Wespenplaag op komst: zo bereid je je voor
Tip een vriend:

Wespenplaag op komst: zo bereid je je voor

Gelukkig is de overlast door eikenprocessierupsen voorbij. Maar juich niet te vroeg, want we krijgen er een wespenplaag voor terug. Op dit moment is nog maar 10% actief van het totale aantal wespen dat verwacht wordt. De andere 90% is bezig hun nest te bouwen en komt waarschijnlijk de komende weken naar buiten. In het gunstigste geval zijn ze alleen irritant. Vervelender wordt het al als je door een wesp gestoken wordt. Maar voor mensen die er allergisch voor zijn is een wespensteek ronduit levensgevaarlijk. Weet jij hoe je ze bij je uit de buurt houdt? En wat heb je aan je verzekeringen als je last hebt van wespen?

Allergische reactie

Ben je, net als ongeveer 170 duizend andere Nederlanders, allergisch voor wespen? Dan kun je kort na een steek in een anafylactische shock raken. Dit is een hevige allergische reactie, die zonder snelle behandeling dodelijk kan zijn. Je moet dan zo snel mogelijk adrenaline injecteren. Dat kan met een zogenoemde auto-injector die je altijd bij je draagt. Voorbeelden hiervan zijn de Emerade, EpiPen en de Jext. Deze injectie verlicht tijdelijk de ernstigste symptomen. Bel daarom direct daarna je huisarts of 112 voor verdere behandeling. Een auto-injector krijg je alleen op recept van je arts. Je zorgverzekeraar betaalt de kosten uit de basisverzekering. Maar als je nog niet door je eigen risico heen bent betaal je zelf (deels) de rekening. Er zijn verschillende merken en in verschillende sterktes verkrijgbaar. Check onze site om zeker te weten of jouw pen ook door jouw verzekeraar wordt vergoed.

Blinde paniek

Wespen kunnen nogal opdringerig zijn. Vooral als je buiten zit met eten en drinken in de buurt. Sommige mensen raken hiervan in paniek en meppen flink om zich heen. Maar wat als je op deze manier per ongeluk iets van de tuintafel slaat? Als het om een glas gaat valt de impact wel mee. Je veegt de scherven op een koopt een nieuwe. Maar als dit volle glas niet op de grond belandt, maar over je laptop? Verzekeraars zien dit als schade door ‘eigen schuld’. Alleen als je een inboedelverzekering hebt met allriskdekking krijg je de schade soms vergoed. Het moet dan wel in je eigen huis of tuin zijn gebeurd. Steeds meer verzekeraars verzekeren dit soort schades niet meer, of ze rekenen er een hoog eigen risico voor.

Tips

Uit ervaring weet je waarschijnlijk al dat om je heen slaan niet werkt. Sterker nog, ze worden hier alleen maar agressiever van. En wist je dat ze dan ook een stofje uitscheiden dat andere wespen juist aantrekt? Gelukkig zijn er verschillende diervriendelijke manieren om deze prikkelbare beestjes uit je buurt te houden:

 • Heb je een tuin? Zet dan een bakje met iets zoets neer. Op de zoetigheid komen ze af, dus leidt ze vooral naar een plek waar je niet komt.
 • Er zijn ook geuren waar wespen juist een hekel aan hebben. Zet daarom een schaaltje met kruidnagel, azijn of gesnipperde ui op tafel.
 • Hang een nep-nest op, ook wel ‘waspinator’, ‘wespenverjager’ of ‘wespenzak’ genoemd. Wespen denken dat dit een nest van een ander wespenvolk is en blijft hier tot zes meter bij uit de buurt.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

3 Antwoorden op “Wespenplaag op komst: zo bereid je je voor”

 1. Luc Mannens schreef op 

  Bedankt voor de tips; hoe kom ik aan zo’n wespenverjager?

  1. Beste meneer Mannens,

   Dit kunt u u bij de betere dierenwinkel/ tuincentra kopen. Ook zijn ze te vinden op internet voor ruim onder de €20. Succes!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"very fast service "

Anoniem uit TERNEUZEN
6 uur geleden, zorgverzekering

"Very friendly staff who helped with completing the application."

Meneer TAN uit BERG EN DAL
10 uur geleden, zorgverzekering

"Scheelde €30 euro met de ''goedkoopste'' van andere vergelijkers!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-22, zorgverzekering

"GOED"

Meneer Buksa uit GELDROP
2019-08-22, zorgverzekering

"Zeer overzichtelijk en transparant."

Anoniem uit HUISSEN
2019-08-22, zorgverzekering

"Altijd goede referenties qua verzekeringen"

Mevrouw Chambille uit MAASTRICHT
2019-08-22, zorgverzekering

"-De opties waarom ik een nieuwe zorgverzekering afsluit zijn onvolledig. Ik zat in de polis bij mijn ouders, maar wilde op eigen naam nu een verzekering afsluiten. Deze optie bestond niet. -Voortaan aangeven dat overname verzekering automatisch gaat."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-21, zorgverzekering

"gaat heel makkelijk"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-08-21, zorgverzekering

"very good and easy"

Meneer Romano uit AMSTERDAM
2019-08-20, zorgverzekering

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
2019-08-19, zorgverzekering

"asked question via whatsAp and they responded very quickly with full details"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-18, zorgverzekering

"Altijd snel en accuraat, duidelijke informatie en als er extra hulp nodig is wordt je telefonisch bijgestaan. Top!"

Mevrouw Hendriks uit LEMMER
2019-08-17, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig en tophulp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-17, zorgverzekering

"Very good solution with a lot of gtreat insights for expats and a super effective echat on Whatsapp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-16, zorgverzekering

"simpel, duidelijk en snel"

Anoniem uit SCHALKHAAR
2019-08-15, zorgverzekering