Wordt logopedie vergoed door mijn zorgverzekering in 2015?
Tip een vriend:

Wordt logopedie vergoed door mijn zorgverzekering in 2015?

Heb je problemen met je stem, spraak, taal, gehoor of met slikken? Dan kan logopedie helpen. Een logopedist onderzoekt en behandelt problemen op dit gebied. Logopedie kan zowel voor kinderen als volwassen een oplossing bieden. De behandeling kan plaatsvinden in een praktijk, thuis en op school. Maar wat vergoedt je zorgverzekering in 2015 en waar moet je op letten?

Vergoeding logopedie door basisverzekering

Logopedie wordt vergoed door de basisverzekering. Je hebt recht op vergoeding als de behandeling een geneeskundig doel heeft. Of als herstel of verbetering van je spraakvermogen mogelijk is. De voorwaarden voor vergoeding verschillen per zorgverzekeraar. Zo kunnen er verschillende voorwaarden zijn bij behandeling in een praktijk, thuis of op school. Logopedie aan huis is vaak alleen mogelijk als het medisch noodzakelijk is. Ook is het per zorgverzekeraar verschillend wanneer je een verwijzing nodig hebt van je huisarts, medisch specialist of tandarts. Dit heb je namelijk niet altijd nodig. Vraag dus altijd eerst bij je zorgverzekeraar na wat de voorwaarden zijn voordat je naar een logopedist gaat.

Stottertherapie door een logopedist

Stottertherapie door een logopedist wordt ook volledig vergoed door de basisverzekering. Ook hierbij heb je vaak een verwijzing nodig van de huisarts, medisch specialist, schooldokter of een tandarts. Als je voor stottertherapie naar Del Ferro, Boma, McGuire of Hausdörfer gaat, moet je de kosten zelf betalen. Er zijn wel aanvullende verzekeringen die (een deel van) de kosten bij deze instituten vergoeden. Kijk in het vergoedingsoverzicht stottertherapie wat de vergoeding per zorgverzekeraar is.

Afspraken met logopedisten

Zorgverzekeraars maken afspraken met logopedisten. Dit wil zeggen dat je met een budgetpolis of een naturapolis alleen volledige vergoeding krijgt als je naar een gecontracteerde logopedist gaat. Ga je naar een logopedist waar geen afspraken mee zijn gemaakt? Dan krijg je alleen de volledige rekening vergoed met een restitutiepolis.

Dyslexie vanaf 2015 geregeld door gemeente

Je hebt in 2015 geen recht meer op vergoeding vanuit de basisverzekering als het om dyslexie gaat. Dyslexie valt namelijk niet meer onder de basisverzekering, maar de gemeente zijn hier volgend jaar verantwoordelijk voor. Lees op deze pagina meer over de verandering van dyslexiezorg. Je hebt ook geen recht op vergoeding als je moeilijker praat door een dialect of doordat je een andere taal spreekt.

Eigen risico bij logopedie

Voor logopedie moet je wanneer je 18 jaar of ouder bent een eigen risico betalen, omdat deze zorg onder de basisverzekering valt. Als je het eigen risico niet in één keer wilt of kunt betalen, is het mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen. Lees meer over het eigen risico gespreid betalen.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

3 Antwoorden op “Wordt logopedie vergoed door mijn zorgverzekering in 2015?”

 1. Bianca schreef op 

  Er zijn veel logopedisten die werken zonder (wurg)contracten van zorgverzekeraars. Om toch voor volledige vergoeding in aanmerking te komen sluit je een restitutiepolis af. Zo behoud je de vrije keuze voor je zorgverlener.

 2. Corrina Schuurbiers schreef op 

  In genoemd artikel wordt gesproken van lagere vergoedingen voor logopedie in het geval de logopedist geen (wurg)contract heeft met de zorgverzekeraar. Dit is niet juist. Bij vele restitutiepolissen krijgt men een volledige vergoeding. Voorts dient men te vermelden dat het eigen risico niet van toepassing is bij kinderen beneden de 18 jaar.

  1. Beste Corrina,

   Dank voor uw opmerkingen, ik heb het artikel wat aangepast. De lagere vergoeding geldt inderdaad niet bij resitutiepolissen, maar mogelijk wel bij budgetpolissen of naturapolissen. Vandaar dat we dit erbij hebben gezet.

   Wat betreft het eigen risico heb ik dit er ook aan toegevoegd. Overigens staat dit wel vermeld op onze pagina over het eigen risico waar in het artikel ook naar verwezen wordt.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Is ok. I start wit you so... It is about instinct. Thank you"

Meneer Saratenu uit PUTTEN
2020-02-17, zorgverzekering

"Perfect "

Meneer Bogdan uit HARDENBERG
2020-02-17, zorgverzekering

"Alles is erg overzichtelijk "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, zorgverzekering

"Tevereden ? "

Meneer Bouchkroute uit ROTTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"My name is Przemyslaw Jezierski and the name of my girlfriend is Dorota Trzupek Please make it correct if possible"

Anoniem uit DONGEN
2020-02-16, zorgverzekering

" Heel goede service."

Meneer Stempher uit ARNHEM
2020-02-16, zorgverzekering

"vlotte info & afhandeling"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-02-15, zorgverzekering

"De vergelijkingen met voor en nadelen zijn helder en goed leesbaar. De aanwijzingen voor de te volgen stappen in het proces ook. Prima!"

Anoniem uit ALMERE
2020-02-15, zorgverzekering

"Top service! "

Meneer Bouazzaoui uit POORTUGAAL
2020-02-15, zorgverzekering

"overzichtelijke vergelijking van alle zorgpolissen"

Anoniem uit BORNE
2020-02-14, zorgverzekering

"Ik heb dit aantal sterren gegeven, omdat mijn verzekering nog maar net aangevraagd is. Misschien beter om wat later in het proces om een waardering te vragen? Misschien krijgt Independer dan wel 5 sterren!"

Anoniem uit HANSWEERT
2020-02-13, zorgverzekering

"Because its very helpfully"

Mevrouw Sales Miret uit AMSTERDAM
2020-02-13, zorgverzekering

"."

Mevrouw Vasiliauskaite uit ARNHEM
2020-02-13, zorgverzekering

"A well designed site to navigate alot of options."

Meneer Page uit AMSTERDAM
2020-02-13, zorgverzekering