Welke kosten voor medicijnen krijg je vergoed?
Tip een vriend:

Welke kosten voor medicijnen krijg je vergoed?

Bijna iedereen krijgt wel eens geneesmiddelen voorgeschreven. Krijg je deze altijd vergoed uit de basisverzekering? Waarom krijg je soms een ander merk en wat is een eigen bijdrage? Wij leggen het je graag uit.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Alle medicijnen die in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan, worden vanuit de basisverzekering vergoed. Toch krijg je niet zo maar elk medicijn vergoed. Als medicijn X bijvoorbeeld door drie verschillende fabrikanten wordt gemaakt, kan de verzekeraar besluiten om alleen de goedkoopste helemaal te vergoeden. Kies je zelf voor een van de andere twee medicijnen? Dan moet je meestal alle kosten zelf betalen.

Wat is preferentiebeleid?

Preferentiebeleid betekent letterlijk voorkeursbeleid. Dit houdt in dat je bijna altijd alleen het goedkoopste medicijn vergoed krijgt. De overheid wil hiermee de kosten voor medicijnen beperken. En dat is inderdaad gelukt. Door dit beleid zijn de prijzen van de belangrijkste geneesmiddelen fors gedaald.

Per geneesmiddel vergoeden verzekeraars minstens een medicijn volledig. Dat zijn vrijwel altijd merkloze medicijnen. Deze hebben precies dezelfde werking als de duurdere merken, maar zijn een stuk goedkoper.

Soms kan het voorkomen dat je toch een medicijn van een ander merk moet gebruiken. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor de hulpstof van het voorkeursmedicijn. Als jouw arts aangeeft dat het duurdere medicijn medisch noodzakelijk is, krijg je dit toch volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Maar alleen als je het voorkeursmedicijn al een keer hebt geprobeerd.

UPDATE 6 juni 2014:
Ben je verzekerd bij ONVZ? Dan heb je niet te maken met preferentiebeleid. En dat betekent dat je vrij bent in de keuze van je geneesmiddel.

 

Wat zijn terhandstellingskosten?

Als je medicijnen bij de apotheek haalt moet je hier terhandstellingskosten voor betalen. Deze kosten betaal je voor de dienstverlening van de apotheek. Dit doet de apotheek onder andere voor deze kosten:

 • jou informeren hoe je het geneesmiddel moet gebruiken
 • ervoor zorgen dat je geen verkeerde medicijnen gaat gebruiken
 • jouw geneesmiddel samenstellen

De hoogte van de terhandstellingskosten verschilt per apotheek, per medicijn en per tijdstip. Meestal betaal je ongeveer 6 euro. Dit bedrag kan hoger zijn als je het medicijn voor het eerst haalt, als het medicijn voor jou moet worden gemaakt of als je het in het weekend nodig hebt. Terhandstellingkosten vallen onder de medicijnkosten. Ze vallen dus onder de basisverzekering en gaan ten koste van het eigen risico.

Update 15 april 2016:
In de bovenstaande opsomming staat waaruit de terhandstellingskosten bestaan als je voor de eerste keer een medicijn bij de apotheek afhaalt. Heb je het medicijn al vaker gebruikt? Dan betaal je nog steeds terhandstellingskosten. Maar dan voor andere dienstverlening:

 • Het klaarleggen van het medicijn
 • Controleren of de voorgeschreven sterkte en het voorgeschreven gebruik goed is.
 • Het geven van informatie over het medicijn.
 • Het bijwerken van je patiëntendossier

Krijg je zelfzorgmiddelen vergoed?

Zelfzorgmiddelen zijn medicijnen die je zelf zonder recept kunt kopen, vaak bij de apotheek of drogist. Bijvoorbeeld geneesmiddelen tegen hooikoorts. De kosten van deze medicijnen krijg je alleen vanuit de basisverzekering vergoed als je ze langer dan een half jaar moet gebruiken. En ze moeten zijn voorgeschreven voor de behandeling van een chronische aandoening. Je betaalt de eerste 15 dagen altijd zelf het geneesmiddel. Omdat langdurig gebruik van zelfzorgmiddelen onder de basisverzekering valt, betaal je hiervoor een eigen risico.

Voorkeursgeneesmiddelen niet van eigen risico bij VGZ

Gebruik je een voorkeursgeneesmiddel en ben je verzekerd bij VGZ (VGZ, Univé, ZEKUR, IZA of Bewuzt)? Dan bof je, want bij deze verzekeraars gaan de kosten voor dit soort medicijnen niet af van je eigen risico. Gebruik je veel medicijnen dan kan je dat wel 360 euro (eigen risicobedrag 2014) voordeel opleveren. De terhandstellingskosten gaan wel ten koste van je eigen risico.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Medicijnen die uit de basisverzekering worden vergoed, gaan altijd ten koste van je eigen risico. Het eigen risico is dit jaar 360 euro. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, kan het zo zijn dat je ook nog een eigen bijdrage moet betalen. Dit staat los van het eigen risico. Een eigen bijdrage moet je betalen als je een duurder medicijn gebruikt dan volgens de verzekeraar nodig is.

Voorbeeld
Je betaalt 75 euro per maand voor medicijnen die gemaakt worden door fabrikant X. Dezelfde medicijnen maakt fabrikant Y voor maar 55 euro kosten. De verzekeraar vergoedt dan maximaal 55 euro. Wil jij toch de medicijnen van fabrikant X gebruiken dan betaal je zelf het verschil. Die 20 euro is jouw eigen bijdrage. Omdat jouw medicijnen uit de basisverzekering worden vergoed, gaat ze ten koste van je eigen risico. Je betaalt dus 20 euro eigen bijdrage en 55 euro eigen risico. Als jouw eigen risico op is, krijg je die 55 euro wel vergoed. Maar de eigen bijdrage van 20 euro blijf je wel elke maand betalen.

Zorgverzekering vergelijken 2017

Lees alles over de veranderingen in 2017 + maak een vergelijking om te zien wat voor jou de beste zorgverzekering 2017 is.

 

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

57 Antwoorden op “Welke kosten voor medicijnen krijg je vergoed?”

 1. b.patijn schreef op 

  als ik mijn medicijnen per internet bestel waar blijft dan de terhandstellings kosten??

  1. Yvonne Damen schreef op 

   Beste Sharon,

   Ik slik al jaren volle dosis paracetamol 500 mg die ikzelf koop op advies van huisarts.
   Nu hoor ik dat andere mensen ze wel vergoed krijgen bij hun verzekering, klopt dit ?
   Ik ben comfort verzekerd bij Delta Lloyd.

   Groetjes Yvonne.

   1. Hi Yvonne,
    Paracetamol wordt over het algemeen niet vergoed uit de basisverzekering. Dat komt omdat het medicijn onder ‘zelfzorg’ valt. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Die uitzonderingen hangen af van de sterkte en de werkzame stof.
    Ik raad je aan om contact op te nemen met Delta Lloyd. Als je het doosje van de paracetamol erbij houdt, kun je de nodige informatie doorgeven en zoekt de medewerker van Delta Lloyd op of de paracetamol in jouw geval vergoedt wordt.

  2. antonius schreef op 

   Beste Sharon toch nog een vraagje ik ga met mijn doosjes om de 3 maanden naar de dokter toe voor medicijnen verders geen poes pas word gewoon door gefaxt gewoon een dag er na bij de apotheek halen geen gesprekken met die lui hoe kan dat dat ik jan febr en maart 2016 44 euro moet betalen en daar komt tie april mei juni precies het zelfde gedaan doosjes bij de dokter enz ja ja dan 89 euro betalen ik weet volgens mijn de grootste zwendel of die apotheek deug voor geen meter nu zit ik te wachten weer voor jan febr maart 2017 medicijnen verstrekt en kijken wat ik nu moet weer betalen volgens mijn rekenen hun natte vinger werk proberen op deze manier zo aan die 385 euro eigen risico te komen maar meestal bijten jullie elkaar niet ik had ook contact op genomen met mijn zorgverzekering zorg direct maar lullen zich er mooi uit Gr Antonius

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Antonius,

    Helaas kan ik ook niet verklaren waarom uw rekening nu twee keer zo duur is geworden. Het is goed om een specificatie op te vragen van de rekening bij de zorgverzekeraar. Zo krijgt u een goed overzicht van wat u betaalt. De verzekeraar moet zich houden aan regels die door de overheid zijn opgelegd. Als het niet klopt wat de verzekeraar doet kunt u altijd een klacht indienen bij de verzekeraar en vervolgens bij het SKGZ.

 2. Beste B. Patijn,

  De terhandstellingskosten moeten nog steeds betaald worden. Dit komt omdat de medewerkers bij een internetapotheek de aanvraag voor de medicijnen verwerken en informatie over de medicijnen bijsluiten.

 3. Bas schreef op 

  Hoe werkt het voorkeurssysteem als ik niets te kiezen hebt bij mijn aphotheek?

   1. antonia van dam de leuw schreef op 

    Allemaal achter de rug van patienten, KLANTEN om dus….

 4. RJP schreef op 

  Ik snap er nog steeds geen jota van. Ik moet dagelijks efidipine, acetyl en simvastatine slikken vanwege een hartinfarct in 2012. Ik zit bij VGZ. Moet ik nou wel of niet extrra kosten maken en gaat dat nou wel of niet van mijn eigen bijdrage af? Mijn apotheek is Medic. Wat zijn dan de consequenties?

  1. Marion schreef op 

   Ja ik vraag me dat ook af.

  2. Beste RJP,

   Als je de voorkeursmedicijnen van VGZ gebruikt gaat dit niet ten koste van je eigen risico. Voor de medicijnen die je ophaalt bij de apotheek betaal je de terhandstellingskosten. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

   1. C Mallee schreef op 

    Die terhandstellingskosten zijn niet voor eigen rekening maar vallen WEL onder het eigen risico. T/m 2013 zat dit tarief in de totaalprijs van het medicijn verwerkt.
    Sinds 2014 is op aanwijzing van de NZA (overheid) dit tarief gesplitst in 2 delen (aflevering en eerste terhandstelling) en voor zover ik weet heeft verzekeraar besloten om dit (terhandstelling) dan toch met het eigen risico te verrekenen – ook al hebben deze kosten te maken met verstrekking van een voorkeursmedicijn.

 5. Jaap schreef op 

  Het medicijn dat ik krijg zit in een vreemde hoeveelheid in de verpakking. Om te voorkomen dat de apotheker steeds doosjes moet samenstellen heb ik de huisarts gevraagd de hoeveelheid zodanig voor te schrijven dat er niets omgepakt hoeft te worden. Daarnaast geldt het voorschrift voor een half jaar, die hoeveelheid heb ik in 1 keer meegenomen = 1 keer kosten en bespaart 3 autoritten = 60km. Ik houd wel mijn hart vast als ze het er door gaan drukken dat je niet meer zulke voorschriften mag krijgen omdat er zogenaamd zo gigantisch veel medicijnen worden weggegooid. Ik zit mogelijk levenslang aan dit medicijn vast

 6. koeleman schreef op 

  bij tabletten zijn de medicijnen zoals de arts ze voorschrijft het zelfde in de tablet
  maaaaaaaaaar !! de omhulsel waar de tablet van gemaakt is kan heel sterk verschillen van merk
  uit ervaring weet ik dat men niet altijd daar tegen kan en als je dan verplicht een ander merk moet hebben dan maakt de apotheker bezwaar door te zeggen die moet je zelf betalen?
  zelfs de arts kan er weinig aan doen ook al schrijft hij ze voor als advies.
  vreemde toestand toch?

 7. G.van Es schreef op 

  Ik gebruik al enkele jaren paracetamol met codëine op dokters advies. In uw alinea: Krijg je zorg middelen vergoed staat dat je in mijn geval de par.+cod vergoed zou moeten krijgen.Dat is lang zo geweest maar plotseling is dat gestopt en is het zelfs zo dat in 5 weken de prijs ervan elke week verhoogt is.(€8.02 naar €9.38) Ik word geplaagd door vreselijke rug pijnen die niet behandeld kunnen worden en gebruik 7à 8 tabletten per dag. Andere medicijnen kan en mag ik niet gebruiken doordat ik hartfalen en boezem fibrilatie heb waardoor ik ook aan de trombose dienst gebonden ben.

  1. ria schreef op 

   codeine tabletten worden nog wel vergoed door de verzekering. Paracetamol tabletten zijn een stuk voordeliger. dus 1 tablet paracetamol en 1 tablet codeine slikken is een optie.

   1. Renate schreef op 

    Ik krijg de codiene tabletten niet vergoed moet nu betalen zit bij zilveren kruis de hoogste. Snap er niks meer van

 8. nathalie ruissenaars schreef op 

  Jammer dat ik van tevoren niet wist, dat VGZ de voorkeursmedicatie wel vergoed. Heb van VGZ inderdaad nooit mijn medicatie zelf hoeven te betalen. Ben nu bij Ohra en heb inmiddels mijn eerste rekeningoverzicht al binnen (medicijnen).

 9. Meijer schreef op 

  Gelieve de volgende tekst te completeren:

  Per geneesmiddel vergoeden verzekeraars minstens medicijn volledig.

  Er ontbreekt een woord.

 10. C.de Bel schreef op 

  Ik zat eerst bij Anderzorgnu zit ik bij ONVZ wat wel wat duurder is.Ik dacht dat de medicijnen dan wel vergoed zouden worden.Maar helaas.Dit wordt door onze regering opgelegd.Vraag; Waar betaal ik nu maandelijks mijn bijdrage van 117.34 voor? Ik vind dit Pure Diefstal van de regering. , wat al niet mijn keus was.

 11. Els de Vries schreef op 

  Ik gebruik al jaren melatonine 10 mg voorgeschreven door een neuroloog omdat mijn lichaam niet genoeg melatonine aanmaakt.
  Dus vreselijke slaapproblemen, toen ik het net voorgeschreven kreeg werd dit nog vergoed.
  Daarna zelf betalen van 5 Euro naar 22,50 Euro.
  Dus ik betaal dit elke maand buiten mijn eigen risico om, tevens 7,42 Euro voor slaapmiddelen die inmiddels ook niet meer vergoed worden. Ik vind dit toch een raar systeem.

 12. Nelie de Mooij schreef op 

  Ik slik al meer dan 10 jaar het medicijn cinnarizine , voor mn evenwicht orgaan.
  Op voorschrift van de huisarts.
  Moet ze altijd zelf betalen.
  Kost mij 12 euro per 3 maanden.
  Ben verzekerd bij Delta LLoyd.

 13. servaas lutgens schreef op 

  gebruik al meer dan15 jaar omeprazol,het goedkopere uitvoering mislukte.Had toen 90 tabletten meegekregen van de apotheek. Na het gebruik van meerdere stuks,kon ik ze niet verdragen. Dus terug naar de apotheek.Resterende 84 pillen werden niet terug genomen.Dus weggooien en ging met het duurdere Nexium naar huis. Dat was zaken doen ,of niet soms.

  1. A. van der Peijl schreef op 

   Omeprazol laten staan Heeft veel bijwerkingen. Zie Westonprice. Koop Keltisch zeezout en appelazijn. Je hebt i.p.v. teveel juist te weinig maagzuur.

 14. roosmari schipperen schreef op 

  kreeg onlangs van cz de rekening voor medicijnen van mijn man, wat staat er op 6,00 euro voor mondelinge uitleg eerste gebruik medicijnen (eerste uitgifte gesprek) alleen had mijn man de medicijnen nog niet gehaald omdat hij eerst de oude op moest maken. Ik heb nu op jullie site gelezen over de kosten die gemaakt worden bij de apotheek enz. maar hiervoor was ik best nijdig, geld vragen over iets wat we nog niet opgehaald hadden omdat we netjes de oude op maken in overleg met de arts. In het verleden hebben we dit nog nooit gehoord van deze kosten, hoe ging dat toen maakte de apotheek toen geen kosten? en gesprek????? er zat wel een apart papier met info bij waar van alles op stond. Hoe ver gaan we nu nog met “uitkleden”van mensen buiten de premie en het eigen risico wat ook behoorlijk is vraag ik mij af.

  1. Beste Roosmari Schipperen,

   De zes euro die je betaalt zijn de terhandstellingskosten. Deze kosten worden in 2014 niet meer betaald door de zorgverzekeraar. In het verleden betaalde je deze kosten daarom niet zelf. Je hebt een papier ontvangen bij de medicijnen met daarop de uitleg hoe de medicijnen gebruikt moeten worden. Voor die informatie betaal je bijvoorbeeld de terhandstellingskosten.

 15. G.Wildenberg-Vogels schreef op 

  Goede avond !
  Dit jaar zijn wij verzekerd bij Bewuzt, er is van de giro een bedrag afgeschreven van
  € 14,65 declaratie nr: 4581581612 ik zou graag willen weten hoe jullie aan dit bedrag
  komen.

  Met vriendelijke groeten
  Familie Wildenberg

  1. Beste G.Wildenberg-Vogels,

   Het beste kun je even contact opnemen met Bewuzt hierover. Independer heeft geen inzage in de declaraties en betalingen van Bewuzt.

 16. Cynthia schreef op 

  Hallo Allemaal, zelf gebruik ik al jaren medicatie voor mijn astma,en nu krijg ik al een rekening voor een eigen bijdrage van over de 320,00 euro,dit is belachelijk,ik heb niet om atsma gevraagd of wel soms.
  Dit is misbruik maken van mensen ,zeker die ook nog invalide zijn,alsof je dat gelijk maar even wil betalen,en zelfs nog erger,we schrijven dit bedrag binnenkort van Uw rekening af,ja dag,daar heb ik geen toestemming voor gegeven,het is gewoon hoe je belazerd wordt door dit stelsel,bah ben er gewoon ziek van.

 17. Mathilde schreef op 

  Ik vind dat de informatie in dit artikel, over de kostenvergoeding van medicijnen, wat betreft VGZ niet 100% duidelijk is. Er staat namelijk dat de VGZklant boft, omdat de medicijnen niet van het eigen risico af gaan. Pas in de laatste regel staat dat de ” ter hand stellings kosten” wel van het eigen risico af gaan.

  Omdat de terhandstellingkosten vaak een groot deel van de kosten uitmaken ( denk aan weekendaflevering), worden verzekerden door deze tekst op een verkeerd spoor gezet. Duidelijker zou zijn, als in de tekst ghad gestaan dat ” een deel van de kosten” buiten het eigen risico valt.

 18. Mathilde schreef op 

  Volgens mij is er nog een situatie dat je van zorgverzekering kunt wisselen. Namelijk als een ander verzekeringnemer is. ( dus je bent bijvoorbeeld 19 jaar en je vader is verzekeringnemer voor jou). Dan mag de verzekerde zelf een andere verzekering afsluiten en daarna moet de verzekeringnemer ( de vader dus) de verzekering nog wel opzeggen.
  KLOPT DIT?

  “Je bent 18 jaar geworden
  Je komt uit het buitenland en moet je verplicht voor de basisverzekering verzekeren
  Je zorgverzekeraar heeft tussentijdse de polisvoorwaarden aangepast
  Je komt uit een militair dienstverband en moet je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren
  Je collectief wordt beëindigd
  Je gaat scheiden
  Je bent momenteel niet verzekerd

 19. Beste Mathilde,

  Het is niet altijd mogelijk om de verzekering te beëindigen als je 19 jaar bent en nog bij je vader verzekerd.

  Mocht iemand die 19 jaar is en verzekerd zijn bij de vader bijvoorbeeld verhuizen, dan kan de verzekering worden losgekoppeld en niet worden beëindigd.

  Er zijn verzekeraars die hier wel een uitzondering voor maken en de verzekering wel willen beëindigen op verzoek van de verzekerde persoon.

 20. I. G. Wolff schreef op 

  02.04.2013,
  Een goede morgen gewenst,
  Wat mij al jaren verwonderd is, dat er zorgverzekeraars zijn, die aan het einde van het jaar gewoon het resterende, nog niet verbruikt bedrag Eigen Risico, afboeken van je rekening en in eigen zak steken. Ik weet dat de ene verzekeraar het wel doet en de andere weer niet, maar in mijn ogen is dat gewoon stelen. Mag dat trouwens van de wet? Groeten, Iris

 21. Beste I.G. Wolff,

  Een verzekeraar mag niet het eigen risico dat nog niet verbruikt is houden. Als er een regeling is getroffen waarbij het eigen risico maandelijks wordt betaald kan het zo zijn dat je dit pas in het daarop volgende jaar teruggestort krijgt.

 22. e.s.capades schreef op 

  Terhandstellingskosten

  Dit soort ‘stiekeme’ kostenverhogingen vinden steeds vaker plaats.
  Onze ‘overheid’ en de ‘belastingdienst’ zijn hier ware meesters in, vooral door het gebruik van eufemistisch taalgebruik zoals ‘budgettair neutraal'[=mag niks kosten] en bijv. ‘ingezetenenbelasting’.
  Gaan de ‘terhandstellingskosten’ straks ook gelden voor bijv. de aankoop van een tv of een koelkast . Bij auto’s kennen we ook al de zogenaamde ‘rijklaarmaakkosten’ want je verwacht toch niet dat een auto ook nog rijdt als je die gekocht hebt. Zelfs bij occasions betaal je weer ‘afleverings-/rijklaarkosten’

 23. jules schreef op 

  Moeten chronisch zieken bij al hun kwartaalherhaalrecepten ook steeds weer ‘terhandstellingskosten’ ; en dat hun hele leven lang??

  1. Maria schreef op 

   Helaas wel. Dan is er ook nog medicatie die je maar voor 1 maand mee krijgt zoals zware pijnstillers, Anti-Depressiva, Benzodiazepinen, ADHD medicatie enz.

 24. John van der Meer schreef op 

  Tja, wij mopperen ( terecht) met z’n allen, maar daarmee houdt het dan weer op,
  want uiteindelijk accepteren wij het toch i.p.v. ECHT in bezwaar te gaan.
  Je hoort de dames/heren verzekeringsmaatschappijen alweer verder denken: Als wij dit
  erdoor hebben kunnen wij volgend jaar de wattenstaafjes, handschoenen etc. uit de
  huisartsenverzorging halen, zodat onze bonus nog wat kan groeien.

 25. Rianne schreef op 

  Wij zijn verzekerd bij IZA en gebruiken diverse medicijnen tegen hoge bloeddruk. Alle kosten voor de medicijnen gaan af van het eigen risico. Ik heb wel eens contact opgenomen met IZA Inzake de voorkeur geneesmiddelen, maar daar kreeg ik een “vaag” antwoord: dat geldt niet Voor u. Na het doorvragen waarom die niet voor mij geldt kreeg ik als antwoord: dat is niet van toepassing op uw polis. Wij hebben een restitutie polis!
  Hoe kan ik er nu achter komen of mijn zorgverzekeraar gebruikt maakt van voorkeursmedicijnen ? De apotheek verwijst mij naar de zorgverzekeraar, maar ja…….daar word ik niet wijzer van!

 26. Wil schreef op 

  Wat een flessentrekkerij. Vroeger kreeg ik voor 3 maanden medicijnen, nu nog maar per week, zodat de apotheker per week terhandstellingskosten kan berekenen. Mijn eigen risico is nu al bereikt, en of ik die nu in april effe wil ophoesten.

 27. Ger schreef op 

  Ik kreeg van mijn zorgverzekering (Zilveren Kruis) een specificatie waarop stond Verstrekking apotheek  € 7,29. Deze tabletten waren eenmalig en heb ik helemaal zelf moeten betalen. Heb geen info gekregen over de tabletten. Gewoon recept afgegeven en na ongeveer 5 min. kreeg ik de tabletten met de mededeling dat ik die zelf moest betalen. Moet ik daarvoor ook nog eens die € 7,29 betalen en dit gaat af van mijn eigen risico!!!! Klopt dit wel?

 28. Beste Ger,

  Het lijkt er op dat er hier iets mis gegaan is. Als je de medcijnen al betaald hebt, hoeft het door de apotheek niet ook nog bij de verzekeraar gedeclareerd te worden. Ik raad je aan om zowel met de apotheek als de verzekeraar contact op te nemen.

 29. Albert van Houten schreef op 

  Beste allen, Als u naar een supermarkt gaat en ze kunnen u structureel niet bieden wat een andere supermarkt wel heeft, dan bent u toch vrij om naar deze andere supermarkt te gaan? Wat een ongelooflijke onzin dan, dat je niet het gehele jaar door over kunt stappen naar een andere zorgverzekeraar. Hun veranderen wel continu de regels, maken naar mijn idee illegale prijsafspraken met fabrikanten en ontkennen, dat alternatieve merken anders werken dan het origineel, terwijl ik zelf dit verschil letterlijk heb ondervonden. Iedereen kan wel piepen hier, maar er valt NIETS tegen te doen. We mogen wel weer keurig de premie betalen, maar we mogen niet zelf meer weten waar we dat doen. Als je nu nog toegestaan was om geen zorgverzekering te hebben, maar zelfs dat mag niet! Onbegrijpelijk, dat dit kan. Maar het zal wel met geld te maken hebben zoals altijd met domme beslissingen in de politiek. Nou dan de topmannen van de verzekeraars ook maar een extra bonus. Hoop dat dit kabinet snel valt en hard ook.

 30. J.d. schreef op 

  ik gebruik bloeddrukverlagende medicatie , de eerste was coaprovel 300/25 mg dit ging heel goed geen bijwerkingen en een mooie bloeddruk, zonder te melden kreeg ik ineens een ander merk ik kreeg last van de bijwerkingen maar die gingen vanzelf over werd verteld , opeens kreeg ik weer zonder melding een ander merk , tot 3 keer toe , de laatste was merkloos en de kleur was ook veranderd van de pil , ik bleek een allergie te hebben voor deze pil erge huiduitslag op het gezicht in de hals ik kreeg koortsachtige verschijnselen , dus mijn huisarts schreef mij weer coaprovel voor maar van de apotheek moest ik deze betalen terwijl dit gewoon word vergoed volgens VGZ, de huisarts heeft er een medische indicatie bij gedaan en volgens VGZ werd dit gewoon vergoed en hoefde ik niks te betalen , ik heb meerde malen met VGZ gesproken en steeds het zelfde antwoord gehad dat het word vergoed , de apotheek weigert dit en ik moet 40 euro betalen maar dat weiger ik natuurlijk, nu moet ik van de apotheek eerst maar alle medicijnen proberen om te kijken waar ik wel tegen kan , intussen voel ik me niet goed en sta met de rug tegen de muur met angst hoe ik reageer op al deze medicijnen en wat me nu te wachten staat , ik ben gewoon heel gevoelig voor medicijnen en ondanks dat er coaprovel bestaat waar ik wel tegen kan en ook nog word vergoed moet ik dit ondergaan omdat de apotheek dit wil ?

 31. Beste J.D.

  Als de verzekeraar heeft aangegeven dit medicijn te vergoeden dan kun je deze met een recept van de dokter ophalen bij de apotheek. Soms zal de apotheek je vragen deze medicijnen voor te schieten en dan kun je deze declareren bij de verzekeraar. Krijg je de medicijnen ondanks je recept niet mee dan kun je dit probleem bespreken met de apotheek. Kom je er dan nog niet uit dan kun je contact opnemen met Klachtenbemiddeling Openbare Apotheken: telefoon 06 22921649.

 32. n den breeyen schreef op 

  geachte vrouw/heer,
  door een spoedapotheker is er Ciprofloxacine voorgeschreven, enkele weken eerder heb ik hetzelfde middel gehad (Ciprofloxacine van zandoz) alleen heeft de spoedapotheek (Ciprofloxacine actavis tablet) gelevert, ik kan me niet voorstellen dat zij het goedkopere merk van zandoz niet in voorrad zouden hebben, zandos kost immers €7,32 per 28 stuks en actavis kost €60,29 per 28 stuks, er is niet gevraagd of ik het goedkopere generieke geneesmiddel wil hebben, kan ik hier op de een of andere manier bezwaar tegen maken? ik vindt het prijsverschil exorbitant hoog! en belachelijk

 33. Beste N. den Breeyen,
  Dit is inderdaad een erg groot verschil. U kunt hierover contact opnemen met de betreffende spoedapotheek.

 34. SW schreef op 

  Mijn vraag is zit gewone paracetamol in de bacisverzekering Door mijn ziekte Gebruik ik er zo’n 8 oer dag Bij mijn andere medecijnen

 35. Beste SW,

  Als je de paracetamol langer dan een half jaar moet gebruiken en als ze zijn voorgeschreven voor een chronische aandoening dan worden ze vergoed vanuit de basisverzekering.

 36. Danielle schreef op 

  Ik krijg al geruime tijd sertraline voorgeschreven van de huisarts. De apotheek houdt altijd rekening met de voorkeursgeneesmiddelen van mijn zorgverzekeraar. Echter kon de voorkeursfabrikant enkele keren niet leveren. Daarom heb ik twee keer sertraline van een andere fabrikant gekregen. Volgens de zorgverzekeraar gaan de kosten van die twee keer van mijn eigen risico af. Is dat terecht als ‘hun’ fabrikant niet kan leveren?

 37. Beste Danielle,
  Ik kan hier niet direct een antwoord op geven, omdat ik niet weet waar je bent verzekerd. Zou je ons een e-mail kunnen sturen (dit mag naar info@independer.nl) met wat meer gegevens? Dan gaan we dit voor je uitzoeken!

 38. Ron van Hassel schreef op 

  In uw bovenstaand artikel staat onder het kopje : Wat zijn terhandstellingskosten niet de goede uitleg. De uitleg die er staat gaat over de EERSTE terhandstellingskosten, terwijl ” Terhanstellingskosten”, ( onbekend en niet gespecificeerd qua percentage of bedrag op de rekeningen van CZ) kosten zijn voor het klaarleggen, controleren en leveren van het medicijn aan de balie, kosten die in rekening worden gebracht bij tweede, derde, vierde , etc afhalen binnen 12 maanden van precies hetzelfde medicijn in dezelfde dosering. Men is zo aan het schuiven en sinds jan 2016 wordt alles onder 1kop genoemd, om nog geld bij de verzekeringsnemers te halen dat het overzicht en uitleg bij verschillende instanties anders wordt uitgelegd en bij CZ niet gespecificeerd staat, maar gewoon als 1 bedrag voor het medicijn en terhandstelling. Is het een percentage, ben je mooi de sigaar als je medicijn veel duurder is dan gemiddeld.
  Hier moet voor iedereen duidelijkheid in komen.

 39. Beste Ron,
  Hartelijk dank voor je toevoeging. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het weblogbericht aangepast en ga er voor zorgen dat er meer informatie op onze website te vinden is over terhandstellingskosten.

 40. C H A van Wijk schreef op 

  Ik heb een recept van de huisarts voor 90 stuks telmisartan/hydrochloorthiazide en ontvang van de apotheek 84 stuks mijn vraag is wat schiet ik nu tekort? Ik heb van de apotheek na zeuren een extra doosje ontvangen om de drie maanden te kort te vergoeden maar wat vinden jullie ervan dat ik dat eerst moet opmerken en dat de apotheek zegt dat ik dat zelf moet bijhouden en er anders niets van zegt

 41. Warner Michel (Independer.nl) schreef op 

  Beste C.H.A. van Wijk,

  Helaas kunnen wij hier niet in bemiddelen aangezien dit door de arts en de apotheker geregeld dient te worden. Ik raad je dan ook aan om contact met hen op te nemen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"goed geholpen alles heel duidelijk"

Mevrouw Krchlikova uit VLIJMEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Uitstekende service"

Mevrouw Kienhuis-Ahuis uit OLDENZAAL
2019-08-23, zorgverzekering

"very fast service "

Anoniem uit TERNEUZEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Very friendly staff who helped with completing the application."

Meneer TAN uit BERG EN DAL
2019-08-23, zorgverzekering

"Scheelde €30 euro met de ''goedkoopste'' van andere vergelijkers!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-22, zorgverzekering

"GOED"

Meneer Buksa uit GELDROP
2019-08-22, zorgverzekering

"Zeer overzichtelijk en transparant."

Anoniem uit HUISSEN
2019-08-22, zorgverzekering

"Altijd goede referenties qua verzekeringen"

Mevrouw Chambille uit MAASTRICHT
2019-08-22, zorgverzekering

"-De opties waarom ik een nieuwe zorgverzekering afsluit zijn onvolledig. Ik zat in de polis bij mijn ouders, maar wilde op eigen naam nu een verzekering afsluiten. Deze optie bestond niet. -Voortaan aangeven dat overname verzekering automatisch gaat."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-21, zorgverzekering

"gaat heel makkelijk"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-08-21, zorgverzekering

"very good and easy"

Meneer Romano uit AMSTERDAM
2019-08-20, zorgverzekering

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
2019-08-19, zorgverzekering

"asked question via whatsAp and they responded very quickly with full details"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-18, zorgverzekering

"Altijd snel en accuraat, duidelijke informatie en als er extra hulp nodig is wordt je telefonisch bijgestaan. Top!"

Mevrouw Hendriks uit LEMMER
2019-08-17, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig en tophulp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-17, zorgverzekering