Zorg uit Wlz: heb ik nog een aanvullende zorgverzekering nodig?
Deel met een vriend:

Zorg uit Wlz: heb ik nog een aanvullende zorgverzekering nodig?

Ben je langdurig of chronisch ziek? Dan heb je mogelijk recht op zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Je krijgt dan een Wlz-indicatie. Op welke zorg je recht hebt, bepaalt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Vervolgens wordt er een zorgplan opgesteld. De zorg die je mogelijk vergoed krijgt vanuit de Wlz, kan ook zorg zijn die normaal gesproken vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed wordt. Heb je met een Wlz-indicatie nog wel een aanvullende zorgverzekering nodig? 

Verschillende zorg vanuit Wlz

Onder de Wlz valt verschillende zorg, zoals verblijf in een zorginstelling, persoonlijke verzorging en verpleging en hulpmiddelen. Maar ook medische zorg zoals een bezoek aan de tandarts, fysiotherapeut of psycholoog. Heb je een Wlz-indicatie dan betaal je maandelijks een eigen bijdrage. De hoogte daarvan hangt af van je inkomen.

Meer over de Wlz lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wlz-zorg en aanvullende verzekering

Welke zorg vanuit de Wlz wordt vergoed, verschilt per zorginstelling (bijvoorbeeld een verpleeghuis of revalidatiecentrum). Zo worden behandelingen bij de tandarts en fysiotherapeut bij de ene zorginstelling wel vanuit de Wlz vergoed, terwijl dat bij andere instellingen niet zo is. En in dat geval heb je dus wel een aanvullende verzekering nodig.

Heb je een Wlz-indicatie? Informeer dan goed bij je zorgkantoor en zorginstelling welke zorg de Wlz levert en vergoedt. Op basis daarvan kun je bepalen of je voor bepaalde zorg nog een aanvullende verzekering nodig hebt, of dat de Wlz alle zorg vergoedt.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

6 Antwoorden op “Zorg uit Wlz: heb ik nog een aanvullende zorgverzekering nodig?”

 1. Koel schreef op 

  Begrijp ik dan goed dat bij een opname in een verpleeghuis er dubbel wordt betaald. Immers je blijft een basis verzekering nodig hebben voor ziekenhuis opname. Echter voor medicatie, fysio en begeleiding psycholoog doe je geen beroep meer op de basisverzekering omdat deze uit de wlz komt.
  Een lagere aangepaste verzekering is echter nergens te vinden.
  Vreemde situatie……..

 2. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  De basisverzekering is voor iedereen in Nederland hetzelfde. Ongeacht of je chronisch ziek bent of niet. Het is wel goed om het aanvullende pakket onder de loep te nemen. De kans is namelijk groot dat veel aanvullende zorg door de Wlz wordt betaald. Wij helpen u graag om een vergelijking te maken. Wellicht dat u op de zorgverzekering kan besparen. U kunt ons gerust bellen op telefoonnummer 035 626 55 44. Door de weeks zijn wij open van 8.00 t/m 21.00 en in het weekend van 9.30 t/m 18.00

  1. b.e.van ooijen schreef op 

   Alls ik het goed begrijp dan kan bij opname in zorginstelling bij ene zorgverlener andere aanvullende zorg (bv tandarts fysio,vervoer etc.) verleend worden dan bij een andere gelijkwaardige instelling. Waar komt dit verschil dan vandaan ???

   Financiering wordt in onze regio per 1 jan.17 anders geregeld.+Geld gaat nu niet meer
   rechtstreeks naar instelling maar naar betr. regiokantoor.Via dit regiokantoor worden met betr.zorgverlener overeenkomsten afgesloten.
   Wij zijn nl. in zo”n situatie beland.Ik wilde nl graag voor nieuw tandprothese nader gein-
   formeerd worden,kreeg lik op stuk ,had maar af te wachten welke overeenkomsten
   er zouden worden gemaakt, wat moet ik nu met een ev.aanvullende verzkering als ik
   nog niet weet welke aanvullende zorg er wordt verleend ?

 3. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  Op welke zorg je recht hebt bepaalt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De vergoedingen komen uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). U hoeft uzelf voor deze kosten dan niet extra aanvullend te verzekeren. Ik begrijp heel goed dat u hier duidelijkheid over wilt zodat u weet of u bepaalde zorg extra moet verzekeren of juist niet.

  U kunt het beste contact opnemen met uw zorgkantoor en de situatie uitleggen. Zij kunnen u voorzien van informatie. Wij helpen u vervolgens graag met het uitzoeken van een nieuwe verzekering. Telefonisch kunnen wij de verschillende verzekeraars en pakketten met u bespreken.

 4. Schenk schreef op 

  Mijn moeder heeft in februari 2016 een nieuwe CIZ indicatie gekregen en is in april opgenomen in een verpleeghuis, als gevolg hiervan heeft ze dus haar aanvullende ziektekostenverzekering niet meer nodig. Nu wil ik restitutie omdat ik uiteraard in januari dit niet kon voorzien. De verzekeringsmaatschappij geeft aan dat opzeggen echter alleen kan per kalenderjaar. Voor mij is het erg onlogisch immers als ik verhuis kan ik verzekeringen ook aanpassen aan de behoefte en ik mag aannemen dat bij overlijden ik ook de verzekering stop kan zetten. Het is toch gek dat ik een verzekering die overbodig is geworden door dergelijke omstandigheden niet kan beëindigen? Hoe zit dit?

  1. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

   Beste meneer/vrouw,

   Helaas is het niet mogelijk om restitutie te vragen voor een aanvullende zorgverzekering. Je vraagt bewust aan het begin van het jaar een (aanvullende) verzekering aan, deze moet dan ook een jaar door lopen. Tussentijds stopzetten is dan niet mogelijk. Probeer er met je verzekeringsmaatschappij uit te komen, wellicht dat ze uit coulance iets voor je kunnen betekenen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Goed bereikbaar, deskundig advies en helder in de communicatie."

Dhr. K. Visser uit LELYSTAD
20 minuten geleden, zorgverzekering

"Vlotte service"

Dhr. J.D. Naarden uit ALKMAAR
2017-11-19, zorgverzekering

"Omdat de site alle nodige info biedt op overzichtelijke wijze."

Anoniem uit GRONINGEN
2017-11-19, zorgverzekering

"Simpel, snel en goedkoper uit."

Dhr. A. Ham uit HOOFDDORP
2017-11-19, zorgverzekering

"Top"

Anoniem uit HEEMSKERK
2017-11-19, zorgverzekering

"Super"

Anoniem uit MAARSSEN
2017-11-19, zorgverzekering

"zeer gemakkelijk vergelijken!"

Anoniem uit RIJSSEN
2017-11-19, zorgverzekering

"Overzichtelijk en gemakkelijk in het gebruik"

Anoniem uit SCHAIJK
2017-11-19, zorgverzekering

"overzichtelijk & keuzehulp, aantrekkelijke bonus van Independer"

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-11-19, zorgverzekering

"Eenvoudig en overzichtelijk"

Mevr. C. Stabler-Wesselink uit GRONINGEN
2017-11-19, zorgverzekering

"Super handige vergelijk tool! Nu al voor het 3de jaar oprij de zorgverzekering via Independer uitgezocht. De gratis tandartsverzekering is ook mooi mooi meegenomen!"

Dhr. J.W.F. Koning uit ARNHEM
2017-11-19, zorgverzekering

"Ik heb in 2017 een ongeluk gehad, waarbij ook mijn Gebit was beschadigd. Ik werd door in die Independer erg goed geholpen en te woord gestaan. Zelfs nog beter dan mijn eigen zorgverzekeraar. "

Dhr. M.J. Ijntema uit HEEMSKERK
2017-11-19, zorgverzekering

"Weinig bekend mee"

Mevr. M.W.J. Opheij uit HELMOND
2017-11-19, zorgverzekering

"Dit is gewoon hoe het moet. Simpel. Snel. Klaar."

Dhr. D.P. Netten uit 'S-GRAVENHAGE
2017-11-19, zorgverzekering

"omdat het ieder jaar goed geregeld is."

Anoniem uit HELMOND
2017-11-19, zorgverzekering