Wordt sterilisatie en refertilisatie vergoed door je zorgverzekering?
Tip een vriend:

Wordt sterilisatie en refertilisatie vergoed door je zorgverzekering?

Zowel mannen als vrouwen kunnen kiezen voor sterilisatie. Bij mannen is dit een redelijk eenvoudige operatie, bij vrouwen is het een moeilijkere ingreep. Ook is het mogelijk om sterilisatie ongedaan te maken (refertilisatie). Wat is sterilisatie en refertilisatie precies en wat wordt er vergoed door je zorgverzekering? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is sterilisatie bij een man?

Voor de sterilisatie (vasectomie) van de man is maar een kleine operatie nodig. Bij deze operatie worden beide zaadleiders doorgesneden, ingekort en afgebonden. Hierdoor kunnen de zaadcellen niet meer naar buiten.

Wat is sterilisatie bij een vrouw?

De operatie voor sterilisatie bij een vrouw is ingrijpender dan die voor de man. Tijdens een operatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten.

Laparoscopsiche sterilisatie en hysteroscopische sterilisatie 
Bij een laparoscopische sterilisatie worden de eileiders dichtgeschroeid of afgebonden. Dit is de meest voorkomende methode. Je kan in diverse ziekenhuizen ook terecht voor een hysteroscopische sterilisatie. Bij deze vorm worden de eileiders opgevuld met siliconen. Hierdoor is geen buikoperatie nodig.

Ongedaan maken van een sterilisatie (refertilisatie)

Zowel een man als een vrouw kan ervoor kiezen om een sterilisatie ongedaan te laten maken. Dat wordt refertilisatie genoemd. Ook bij een refertilisatie is de operatie voor een vrouw zwaarder dan die voor een man. Voor mannen zijn er twee soorten behandelingen: vaso-vasostomie en vaso-epididymostomie. Bij vaso-vasostomie worden de uiteinden van de zaadleiders opnieuw met elkaar verbonden. Bij vaso-epididymostomie wordt het uiteinde van één van de zaadleiders met de bijbal verbonden.

Verwijzing van huisarts voor sterilisatie en refertilisatie 

Voor zowel een sterilisatie als een refertilisatie heb je in de meeste gevallen een verwijzing van je huisarts nodig.

Vergoeding sterilisatie en refertilisatie

Sterilisatie en refertilisatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je deze kosten vergoed wilt krijgen, kun je daar wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Er zijn veel zorgverzekeraars die sterilisatie vanuit een aanvullende verzekering vergoeden. Maar refertilisatie wordt maar door een paar zorgverzekeraars vergoed. Bekijk onze overzichten voor de vergoeding van sterilisatie en refertilisatie. Daar zie je per zorgverzekeraar welke vergoedingen zij hanteren.

Tarieven sterilisatie en refertilisatie in Nederland

De tarieven voor sterilisatie en refertilisatie lopen in Nederland erg uiteen. Het is daarom aan te raden om van te voren te kijken wat de behandeling kost. Dan weet je of je moet bijbetalen of dat je alles vanuit jouw aanvullende verzekering vergoed krijgt. Sterilisatie voor een man kost gemiddeld €350,- tot €400,-. Voor een vrouw zijn deze kosten een stuk hoger: gemiddeld €1300,- tot €1500,-. Houd er wel rekening mee dat er ziekenhuizen zijn die veel meer rekenen.

Sterilisatie en refertilisatie en het eigen risico

Omdat zowel sterilisatie als refertilisatie niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt, gaan deze kosten niet ten koste van jouw eigen risico. Het eigen risico betaal je namelijk alleen voor zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

7 Antwoorden op “Wordt sterilisatie en refertilisatie vergoed door je zorgverzekering?”

 1. polfliet schreef op 

  Ik al autist wil geen kinderen omdat ik bang ben voor de gevolgen. Nu is er een hormonen behandeling of een operatie nodig. Probleem is i derdad de extra kosten en niet meer in het basis pakket. Dus ben verplicht om een heeel jaar verzekerd te moeten zijn voor 1 dingetje.

  Wie bedenkt dit en waarom moet ik als autist dit doen. Ik wil geen kinderen meer ben 44 en heb geen kibderen. Nu moet ik dus gedwongen tegen de muur of zelf betalen wat ik niet heb. Of extra verzekeren ja meteen de drie sterren he. Extra. Dus. Wat moet ik? Zit met mijn handen in mijn haar? Wat is dit slecht geregeld in NL. Want wat kost de maatschappij wel niet als er een autistisch kind komt? En nog erger zal zijn als ik. Is toch veel meer dan die kosten? Wat moet ik doen. De vrouw trekken naar het ziekenhuis en het kind weg laten halen als ze toch kinderen wilt van me? Want ik vrij zonder condoom binnenkort omdat we beide svhoon zijn . moet ik dan als man mijn hele leven condooms dragen ? Is toch van de zotte ik wil ook eens gewoon sex. ,

 2. Beppie schreef op 

  Wat een ongelofelijke zeik reactie hieronder. Neem je verantwoordelijk en koop een pak condooms als je te gierig bent je aanvullend te verzekeren.

 3. Kleinpropje schreef op 

  Te gierig?

  Ik vind het ook achterlijk dat het niet in basisverzekering zit.. net als de pil en prikpil ect..

  Tijd dat dit gewoon met een basisverzekering op elke leeftijd word vergoed..

  1. hubert schreef op 

   Ben ik helemaal mee eens

 4. Wendy schreef op 

  Jeetje Beppie volgens mij moet je je eerst laten inlichten over hetgeen wat autisme is! Ik begrijp je situatie wel en vind het ook belachelijk. Goed van je om bewust te kiezen om dit risico niet door te geven aan kinderen. En ja met condoom vinden de meeste mannen verschrikkelijk. Ook je vrouw kan de pil vergeten. Net als ik (als niet autistisch zijnde) kan dat altijd een vergeet dingetje zijn. Ook heb ik al de mirena en de implanon gehad. Maar wat een rotzooi in je lichaam. Ik ben nu ook aan het kijken voor de vrouwlijke steralisatie maar jeetje het is me een partijtje duur. Ook ik zal dus nog een jaar moeten aansukkelen en dan mijn verzekering moeten omzetten. Te belachelijk!

  1. Amanda schreef op 

   Mee eens. Onmenselijk hoge kosten. Niet normaal meer

 5. Judith schreef op 

  Ik als vrouw met autisme heb ook al heel lang de wens om gesteriliseerd te worden. Van jongs af aan wist ik al dat ik geen kinderen wil en de kans dat ik toch zwanger raak vind ik beangstigend! Voor mezelf, maar zeker en vooral ook voor het kindje die kans heeft ook autisme te hebben.
  Nu laat ik het toch maar in mijn zorgverzekering opnemen, want in 1 keer zo’n hoog bedrag betalen kan ik ook niet, dan maar extra betalen aan zorgkosten per maand.
  Dit heb ik er voor over.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"goed geholpen alles heel duidelijk"

Mevrouw Krchlikova uit VLIJMEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Uitstekende service"

Mevrouw Kienhuis-Ahuis uit OLDENZAAL
2019-08-23, zorgverzekering

"very fast service "

Anoniem uit TERNEUZEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Very friendly staff who helped with completing the application."

Meneer TAN uit BERG EN DAL
2019-08-23, zorgverzekering

"Scheelde €30 euro met de ''goedkoopste'' van andere vergelijkers!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-22, zorgverzekering

"GOED"

Meneer Buksa uit GELDROP
2019-08-22, zorgverzekering

"Zeer overzichtelijk en transparant."

Anoniem uit HUISSEN
2019-08-22, zorgverzekering

"Altijd goede referenties qua verzekeringen"

Mevrouw Chambille uit MAASTRICHT
2019-08-22, zorgverzekering

"-De opties waarom ik een nieuwe zorgverzekering afsluit zijn onvolledig. Ik zat in de polis bij mijn ouders, maar wilde op eigen naam nu een verzekering afsluiten. Deze optie bestond niet. -Voortaan aangeven dat overname verzekering automatisch gaat."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-21, zorgverzekering

"gaat heel makkelijk"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-08-21, zorgverzekering

"very good and easy"

Meneer Romano uit AMSTERDAM
2019-08-20, zorgverzekering

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
2019-08-19, zorgverzekering

"asked question via whatsAp and they responded very quickly with full details"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-18, zorgverzekering

"Altijd snel en accuraat, duidelijke informatie en als er extra hulp nodig is wordt je telefonisch bijgestaan. Top!"

Mevrouw Hendriks uit LEMMER
2019-08-17, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig en tophulp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-17, zorgverzekering