Restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis 2016: de verschillen
Tip een vriend:

Restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis 2016: de verschillen

Er is momenteel veel te doen over de verschillende zorgpolissen. Je kunt bij het afsluiten van je zorgverzekering 2016 kiezen voor een restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis. Wat zijn de verschillen tussen deze polissen en waar moet je op letten? 

Wat is een naturapolis?

Kies je in 2016 voor een naturapolis? Dan kun je zonder bijbetaling alleen naar zorgverleners waarmee jouw verzekeraar een contract heeft. Dit geldt alleen voor zorg die van te voren is gepland, dus niet voor spoedeisende hulp. Ga je voor planbare zorg naar een zorgverlener waarmee je verzekeraar geen contract heeft? Dan betaal je een deel van de rekening zelf. Houd er wel rekening mee dat ook bij ziekenhuizen waar jouw verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt, sommige behandelingen toch niet (volledig) vergoed worden.

Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis heb je recht op vrije zorgkeuze. Je kunt bij alle zorgverleners terecht en krijgt alle kosten vergoed. Omdat er niet altijd een contract is afgesloten met de zorgverzekeraar, moet je soms de rekening wel voorschieten. Als dat niet mogelijk is, kun je hier vaak wel afspraken over maken met je verzekeraar.

Bij een restitutiepolis vergoedt je zorgverzekeraar het zogeheten ‘marktconforme tarief’. In de meeste gevallen is dat genoeg om de volledige behandeling vergoed te krijgen. Maar soms zijn de kosten van jouw behandeling hoger dan dit marktconforme tarief. In dat geval moet je een klein deel bijbetalen. Check dus voordat je je laat behandelen of je zorgverzekering wel echt alles vergoedt.

Wat is een budgetpolis?

De budgetpolis is een uitgeklede versie van de naturapolis. Ook hierbij ben je afhankelijk van de contracten die jouw zorgverzekeraar sluit met zorgaanbieders. Alleen is de keuze nog beperkter dan bij de naturapolis. Het kan dus zo zijn dat er in jouw directe omgeving geen gecontracteerd ziekenhuis is. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je overweegt een budgetpolis te nemen. Daarnaast moet je met een budgetpolis vaak alles online regelen. Maar het is wel de goedkoopste polis van de drie.

Naar welke ziekenhuizen kun je gaan?

Je wilt natuurlijk graag weten of je met jouw polis wel naar je eigen ziekenhuis kunt in 2016. Wanneer je bij Independer een vergelijking van zorgverzekeringen maakt, zie je direct of de drie dichtstbijzijnde ziekenhuizen gecontracteerd zijn. Als je op ‘bekijk zorgverleners’ drukt, zie je een uitgebreider overzicht.

Let op: op dit moment zijn nog niet alle contracten rond, waardoor je nu nog de informatie van 2015 ziet. Wij hopen dit snel te updaten.

Ook kun je gebruikmaken van onze contracteringspagina’s om te zien welke afspraken er zijn gemaakt tussen zorgverzekeraars en zorgverleners:

Hoe zit het met spoedeisende hulp?

Goed om te weten dat de contracten die worden gesloten alleen gelden voor planbare zorg. Wanneer je voor een spoedeisend geval naar het ziekenhuis moet, word je overal geholpen en krijg je alle kosten gewoon vergoed.

Welke polis past bij jou?

Welke polis bij je past, hangt vooral af van wat jij belangrijk vindt. Wil je volledig vrije zorgkeuze hebben en vind je het niet erg dat je daar wat meer voor betaalt? Kies dan voor een restitutiepolis. Vind je het niet erg dat je niet overal terechtkunt en betaal je liever wat minder premie? Kies dan een naturapolis of budgetpolis. Check van tevoren wel goed welke zorgverleners een contract hebben met jouw verzekeraar.

Wil je persoonlijk advies over welke polis het best bij jou past? Neem gerust contact op met ons: 035 – 626 55 44. Onze zorgexperts helpen je graag.

Grote premieverschillen tussen polissen

De premieverschillen tussen de verschillende polissen zijn erg groot. Zo verschillen de duurste en goedkoopste restitutiepolis bijna 300 euro per jaar. Ook bij de naturapolissen en budgetpolissen zijn grote premieverschillen. Het vergelijken van je zorgverzekering 2016 is dus absoluut verstandig!

 

 

 

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis 2016: de verschillen”

  1. Peters schreef op 

    Beste Ferdy,

    Welke restitutiepolis is 90 euro per maand?

    1. Beste Peters,

      Ik zie dat hier een foutje is gemaakt: de goedkoopste restitutiepolis kost 93,85 per maand en is van Ditzo. We passen het aan!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
34 minuten geleden, zorgverzekering

"Super tevreden "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
11 uur geleden, zorgverzekering

"Erg fijne webpagina en alles werkt goed en snel."

Anoniem uit TER APEL
2020-01-22, zorgverzekering

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-21, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
2020-01-21, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
2020-01-21, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering