Wist je dat… deze 3 vergoedingen in de basisverzekering zitten?
Tip een vriend:

Wist je dat… deze 3 vergoedingen in de basisverzekering zitten?

Je zorgverzekering bestaat uit twee delen: de basisverzekering en een (eventuele) aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen verplicht en vergoedt de belangrijkste zorg.  Denk bijvoorbeeld aan de huisarts, ziekenhuiszorg, psychologische hulp en medicijnen. Maar wist je dat je ook een beroep kunt doen op de volgende 3 vergoedingen?

1. Dieetadvies

Veel mensen weten dit niet, maar dieetadvies door een diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een diëtist kan bijvoorbeeld adviseren over voeding tijdens ziekte, bij overgewicht, eetstoornissen, voedingsallergieën, bij maag- en darmklachten of tijdens de zwangerschap. Je hebt recht op 3 uur advies per kalenderjaar. Is dit nog niet voldoende? Dan kun je de extra uren zelf betalen, of een aanvullende verzekering afsluiten. Bekijk wel altijd goed of het wel voordelig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Als je de aanvullende verzekering alleen gebruikt voor dieetadvies, is de kans groot dat je teveel betaalt. Sluit je de verzekering ook af voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen? Dan is het soms wel voordelig. 

Voor dieetadvies betaal je wel het eigen risico, tenzij het advies deel uitmaakt van ketenzorg. Ketenzorg betekent dat er meerdere zorgverleners uit verschillende disciplines bij de behandeling betrokken van een chronische ziekte betrokken zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de diagnose diabetes, COPD of CVRM. 

2. Hulp bij stoppen met roken

Wil je in 2020 stoppen met roken, maar doe je het liever niet alleen? Dan is het goed om te weten dat hulp bij het stoppen met roken wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je zorgverzekeraar vergoedt één behandeling per jaar. Je kunt hierbij kiezen voor individuele begeleiding of groepsbegeleiding. Wat komend jaar nieuw is, is dat je hiervoor geen eigen risico hoeft te betalen.

Vind jouw behandelaar dat er medicijnen nodig zijn voor je behandeling? Dan krijg je bij intensieve begeleiding bepaalde medicijnen en nicotinevervangende middelen vergoed. Vraag bij je zorgverzekeraar na welke middelen dit precies zijn. Medicijnen of nicotinevervangende middelen worden overigens alleen vergoed als je een stoppen-met-roken-programma volgt; niet als je zonder hulp stopt met roken.

Let op: vaak krijg je alleen een volledige vergoeding alleen als je de medicijnen besteld bij een bepaalde (internet-)apotheek. Vraag je zorgverzekeraar daarom bij welke apotheek je de middelen het beste kunt bestellen. 

3. Logeervergoeding

De logeervergoeding is bedoeld voor mensen die ver van huis meerdere dagen achter elkaar worden behandeld, maar niet in het ziekenhuis worden opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan  bestralingen. Het is voor patiënten vaak erg belastend om steeds heen en weer te moeten reizen naar een ziekenhuis. Sommige patiënten kiezen er daarom voor om te overnachten in een nabijgelegen hotel. Vanaf 2020 hebben deze patiënten recht op een zogeheten ‘logeervergoeding’, van maximaal €75 per nacht.

Voorwaarde voor de vergoeding is dat er sprake is van tenminste drie aaneengesloten dagen behandeling. Deze logeermogelijkheid is vooral bedoeld voor mensen die onder behandeling zijn bij een gespecialiseerd ziekenhuis of behandelcentrum, zoals het protonencentrum in Groningen.

Tip: Vraag jij je af of een basisverzekering voor jou voldoende is, of dat het beter is om ook een aanvullende verzekering af te sluiten? Lees dan de tips en uitleg over aanvullende verzekeringen

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Makkerlijk, duidelijk en snel"

Anoniem uit AMERSFOORT
12 minuten geleden, zorgverzekering

"makkelijk kiezen"

Meneer Geelhoed uit HALSTEREN
14 minuten geleden, zorgverzekering

"lol"

Anoniem uit HORST
15 minuten geleden, zorgverzekering

"tevreden"

Anoniem uit MARKNESSE
34 minuten geleden, zorgverzekering

"Helder en duidelijk. Snel geregeld. "

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Te weinig ervaring met Independer om een oordeel te kunnen geven."

Anoniem uit NOORDWIJKERHOUT
2 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijke site met overzichtelijke vergelijkingen"

Meneer van Niel uit NIEUWVEEN
2 uur geleden, zorgverzekering

"Plezierige vergelijkingssite met duidelijke informatie."

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Overzichtelijke info"

Meneer Sikma uit HEILOO
2 uur geleden, zorgverzekering

"Goede service, snel een zorgverzekering af kunnen sluiten."

Anoniem uit ZOETERMEER
3 uur geleden, zorgverzekering

"TOP"

Anoniem uit APELDOORN
3 uur geleden, zorgverzekering

"goed overzicht "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
3 uur geleden, zorgverzekering

"Goede vergelijken. Ben erg tevreden."

Meneer de Schaaf uit OOSTHUIZEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"zeer overzichtelijk"

Anoniem uit ANGERLO
3 uur geleden, zorgverzekering

"vorig jaar goed geregeld"

Meneer Verbaan uit MONTFOORT
3 uur geleden, zorgverzekering