Wat vergoedt zorgverzekering bij zwangerschap en bevalling?
Tip een vriend:

Wat vergoedt zorgverzekering bij zwangerschap en bevalling?

Rondom een zwangerschap maak je veel kosten, bijvoorbeeld voor controles en kraamzorg. Als je zwanger bent of wilt worden is het fijn om te weten welke kosten door je zorgverzekering worden vergoed.

Verloskundige

Tijdens je zwangerschap word je begeleid door een verloskundige. Deze begeleiding wordt volledig vergoed door de basisverzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico. Ook de 20 wekenecho krijg je volledig vergoed. Bij deze echo wordt gekeken hoe het kindje zich ontwikkelt.
Naast de standaard controles kun je ook kiezen voor een combinatietest. Met dit onderzoek wordt bepaald hoe groot de kans is op een kindje met Downsyndroom. Het onderzoek bestaat uit een bloedonderzoek en een nekplooimeting. Vrouwen van 36 jaar of ouder en vrouwen met een medische indicatie krijgen deze combinatietest vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je jonger dan 36 jaar dan moet je dit onderzoek zelf betalen of je hiervoor verzekeren via de aanvullende verzekering.

Bevalling

Als je thuis of met een medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt, betaalt de basisverzekering alle kosten die je maakt. Wil je zonder medische noodzaak toch graag in het ziekenhuis bevallen dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage. De wettelijke eigen bijdrage voor 2013 is 321,50 euro. In dit overzicht vergoedingen bevallen in ziekenhuis zie je of jouw verzekeraar een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak vergoedt.

Kraamzorg

Als je ongeveer 36 weken zwanger bent, komt er iemand van het kraambureau bij je langs om een intake te doen. Hij of zij bepaalt dan afhankelijk van jouw omstandigheden hoeveel uur kraamzorg je zal krijgen. Als je een goede bevalling hebt gehad, krijg je meestal maximaal 49 uur kraamzorg. Kraamzorg wordt vergoed door de basisverzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico. Wel moet je een eigen bijdrage betalen van 4 euro per uur (2013). Voor deze eigen bijdrage kun je je aanvullend verzekeren. Je kunt bij ons overzicht vergoedingen kraamzorg zien wat jouw zorgverzekeraar vergoedt.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Word je niet zo gemakkelijk zwanger? Dan heb je wellicht vruchtbaarheidsbehandelingen nodig. De basisverzekering vergoedt OI (Ovulatie-Inductie), KI (Kunstmatige Inseminatie) en IUI (Intra Uteriene Inseminatie) volledig. ICSI- en IVF-behandelingen worden helaas niet volledig vergoed door de basisverzekering. En er zijn maar een paar verzekeraars bij wie je je daarvoor aanvullend kunt verzekeren. Per zwangerschap worden de eerste 3 behandelingen vergoed voor vrouwen tot 43 jaar.

Welke kosten vallen onder het eigen risico?

Wil je weten welke kosten rondom zwangerschap precies wel en niet onder het eigen risico vallen? Bekijk dan het overzicht dat we gemaakt hebben.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

134 Antwoorden op “Wat vergoedt zorgverzekering bij zwangerschap en bevalling?”

 1. Ineke schreef op 

  vergoed de zorgverzekeraar ook zwangerschapscursussen zoals bijvoorbeeld Samen Bevallen?
  Dat mis ik in het bovenstaande rijtje en ook lactatiekundige hulp.

   1. Elsbeth schreef op 

    Ik vind het overzicht met de vergelijkingen niet echt duidelijk.
    Ik ben verzekerd bij CZ en zo lijkt het alsof ik bijv lactatiekundige altijd vergoed krijg, maar wat er in het overIcht getoond wordt zijn de extra aanvullende verzekeringen…

    1. Beste Elsbeth,

     We begrijpen helaas niet helemaal wat u bedoelt. U kunt op onze website een vegelijking maken met uw eigen wensen, zoals bijvoorbeeld ook lactatiekunde. Uit deze vergelijking komen dan de verzekeraars die dit aanbieden. Op dit moment zijn de voorwaarden en premies voor 2014 nog niet bekend. Dit is vanaf half november zo. U kunt ons altijd bellen voor persoonlijk advies, we helpen u graag!

  1. Jacqueline schreef op 

   Beste Independer,

   Is er een Max aan hoeveel (medische) echo’s je mag laten uitvoeren?
   Ik ben nu 20,5 week en heb vele bloedingen gehad en nu is er een erfelijke afwijking geconstateerd. De hoop is dat ik de 25weken ga halen, maar zeker is dit nog niet. Zodra er iets veranderd dien ik naar uz Gent te gaan om daar te bevallen en geopereerd te worden. Ter controle krijg ik echo’s, maar het liefst ga ik natuurlijk 2-3x per week. Vandaag kreeg ik te horen van de echoscopiste dat ik ze waarschijnlijk ook zelf zou moeten betalen, omdat ze niet allemaal verzekerd worden. Is er inderdaad een Max aan echo’s ?

   Alvast bedankt
   Jacquelime

   1. Beste Jacqueline,

    Er zit een maximum aan het aantal echo’s dat gedeclareerd mag worden. Dit is bepaald door De Zorgautoriteit. Er kunnen dus kosten in rekening gebracht worden voor een echo, als het maximaal aantal echo’s al bereikt is. Het maakt dan niet uit of er een medische noodzaak is of niet. Je kunt bij de verzekeraar navragen welke kosten precies worden doorberekend.

 2. Carlien schreef op 

  De 20 weken echo wordt bij mij door Zilveren Kruis Achmea niet vergoed omdat deze niet door mijn eigen verloskundige was uitgevoerd. Alleen directe zorg van de verloskundige wordt vergoed. Kosten € 170,-.

 3. Marije schreef op 

  Bovenstaande bleek bij ons ook het geval te zijn. We moesten op medische indicatie een 20 wekenecho in het ziekenhuis doen en vervolgens kregen we een rekening van 185 euro… Vreemd. Ook bij zilveren kruis Achmea…

 4. Beste Carlien en Marije,
  Wij hebben contact opgenomen met Zilveren Kruis. Zij geven aan dat de kosten van een 20-weken echo door de basisverzekering vergoed worden. Als het ziekenhuis dat je kiest niet door hen gecontracteerd is, vergoeden zij 80% en moet je de rest zelf betalen. Deze kosten vallen ook niet onder het eigen risico.
  Zilveren Kruis heeft aangegeven dat zij graag willen dat jullie contact met hen opnemen zodat ze samen kunnen met jullie kunnen kijken waar dit mis is gegaan.
  Heel veel succes!

 5. Carlien schreef op 

  Hoi Sharon, hartelijk dank voor je reactie.
  Ik heb een klacht ingediend bij Zilveren Kruis en daarna bij SKGZ en zelfs toen ben ik niet in mijn gelijk gesteld, dus geloof er niet echt meer in.
  Of heb je een direct telefoonnummer of email adres waar ik iemand kan bereiken die jij hebt gesproken? Ik ben inmiddels namelijk ook van zorgverzekeraar veranderd door deze hele kwestie.
  Vriendelijke groeten, Carlien

 6. Sharon Gerritsen (Independer.nl) schreef op 

  Hallo Carlien,
  Als je mij in een mailtje even jouw gegevens\telefoonnummer kan sturen zorg ik dat iemand van Zilveren Kruis even contact met je opneemt om dit op te lossen of uit te leggen. Dit mag ter attentie van mij naar info@independer.nl.

 7. Marije schreef op 

  Dag Sharon,
  Wij hebben eerder al contact opgenomen met zilveren kruis en zij geven aan dat wanneer een medisch specialist de 20-weken echo doet (wat bij ons dus het geval was ivm medische indicatie) dit wel van je eigen risico afgaat. Maar dit werd ons nergens van tevoren verteld.
  Maar dus blijkt dat de 20-weken echo soms wel degelijk van je eigen risico afgaat.
  Bovendien stond er in de factuur dat de echo door het klinisch genetisch centrum van Nijmegen gedaan was, terwijl wij in het Medisch Spectrum Twente van Enschede zijn geweest. De reactie van Zilveren Kruis was dat we daar zelf maar met het ziekenhuis over moesten bellen, omdat wij de factuur hadden gekregen. Het toppunt van klantvriendelijkheid?
  Als jij nog ideeën hebt hierover, dan horen we dat uiteraard graag!
  Met vriendelijke groet, Marije

  1. Janita van dijk schreef op 

   Hoi Sharon, ook wij zitten nu in precies hetzelfde schuitje, eerst Enschede en daarna ook om medische noodzaak doorgestuurd naar Nijmegen om daar nogmaals 20 weken echo te doen en wij worden verrast met factuur van onze zorgverzekering dsw eigen risico te betalen van 580 euro voor echo’s die gemaakt zijn door klinisch genetisch centrum Nijmegen. Ook ons is hier nooit wat over verteld! Zou u ook wat voor ons kunnen betekenen? Totaal niet op gerekend en een erg groot bedrag! Groetjes, janita

 8. Beste Marije,
  Als ook jij een mailtje wilt sturen met jouw gegevens/telefoonnummer zal ik vragen of iemand van Zilveren Kruis ook contact met jou wil opnemen. Dit is volgens ons ook niet helemaal de manier waarop het zou moeten gaan! Ik hoop dat het opgelost kan worden.

 9. Marije schreef op 

  Dag Sharon!

  Super dat jullie je hiermee bemoeid hebben, wij hebben nu ons geld terug gekregen! Jammer dat wij het niet zelf met Zilveren Kruis op konden lossen en dat jullie ervoor nodig waren om ons gelijk te krijgen… Maar bedankt voor al jullie hulp!

  Met vriendelijke groet, Marije

 10. Carlien schreef op 

  Ik werd gister gebeld door het Zilveren Kruis dat het ziekenhuis een foute code op de factuur heeft gezet. Ook bij mij was het probleem dat ik volgens de factuur in het VU was geweest, maar echo is gedaan in Sint Lucas Andreas. Van het Zilveren Kruis moet ik zelf contact opnemen met de ziekenhuizen en zorgen dat ze een nieuwe factuur sturen met de juiste code (ze konden zelf niet aangeven welke code dat dan wel moet zijn). Gister heb ik geprobeerd te bellen naar de ziekenhuizen, maar niemand kon me helpen. Ik heb het dus opgegeven. Fijn dat jullie wel je geld terug krijgen Marije. En Independer, bedankt voor jullie hulp!

 11. marije schreef op 

  Carlien, bij ons was precies hetzelfde aan de hand. Het ziekenhuis had bij ons ook een foute code op de factuur gezet. En het zilveren kruis vond dat wij er ook zelf achteraan hadden moeten bellen. Wij wisten niet waar we moesten beginnen…
  Na het telefoontje van Sharon werden we gebeld dat zij het geregeld hadden voor ons.
  Kan Sharon niet nog wat voor jullie betekenen? Bij ons werkte het ook!
  Blijven proberen, hoor, het is wel de moeite waard!
  Succes

 12. suzanne schreef op 

  Hallo,
  Ik kreeg al een waarschuwing van mijn verloskundige dat sommige zorgverzekeraars dit inderdaad de eigen risico inhouden. Ze raadde me aan om te bellen met mijn zorgverzekeraar VGZ zodat ik straks eind augustus niet voor verrassingen kom te staan. Tot mijn verbazing gaf hij aan ondanks dat ik een medische indicatie heb en ondanks dat het valt onder basispakket dat ze wellicht aanspraak maken op mijn eigen risico. Vanwege specialistische zorg. Door deze site weet ik nu dat het niet mag en zal wederom weer contact opnemen met VGZ. Bedankt!

 13. suzanne schreef op 

  Hallo,

  Even een update..kreeg nadat ik een klacht mail had gestuurd, bericht terug dat de desbetreffende medewerker een fout had gemaakt en dat betreurt VGZ.
  20 weken echo zit in basispakket en er word geen aanspraak gemaakt op eigen risico.

 14. manuela schreef op 

  Hallo,
  Bij ons is dit ook het geval. Wij werden om medische redenen doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een 20 weken echo en kregen daarna een mail van FBTO dat hun een bedrag van 185 euro hebben voorgeschoten aan een klinische genetisch centrum in Nijmegen en dat dit bedrag terug moet worden betaald. Vind dit erg vreemd, want er is ons van te voren ook niks over verteld en ik dacht dat 20 weken echo’s altijd vergoed werden.

  1. Marije schreef op 

   Blijf er maar achteraan zitten, ik hoor dit verhaal ook in mijn omgeving vaker en vaker. Het loont wel de moeite om te blijven bellen, want wij hebben ons geld wel terug gekregen, mede dankzij de bemoeienissen van Independer!
   Wel is het bijzonder dat dit zo vaak mis gaat…

 15. Claudia schreef op 

  Ik kreeg zojuist van IZA Zorgverzekeraar een rekening voor mijn eerste (standaard) bloedonderzoek i.v.m. zwangerschap. (was €52,67)
  Iedereen krijg dit onderzoek en was verbaasd dat dit ingehouden wordt van je eigen risico.
  Klopt dit?
  Ik heb ook nog een combinatietest gehad (ben 37 jaar, test wordt dus wel vergoed) en paar weken geleden ook een standaard bloedonderzoek. Zal ik deze allemaal moeten betalen???

 16. Beste Claudia,

  Bloedonderzoek valt inderdaad onder het eigen risico bij de verzekeraar. Hierbij maakt het niet uit waarvoor dit onderzoek wordt gedaan.

 17. Doenja Kuiper schreef op 

  Is er een wettelijk tarief voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis?
  Ik wil graag net over de grens bevallen en mijn verzekeraar vergoedt voor zover ik het begrijp in principe 80% wettelijjk NL tarief (want buitenlandse zorgverlener staat voor hen gelijk aan niet gecontracteerde zorgverlener, ik heb een naturapolis van de Friesland, of gecontracteerd indien er geen wettelijk tarief is) maar ik kom er nu met geen mogelijkheid achter op welke kosten ik me moet voorbereiden en daar word ik heel ongelukkig van.

  Groetjes
  Doenja Kuiper

 18. Beste mevrouw Kuiper,

  Nee dit is er helaas niet. U moet navraag doen bij het ziekenhuis/kliniek wat de kosten zijn.

 19. Gabrielle schreef op 

  Ik zie op meerdere fora dat er dames zijn die hun volledige eigen risico moeten betalen bij een bevalling in het ziekenhuis met medische indicatie. De verzekeraar (VGZ hoor ik vaak) geeft aan dat alleen verloskundige zorg wordt vergoed en niet de zorg van een gynaecoloog, dit valt in de basisverzekering en dus onder het eigen risico. Mag dit?

 20. Beste Gabrielle,

  Als je in het ziekenhuis bevalt met medische indicatie, dan betaal je daarover geen eigen risico. Zorg rond zwangerschap en bevalling valt niet onder het eigen risico. Het gaat om:

  • kraamzorg
  • echografie voorgeschreven door huisarts, verloskundige of gynaecoloog;
  • ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties bij de zwangerschap;
  • verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige;
  • medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog;
  • gebruik van de verloskamer;
  • ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis.

  1. ramona schreef op 

   Hallo.. ik ben vezekerd bij unive.. gezin polis.. ben vorig jaar april 2013
   Bevallen in het ziekenhuis(medisch) en krijg nu de rekening van de eigenbijdrage???
   Mag dit.. het is toch medisch??? Wat kan ik doen??? Gr ramona

   1. ramona schreef op 

    Ik bedoel bevallen 2012..

 21. Charlotte schreef op 

  Ik heb altijd extra eigen risico aanstaan, tot nu toe. Mogelijk (als het ons gegeven is) zal ik volgend jaar zwanger worden. Jullie schrijven dat zorg rondom zwangerschap niet van het eigen risico wordt betaald maar uit de basisverzekering. Is dat hetzelfde als de huisartszorg dus? Dat zou dan betekenen dat ik dus het extra eigen risico nog steeds volledig kan laten staan toch?

  1. Charlotte schreef op 

   Ik ben trouwens vezekerd bij Ander Zorg.

 22. Beste Charlotte,

  Inderdaad, de kosten bij zwangerschap en huisarts vallen niet onder het eigen risico. U kunt dus als u wilt een hoger eigen risico aanhouden.

  Eigen risico geldt niet voor:

  •Aanvullende verzekeringen
  •Huisarts
  •Kraamzorg en verloskundige
  •Tandarts voor kinderen onder de 18 jaar
  •Hulpmiddelen die je leent van de thuiszorg
  •Bevolkingsonderzoek
  •Nacontrole bij levende orgaandonoren (nier- en levertransplantatie)
  •Zorg waarbij verschillende instanties samenwerken (ketenzorg)
  •Rijksvaccinaties

 23. Jo schreef op 

  Dag,

  Omdat er vandaag een rekening op de mat viel van 350 euro eigen risico vanwege een bevalling in januari (was ik alweer bijna vergeten) google ik eens op dit onderwerp. Ik was wat verbaasd over het eigen risico, omdat het hier ging om een klinische bevalling met medische indicatie. Wou thuis bevallen, maar met problemen met zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes heb ik een week in het ziekenhuis gelegen. Ik heb een IZA vezekering (onderdeel VGZ). Begrijp ik nu goed uit wat hier eerder geschreven is dat ze dit wettelijk gezien niet zomaar kunnen maken of heb ik gewoon pech wat dit gevalletje betreft? Ik ben nieuwsgierig naar jullie antwoord. Vriendelijke groet.

  1. Sharon Gerritsen (Independer.nl) schreef op 

   Beste Jo,
   Zover wij weten vallen alle medische noodzakelijke kosten rondom een zwangerschap en bevalling niet onder het eigen risico. Het kan zijn dat het ziekenhuis dit niet goed heeft doorgegeven aan de verzekeraar waardoor zij misschien denken dat het niet met de zwangerschap te maken had. Wij raden je aan om de verzekeraar even na te vragen waarom je toch die 350 euro zelf moet betalen. Heel veel succes.

 24. Elsbeth schreef op 

  Hoi, ik heb een vraag waarvan ik niet zo goed weet waar die thuishoort maar omdat waarschijnlijk meerdere vrouwen hier tegenaan lopen, stel ik em graag hier.
  Ik ben momenteel alleen verzekerd voor de basisverzekering (met hoogste EigenRisico). Nu ben ik dit jaar onverwacht zwanger geworden. Als het goed is ga ik rond 6 januari bevallen.
  Kan ik dan per 01/01 een aanvullende verzekering afsluiten waardoor de kosten voor bijv kraamzorg (vergoeding vd eigen bijdrage) vergoed worden? Of zegt de verzekeraar dan dat er sprake is van inloop?
  De intakester van de kraamzorg zei trouwens dat ik elk moment een aanvullende verzekering kon afsluiten. Dan zou ik er vandaag eentje afsluiten en morgen de kosten voor lactatiedeskundige, zwangerschapscursus etc al kunnen claimen. Dat lijkt me raar? Hoe adviseren jullie?

 25. Sharon Gerritsen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Elsbeth,
  Je kunt gewoon per 1 januari een nieuwe verzekering aanvragen. Wij raden je wel aan om dit uiterlijk voor 1 december te doen, zo heb je nog voldoende tijd om bij de nieuwe verzekeraar kraamzorg aan te vragen. Gedurende het jaar kan je maar bij een paar verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten, dit kan helaas niet standaard. Voor de zekerheid kan je dit even navragen bij de verzekeraar.

 26. marleen schreef op 

  Beste independer,

  Ik ben zwanger en ben aan het kijken hoe ik hiervoor mijn zorgverzekering voor volgend jaar op zal aanpassen. Nu wil ik graag in het ziekenhuis bevallen ook als daar geen medische indicatie voor is. Ik begrijp dat hiervoor een eigen bijdrage geldt en dat je je hiervoor wel kunt verzekeren. Maar ik vroeg me af of de kosten voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie in eerste instantie van je eigen risico af gaan? Ik heb tot nu toe namelijk altijd een eigen risico van €600,- gehad.
  Alvast bedankt!

 27. Beste Marleen,

  Als je bevalt in het ziekenhuis zonder medische indicatie, dan gaat dit niet van het eigen risico af. Je verzekert je aanvullend voor de eigen bijdrage, dit staat los van het eigen risico. Je kan dit jaar dus weer een verhoogd eigen risico nemen als je dat wilt.

 28. Elsbeth schreef op 

  Hallo Sharon,

  Wat is dit een handige site zeg! Mijn complimenten!
  Ik heb twee vraagjes over de site:
  * wanneer komen de overzichten voor 2014 voor bevalling, kraamzorg en lactatiekundige?
  * is het daarnaast mogelijk om een overzicht te plaatsen van vergoedingen van osteopathie en alternatieve geneeswijzen? Of kun je me uitleggen hoe ik dat zelf makkelijk kan opzoeken?

  Alvast bedankt voor je hulp!

  Groetjes, Elsbeth

  1. Beste Elsbeth,

   Sinds vorige week zijn wij live met onze vergelijking voor 2014, de overzichten zijn dan ook bijgewerkt. Kijk op ons overzichtpagina 2014. Hier vindt u een overzicht van alternatieve geneeswijzen. Voor osteopathie is geen apart overzicht, dit is wel terug te vinden in de vergelijking zelf.

 29. n. geerts schreef op 

  Goedendag,

  Ik ben twee weken geleden bevallen in het ziekenhuis. Hiervoor was geen medische indicatie echter is ons zoontje van de vorige zwangerschap overleden aan een onbekend syndroom. Hierdoor was ik dus wel doorgestuurd naar het ziekenhuis dus enigsinds wel een medische indicatie. Ik heb een aanvullende verzekering bij vgz met een eigen risico van 850 euro. Ik heb de rekening van vgz ontvangen en mij wordt verzocht dit bedrag te betalen. Klopt dit?

 30. Beste mevrouw Geerts,

  Omdat u bent doorgestuurd naar het ziekenhuis, betreft het wel een bevalling met medische indicatie. Hiervoor hoeft u dan ook geen eigen risico te betalen. De rekening van VGZ met het eigen risico, is dan ook niet terecht. Ik raad u aan om contact op te nemen met VGZ voor uitleg.

 31. n. geerts schreef op 

  Dag chantal,

  Ik heb contact gehad met vgz en de dame vertelde mij dat ik zelfs met verklaringen van artsen het gehele bedrag van 655 euro zelf moet betalen. Is het echter niet zo dat ik hoe dan ook niets hoef te betalen omdat ik aanvullend verzekert ben of wordt het alleen vergoed met medische indicatie? En heeft u enig idee hoe ik dit aan moet pakken want ze zeggen gewoon dat ik alles moet betalen hoe dan ook

 32. Beste mevrouw Geerts,

  Dit is wel een vreemde reactie van VGZ. Zover wij weten valt alles wat met de bevalling te maken heeft niet onder het eigen risico. Of dit nu wel of niet medisch noodzakelijk is. Ook is het vreemd dat ze aangeven dat u het bedrag moet betalen, ook al zou u wel een medische indicatie krijgen van de behandelend arts. Uit de aanvulling wordt het alleen vergoed als er geen medische acceptatie is. Het enige wat ik nog kan bedenken, is dat er geen contractering is met dit ziekenhuis, en dat er een eigen bijdrage wordt berekend.

 33. Siri schreef op 

  Hoi, ik ben zwanger en heb een zwangerschapscursus gedaan bij een erkend bekkenbodemfysiotherapeut. Helaas vergoedt mijn zorgverzekering IZA (ik heb 1 aanvulling) de cursus van 128,50 niet. Erg jammer. De IZA reageerde als volgt toen ik vroeg waarom ik dit niet vergoedt kreeg:

  Cursussen gericht op zwangerschap en bevalling mogen gedaan worden bij een Thuiszorgorganisatie, GGD, een door het Oranje Kruis erkende vereniging, door Yogadocenten aangesloten bij Vereniging Yogaleerkrachten Nederland (VYN) en de verloskundige.

  Erg jammer! Hebben meerderen dit meegemaakt?

 34. Janny schreef op 

  Hoi,

  Ik ben net voor 20 weken echo geweest en moet ook met 30 weken weer voor een echo, valt dit ook onder de vergoedingen van de basisverzekering ?
  Ik moet in febr. 2014 voor die 30 weken echo en beval in het ziekenhuis vanwege geplande keyzersnee. Ik wil max. eigen risico nemen. Is dat verstandig ? Worden eventuele complicaties ook vergoed of vallen deze ineens wel onder eigen risico. Stel ik krijg een nabloeding ik dit moet nogmaals via de operatiekamer? Of er is extra bloedonderzoek of nazorg nodig ?

  Alvast dank voor je reactie

 35. Beste Janny,

  Als je voor de 30 weken echo bent doorgestuurd door arts of gynaecoloog, dan wordt dit niet van het eigen risico afgehaald. Mochten er complicaties optreden of nazorg in ziekenhuis, dan zal dit wel van het eigen risico af gaan. Er is dus wel een kleine risico, om het eigen risico op te hogen.

  1. Janny schreef op 

   Hoi Chantal,
   Dank voor je hulp zover.
   Hoe zit het met verlengde kraamzorg ? Wordt dit ook vergoed vanuit de basisverzekering ?

  2. Mich schreef op 

   Onze verzekeraar (ik!) geeft hier ons ook niet echt duidelijkheid over (na meerdere contacten). Er worden bijv gesproken over “direct gedeclareerd als onderdeel van de behandeling” maar wat dat precies is wordt maar niet duidelijk.
   Het lijkt erop dat de echo’s wel vergoed worden zonder eigen risico als we die bij de verloskundige laten doen maar als we hiervoor door de verloskundige worden doorverwezen naar het ziekenhuis (medische indicatie) dat het dan wel ten koste gaat van ons eigen risico.
   We hebben de exacte situatie aan de zorgverzekeraar voorgelegd maar blijven vage antwoorden hierover krijgen!

   Vragen:
   * Vallen groeiecho’s op medische indicatie onder eigen risico?
   * Wat kost een groeiecho in een ziekenhuis ongeveer?

   Bvd

 36. Beste Janny,

  Nee, vergoeding voor verlengde kraamzorg zit niet in de basisverzekering. Hier moet altijd een aanvullende verzekering voor afgesloten worden. Als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn, dan kan je altijd een vergelijking maken op onze website. Of ons even bellen, we helpen je graag!

 37. Tanja Drent schreef op 

  Hallo Chantal,

  Ik ben 15 mei 2013 bevallen. Afgelopen week kreeg ik een rekening van de VGZ dat ik een deel van de 12 weken echo van 25 oktober 2012 moet betalen.

  Ik dacht dat zowel de 12 weken als de 20 weken echo in het basispakket zat en dat er dan niets van het eigen risico afgehaald mag worden.

  Heb jij hier een antwoord op?

  Groetjes Tanja

  1. Beste Tanja,

   Over de echo’s moet inderdaad geen eigen risico worden berekend. Wel kan het zijn dat er een eigen bijdrage wordt berekend, doordat het ziekenhuis niet gecontractreerd is met de VGZ.

   1. Tanja Drent schreef op 

    Hallo,

    Net telefonisch contact gehad met de VGZ. Het antwoord dat ik kreeg is, dat het in de basisverzekering zit en dat het wel van de eigen risico (220 euro in 2012) betaald moet worden. En ik had dit bedrag nog niet opgemaakt.

    Het Scheperziekenhuis in Emmen heeft wel een contract met VGZ.

    Ik heb ook al via de site een klacht ingediend. Zou nu ook heel graag advies van jullie willen hoe ik nu zou moeten handelen.

    Met vriendelijke groet,
    Tanja Drent

 38. Anne schreef op 

  Hallo,
  Begin dit jaar ben ik klinisch bevallen (medische indicatie)
  ik ben verzekerd bij IZZ en krijg een rekening €350 euro eigen risico, voor deze bevalling in het ziekenhuis…. ik had mij speciaal goed verzekerd omdat ik poliklinisch wilde bevallen, dit werd dus medische indicatie….
  Moet ik alsnog €350,- eigen risico betalen voor medische indicatie bevalling?
  Groet, Anne

 39. Beste Anne,

  Nee, het eigen risico moet niet worden berekend als u bent bevallen met medische indicatie. Het eigen risico is niet van toepassing bij zwangerschap en bevalling.

 40. natalie geerts schreef op 

  Goedendag,
  Ik kreeg ook een rekening thuis gestuurd van vgz om het eigen risico te betalen terwijl mijn bevalling ook met medische indicatie was. Toen ik belde kreeg ik te horen dat ik het bedrag inderdaad gewoon moest betalen echter na een klacht in te dienen kreeg ik te horen dat ze een fout gemaakt hadden en dat een bevalling met medische indicatie nooit ten koste gaat vannhet eigen risico.

  Nog bedankt voor jullie uitleg.hierover!!

  Met vriendelijke groeten natalie

 41. Anne schreef op 

  Hoi

  Ik heb IZZ gebeld en zij gaven direct toe dat dit een fout is van IZZ. Ziekenhuis had de rekening goed ingediend. Ik hoef geen eigen risico meer te betalen.
  Nathalie wat vervelend dat je er zo achteraan moet, succes ermee!

  Groet, Anne

 42. Lonneke schreef op 

  Beste Independer,

  Ik kreeg van Ohra een rekening van € 20,00 voor bloedonderzoek. Dit was bloedonderzoek voorgeschreven door de verloskundige en uitgevoerd in het ziekenhuis. Ik moet volgens OHRA de laboratoriumkosten betalen maar naar mijn mening klopt het niet, het is toch zwangerschapsgerelateerde zorg?

  Gr. Lonneke

  1. OHRA Webcare schreef op 

   Hoi Lonneke,

   We willen dit graag voor je nakijken. Als je via webcare@ohra.nl jouw gegevens doorgeeft, helpen we je verder.

   Met vriendelijke groet,
   OHRA Webcare

 43. Beste Lonneke,

  Deze kosten moeten inderdaad niet vanuit het eigen risico worden betaald. Misschien heeft het ziekenhuis de rekening verkeerd gedeclareerd, niet op basis van de verloskundige zorg. Dit kunt u nog navragen bij de OHRA.

 44. Mich schreef op 

  Hoi Chantal,

  Onze zorgverzekeraar geeft ook aan dat dit soort bloedonderzoek ivm zwangerschap een eigen risico heeft.
  Waaraan kunnen we refereren (zwart op wit) dat dit niet zo zou moeten zijn?

  Er is veel onduidelijkheid over de kosten rondom zwangerschap en bevalling. Ik word van het kastje naar de muur gestuurd tussen zorgverzekeraar en zorgverlener.

 45. Beste Mich,

  We hebben toch nog extra het een en ander nagekeken, en mijn eerder gegeven antwoord was helaas niet juist. Bloedonderzoek valt wel onder het eigen risico, het maakt geen verschil of dit is aangevraagd door verloskundige of arts. Sorry voor de verwarring!

 46. Hiske Barendsen schreef op 

  Hallo,

  Wij zijn via jullie verzekerd bij Avero Aevitae,top pakket.
  In november is er ivm zorg voor een vroegtijdige bevalling een kweek gemaakt voor blaasontsteking en streptokokkenbacterie. (Onze oudste is daardoor te vroeg geboren.)
  Gelukkig was hij negatief. Tot mijn verrassing heb ik een rekening van de verzekering gekregen voor de lab onderzoeken. Mijn verloskundige heeft hier nog nooit van gehoord en dit heb ik ook nooit mee gemaakt dat ik hiervoor moest betalen. Contact gehad met de verzekering maar die konden mij niet goed uitleggen hoe het precies zit.Nu moeten er nog meerdere kweken gemaakt worden en ik ben bang dat dit allemaal van mijn eigen risico wordt ingehouden.
  Heeft u enig idee hoe dit zit. Mvg. Hiske Barendsen

  1. Beste Hiske,

   Bloedonderzoek en kweekjes worden inderdaad van het eigen risico betaald, ook al heeft dit met de zwangerschap te maken.

 47. Jolanda schreef op 

  Hallo,
  Ik ben verzekerd bij Anderzorg en kreeg een rekening thuis gestuurd dat ik moet betalen voor de benodigdheden ivm zwangerschapsdiabetes.
  Het stomme ervan is dat ik eenmalig hoger heb gescoord en daardoor dus het pakket thuis gestuurd kreeg met prikjes etc. Verder heb ik er geen gebruik van gemaakt, word dit niet vergoed door de zorgverzekering?

  Met vriendelijke groet,
  Jolanda

 48. Beste Jolanda,

  Het is me niet duidelijk of de rekening voor het eigen risico is, of gewoon een rekening van de leverancier. Als het voor het eigen risico is, dan is dit juist. Als het van de leverancier is, dan moet u de rekening opsturen naar Anderzorg.

 49. Nienke schreef op 

  Gisteravond kreeg ik een rekening thuis gestuurd dat ik het VGZ eigen risico moet gaan betalen van mij en mijn partner, dit is bijna een bedrag samen van 650 euro.
  Mijn partner is met spoed opgenomen in het ziekenhuis eind maart 2013 en ik ben begin maart bevallen met een medische indicatie in het ziekenhuis. Ik had speciaal een duur pakket afgesloten en ik sta echt voor een raadsel waarom ik dit moet gaan betalen.
  Ik ga morgen bellen naar VGZ maar weet nu al dat ik het standaard antwoord ga krijgen van de helpdeskmedewerker.
  Maar kan dit zomaar afgeschreven worden en weet u ook zo of je voor een spoedopname ook eigen risico moet betalen?
  Hij is eerder opgenomen geweest in 2012 maar nooit een rekening gezien.

 50. Beste Nienke,

  Het eigen risico van u zelf moet niet berekend worden, omdat het bevallen in een ziekenhuis buiten het eigen risico valt. De spoedopname van uw man valt wel onder het eigen risico. U kunt ook aan VGZ vragen om het bedrag in termijnen te betalen, dan is het niet zo een groot bedrag in een keer.

 51. debby schreef op 

  Geweldig al deze informatie, en wat gebeurd het trouwens vaak dat mensen een forse rekening krijgen die eigenlijk helemaal niet terecht is.

  Zelf ook 1 van Unive binnen gehad, bevalling in ziekenhuis met medische indicatie, rekening is 350 euro eigen risico…
  Dat word dus gezellig mailen en bellen, maar bedankt voor alle tips op deze site.

 52. debby schreef op 

  aanvullig op vorige bericht, 10 minuten terug een mail naar unive gestuurd, kreeg net een mail terug dat ze het recht gaan zetten, en het klopt….
  Ik hoef NIET te betalen, dank je wel independer….

 53. Linda schreef op 

  Ik kreeg vorige week van Univé een rekening omdat ik vorig jaar februari in het ziekenhuis in Zwolle een twintig weken echo heb gehad. De twintig weken echo was medisch.
  Bij de verloskundige praktijk werd gezegd dat het gratis was. Wij schrokken dus van de rekening en balen er erg van! Want anders hadden wij die echo niet gedaan.
  We moeten een bedrag van iets mer dan 280 euro betalen. Dit hoge bedrag omdat we er ook nog twee keer zijn geweest en maar de eerste keer lag het kindje verkeerd zodat het hart niet helemaal goed te zien is.

  Kost de twintig weken echo geld? En is het eerlijk dat we het ook nog eens dubbel moeten betalen?

  Ik hoor heel graag het antwoord en hoop dat we het geld weer terug kunnen krijgen.
  Ik heb trouwens met Univé en het ziekenhuis gebeld maar die zeggen dat ik er vanuit kan gaan dat naar het ziekenhuis gaan geld kost.

  1. Beste Linda,

   De 20 weken echo kost altijd geld. Als de echo op advies van de verloskundige gedaan is, wordt het vergoed vanuit de basisverzekering. Anders moet je het zelf betalen. Als je twee keer voor een echo gaat, moet er ook twee keer betaald worden. Of door de verzekeraar of door jezelf. Om er achter te komen wat Univé voor kosten gerekend heeft, kun je het beste met Univé contact opnemen.

 54. Annalies schreef op 

  Vorig jaar was ik zwanger en ben ik van mijn verloskundige door gestuurd naar de gynaecoloog dit i.v.m. mijn schildklier, de waardes waren niet goed. De gynaecoloog heeft mij weer door gestuurd naar de internist want zij gaat weer over de schilklier. Nu kreeg ik van beide bezoeken in het ziekenhuis een rekening van Univé. Dit ging allebei van de eigen risico af, klopt dit…??
  Verloskundige zorg zit bij de basis pakket in en ik word door gestuurd en ook nog een binnen het ziekenhuis van gynaecoloog naar de internist…

 55. Beste Annalies,

  De verloskundige, gynaecoloog en internist worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaal je eigen risico. De verloskundige is uitgesloten van het verplicht eigen risico. Het klopt dus dat je van Univé rekeningen hebt ontvangen voor het eigen risico van de gynaecoloog en internist.

 56. Vanessa schreef op 

  Hallo, ik heb zojuist een vergoedingoverzicht gekregen van mijn verzekering (VGZ).
  Het betreft o.a. een rekening van zo’n € 200,00 van het ziekenhuis i.v.m. mijn eerste controle voor mij zwangerschap (omdat de verloskundige vruchtje niet gevonden kreeg, werd ik meteen doorverwezen naar het ziekenhuis – dus ook echo gehad – en vanaf dat moment ben ik daar onder controle gebleven ivm medische indicatie). De rekening van dit bezoek valt volgens de VGZ onder eigen risicio, evenals alle andere controles tijdens een zwangerschap. Zij zeggen dat alleen een bevalling volledig vergoed zal worden. Ik meende toch echt dat de gehele zwangerschap (controles / echo’s / bevalling ) in het basispakket vallen? Zoals ik het lees hierboven zou dat inderdaad dus ook zo moeten zijn. Wat kan ik hier aan doen, want de medewerker die ik aan de foon had, blijft volhouden dat de controles niet vergoed worden (en ik dus nog meer facturen zal krijgen, aangezien het nieuwe jaar is begonnen en ik nog niet bevallen ben).

 57. Beste Vanessa,

  Het klopt dat de behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed worden. Voor bijna alle behandelingen uit de basisverzekering betaalt u eerst eigen risico. Helaas gaat het eigen risico per jaar en ontvang je over 2014 de rekeningen voor het eigen risico. De verloskundige zorg is een uitzondering op het eigen risico.

  1. Vanessa schreef op 

   Beste Michelle,
   Bedankt voor Uw reactie. Heel fijn dat jullie hier in reageren trouwens!
   Wat houdt verloskundige zorg dan precies in, wat valt daar onder? Dat krijg ik nl. ook niet duidelijk gevonden op de site van VGZ.
   Ik heb nu het ziekenhuis gesproken en gevraagd wat de factuur precies inhield. Ik weet geen bedragen, maar de factuur betreft een datum van mijn eerste controle + echo (termijnbepaling) + lab (bloed) / een datum van lab (glucosemeting) / een datum van een 2e controle. Ik begrijp dat die lab-onderzoeken onder eigen risico kunnen vallen (echo geen idee?), maar ik ben op medische indicatie onder behandeling van een gynaecoloog, dan is dit toch mijn verloskundige zorg? Moet ik hier dan toch voor betalen?

 58. Beste Vanessa,

  Wanneer de controle door de verloskundige zelf is gedaan, valt het onder verloskundige zorg. Je hoeft dan geen eigen risico te betalen. Zodra de verloskundige jou doorverwijst naar de gynaecoloog valt de controle onder medisch-specialistische zorg (gynaecologie). De kosten voor de controle gaan dan helaas wel van het eigen risico af. Het maakt dus niet uit door wie je bent doorverwezen. Laboratoriumkosten gaan ook altijd van het eigen risico af.

 59. Daisy schreef op 

  Ik ben vorig jaar bevallen in het ziekenhuis omdat mijn dochtertje in het vruchtwater gepoept had (medische indicatie?}. We moesten een nacht in het ziekenhuis blijven omdat mijn dochtertje erg zwaar was en gedurende 24 uur gecontroleerd werd op suikerziekte. Ik krijg nu, 9 maanden later, een rekening va IZA dat ik mijn resterend eigen risico moet betalen. Ik ben IZA Classic verzekerd. Kan dit? Is dit voor mijn verblijf in het ziekenhuis?

  1. Het zou inderdaad kunnen dat u een rekening ontvangt van uw verblijf in het ziekenhuis na de bevalling. Wij raden u aan om contact
   op te nemen met IZA om een specificatie op te vragen. Zij moeten u kunnen vertellen wat het voor rekening is en waarom u die heeft gekregen.
   Over kosten die zijn gemaakt tijdens de bevalling zal nooit het eigen risico worden aangesproken, maar voor kosten die gemaakt worden na de bevalling kan dat wel het geval zijn.

 60. Tanja schreef op 

  Hallo,
  Ik weet niet zeker of mijn vraag hier juist geplaatst is. Maar ik heb een rekening gekregen die van mijn eigen risico af gaat. Het gaat over een consult ivm het uitblijven van een zwangerschap. Ik heb daarvoor wel een miskraam gehad en bleef maanden lang bloed verliezen. Heb hiervoor een onderzoek gehad bij de gynaecoloog. Nu is dat consult dus aan ons doorberekend omdat dat van de eigen risico af zou moeten. Ik vraag me af of dat klopt. Ik ben verzekerd bij Unive gezins paket.
  Vriendelijke groet, Tanja

 61. Het klopt inderdaad dat de verzekeraar die kosten aan u doorberekend. Het eigen risico wordt niet aangesproken voor verloskundige kosten en kraamzorg, maar alle overige kosten wel.

 62. kim schreef op 

  Hallo

  Ik ben vorige jaar bevallen van een zoontje, op het laatste moment werd dit een medische bevallingen…. uiteindelijk maar goed ook dat ik in het ziekenhuis was want ondanks een flinke knip liep ik een totaal ruptuur op. ik heb totaal vanwege veel pijnklachten vorig jaar 3 nacontroles gehad bij de gynaecoloog, (op zijn advies)….de eerste heb ik nooit een rekening gehad, dus ik ging er ook vanuit dat de nacontroles gewoon bij de kosten vielen rondom bevalling, ( dus geen eigen risico) Ik heb dit zelfs nog nagevraagd bij CZ en zei bevestigde dat dit NIET onder mijn eigen risico viel. Mijn nazorg kon niet bij de verloskundige omdat het te complex was, en tenslotte heeft de gynaecoloog ook mijn bevalling heeft gedaan. Vorige maand kreeg ik met veel blijdschap 190 euro aan eigen risico terug.( betaalde het namelijk in termijnen).., nergens stond dat er nog en rekening kon komen,…dus ja ik dacht mooi meegenomen, dit is weer voor mij.
  Helaas kwam vandaag een brief dat ik dit bedrag moet terugbetalen, en dat ze dit 7 april van mijn rekening afschrijven…reden nazorg gynaecoloog. ( rekeningen waren onlangs ingediend) .Dit valt toch niet onder eigen risico, maar gewoon zorg rondom bevalling..????????
  Ik ben sinds dit jaar niet meer verzekerd bij CZ dus vind ik ook brutaal dat ze dit 7 april zomaar afschrijven. Hier stuur je toch een acceptgiro voor, dit kunnen ze toch niet zomaar incasseren??????

  bedankt alvast voor u antwoord.
  met vriendelijke groet,
  Kim

 63. kim schreef op 

  Vergoeding verloskundige hulp door een verloskundige, specialist of huisarts

  U gaat bevallen. Voor, tijdens en na de bevalling krijgt u verloskundige hulp van een verloskundige, specialist of huisarts.

  Wat krijgt u vergoed?

  Krijgt u de verloskundige hulp van een verloskundige, specialist of huisarts die een contract met ons heeft? Dan vergoeden we 100% van de kosten. Met deze gecontracteerde zorgverleners hebben we namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen.

  Heeft uw verloskundige, specialist of huisarts geen contract met ons? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van uw basisverzekering:

  •Basisverzekering Zorgbewustpolis: 50% van het marktconforme tarief

  •Basisverzekering Zorg-op-maatpolis: 75% van het marktconforme tarief

  •Basisverzekering Zorgkeuzepolis: 100% van het marktconforme tarief

  Ook de meeste vormen van prenatale screening krijgt u vergoed.

  Wat is uw eigen bijdrage en eigen risico?

  Voor verloskundige hulp hoeft u geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Ook betaalt u geen eigen risico.

  dit staat op de site van de CZ er staat duidelijk bovenaan verloskundige hulp is ook een speciallist, dus dan valt het niet onder de wettelijke eigen bijdrage

 64. kim schreef op 

  was overigens gezin verzekerd , ( de meeste dekkende voor bevalling e,.d)

 65. Beste Kim,

  Als de nazorg door de gynaecoloog apart in rekening is gebracht door het ziekenhuis dan betaal je hier eigen risico voor. Het eigen risico wordt vaak veel later in rekening gebracht. Omdat je aangeeft dat je het eigen risico in termijnen betaalt zou je dit al voldaan moeten hebben. Je kunt het beste even contact opnemen met CZ hierover.

 66. kim schreef op 

  Bedankt voor de snelle reactie!
  Er is inderdaad een nieuwe dpc code door het ziekenhuis aangemaakt maar het was wel een vervolg op de eerste nacontrole om die reden zou het niet ondee het eigen risico moeten vallentoch?

  1. Beste Kim,

   Als er een nieuwe DBC code wordt aangemaakt dan ziet de verzekeraar dit als een nieuwe behandeling en wordt dit eerst van het eigen risico afgehaald. Misschien kun je contact opnemen met het ziekenhuis of zij de behandeling onder dezelfde code kunnen declareren bij de verzekeraar.

 67. Sonja schreef op 

  Hallo,

  Ik ben in 2012 bevallen met medische indicatie. Ik krijg nu ineens een rekening van ruim 200 euro eigen risico voor de nacontrole na de bevalling (in dit geval dus door de gynaecoloog omdat het een medische bevalling was).
  Omdat ik wilde checken hoe dit zat heb ik de verzekering (Nedasco) gebeld. Zij gaven doodleuk aan dat dit zo lang daarna natuurlijk nooit meer iets met de bevalling te maken had.
  Mijn vraag: zou een nacontrole door een gynaecoloog vergoed moeten worden? En zo ja, kan het zijn dat de code op de factuur van het ziekenhuis voor verwarring zorgt (daar staat gewoon een algemene gynaecologiecode, niet dat het nog met de bevalling te maken had).

  Alvast bedankt!

  Groeten Sonja

 68. Beste Sonja,

  Als het ziekenhuis een andere code op de factuur zet dan voor de bevalling dan gaat dit van je eigen risico af. Als de nacontrole door een verloskundige gedaan wordt dan wordt dit vaak nog volledig vergoed door de verzekeraar. Omdat het in jouw geval door een gynaecoloog gedaan is betaal je hier je eigen risico over.

 69. Kirstin Keizer schreef op 

  Hallo,

  Afgelopen week heb ik een rekening gekregen van Unive van €500,- ivm een ziekenhuisopname in 2012. Deze opname vond plaats in verband met complicaties tijdens een zwangerschap.
  Naar mijn idee horen complicaties tijdens een zwangerschap niet verrekend te worden met het eigen risico, klopt dit?

  Ik heb gebeld met het unive en zij gaven aan dat complicaties tijdens een zwangerschap wel van het eigen risico afgehaald kan worden. Ik ben er zelf nog niet van overtuigd dat dit echt zo is, kunt u mij hier een antwoord op geven?

  Alvast erg bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Kirstin Keizer

 70. Beste Kirstin,

  Het eigen risico wordt juist gerekend over zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Een opname i.v.m. complicaties bij zwangerschap wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent wel dat eerst het eigen risico betaald moet worden.

 71. kirstin Keizer schreef op 

  Beste Simone,

  Bedankt voor uw reactie. Het is mij nu helemaal duidelijk!

  Met vriendelijke groet,

  Kirstin Keizer

 72. Nicole schreef op 

  Hallo,

  Wanneer ik in het buitenland beval in het ziekenhuis, klopt het dan dat ik alles zelf moet betalen? Of krijg ik een deel vergoedt uit de basisverzekering? Ik ben verzekerd bij Anderzorg. Mijn vriendinnnen verzekerd bij de friesland krijgen het wel deels vergoedt.

 73. Beste Nicole,

  Wanneer je onverwachts in het buitenland bevalt, tijden bijvoorbeeld een vakantie dan wordt dit (deels) vergoed vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering wordt het soms helemaal vergoed.
  Plan je een bevalling in het buitenland? Dan moet de verzekeraar eerst toestemming geven.

  1. Dick schreef op 

   Beste,

   Ik en mijn vriendin (ze komt uit Denemarken) wonen nu in NL en verwachten in april ons 2e kindje. De Deense werkgever van m’n vriendin wil haar expat contract per 1 maart opzeggen en dat ze terugkomt naar Denemarken en dus vanaf dan weer in Denemarken verzekerd is. Ze heeft nu nog steeds een Deense verzekering maar met een CZ “contract land” (CZ is de lokale verzekeraar erbij. Ze wil echter liever in NL bevallen. Als we nu hier blijven, en hier bevallen, is ze dan via de EU zorgpas verzekerd? Of kan ze CZ vragen zelf de verzekering door te betalen? Wordt case, wat zouden we moeten kunnen betalen als niemand het dekt?
   Alvast bedankt!

   D

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Dick,

    Goed dat jullie al bezig zijn met het uitzoeken van de verzekering. Zo komen jullie niet voor onverwachtste verassingen te staan. Helaas is het niet zo dat uw vriendin automatisch is meeverzekerd met de Europese zorgpas.

    Er zijn een aantal dingen die jullie kunnen doen. U kunt contact opnemen met het Zorg Instituut Nederland. Het Zorginstituut kan namelijk precies uitzoeken of jullie recht hebben op een Nederlandse zorgverzekering.

    Heeft u geen recht op een Nederlandse zorgverzekering maar houdt u de Deense verzekering? Dan kunt u het beste bij deze verzekeraar navragen wat de mogelijkheden zijn voor een bevalling in het buitenland.

    Het is moeilijk om te zeggen wat u moet betalen als de bevalling niet wordt gedekt door de verzekeraar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of uw vriendin in het ziekenhuis of thuis bevalt.

 74. Dian schreef op 

  Vandaag specificatie 14 juni 2014 ontvangen van Menzis. Zij declareren de zorgkosten die zij aan een zorgaanbieder hebben betaald. Een deel van deze kosten moet ik zelf betalen. De kosten waarnaar zij refereren zijn gemaakt op 16 augustus 2013.

  Ik heb in mijn agenda moeten nagaan waarvoor ik deze kosten moet betalen: een echo op medische indicatie bij 28 weken (hart en groei).

  Gelukkig is de baby gezond ter wereld gekomen. De bevalling was poliklinisch bij dezelfde zorgaanbieder, maar is tijdens de bevalling medisch geworden.

  In voorgaande berichten geplaatst door Chantal Klomp van Independer.nl op 30/10/2013 staat:
  Als je in het ziekenhuis bevalt met medische indicatie, dan betaal je daarover geen eigen risico. Zorg rond zwangerschap en bevalling valt niet onder het eigen risico. Het gaat om:
  • kraamzorg
  • echografie voorgeschreven door huisarts, verloskundige of gynaecoloog;
  • ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties bij de zwangerschap;
  • verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige;
  • medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog;
  • gebruik van de verloskamer;
  • ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis.

  Dus:
  – waarom moet ik het eigen risico betalen?
  – waarom krijg ik deze nota 10 maanden na de echo?
  – krijg ik nu nog meer kosten over een paar maanden voor de bevalling?

  Met vriendelijke groet,

  Dian van de Laak

 75. Dian schreef op 

  Excuses: Ik heb over de regel: “Zorg rond zwangerschap en bevalling valt niet onder het eigen risico” gelezen.

  Veel mensen (zo lees ik uit bovenstaande reacties) krijgen soms nog 2 jaar na dato voor nog behoorlijk oplopende kosten een nota die betaald moet worden.

  De echo die wij hebben gehad, was op aanraden van de verloskundige omdat er een probleem met de groei en/of het hart zouden zijn van de baby, dus een medische indicatie.

  Ik begrijp niet helemaal waarom er eigen risico betaald moet worden. De medisch specialisten, die hebben geleerd om een bepaalde positie te bekleden in de medische sector “bevelen” ons, de leken, met minder verstand van medische zaken, om bepaalde behandelingen te doen of krijgen. En nu wordt daarvoor een fors bedrag in rekening gebracht. Zijn wij de enige die dit een vreemde constructie vinden?

  Met vriendelijke groet

  Dian van de Laak

 76. Dian schreef op 

  Nou ben ik in verwarring:
  Chantal Klomp Independer.nl schrijft op 4/12/2013

  Als je voor de 30 weken echo bent doorgestuurd door arts of gynaecoloog, dan wordt dit niet van het eigen risico afgehaald.

  Wat is het nu?

  Met vriendelijke groet,

  Dian van de Laak

  1. Beste Dian,

   Het is ook erg ingewikkeld allemaal. Hopelijk kunnen we het wat duidelijker maken! De kosten van een echo gaan nooit van het eigen risico. Maar er zit een maximum aan het aantal echo’s dat gedeclareerd mag worden. Dit is bepaald door De Zorgautoriteit. Er kunnen dus kosten in rekening gebracht worden voor een echo, als het maximaal aantal echo’s al bereikt is. Het maakt dan niet uit of er een medische noodzaak is of niet. Je kunt bij de verzekeraar navragen welke kosten precies zijn doorberekend.

   Onverwachte kosten zijn altijd vervelend, zeker na zo een lange tijd. Het duurt soms erg lang voordat een zorgaanbieder kosten declareert. Daarna kan het ook nog een tijd duren voordat de verzekeraar het doorberekent.

 77. Ilkin schreef op 

  Goedemorgen,

  Mijn vraag is over AV Amsterdam verzekering van Agis . Ik betaal hieronder het overzicht dus totaal 144,84 euro per maand. Er staat by dat ik voor aanvullend pakket 25.25 ook in betaal… Ik ga in augustus bevallen van mijn tweede kind. En dat wil ikniet klinisch in het ziekenhuis doen by de VU zieke huis of SLAZ . En ik krijg het eigen bedrijge niet vergoed is er gezegd. Eerder heb ik ook gebeld en toen zeiden ze van wel maar ze wilde geen bevestiging daarvan opsturen. En vandaag dus werd er gezegd van niet.. Het zal wel misschien aan de zwangerschap liggen maar ik kom er helemaal niet meer uit. Wat is het nu? Waarom staat er aanvullend pakket als ik niet goed aanvullend ben verzekerd? Ik heb toen bewust mijn verzekering zo gelaten omdat ze zeiden by Agis dat dit een gepaste pakket is ivm met mijn wensen. Nou dus niet helaas blijkt nu. Ik kan ook niet vinden
  Wat de eigen bydrage kosten zyn by de ziekenhuizen by bevallingen die niet klinisch zyn.. Kunt u mij aub verder helpen. Met vriendelijke groeten Ilkin

  Basisverzekering € 91,34
  Aanvullend pakket € 25,25
  Gespreid betalen verplicht eigen risico € 360,- € 30,-
  Bijdrage gemeente – € 1,75 –
  Totaal 144,84

 78. Beste IIkin,

  Graag willen wij weten wat de naam is van de verzekering die je bij Agis hebt. Wij kunnen dan nakijken wat er precies vergoed wordt en wat niet. Misschien kun je telefonisch contact met Independer opnemen zodat wij dit voor je kunnen uitzoeken.

  1. Ilkin schreef op 

   Hallo,

   De naam is dus AV Amsterdam .. Zo heet het pakket..dat is een collectieve verzekering via de gemeente.. Zogenaamd krijg je dus 10% korting ( op wat geen idee niks van gemerkt) . En het eigen risico betaal je gespreid over 12 maanden . Elke maand 30 euro. Zo willen ze voorkomen dat je achterstand krygt !!! Nou gelukkig heb ik dat nooit gehad. Nu heb ik dus dit informatie gevonden van SLAZ ..

   De kosten voor een bevalling in het Bevalcentrum West zijn hetzelfde als voor elke ander poliklinische bevalling. Om te weten wat de afspraken zijn over de vergoedingen voor dit jaar kunt u het beste contact opnemen met de eigen verzekeraar.
   Vraag dan gelijk of u de eigen bijdrage zelf moet betalen of dat deze volledig vergoed wordt.
   Voor 2014 is de eigen bijdrage € 336,08. Niet verzekerden betalen € 536,08

   Agis zegt dat ik de zienhuis moet bellen om erachter te komen wat ik dus moet betalen, en op het site dus zoals hierboven staat vermeld moet je dus de verzekering bellen !!!

   Over de andere ziekenhuizen ben ik nog niets te weten gekomen wat by hun het eigen bydrage is als je poliknisch wik bevallen . Dat is dus met een vroedwouw en geen arts van het ziekenhuis. Anders zou het klinisch heten en heb je een medisch indicatie nodig en dat wordt wel vergoed.. Nou ja zeggen ze wel ….

   Groetjes Ilkin

   1. Ilkin schreef op 

    Mijn exusez ik bedoelde by me eerste verhaal dat ik poliknisch wil bevallen dus met een vroedvrouw die met mij meekomt zonder medisch indicatie. Natuurlijk hoop ik dat alles goed gaat :))

    Groetjes Ilkin

 79. Hoi Ilkin,

  Met het pakket AV Amsterdam wordt de eigen bijdrage van een niet-klinische/poliklinische bevalling niet vergoed. Dit staat in de voorwaarden vermeld.

  De eigen bijdrage is € 33 per opnamedag. Het kan zijn dat er nog een bedrag bovenop komt. Dit is afhankelijk van wat het ziekenhuis of behandelcentrum voor de bevalling rekent. Als dit meer dan € 233 is, moet je het verschil bijbetalen. Dit kun je inderdaad navragen bij het ziekenhuis of behandelcentrum.

 80. Anne schreef op 

  in de week voor mijn bevalling werd ik door verloskundige doorverwezen naar het ziekenhuis
  daar meerdere bloedonderzoeken en urineonderzoeken gehad voor zwangerschapsvergiftiging
  ook een zwangerschapsdiabetes test en behandeling voor zwangerschapsdiabetes gehad
  ook bloedonderzoek tijdens bevalling (bevalling in ziekenhuis ivm bovenstaande complicaties)

  mag zilveren kruis al deze bloedonderzoeken en DM consultaties in rekening brengen onder eigen risico? Naar mijn inzicht is dit medisch noodzakelijke zorg rondom zwangerschap.

  Net zoals bloedonderzoek bij 27 weken ivm mogelijke antistoffen tegen kindje (door verloskundige geprikt)

  mvg,
  Anne

 81. Hoi Anne,

  Bloed- en urineonderzoek worden doorberekend. Het valt onder laboratoriumonderzoek en dit gaat helaas altijd van het eigen risico af. Ook als dit om medisch noodzakelijk onderzoek rondom zwangerschap gaat.

 82. shanti schreef op 

  Beste independer,
  Ik ben in dubio. Tot nu toe heb ik mijn kinderwens heel lang uitgesteld wegens diverse omstandigheden. Nu zijn mijn vriend en ik er over uit we willen het gaan proberen. Ik ben bijna 34 dus ik wil het gewoonweg niet langer uitstellen. Hoewel ik niet de illusie heb dat het in een keer raak is, maar ik moet er toch wel een beetje rekening mee gaan houden en dus heb ik wel het volgende dilemma. Uit de voorwaarde van mijn polis wordt ik wat betreft niet wijzer.
  Ik ben gevraagd om getuige te zijn voor iemand die heel dicht bij me staat en volgende zomer gaat trouwen. Dit vindt plaats in bretagne, Frankrijk. In het aller ‘gunstigste’ geval zou dit betekenen dat ik met 34/35 naar bretagne moet reizen. Nu vertrouw ik op goede medische zorg in Frankrijk. Het probleem is meer dat ik niet tegen onverwachte kosten aan wil lopen. Stel dat je door wat voor rede dan ook komt te bevallen in het buitenland. Tegen welk kostenplaatje loop je dan aan en zijn er mogelijkheden om zo’n situatie te verzekeren? Wat moet je verzekering technisch nog meer regelen?
  Alvast bedankt voor uw advies.
  Groetjes shanti

 83. Beste Shanti,
  Goed om hier vast over na te denken. Het verstandigste is om een reisverzekering af te sluiten met daarbij een medische kostendekking. Dan ben je voor onverwachte medische kosten verzekerd. Ook als dit te maken heeft met complicaties rondom zwangerschap of als er een noodzaak is om direct te bevallen in Frankrijk. Voor meer informatie kun je een vergelijking maken voor een reisverzekering.

 84. esther schreef op 

  Beste Independent,
  Volgende week krijg ik een keizersnee vanwege medische noodzaak. Hierna moet ik in het ziekenhuis verblijven en mag mijn partner ook slapen in de kraamsuite. Moet mijn partner hiervoor eigen risico betalen?

  1. Hoi Esther,
   De kosten voor het verblijf van je man in de kraamsuite worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het wordt soms wel vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Dit kun je navragen bij je verzekeraar. Als dit zo is, hoeft hij geen eigen risico te betalen.

 85. Anneke Mulder schreef op 

  Ik ben in februari 2015 uitgerekend van mijn tweede kind. Wegens complicaties in de vorige zwangerschap ben ik door mijn huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis. Ik was in de veronderstelling dat ik dan geen extra kosten zou hebben. Nu lees ik al deze berichten en slaap de schrik mij om het hart. Welke kosten kan ik extra verwachten voor het feit dat ik onder controle ben bij een Gynaeceloog?

 86. Hoi Anneke,
  Dat is vervelend, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ongerust wordt! Voor verloskundige hulp betaal je geen eigen risico. Ook niet als dit door een gynaecoloog wordt uitgevoerd. Als je twijfelt hoe het in jouw situatie geregeld is, kun je het navragen bij de gynaecoloog en je verzekeraar. We hebben ook nog een overzicht waar je ziet voor welke zorg er wel of geen eigen risico gerekend wordt.

 87. Fardau schreef op 

  In eeste instantie wou ik zonder medische indicatie toch poliklinisch bevallen. Na 12 uur weeën bleek mijn ongeboren zoontje zuurstof tekort te krijgen en hebben ze een spoedkeizersnede uitgevoerd.
  Mijn zoontje heeft ook nog even aan sondevoeding gezeten doordat hij bevuild vruchtwater binnen had gekregen en zijn maag daardoor wat overstuur was.
  Al met al verbleven mijn zoon en ik 5 dagen in het ziekenhuis.
  Hier heb ik (!) een rekening voor ontvangen van bijna 7000 euro. Ten tijde van het opmaken van de factuur was nog niet bekent bij het ziekenhuis bij welke zorgverkeraar ze hem in moesten dienen was de reactie van het ziekenhuis.
  Nu heb ik hem zelf gedeclareerd bij mijn zorgverzekering (ZorgActief Interpolis) en wordt er maar iets meer dan 5000 euro vergoed en zit ik met een verschil van 1700 euro wat ik zelf moet betalen!
  De toelichting van Interpolis is dat het gefactureerde bedrag hoger is dan wettelijk toegestaan en daarmee hoeven zij alleen het wettelijk vastgestelde maximum bedrag uit te keren wat hiervoor staat bij de basisverzekering.
  Volgens hun ligt het probleem bij het ziekenhuis.
  Er is overigens wel een contract tussen mijn zorgverzekering en ziekenhuis.
  Is er nog een mogelijkheid aanspraak te maken op die 1700 euro?

 88. Beste Fardau,
  Het is wel vreemd dat het ziekenhuis meer gedeclareerd heeft dan wettelijk toegestaan. Zeker omdat er een contract is tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraar. Je kunt een klacht indienen bij het ziekenhuis en de verzekeraar. Als er iets mis gegaan is moeten ze dit echt uitzoeken.

 89. Annet schreef op 

  Beste Independer,

  Momenteel ben ik 11 weken zwanger. Ik ga vanaf 15 februari voor 2 maanden naar Amerika, voor m’n werk (Medische onderzoeksstage). M’n 20weken echo zal dus in Amerika gedaan moeten worden. Op welke vergoeding van de verzekering kan ik rekenen?

  Vriendelijke groet,

  Annet

 90. Hoi Annet,
  Gefeliciteerd met je zwangerschap! Vanuit de zorgverzekering krijg je de kosten voor een echo niet vergoed als je dit in het buitenland laat doen. Je kunt hier wel een speciale reisverzekering voor afsluiten. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij OOM Verzekeringen.

 91. Marielle schreef op 

  Beste,
  Van de zomer was ik te vroeg bevallen. 6 weken later kreeg ik een nacontrole in het ziekenhuis waar ze ook een echo maakte. Nu kreeg ik een rekening in de bus van 197, maar is dit nu een medische behandeling of een verloskundige?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  M.v.g
  Marielle

 92. Simone schreef op 

  In april 2014 werd op last van de verloskundige een extra medische echo gemaakt. Dit is door het ziekenhuis gedeclareerd als “advieskosten” en moet ik dus zelf betalen. Na contact met vgz moest het ziekenhuis een creditnota indienen en een nieuwe nota met juist declaratiecode. 2e contact met vgz wees uit dat dit was gebeurd maar ik toch mn eigen risico moest aanspreken. Dit ondanks VGZ gezin en zeker aanvullend pakket!

  Hoe zit dit?

  1. Hoi Simone,
   Ziekenhuizen declareren zorg met bepaalde code’s (DBC’s). Wanneer het om medische zorg rondom zwangerschap gaat, moet er ook een code gebruikt worden door het ziekenhuis waaruit blijkt dat het om een specifieke zwangerschapsbehandeling gaat. Soms gebeurt dit niet. Hierdoor brengt de verzekeraar eigen risico in rekening. Het maakt dan niet uit wat voor aanvullende pakket je hebt. Het eigen risico kan namelijk niet vanuit een aanvullende verzekering betaald worden. Het kan ook zijn dat de extra echo die gemaakt is, niet wordt gezien als specialistische zorg ivm zwangerschap. Dan is het eigen risico wel terecht in rekening gebracht. Je zorgverzekeraar en het ziekenhuis kunnen hier meer over vertellen.

 93. Rianne schreef op 

  Goedendag, ik ben onverwacht zwanger geworden en eind september 2015 uitgerekend. Mijn zorgverzekering is bij VGZ maar daar kan ik nu mijn pakket niet uitbreiden. Dat betekent dus dat ik alleen de verloskundige vergoed krijg maar verder niks, geen kraamzorg en bevalling etc. Dat kan toch niet zomaar?

  1. Hoi Rianne,
   Vanuit de basisverzekering worden kraamzorg en een ziekenhuisbevallig wel vergoed. Alleen moet je in de meeste gevallen een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage voor kraamzorg is € 4,10 per uur. De eigen bijdrage voor bevallen in het ziekenhuis is ongeveer € 350,-. Als het medisch noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt, komt deze eigen bijdrage te vervallen.

 94. Esther schreef op 

  De ‘ vergoedingen’ die geboden worden voor zwangerschapscursussen bij IZA zijn misleidend. In de praktijk vergoeden ze alleen cursussen die aangeboden worden door een verloskundige of kraamcentrum. 99% van de zwangerschapscursussen wordt niet door een verloskundige of kraamcentrum gegeven! En bij mij in de buurt zelfs geeneen…

  Ik krijg dus geen enkele zwangerschapscursus vergoed terwijl ik dit wel nodig heb.

 95. Deborah schreef op 

  Ik ben een particuliere bevallings coach met voldoende medische achtergrond ( verpleegkundige met specialisatie Verloskunde en jaren ervaring)
  Als zwangere een beroep op mijn begeleiding bij de bevalling doen, wordt de factuur voor VIP ( vroegtijdig inzetten partus assistentie) dan vergoed? Of moet hier een indicatie bij van de verloskundige of gynaecoloog ?

 96. Diana Gaus (Independer.nl) schreef op 

  Hoi Deborah,

  Dit is best een lastige vraag om een antwoord op te geven. De vroegtijdige inzet partusassistentie wordt wel in veel voorwaarden genoemd. Hiervoor kan de zwangere terecht bij haar eigen zorgverzekeraar. Maar daarnaast is het belangrijk dat je (als begeleider) voldoet aan de eisen van de verzekeraars. Dit kun je beter navragen bij een zorgverzekeraar rechtstreeks.

 97. Veronica schreef op 

  Goeiedag,
  Ben een paar dagen geleden erachter gekomen dat ik in verwachting ben! Heb een afspraak gemaakt bij de verloskundigenpraktijk en moet ook een termijnecho laten maken in het ziekenhuis. Nu krijg ik van mijn Ohra basisverzekering een rekening van bijna 300,- dat ik moet betalen. Maar zag op hun site dat verpleegkundigenafdeling tijdens zwangerschap 100% vergoedt zou zijn..wat kan ik nu het beste doen? Een deel van het bedrag word vergoed, maar als er 100% vergoeding staat komt dit toch als een schrik aan! Vooral omdat het gaat om zo’n groot bedrag..
  M.v.g, Veronica

 98. Beste Veronica,

  Van harte gefeliciteerd! Kosten rondom de zwangerschap zouden niet van het eigen risico af moeten gaan. Ben je misschien bij een niet gecontracteerde zorgverlener geweest? Dan kan het zijn dat er een eigen bijdrage in rekening wordt gebracht. Je kunt dit het beste even navragen bij Ohra.

 99. Kay schreef op 

  Geachte,

  Ik ben er vorige week achter gekomen dat ik zwanger ben (6 weken). Dit was geheel ongepland (en tevens gewoon met anticonceptie). Nu zegt een medewerkster van Zilveren Kruis dat ze helemaal niets kunnen doen aan het aanpassen van de aanvullende verzekering (van 1 ster naar 2 sterren). Dit is volgens haar door de overheid bepaald. Ik trek dit enorm in twijfel, gezien de basisverzekering verplicht is maar de aanvullende zeker niet. Dit is vrijwillig. Het lijkt me daarom sterk dat dit niet aangepast kan worden. Ik heb ook aangeboden het verschil van de maand januari gewoon extra te betalen. De kosten mbt kraamzorg e.d. kunnen anders hoog oplopen voor ons. Het kan toch niet zo zijn dat dit niet aan te passen is? Het is toch ‘gewoon’ een kwestie van iets meer betalen als ik 1-3 de premie moet betalen?

  Met vriendelijke groet,

  Kay

 100. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Kay,

  Bij de meeste zorgverzekeraars is het niet mogelijk om het aanvullende pakket aan te passen gedurende het jaar. Helaas klopt het wat Zilveren Kruis zegt. U kunt altijd een coulanceverzoek indienen bij de zorgverzekeraar met het verzoek de wijziging alsnog in behandeling te nemen.

 101. Kay schreef op 

  Hoi Marleen,

  Hoe kan ik precies zo’n coulanceverzoek indienen?

  Jammer dat het hier in Nederland zo werkt. Vooral als je bekijkt dat abortussen bijvoorbeeld vergoed worden vanuit de overheid. Je zou toch zeggen dat Nederland de bevolking graag ziet groeien.

  Groetjes,

 102. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Kay,

  In een coulanceverzoek vraagt u eigenlijk aan de verzekeraar om nog een keer naar de situatie te kijken. Vaak kunt u verzoek dit per e-mail indienen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Alles is duidelijk aangegeven en de site help je goed met uitkiezen wat je nodig hebt."

Meneer Riddle uit ZWOLLE
2019-09-16, zorgverzekering

"raar dat ik geen kopie kon maken van iets wat ik net heb afgesloten"

Anoniem uit MUIDERBERG
2019-09-16, zorgverzekering

"ging makkelijk"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-09-16, zorgverzekering

"Ik kon nergens een collectiviteitsnummer ingeven? Verder een duidelijk invulformulier."

Anoniem uit BRASSCHAAT
2019-09-16, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Joy Ehighalua uit AMSTERDAM
2019-09-15, zorgverzekering

"goede website"

Mevrouw Brugmann uit APELDOORN
2019-09-15, zorgverzekering

"goede informatie echt een aanrader voor studenten . prima en duidelijke service"

Mevrouw Schut uit AMSTERDAM
2019-09-14, zorgverzekering

"Top"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-09-14, zorgverzekering

"Good so far"

Anoniem uit ARNHEM
2019-09-14, zorgverzekering

"Helena tevrede "

Meneer Salbut uit TILBURG
2019-09-13, zorgverzekering

"Gewoon Tevreden."

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2019-09-13, zorgverzekering

"goede uitleg"

Meneer van Wijk uit BAARLE-NASSAU
2019-09-13, zorgverzekering

"Alles goed"

Anoniem uit EDE GLD
2019-09-13, zorgverzekering

"Goede en heldere digitale begeleiding. "

Mevrouw Kaya-Mujde uit WORMER
2019-09-12, zorgverzekering

"zeer tevreden"

Anoniem uit HEERLEN
2019-09-11, zorgverzekering