Restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis 2016: de verschillen
Tip een vriend:

Restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis 2016: de verschillen

Er is momenteel veel te doen over de verschillende zorgpolissen. Je kunt bij het afsluiten van je zorgverzekering 2016 kiezen voor een restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis. Wat zijn de verschillen tussen deze polissen en waar moet je op letten? 

Wat is een naturapolis?

Kies je in 2016 voor een naturapolis? Dan kun je zonder bijbetaling alleen naar zorgverleners waarmee jouw verzekeraar een contract heeft. Dit geldt alleen voor zorg die van te voren is gepland, dus niet voor spoedeisende hulp. Ga je voor planbare zorg naar een zorgverlener waarmee je verzekeraar geen contract heeft? Dan betaal je een deel van de rekening zelf. Houd er wel rekening mee dat ook bij ziekenhuizen waar jouw verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt, sommige behandelingen toch niet (volledig) vergoed worden.

Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis heb je recht op vrije zorgkeuze. Je kunt bij alle zorgverleners terecht en krijgt alle kosten vergoed. Omdat er niet altijd een contract is afgesloten met de zorgverzekeraar, moet je soms de rekening wel voorschieten. Als dat niet mogelijk is, kun je hier vaak wel afspraken over maken met je verzekeraar.

Bij een restitutiepolis vergoedt je zorgverzekeraar het zogeheten ‘marktconforme tarief’. In de meeste gevallen is dat genoeg om de volledige behandeling vergoed te krijgen. Maar soms zijn de kosten van jouw behandeling hoger dan dit marktconforme tarief. In dat geval moet je een klein deel bijbetalen. Check dus voordat je je laat behandelen of je zorgverzekering wel echt alles vergoedt.

Wat is een budgetpolis?

De budgetpolis is een uitgeklede versie van de naturapolis. Ook hierbij ben je afhankelijk van de contracten die jouw zorgverzekeraar sluit met zorgaanbieders. Alleen is de keuze nog beperkter dan bij de naturapolis. Het kan dus zo zijn dat er in jouw directe omgeving geen gecontracteerd ziekenhuis is. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je overweegt een budgetpolis te nemen. Daarnaast moet je met een budgetpolis vaak alles online regelen. Maar het is wel de goedkoopste polis van de drie.

Naar welke ziekenhuizen kun je gaan?

Je wilt natuurlijk graag weten of je met jouw polis wel naar je eigen ziekenhuis kunt in 2016. Wanneer je bij Independer een vergelijking van zorgverzekeringen maakt, zie je direct of de drie dichtstbijzijnde ziekenhuizen gecontracteerd zijn. Als je op ‘bekijk zorgverleners’ drukt, zie je een uitgebreider overzicht.

Let op: op dit moment zijn nog niet alle contracten rond, waardoor je nu nog de informatie van 2015 ziet. Wij hopen dit snel te updaten.

Ook kun je gebruikmaken van onze contracteringspagina’s om te zien welke afspraken er zijn gemaakt tussen zorgverzekeraars en zorgverleners:

Hoe zit het met spoedeisende hulp?

Goed om te weten dat de contracten die worden gesloten alleen gelden voor planbare zorg. Wanneer je voor een spoedeisend geval naar het ziekenhuis moet, word je overal geholpen en krijg je alle kosten gewoon vergoed.

Welke polis past bij jou?

Welke polis bij je past, hangt vooral af van wat jij belangrijk vindt. Wil je volledig vrije zorgkeuze hebben en vind je het niet erg dat je daar wat meer voor betaalt? Kies dan voor een restitutiepolis. Vind je het niet erg dat je niet overal terechtkunt en betaal je liever wat minder premie? Kies dan een naturapolis of budgetpolis. Check van tevoren wel goed welke zorgverleners een contract hebben met jouw verzekeraar.

Wil je persoonlijk advies over welke polis het best bij jou past? Neem gerust contact op met ons: 035 – 626 55 44. Onze zorgexperts helpen je graag.

Grote premieverschillen tussen polissen

De premieverschillen tussen de verschillende polissen zijn erg groot. Zo verschillen de duurste en goedkoopste restitutiepolis bijna 300 euro per jaar. Ook bij de naturapolissen en budgetpolissen zijn grote premieverschillen. Het vergelijken van je zorgverzekering 2016 is dus absoluut verstandig!

 

 

 

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis 2016: de verschillen”

  1. Peters schreef op 

    Beste Ferdy,

    Welke restitutiepolis is 90 euro per maand?

    1. Beste Peters,

      Ik zie dat hier een foutje is gemaakt: de goedkoopste restitutiepolis kost 93,85 per maand en is van Ditzo. We passen het aan!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"het betalen van de zorg gaat door middel van de premie en de volksverzekering inhouding van je loon. X de aantal werkende en verzekerden en je hebt de bonus van geraamd 24 miljoen per maand welke ligstoel neem jij. Verplicht verzekeren! "

Anoniem uit DRONTEN
2 uur geleden, zorgverzekering

"CAK-brief ontvangen dat kind niet was verzekerd. Meteen zorgverzekeraar gebeld. Bleek verzekeraar onze verzekering te hebben beëindigd, zonder dat wij hier van af wisten. Gelukkig makkelijk/sne via Independer een andere verzekering kunnen afsluiten. "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"."

Meneer O'leary uit POORTUGAAL
2020-03-31, zorgverzekering

"Toppppp"

Mevrouw Ismaiel uit AMSTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"super site "

Anoniem uit AMERSFOORT
2020-03-31, zorgverzekering

"Overzichtelijk"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Work very easy and fast "

Mevrouw Monika Krawczyk uit EINDHOVEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Erg fijne dienstverlener.. Alles is erg gemakkelijk in te vullen"

Meneer Danen uit DIEREN
2020-03-30, zorgverzekering

"FAST AND SIMPLE"

Meneer GIOTITSAS uit BADHOEVEDORP
2020-03-30, zorgverzekering

"duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit MUIDEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Goede mogelijkheden alle verzekeringen te vergelijken en steeds opnieuw alle mogelijkheden kunnen invullen"

Anoniem uit BOXTEL
2020-03-29, zorgverzekering

"makkelijk en snel geregeld"

Meneer van Kouwen uit UTRECHT
2020-03-28, zorgverzekering

"Er goede informatieve site en makkelijk te regelen"

Anoniem uit ARNHEM
2020-03-28, zorgverzekering

"-"

Meneer Pansier uit CUIJK
2020-03-28, zorgverzekering

"de afloop moet nog blijken, vandaar een 4/5"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2020-03-27, zorgverzekering