Worden de kosten voor ooglaseren vergoed door je zorgverzekeraar?
Tip een vriend:

Worden de kosten voor ooglaseren vergoed door je zorgverzekeraar?

Een ooglaserbehandeling kan uitkomst bieden als je het niet fijn vindt om altijd een bril of lenzen te moeten dragen. Het is een vrij prijzige ingreep, die niet volledig vergoed wordt door je zorgverzekering. Wel kun je bij een aantal verzekeraars een gedeeltelijke vergoeding van de kosten voor ooglaseren krijgen via een aanvullende verzekering.

Ooglaseren of lensimplantatie

Ooglaseren is een chirurgische behandeling aan het oog om het gezichtsvermogen te verbeteren. Tijdens de behandeling wordt door middel van een laser de kromming (bolling) van je hoornlies aangepast. Het zicht wordt hiermee gedeeltelijk of volledig hersteld.

Als je een ooglaserbehandeling wilt ondergaan, onderzoekt de oogarts eerst of dit bij jou wel mogelijk is. Als ooglaseren niet mogelijk is, is lensimplantatie soms wel een optie. Er wordt dan een voorzetlens of vervanglens permanent in je oog geplaatst. Een voorzetlens wordt – zoals de naam doet vermoeden – vóór de eigen ooglens geplaatst. Dit zorgt voor goed zicht in de verte. Vervanglenzen vervangen daarentegen de eigen ooglens. Deze verbeteren het zicht voor dichtbij, de tussenafstand en veraf. Daarnaast is dit een goede oplossing voor mensen met staar.

Kosten ooglaseren

Kom je in aanmerking voor ooglaseren? Dan is het goed om te weten dat de prijs voor deze behandeling sterk uiteen kan lopen. De kosten zijn afhankelijk van de techniek die wordt toegepast, en verschillen vaak ook nog per kliniek. Gemiddeld ben je voor het laseren van beide ogen tussen de 2.000 en 3.000 euro kwijt.

Vergoeding ooglaseren aanvullende verzekering

Helaas wordt een ooglaserbehandeling bijna nooit vergoed vanuit de basisverzekering (namelijk alleen in zeer uitzonderlijke gevallen). Wel kun je je hiervoor aanvullend verzekeren. Je verzekeraar vergoedt dan een deel van de rekening, van een ooglaserbehandeling of lensimplantatie. Hoeveel je precies vergoed krijgt is afhankelijk van het aanvullende pakket dat je kiest. De hoogte van de vergoeding ligt in 2019 tussen de 75 en 750 euro. Bereken wel altijd of de aanvullende verzekering wel daadwerkelijk voordelig is: als je meer premie betaalt dan het bedrag wat je vergoed krijgt, kun je de behandeling beter volledig zelf betalen.

Voorwaarden voor vergoeding

Als je overweegt om een aanvullende verzekering voor ooglaseren af te sluiten, is het goed om te weten dat verzekeraars een aantal voorwaarden stellen aan de behandeling. Controleer bijvoorbeeld of de kliniek waar je heen wilt wel een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding. Je kunt dit controleren via de contracteringsmodule op onze website.

Daarnaast zijn de volgende voorwaarden meestal van toepassing:

  • de behandelend arts heeft een BIG-registratie
  • de behandelend arts is lid van van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG)

Neem voor de zekerheid altijd even contact op met je zorgverzekeraar om eventuele aanvullende voorwaarden door te spreken.

Medicijnen na ooglaserbehandeling

Na een ooglaserbehandeling heb je medicijnen nodig. Deze krijg je in de meeste gevallen vergoed van je zorgverzekeraar, maar de kosten gaan wel eerst van je eigen risico af. Het verplicht eigen risico voor 2019 is 385 euro.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Altijd bij zilveren kruis gezeten"

Meneer Poort uit AMSTERDAM
43 minuten geleden, zorgverzekering

"want jullie zijn goed "

Meneer Abo Rashed uit ROTTERDAM
3 uur geleden, zorgverzekering

"Erg overzichtelijk en efficient!!"

Meneer Elders uit UTRECHT
6 uur geleden, zorgverzekering

"I already applied for this almost 2 months ago... it was 'pending' on the website all this time, and then it just disappeared!! So I had to apply again. What a joke."

Meneer Speed uit AMSTERDAM
7 uur geleden, zorgverzekering

"goed en duidelijk overzicht. Snelle vergelijkingen. Fijne korting."

Anoniem uit EDE GLD
2019-02-21, zorgverzekering

"it was fast and clear"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-21, zorgverzekering

"prima service"

Mevrouw Mijnheer uit ROUVEEN
2019-02-21, zorgverzekering

"De snelheid waar mee ik geholpen word!"

Meneer Van Well uit NIJMEGEN
2019-02-21, zorgverzekering

"moest door een verhuizing van het buitenland naar nederland overstappen van zorgverzekeraar, Via independer was dit me binnen 5 minuten gelukt!"

Anoniem uit BIERVLIET
2019-02-21, zorgverzekering

"Very helpful website"

Anoniem uit MAASTRICHT
2019-02-21, zorgverzekering

"Easy site. "

Meneer WUTTKE uit EINDHOVEN
2019-02-21, zorgverzekering

"Ja het is een ideale site waarop je alles kunt vinden wat te maken heeft met verzekeringen. Makkelijk vegelijken, en het is nog echt de goedkoopste ook. "

Meneer Metske uit ROTTERDAM
2019-02-21, zorgverzekering

"Goed overzicht"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-02-20, zorgverzekering

"I've been guided through the application procedure by one of the independers' hotline operators and He has explained every detail to me and also answered all my questions. I'm very satisfied with the help and the overall process! "

Meneer Kedzia uit AMSTERDAM
2019-02-20, zorgverzekering

"ging best"

Anoniem uit ZOETERMEER
2019-02-20, zorgverzekering