in dat je naar een andere arts gaat dan de arts die jou behandelt. Je vraagt aan de andere arts naar zijn of haar oordeel over jouw huidige diagnose of behandeling. Een second opinion is handig als je een andere kijk wilt hebben op jouw ziektebeeld. Of als je niet zeker weet of de voorgestelde behandeling wel de juiste is.

Wanneer recht op een second opinion?

Je hebt altijd recht op een second opinion. De meeste mensen maken er pas gebruik van bij twijfel over een diagnose, bij een zware of langdurige behandeling of als de behandeling ernstige gevolgen kan hebben. Een second opinion kun je  aanvragen voor een arts, fysiotherapeut, psycholoog of een andere zorgverlener.

Aanvragen second opinion

Het is belangrijk dat je altijd eerst met je huidige arts praat over je twijfels en gevoelens. Als je toch erge twijfels blijft houden over jouw diagnose, kun je altijd een second opinion aanvragen. Je vraagt dit aan bij je huidige arts, omdat deze ook je arts blijft. Het aanvragen van een second opinion komt vaak voor en zorgverleners zijn hier ook mee bekend. Je hoeft je er dus niet voor te schamen. Als je het toch niet fijn vindt, kun je een second opinion ook bij je huisarts, zorgverzekeraar of een patiëntenvereniging aanvragen. Je hebt wel altijd een verwijzing nodig om een second opinion vergoed te krijgen. Dit kan zijn van de specialist die jou behandelt of van je huisarts. Ook heb je een kopie nodig van je medische dossier.

Persoonlijke zorgbemiddelaar of zorgadviseur

Veel zorgverzekeraars hebben een persoonlijke zorgbemiddelaar of zorgadviseur. Zij kunnen je helpen bij het aanvragen van een second opinion of als je andere vragen of hulp rondom je behandeling nodig hebt. Zij kunnen je daarnaast ook helpen om een second opinion aan te vragen bij een medisch topspecialist in het buitenland.

Vergoeding second opinion zorgverzekeraar

Een second opinion wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent wel dat het valt onder je eigen risico. Het gaat hierbij alleen om de kosten die gemaakt worden voor deze mening. Kies je voor een ander behandeltraject of een ander ziekenhuis? Dan moet  opnieuw worden vastgesteld of dit onder je basisverzekering valt of je aanvullende zorgverzekering.

Vaak stelt je zorgverzekeraar een aantal voorwaarden aan een second opinion. Een voorwaarde kan zijn dat je alleen een second opinion vergoed krijgt bij een zorgaanbieder waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. De voorwaarden kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Informeer dus goed bij jouw zorgverzekering aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Lees meer over: fysiotherapie, huisarts, ziekenhuis, zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

14 Antwoorden op “Wordt een ‘second opinion’ vergoed door je zorgverzekering?”

 1. Bogers schreef op 

  woord een second opinion longarts in belgien ziekenhuis genk vergoed?

 2. Beste Bogers,

  Of dit wordt vergoed verschilt per verzekeraar. Het ligt er aan of de verzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis in Genk. Als dit niet zo is, kan het zijn dat je een deel zelf moet betalen. Bij sommige verzekeraars moet er specifiek om toestemming gevraagd worden voor een second opinion of behandeling in het buitenland.

 3. Menne schreef op 

  Mijn huisarts werkt niet mee aan een doorverwijzing voor een second opinion. Hij staat er niet achter. Dit heeft hij in samenspraak met zijn collega’s uit de praktijk besloten. Wat moet ik nu doen?

 4. Beste Menne,

  Wat een vervelende situatie. Voor ons is het lastig om hier een uitspraak over te doen, omdat hier niet onze expertise ligt. Uiteraard hebben wij wel een aantal zaken voor u uitgezocht om u alsnog zo goed mogelijk te helpen. Een second opinion is uw recht. Ondanks dat dit niet in de wet is vastgelegd. Uw huisarts mag een second opinion wel weigeren. Deze weigering moet wel gegrond en goed onderbouwd zijn. U kunt hierbij denken aan een patiënt die regelmatig om een second opinion vraagt. Als u het niet eens bent met de weigering van uw huisarts dan kunt u een andere arts raadplegen. Echter geeft u aan dat uw huisarts dit heeft overlegd met de andere artsen binnen de praktijk. Het kan zijn dat hierdoor de mogelijkheid om een andere arts te raadplegen vervalt. Wij adviseren u aan uw huisarts of verzekeraar na te vragen wat u het beste kunt doen. Wij hopen dat u alsnog gebruik kan maken van de second opinion.

  1. Menne schreef op 

   Beste Steve, dank voor het snelle antwoord. De zorgverzekeraar kan helaas weinig voor me betekenen, ik had hen al gebeld. Mijn arts wil geen second verwijzing geven omdat ze de arts niet kent.

 5. Beste Menne,

  Vervelend dat u niet verder komt met uw zorgverzekeraar. De berichtgeving hierover geven duidelijk aan dat er een gegronde reden moet zijn. Is de reden van uw huisarts een gegronde reden? Helaas kan ik die vraag ook niet voor u beantwoorden. Misschien kunt u met uw vraag terecht op http://www.dokter.nl/forum. Veel succes verder en ik hoop dat u eruit komt.

 6. michelle schreef op 

  vraag mijn psychiater wil een eerder gestelde diagnose nu bijna 15 jaar geleden niet verwijderen maar heeft hem op uitstellen gezet ,in hoever mag dit ik dacht dat ik het recht had van correctie of verwijdering gegevens mijn medisch dossier . nu zegt hij dat het wel mijn dossier is maar zijn diagnose terwijl de diagnose 15 jaar ge;leden door een hele andere arts gesteld is . buiten dat heb ik deze arts nu pas 4 x gezien ook heb ik om een kopie gevraagd van mijn dossier ook dit word geweigerd ik zou alleen recht op inzage hebben [en vraag me af of ik een second opion kan aanvragen ] en of deze vergoed word in mijn geval graag uw reactie

 7. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Wat vervelend dat een diagnose van 15 jaar geleden nog steeds een nasleep heeft. U kunt het beste met uw zorgverzekeraar bellen om te vragen of de second opinion nog onder de dekking valt. Als er aanvullende informatie nodig is dan kunt u dit gelijk kortsluiten met de verzekeraar.

 8. Tom schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik ben onder behandeling bij het Slingeland ziekenhuis. Echter ben ik ontevreden over de arts en wil ik in het Radboudumc verder geholpen worden. Mijn zorgtraject/DBC bij Slingeland is nog niet gesloten en ik heb al een afspraak in gepland bij het Radboudumc. nu zegt mijn zorgverzekeraar dat mijn DBC eerst gesloten moet worden in het Slingeland, anders wordt mijn DBC in het Radboudumc niet vergoed. Maar is dat wel het geval?

 9. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Tom,

  Het klopt dat er voor het Radboud een nieuwe DBC wordt aangemaakt, dit komt doordat u daar nu uw zorgtraject gaat volgen. De DBC bij het Slingeland moet worden gestopt omdat u daar uw behandeling niet gaat afmaken.

 10. Lia Lamers schreef op 

  Bij mij werd een dik jaar geleden geconstateerd dat ik versleten heupen had, linkerkant heel veel pijn, De orthopeed kon niks doen dan pijnbestrijding, nu dit heb ik 6 keer gehad, soms heel pijnlijk maar geen baad.
  Heb zo pijn dat ik zeker een half jaar nergens meer ben geweest, kan niet lopen linkerbeen doet zo pijn, vreselijk.
  Over 4 weken weer terug komen pijn specialist wat hij gaat doen weet het niet, maar ik word stapelgek van niks kunnen, en hele dag binnen kan nog niet alleen ziekenhuis met fam. en dan in rolstoel vreselijk is dit ben 78 jaar.
  Mag ik naar een andere dokter en ziekenhuis gaan, dit hou ik niet meer vol Gr

 11. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste mevrouw Lamers,

  Vervelend dat u zo veel pijn heeft en dat dit uw bewegingsvrijheid beperkt. U kunt het beste contact opnemen met uw huisarts. Wellicht is er een nieuwe verwijsbrief nodig. Ook kunt u uw klachten met de huisarts bespreken. De huisarts weet misschien ook nog een goede alternatieve zorgverlener. Mocht uw dossier nodig zijn, dan kan de nieuwe specialist – met uw toestemming – die opvragen bij je vorige specialist. Het is wel raadzaam om te controleren of uw zorgverzekering een contract heeft met het ziekenhuis.

 12. Wim Ebbink schreef op 

  Ik heb twijfels over het oordeel en de voorgestelde behandeling van mijn oogarts. Ik wil een second opinion van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Mijn zorgverzekeraar is OHRA. Ik kan kiezen:
  – ofwel mijn dossier naar Rotterdam laten sturen dat dan daar wordt beoordeeld
  – ofwel helemaal overstappen naar een behandeling door Rotterdam.
  Ik wil dat Rotterdam ook naar mijn ogen kijkt zodat ik – na een gesprek over mijn ervaringen, onzekerheden en en twijfels – een wellicht betere diagnose kan krijgen. Doch dit wordt door de OHRA niet vergoed.
  Is dit een landelijke interpretatie van het begrip “second opinion” of mag elke zorgverzekeraar dat zelf invullen?

  1. Warner Michel (Independer.nl) schreef op 

   Beste Wim,

   Verzekeraars mogen niet zelf invullen wat de second opinion invullen precies is. Het klopt dat er in principe geen nieuw onderzoek gedaan wordt. Een andere arts of specialist kijkt naar de onderzoekresultaten en geeft aan de hand daarvan een oordeel.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"n.v.t."

Anoniem uit KERKRADE
3 uur geleden, reisverzekering

"Snel en eenvoudig"

Anoniem uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"goed geholpen alles heel duidelijk"

Mevrouw Krchlikova uit VLIJMEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Ja"

Meneer Berhe uit NIEUWEGEIN
2019-08-23, autoverzekering

"Uitstekende service"

Mevrouw Kienhuis-Ahuis uit OLDENZAAL
2019-08-23, zorgverzekering

"Leuk bv"

Anoniem uit NEERKANT
2019-08-23, lenen

"Zeer makkelijk in het gebruik en overzichtelijk"

Anoniem uit IJMUIDEN
2019-08-23, lenen

"helder en duidelijk taal"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-08-23, lenen

"Snel"

Meneer Barreto Cantero uit PURMEREND
2019-08-23, autoverzekering

"Overzichtelijk en makkelijk in gebruik"

Mevr. Van De Ven uit HAARLEM
2019-08-23, overlijdensrisicoverzekering

"Independer maakt het makkelijk om door alle termen en gedoe heen te kijken en een veel duidelijker beeld te krijgen bij het maken van een keuze. "

Anoniem uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"Kort en bondig, overzichtelijk zonder poespas en gebruiksvriendelijk."

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-08-23, woonverzekering

"perfecte service"

Dhr. Diepstraten uit ACHTMAAL
2019-08-23, lenen

"het ging goed en snel."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-23, autoverzekering

"Mooi overzichtelijk. "

Meneer Lambregtse uit KAMPEN
2019-08-23, woonverzekering