Zomerjob in het buitenland? Tips om je te verzekeren voor medische kosten
Tip een vriend:

Zomerjob in het buitenland? Tips om je te verzekeren voor medische kosten

Nu de eindexamens bijna voorbij zijn, gaan veel kinderen voor het eerst alleen naar het buitenland. Soms blijven ze er langere tijd en gaan ze er ook werken. Maar hoe zijn kinderen dan verzekerd voor medische kosten? Via de reisverzekering of de zorgverzekering, of allebei? Het maakt hiervoor uit hoe lang je weggaat, of je gaat werken en in welk land je verblijft. Er zijn meerdere regels die bepalen of je wel of geen recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering. Sommige regels lopen een beetje door elkaar in dit soort situaties. Van belang zijn de volgende onderwerpen:

 • Ga je naar een EU/EER of verdragsland?
 • Ga je daar werken?
 • Ga je langer dan 3 maanden?

Het verschilt per (persoonlijke) situatie of je wel of niet je zorgverzekering in Nederland mag aanhouden. Daarom hieronder even twee voorbeelden om dit beter uit te leggen.

Lang verblijf in een EU/EER land

Stel, je dochter gaat 6 weken naar Ibiza voor vakantiewerk. Ibiza behoort bij Spanje en zit in de EU. Je dochter gaat er werken, maar verblijft er korter dan 3 maanden.  Ze blijft dan in Nederland verzekerd en betaalt premie. Is ze jonger dan 18 jaar? Ook dan is ze nog gewoon verzekerd op de verzekeringspolis van de ouder. Gaat ze langer dan 3 maanden werken op Ibiza? Dan moet ze zichzelf op Ibiza verzekeren tegen zorgkosten. Ze mag je dan haar zorgverzekering stopzetten. Dit kan ze regelen met een formulier van de Sociale Verzekeringsbank: ‘niet Wlz verzekerd’. Je moet bij terugkeer wel kunnen bewijzen dat je ook echt hebt gewerkt, bijvoorbeeld door je loonstroken. Anders moet je alsnog premie betalen zodra je je weer aanmeldt voor je zorgverzekering.

Lange reis naar een verdragsland

Nu heeft je zoon besloten 5 maanden te gaan backpacken in Australië en hij weet eigenlijk nog niet of hij alleen gaat reizen of ook werken. Australië is een verdragsland of een zogenaamd 1ste werkdag land. In deze landen ben je zodra je gaat werken niet meer in Nederland verzekerd voor zorgkosten. Je zoon moet dan in Australië zijn ziektekosten regelen. Dit doe je dus zodra je gaat werken of als je besluit dat je gaat werken in Australië, ook al is de reis al begonnen. Bewaar ook weer de loonstroken. Want was je verzekerd in Nederland, dan kun je aantonen dat dit niet nodig was. Ga je echt alleen reizen? Dan heb je het eerste jaar gewoon nog recht op je zorgverzekering.

Vakantie of werken korter dan 1 jaar

Ga je op vakantie naar het buitenland voor korter dan 1 jaar? Dan moet je je zorgverzekering gewoon aanhouden en premie betalen. Ga je werken? Als je langer dan 3 maanden werkt, ben je niet meer verzekerd voor je zorgverzekering (dit geldt ook met terugwerkende kracht). Bijvoorbeeld als je eerst van plan was om maar 2 maanden te werken, maar uiteindelijk wordt het toch 4 maanden. Dan zijn de eerste twee maanden ook achteraf gezien alsnog niet verzekerd geweest. Weet je niet hoelang je gaat of zit je dicht bij de 3 maanden? Regel dan in het buitenland een ziektekostenverzekering.

Tips bij werken in het buitenland:

 • Bij de Sociale Verzekeringsbank kun je een ‘niet Wlz verzekerd’-bewijs aanvragen. Hiermee kun je aantonen dat je je niet hoeft te verzekeren voor de ziektekostenverzekering in Nederland.
 • Geen zorgverzekering meer, maar je wilt je wel verzekeren? Kijk dan bij OOM verzekeringen.
 • Ga je werken als au-pair of werken naast je studie in het buitenland? Zodra je in dit land via je inkomen sociale premies betaalt heb je geen recht meer op een zorgverzekering in Nederland.
 • De medische kostendekking van je reisverzekering is alleen geldig als je ook recht hebt op een zorgverzekering in Nederland.
 • Ben je verzekerd in Nederland en ga je naar EU/EER of verdragsland?  Neem een EHIC (European Health Insurance Card) mee. Vaak zit deze al aan de achterkant van je bestaande zorgpas en anders kun je hem opvragen bij je zorgverzekeraar.

Gaan je kinderen van de zomer werken in het buitenland?  Controleer dan bij de zorgverzekeraar of ze nog wel verzekerd blijven of dat hiervoor iets geregeld moet worden. Zijn ze op reis en gaan ze toch ineens werken? Ook dan moet je zorgen dat de zorgverzekering tijdig wordt aangepast aan de nieuwe situatie. Informeer ook bij je zorgverzekeraar wat er gebeurt als je ineens over de 3 maanden werken in het buitenland gaat, mag dan de zorgverzekering met terugwerkende kracht worden opgezegd bijvoorbeeld. Informeer ook bij je baan in het buitenland hoe de ziektekosten zijn geregeld. Een zomerbaantje lijkt leuk maar je wilt wel goed verzekerd zijn voor medische kosten, informeer vooraf goed hoe je dit het beste kunt regelen.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Zomerjob in het buitenland? Tips om je te verzekeren voor medische kosten”

 1. S A van Soest schreef op 

  Wij gaan in Spanje wonen en zijn nu bij de OHRA particulier verzekerd.
  Kunnen wij bij u worden verzekerd tegen ziektekosten en ongevallen? Of is een aparte ongevallenverzekering nodig?
  Graag verneem ik uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  S A van Soest

 2. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw van Soest,

  Via Independer kunt u eind 2016 weer een zorgverzekering afsluiten voor 2017. U bent verzekeringsplichtig als u in Spanje woont en nog inkomsten uit Nederland ontvangt.

  Helaas bieden wij via Independer geen ongevallen verzekeringen aan.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
41 minuten geleden, zorgverzekering

"Super tevreden "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
11 uur geleden, zorgverzekering

"Erg fijne webpagina en alles werkt goed en snel."

Anoniem uit TER APEL
2020-01-22, zorgverzekering

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-21, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
2020-01-21, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
2020-01-21, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering