Wat betaalt de verzekering als je allergisch bent voor pollen of pinda’s?
Tip een vriend:

Wat betaalt de verzekering als je allergisch bent voor pollen of pinda’s?

Ben je allergisch voor bijvoorbeeld pollen of pinda’s? In het eerste geval spreken we van hooikoorts. Die prikkende ogen en natte neus zijn natuurlijk vervelend, maar niet gevaarlijk. Het wordt een ander verhaal als je allergisch bent voor pinda’s of insectenbeten. Deze heftige vorm van allergie noemen we met een moeilijk woord anafylaxie.

Waarom is anafylaxie gevaarlijk?

Anafylaxie is een plotseling optredende, zeer heftige, reactie van je lichaam op bijvoorbeeld een bijensteek, insectenbeet of het eten van pinda’s. Binnen enkele seconden tot maximaal twee uur na de steek, beet of hap kun je in een anafylactische shock terechtkomen. Dit is levensgevaarlijk.

Je verzekeraar vergoedt de noodmedicatie

Wanneer je binnen enkele minuten na het optreden van de reactie adrenaline inspuit, verlicht dat de ergste symptomen (zoals ademhalingsmoeilijkheden of een opzwellende keel). Voor deze noodbehandeling met adrenaline zijn er auto-injectors op de markt: een injectiespuit die je altijd bij je draagt en waarmee je zelf een dosis adrenaline inspuit. Auto-injectors worden vergoed door de verzekeraar.

Kun je van allergie genezen?

Hooikoorts en anafylaxie zijn helaas niet te genezen. Als je geluk hebt groei je vanaf je dertigste over je hooikoorts heen. Heb je wat minder geluk en blijf je snotteren en niezen? Kijk dan eens in het winkelschap van de drogist. Voor hooikoortspatiënten zijn er verschillende soorten zelfmedicatiemiddelen te koop. In de meeste gevallen ben je met een neusspray, oogdruppels of hooikoortspillen prima geholpen. De middelen die je bij de drogist koopt betaal je gewoon zelf. Want zorgverzekeraars vergoeden geen medicijnen zonder recept.

Medicijnen op recept vergoed

Krijg je van je huisarts een medicijn op recept? Dan vergoedt je basisverzekering de allergiemedicijnen. Je betaalt alleen het eigen risico en soms een eigen bijdrage. Let er nog wel even op of het medicijn op de preferentielijst (lijst met voorkeursmerken) van je zorgverzekeraar staat. Is dit niet zo, dan moet je alsnog zelf (mee)betalen. Zo’n preferentielijst met voorkeursmerken verschilt per verzekeraar. Er zijn overigens ook verzekeraars zónder preferentielijst. Het is dus slim om op tijd te beginnen met zorgverzekeringen vergelijken.

Specialistische behandelingen

Voor hooikoortspatiënten met ernstige klachten en anafylaxiepatiënten zijn er specialistische behandelingen. Zoals immunotherapie, waarbij je afweersysteem gedoseerd wordt blootgesteld aan de stof waarvoor je allergisch bent (allergeen). Zo kan je lichaam langzaam wennen. En reageer je voortaan minder heftig op pollen, insectensteken of pinda’s.

Je huisarts of specialist vertelt je of je voor immunotherapie in aanmerking komt. Deze specialistische allergiebehandelingen worden bijna altijd vergoed door je basisverzekering.

4 tips tegen hooikoorts

 • Wrijf niet in jeukende ogen. Door aanraking verergeren je klachten alleen maar.
 • Een zonnebril geeft dubbele bescherming. Je ogen komen minder snel in aanraking met pollen en bovendien wrijf je minder snel in je ogen als je een bril draagt.
 • Houd pollen buiten de deur, dus doe je ramen dicht tijdens het pollenseizoen.
 • Douche voordat je gaat slapen. Dat heb je ’s nachts minder last van prikogen of niezen.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

7 Antwoorden op “Wat betaalt de verzekering als je allergisch bent voor pollen of pinda’s?”

 1. Marcus schreef op 

  Goed stuk, maar wat ik zie wat ontbreekt.

  Ik heb altijd erge last van hooikoort, ik vermeed daardoor buiten of in contact met frisse wind en lucht ivm de pollen. Ik heb vele medicatie geprobeerd mizollen werkte bij mij goed. Wel is het ieder jaar duur aangezien ze niet vergoed werden. Ik werdt gewezen op alternatieve therapie. Ik heb contact opgenomen met para massa route in Emmen. Een mooi pand met vele behandelingen die ze aanbieden. Aangezien ik altijd beetje negatief denk over geesterig gedoe. Dacht ik wat heb ik te verliezen. Wil ik nu echt iedere dag tabletten slikken. Nou de behandeling begon. 10 a 15 minuten na de drukpuntbehandeling had ik geen rooie ogen meer. Deed ook niet meer tranen of irriteren. Ik heb de rest van het jaar geen last meer gehad. En dat voor 20 euro hooikoorts vrij. Behandeling is nu 2 jaar terug. En ben er nog vrij van. Heb nu voor eerst weer wat lichte klachten. Maar ja mag dat wat anders zijn omdat ik nu aan water woon ipv bos. Anders ga ik gewoon weer naar para massa route te Emmen

  1. Irene van Woerkom schreef op 

   ik zou ook graag een drukpuntbehandeling willen ook voormijn hooikoorts. Mijn vraag is er misschien in de buurt van Tilburg ook waar deze behandeling wordt gedaan?

   1. Marcus schreef op 

    Ik kom van oorsprong uit Tilburg, wat komisch. Ik weet alleen dat daar acupunctuur is. Met naalden dus zoals ze in China doen. Maar dat is niet hetzelfde. Ik weet niet of er iets dichterbij zit. Enige wat ik weet is dat ik al klanten daar heb gezien vanuit Rotterdam 😅. Dat hielp mij ook over de streep om positief te benaderen.
    Ik zet de link van de site erbij, misschien weten hun wat in Brabant Limburg of iets dichterbij
    https://www.paramassaroute.nl

    Die in Tilburg acupunctuur is
    http://acupunctuur-tilburg.nl/?page_id=525

    Ik hoop dat je de juiste behandeling vind. Want hooikoorts is echt vervelend en kan je leven lastiger maken.

 2. m v d laan schreef op 

  ik wens uitgeschreven worden voor de nieuws brief

 3. m v d laan schreef op 

  ik wens uitgeschreven worden voor de nieuws brief

  1. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

   Beste meneer of mevrouw vd Laan.
   Als u mij uw gegevens doorgeeft in een whats-app of privé bericht op facebook dan ga ik dat voor u regelen. Mailen kan uiteraard ook.

 4. maria schreef op 

  Goed verhaal zeker voor mensen met dergelijke klachten. Ik ben veel nieuwe weetjes/benaderingen/middelen te weten gekomen. Ik zal e.e.a. aan bekenden doorgeven

  /

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
5 uur geleden, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
9 uur geleden, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering