Zorgverzekering en je baby
Tip een vriend:

Zorgverzekering en je baby

Een pasgeboren baby moet je bij veel instanties aanmelden. Ook voor je zorgverzekering is het verplicht dat je het kind binnen vier maanden na de geboorte meeverzekert.  Meld je je baby te laat bij de zorgverzekeraar? Dan moeten je als ouders zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Stichting De ombudsman vindt dit een te zware straf.

Gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen premie voor een zorgverzekering te betalen. De overheid betaalt deze premie aan de zorgverzekeraars. Hiervoor moeten de kinderen wel zijn aangemeld bij de zorgverzekeraar van één van de ouders. Stichting De Ombudsman verleende het afgelopen jaar 10 keer hulp aan ouders die hun kind niet op tijd hadden ingeschreven. Tijdens en na een bevalling kunnen de zorgkosten oplopen. Bij een te late inschrijving moet de ouder deze kosten zelf betalen.

Hoe meld je een baby aan bij de zorgverzekeraar?

Kijk dan in ons overzicht voor het bijschrijven van je kind op je zorgverzekering.  Je kind mag je aanmelden bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner.  Je kind krijgt dezelfde zorgverzekering als jij en kan alleen een aanvullende verzekering hebben als jij die ook hebt. Heeft je partner een uitgebreidere zorgverzekering? Meld je kind dan aan bij zijn zorgverzekeraar.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

129 Antwoorden op “Zorgverzekering en je baby”

 1. Winnie schreef op 

  Moet je je kind ook alsnog aanmelden bij de zorgverzekeraar als je kind binnen drie dagen na de geboorte in het ziekenhuis overlijd?

 2. Beste Winnie,

  Allereerst gecondoleerd met het verlies van uw kind. U moet inderdaad nog wel uw kind aanmelden bij de zorgverzekeraar. Dit omdat het ziekenhuis kosten heeft gemaakt.

 3. Lieve schreef op 

  Beste,

  Mijn partner en ik zijn bij een andere zorgverzekering verzekerd. Onze dochter stond bij mij verzekerd maar onlangs,toen ze net 5 maanden oud was, hebben we ze ook bij mijn partner bijgeschreven. Is dit nodig of moet ze slechts bij 1 van de ouders bijgeschreven zijn?
  Ps is het nog steeds zo dat als je je kind te laat bij de zorgverzekeraars hebt bijgeschreven dat je de kosten van dat jaar zelf moet betalen?

  Alvast bedankt!

  Mvg

 4. Beste Lieve,

  Uw dochter kan niet bij beide ouders verzekerd zijn, het beste is om haar mee te verzekeren bij degene die de meest uitgebreide verzekering heeft. Als je je baby te laat aanmeldt, dan zijn de zorgkosten die tot die tijd eventueel gemaakt zijn voor eigen rekening.

 5. guusje schreef op 

  hoi Chantal,
  Onze kindjes staan bij mij op de polis nu heeft mijn man een betere verzekering als mij vergoeding van brillen ik niet dus kwam we er achter dat ik zelf haar brilletje moest betalen.
  Kunnen we de kindjes nog overschrijven op de polis van mijn man.
  Dank u.
  Mvg Guusje.

 6. Beste Guusje,

  Ja hoor, dit is geen enkel probleem. U kunt dit aangeven bij de verzekeraar, en zij zullen de kinderen overschrijven.

 7. Ralph schreef op 

  Hoi,

  Wij moeten ons kind nog aangeven bij een van beide zorgverzekeraars (die van mij of mijn partner; dit is binnen de 4 maanden) maar willen ook nog van verzekering veranderen voor 2014. Gaat het goed als wij de baby bij een van beiden bij schrijven en dan gelijk overstappen?

  Mvg,

  Ralph

 8. Melanie schreef op 

  Mijn zoontje is 20-02-13 geboren en had al eens naar mijn verzekeraar gebeld om hem erbij te schrijven.
  Tot ik een rekening thuis kreeg van onze huisarts, bleek hij nog niet verzekerd te zijn.
  Verzekeraar weer gebeld en is hij alsnog aangemeld per 08-08-13
  Nu heb ik een rekening gehad van het ziekenhuis €1.450 en die mag ik dus zelf betalen omdat hij naar hun zeggen te laat is aangemeld.
  En van mijn telefoontje is daar niks te zien…
  Kan ik hier nog iets aan doen?

 9. Beste Melanie,

  Dit is wel een hele vervelende situatie. Ik raad je aan om een officiele klacht in te dienen bij de verzekeraar, je geeft zelf aan dat je het hebt doorgegeven. Zij zijn verplicht om een klacht uit te zoeken. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan kan je je nog wenden aan het SKGZ (Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen). Veel succes!

 10. danie schreef op 

  Hoi ik ben thuis bevallen maar moest daarna naar ziekenhuis ze is geboren op 27 februari en krijg nu een rekening van bijna 800 omdat ze nog niet verzekerd is als ik haar nu verzeker een maand na geboorte hoef ik het dan niet zelf te betalen. Zet haar dan bij ons op de polis

 11. Beste Danie,

  Je kunt het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar waar je zelf verzekerd bent om je dochter mee te verzekeren. Dit kan namelijk pas wanneer je dochter een eigen BSN nummer heeft. De verzekeraar kan je vertellen of deze kosten alsnog vergoed worden.

 12. Ramon schreef op 

  Hai. Mijn kind is geboren op 20-12-13. Mijn vrouw en ik waren apart verzekerd tot het einde van 2013. Omdat wij nu een gezin zijn geworden zijn we met z’n drieën overgestapt naar een andere zorgverzekeraar en dat ging in per 1 januari 2014. Nu krijgen wij een ziekenhuisrekening van ons baby maar kunnen we volgens beide zorgverzekeraars nergens declareren omdat we hem niet hadden aangemeld bij de oude verzekering van mijn vrouw, en de nieuwe zorgverzekering pas op 1 januari 2014 inging. De wet schrijft voor dat je als je je baby binnen 4 maanden na de geboorte verzekerd de verzekering mag ingaan vanaf de geboorte. Wij zijn netjes aansluitend op ons oude verzekering overgestapt bij de nieuwe . Omdat het een complete overstap betreft vond dit dus plaats per begin nieuwe jaar, dat is dus wel binnen de 4 maanden. Toch zijn beide verzekeraars niet behulpzaam. Betekend dit dat mijn kind dus van 20 tm 31 december niet verzekerd was, terwijl we gewoon netjes verzekerd waren? Hebben ze nou gelijk en zijn wij nu de pineut door bureaucratische regeltjes? Kunnen wij nog iets doen? Alvast bedankt voor uw antwoord

  1. Melissa schreef op 

   Wij zitten precies in het zelfde schuitje (tussen wal en schip)
   Ik ben benieuwd hoe dit is opgelost bij jullie Ramon?

  2. christek schreef op 

   Wij hebben precies hetzelfde probleem. Is het bij jullie inmiddels netjes opgelost?

   1. L schreef op 

    Ik zit op dit moment met hetzelfde probleem; hoor graag of het opgelost is. Gr

 13. Beste Ramon.

  Wat jammer dat beide verzekeraars niet meewerken. Het beste zou zijn als de oude verzekeraar jullie kindje van 20-12-2013 tot en met 31-12-2013 verzekerd op één van beide polissen. Dit is normaal gesproken ook geen probleem. Door de overstap vallen jullie tussen wal en schip. Heel vervelend natuurlijk. Als beide verzekeraars echt niet meewerken, kunt u een klacht indienen. Dit moet serieus in behandeling genomen worden. Hopelijk komt u daar verder mee.

 14. Annemieke schreef op 

  Bevallen via keizersnede op 8 april 2014, aangegeven op 9 april 2014 en die u tot mijn schrik dat het polisblad ingaat op 13 april 2014, niet ik nu duet ruim 1500 euro zelf betalen?

  1. Hoi Annemieke,

   Bedoel je dat de verzekering van je kindje pas op 14 april in gaat? Of dat je eigen verzekering op 14 april in is gegaan? In het eerste geval, kun je contact opnemen met de verzekeraar. Ze moeten de datum dan aanpassen naar de geboortedatum.

   Als je op het moment van de keizersnede niet verzekerd was, dan moeten de kosten helaas zelf betaald worden.

 15. Sander schreef op 

  Beste,

  Wij willen graag ons pasgeboren kind bijschrijven op één van onze polissen. Mijn partner en ik zijn verzekerd bij verschillende maatschappijen. Stel dat we hem nu bijschrijven bij zijn moeder, kunnen we hem dan in de toekomst nog verplaatsen naar de polis van zijn vader?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Groeten,
  Sander

  1. Beste Sander,

   Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje! Het is geen enkele probleem om jullie zoon in de toekomst op een andere polis mee te verzekeren. Dit kan zelfs tussentijds. We raden aan een kind mee te verzekeren op de polis met de uitgebreidste dekking.

   1. Debby schreef op 

    Beste Simone,

    Bij Zilveren Kruis krijg ik dit niet voor elkaar. Zij menen dat ik dit pas per nieuw jaar kan regelen.

    Groet,
    Debby

    1. Hi Debby,
     Deze regeling rondom het overschrijven van je kind is helaas niet heel duidelijk. De wet zegt dat de medeverzekerden op een polis ook tussentijds kunnen wisselen. Hier valt dus ook je kind onder.
     In de praktijk blijkt echter dat dit wat lastiger is. De nieuwe verzekeraar wil je alleen verzekeren als de oude verzekeraar je uitschrijft. De oude verzekeraar wil je allen uitschrijven als de nieuwe verzekeraar je heeft ingeschreven.

     Het is per verzekeraar verschillend hoe ze hiermee omgaan. De ene zal er wat coulanter in zijn dan de ander.

     1. Debby schreef op 

      Na een lang gesprek met Zilveren Kruis èn nadat ik alles via brief aan Z.K. heb gestuurd, hebben ze m.i.v. februari mijn kind op mijn polis bijgeschreven. :)

 16. Annet Schrauwen schreef op 

  We hebben een dispuut met VGZ. Mijn schoondochter zegt dat ze haar dochter heeft aangemeld 14 dagen na de geboorte. Vgz beweert echter dat ze pas in september is aangemeld. (Precies 5 maanden na haar geboorte) nu willen de de 2 opname dagen, de dag van haar geboorte 18 april tot de 20ste niet vergoeden, omdat het ziekenhuis de rekening op naam van de kleine heeft gezet. Kan dit zomaar? Zij hebben nl de middelen niet om dit te betalen.

  Met vriendelijke groet,
  Annet Schrauwen

 17. Hoi Annet,

  Dit is nogal een lastige situatie. Als VGZ inderdaad pas na 5 maanden een aanmelding heeft ontvangen, hoeven zij de kosten niet te vergoeden. Een kindje moet namelijk binnen 4 maanden na de geboortedatum zijn aangemeld. Uw zus geeft aan al na14 dagen contact opgenomen te hebben. Als zij nog weet wanneer ze contact heeft opgenomen en dit kan aantonen, kan de VGZ de polis misschien toch nog met terugwerkende kracht in laten gaan.

 18. Marc schreef op 

  Ik ben een nederlandse man en ben hier natuurlijk ook zorg verzekerd. ik ben getrouwd met een buitenlandse vrouw die nog geen verblijfs-vergunning heeft en dus nog in het buitenland woont. Mijn vrouw is nu ruim 7 maanden zwanger en zal dus in het buitenland bevallen. Kan ik de kosten van de bevalling bij mijn verzekering declareren ? En kan ik onze baby aangeven bij mijn zorgverzekering.. ook als die nog niet in Nederland is ?
  B.V.D
  Marc

 19. Beste Marc,
  De kosten rondom de zwangerschap en bevalling kunnen niet bij jouw zorgverzekering geclaimd worden. Deze kosten kunnen alleen geclaimd worden op de verzekering van de moeder. De baby kan pas worden bijgeschreven als hij of zij in Nederland staat ingeschreven.

  1. Danny schreef op 

   Ik heb hetzelfde probleem. Mijn kind is in het buitenland geboren. Mijn vrouw heeft geen verblijfsvergunning en heft een leerprobleem, om de Nederlandse taal te leren en de inburgeringscursus te volgen.

   Nu is het zo dat het kind de moeder nodig heeft en daardoor dus bij de moeder in haar land woont. Het kind heeft een Nederlandse nationaliteit, maar staat niet ingeschreven in Nederland. Zijn er geen speciale wetten in deze omstandigheid?

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Danny,

    U kunt eventueel contact opnemen met de sociale verzekeringsbank (SVB). De sociale verzekeringsbank is de instantie die uitzoekt wie er verzekeringsplichtig is en wie er recht heeft op een Nederlandse zorgverzekering. Telefoonnummer: 020 656 56 56

 20. Kelly schreef op 

  Beste simone,

  Mijn dochtertje van 6 weken heeft 5 dagen in het ziekenhuis gelegen. Zij is bij mijn verzekeraar verzekert. Nou kreeg ik net een brief van mijn verzekeraar dat ik mijn eigen risico volledig moet betalen vanwege DBC-kosten (B segment). Ik denk dat dit de opnamen van mijn dochtertje betreft (ga nog bellen of dat klopt). Maar klopt het dat de door de ziekenhuis gemaakte kosten op mijn eigen risico wordt verhaald?

 21. Hoi Kelly,
  Wat vervelend dat je dochtertje in het ziekenhuis heeft gelegen. De zorgkosten die gemaakt zijn voor haar, mogen niet van jouw eigen risico afgaan. Het is inderdaad verstandig om na te gaan bij de verzekeraar om welke kosten het precies gaat.

 22. Rens Besseling schreef op 

  Beste,

  11 oktober is onze dochter geboren. Moeder en ik zijn bij verzekerd bij unive met het zekur extra pakket. Bij dit pakket zit een aanvullende zorgverzekering. Volgens zekur moeten wij voor de baby extra bijbetalen omdat het een aanvullend zorgpakket betreft. Mag dit? Ik was namelijk van mening dat de baby ” gratis” wordt meeverzekerd bij degene ze wordt bijgeschreven.

 23. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter!
  De basisverzekering is altijd gratis voor kinderen, maar voor de aanvullende dekking mogen verzekeraars een premie vragen. U kunt wel de verzekeraar vragen om het aanvullend pakket niet voor uw dochter op te maken.

 24. H.Jans-Beken schreef op 

  Mijn kleinkind is in China geboren. Een van de ouders heeft de Nederlandse nationaliteit en de andere , de moeder, de Chinese. zij willen hun kind dat de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen verzekeren op de polis bij de vader. De verzekering zegt dat dit niet kan. Het zpu bij de moeder moeten. de moeder is nu net in bezit van een MVV en heeft inburgering deel 1 afgerond. de baby is nu 6 weken en heeft nu net een paspoort en sofinr.
  Mag de verzekering de baby weigeren?

 25. Beste H. Jans-Beken,
  Wat vervelend dat de baby geweigerd is bij de verzekering van de vader. We hebben uitgezocht of dit mag. Dit is van meerdere factoren afhankelijk.Om dit goedvoor u uit te zoeken hebben we meer informatie nodig. Het is van belang om te weten of de vader en moeder op hetzelfde adres staat ingeschreven. Heeft de baby de Nederlandse nationaliteit? En bij welke verzekeraar is de baby geweigerd? U kunt de gegevens mailen naar webcare@independer.nl.

 26. M. Kleine schreef op 

  Hier een vraag die ik nergens kan vinden; geldt voor kinderen altijd vrije zorgkeuze ongeacht de verzekering van de ouder(s)?

 27. Hoi M. Kleine,
  Voor kinderen geldt dezelfde keuzevrijheid als de ouders. Dus als jij geen volledige vrije zorgkeuze hebt, heeft je kind dat ook niet.

 28. Janssen schreef op 

  Hallo. Ons kindje wordt verwacht op 22-12-2014. Nu willen wij graag overstappen naar een andere zorgverzekering per 01-01-2015. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de overstap goed verloopt, ook ivm kraamzorg en andere vergoedingen? Vallen de kosten van kraamzorg en de bevalling nog onder de oude zorgverzekeringsmaatschappij?

 29. Beste Janssen,
  Als de bevalling dit jaar is, worden de kosten vergoed door je huidige/oude verzekeraar. Dit geldt ook voor de kraamzorg. Stel dat jullie kindje in januari geboren wordt, dan valt het onder de nieuwe zorgverzekering. Kraamzorg moet dan opnieuw worden aangevraagd. Het is voor jullie wel een risico om over te stappen, omdat je niet precies weet wanneer het kindje geboren wordt. Als je toch graag wil overstappen, raad ik aan om bij de nieuwe verzekering ook een aanvullende verzekering af te sluiten voor de eigen bijdrage van kraamzorg en eventueel een ziekenhuisbevalling. Hou dan ook goed in de gaten dat de overstap goed verloopt. Je wil je natuurlijk niet druk maken om een verzekering als je een kindje verwacht.

 30. S. de Jong schreef op 

  Mijn kleindochter staat ingeschreven op de polis van de vader. Deze is recentelijk overleden. Kunnen wij mijn kleindochter zonder moeite overzetten naar de polis van mijn dochter( de moeder)?

 31. Beste S. de Jong,
  Wat erg dat de vader van uw kleindochter is overleden. Het is geen probleem om haar vanaf nu mee te verzekeren met haar moeder. Uw dochter kan een nieuwe verzekering aanvragen voor zichzelf en uw kleindochter. Of ze kan haar huidige verzekering wijzigen.

 32. Lisette schreef op 

  Onze zoon is in december 2013 geboren en ik heb hem destijds bij onze nieuwe verzekering aangemeld per 1 januari 2014, echter een jaar na dato krijgen we een factuur van het ziekenhuis die ik nergens kan declareren. Onze huidige verzekering zegt dat wij deze bij de oude verzekering moeten verzekeren aangezien hij in 2013 geboren is, dit lijkt logisch maar ik heb onze zoon destijds niet bij de oude verzekering aangemeld aangezien we toch binnen 3 weken zouden overstappen en dit binnen de wettelijke termijn van 4 maanden is. Alleen wil de oude verzekering niet meewerken en zeggen dat het mijn fout is. Wat kunnen wij nu doen?

 33. Wendy schreef op 

  Hallo Lisette,
  Mijn dochter van 4 jaar heeft een aparte polis met basisverzekering.
  Is het verstandig om voor haar al een aanvullende verzekering af te sluiten?
  Of is ze nog te jong hiervoor en doe je dat als het kind ouder wordt? Ze is verder gezond en heeft nog geen problemen met haar gebit. Maar goed, dat kan natuurlijk veranderen.
  Wat doen andere mensen met jonge kinderen?
  Mijn man en ik hebben beiden een basisverzekering en tandartsverzekering.

  1. Wendy schreef op 

   Sorry, ik gebruikte de naam Lisette, maar had niet goed gekeken! Dat was de naam van de andere vraagstelster! Excuses.

 34. Elsa schreef op 

  Goede avond,

  Misschien is het antwoord hier al gegeven maar heb ik het gemist:
  stel ik heb een aanvullende verzekering voor alternatieve zorg met een max van 500,-
  en mijn kind maakt hier gebruik van, €100,- wordt vergoed. Tegoed is dan nog 400.

  Nu maak ik gebruik van deze vergoeding, ook €100. Hebben wij daarna nog een gezamelijk tegoed van €300? Of hebben mijn kind ik beide een max tegoed van €500?

  Gr. Elsa

 35. valery schreef op 

  Goedenavond,
  wij krijgen in juni ons eerste kindje.
  Nu komt ze op mijn verzekering want ik ben beter verzekerd dan mijn vriend.
  moet ze dan op mijn naam staan ? Of kan ze ook bij mij verzekerd zijn terwijl ze de achternaam van mijn vriend draagt ?

 36. Hoi Valery, gefelicteerd met je zwangerschap. Jullie kindje mag op één van de verzekering van zijn of haar ouders. Het maakt dus niets uit of jullie kindje dan een andere achternaam draagt dan jij. Je kunt na de geboorte jullie kindje aanmelden bij de verzekeraar.

 37. tat schreef op 

  Mijn zoontje staat bij mij ingeschreven op de zorgverzekering, nu zijn mijn ex en ik uitelkaar en ik woon bij mijn ouders. Mijn ex weigert dat ik mijn zoon bij mij als woonadres laat inschrijven. Hoe zit het dan als ik naar een dokter wil en doet de verzekeraar moeilijk als mijn zoon niet op mijn woonadres staat , Maar wel op mijn verzekering?

 38. Hoi Tat,
  Wat vervelend. Gelukkig doen verzekeraars hier niet moeilijk over. Het is niet erg dat jouw zoon bij jou verzekerd is, maar bij zijn vader staat ingeschreven. Jullie kunnen er ook voor kiezen om je zoon op de polis bij zijn vader te laten zetten. Dit mag namelijk ook tussentijds.

 39. Gert schreef op 

  Onze dochter is in december 2013 geboren, zij heeft nog 50 minuten mogen leven alvorens zij is overleden! Een BSN-nummer heeft zij niet aangezien zij hiervoor te kort heeft geleefd, nu hebben wij haar ook niet aangemeld bij de zorgverzekering, ook met die gedachte dat wanneer zij geen BSN-nummer heeft er ook geen polis op haar naam gemaakt kan worden… Volgens ons een reële gedachte in een periode waar je andere dingen aan het hoofd hebt!

  Nu een jaar en 3 maand later krijgen wij bericht van het ziekenhuis dat de rekeningen niet vergoed worden, omdat onze dochter niet was ingeschreven! Had onze dochter zonder BSN-nummer ingeschreven moeten worden en is dit na zo’n lange periode nadien nog mogelijk?

 40. Beste Gert,
  Wat vreselijk dat jullie je dochter verloren hebben. En dan ook nog rekeningen krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat jullie er niet bij stil hebben gestaan om je dochter aan te melden bij de zorgverzekeraar. Inderdaad heb je wel andere dingen aan je hoofd op dat moment.

  Een kindje moet uiterlijk 4 maanden na de geboorte zijn aangemeld. Alsnog aanmelden kan dus eigenlijk niet. Wel zijn wij van mening dat de verzekeraar iets moet kunnen betekenen jullie situatie. Bijvoorbeeld de rekeningen van het ziekenhuis alsnog vergoeden.

 41. @Gert: ik begreep vandaag dat het eerder is voorgekomen dat er een rekening alsnog vergoed werd door de verzekeraar. In deze situatie is het kindje ook vrij snel na geboorte overleden en niet aangemeld bij de verzekeraar. We kunnen eventueel contact opnemen met julie verzekeraar als jullie er niet uitkomen. We helpen graag!

 42. Marie schreef op 

  Mijn zoon is 5 nov 2014 geboren ik ben in het ziekenhuis bevallen en kort daarna meerdere malen opgenomen ik heb in januari contact opgenomen met mijn zprgverzekeraar omdat ik een factuur ontving van het ziektnhuis en de huisartsenpost. Nu zeggen ze dat ze zien dat ik in januari contact met hun heb opgenomen maar om een andere factuur en niet voor aanmelding dit is niet waar. Nu is het inmiddels 4,5 mnd na bevallimg en zeggen ze dat het niet meer kan.wat nu?

  1. Beste Marie,
   Wat een vervelende situatie zeg. Zeker omdat je in januari al contact hebt opgenomen om je zoon aan te melden. Je hebt normaal gesproken 4 maanden de tijd om een kindje aan te melden. Die termijn is inderdaad voorbij. Omdat er wel al eerder contact geweest is met de verzekeraar, lijkt het me dat ze uw zoontje alsnog kunnen verzekeren per 5 november. Ik raad je aan om het verhaal op de mail te zetten naar de verzekeraar. Met de vraag om je zoontje toch nog in te schrijven. Of dat ze je zoontje per direct in schrijven, maar de rekeningen van het ziekenhuis wel vergoeden.

 43. Sheila Klein schreef op 

  Vraagje? Mijn zoontje is al 8jaar bij mijn polis ingeschreven.. Maar kan ik hem nu ook één deze dagen bij mijn vriend bijschrijven en bij mij uitschrijven. Hij heeft namelijk n betere polis!!
  Groetjes van Sheila

  1. Hoi Sheila,
   Je zoontje kan tussentijds overstappen. Je vriend kan hem aanmelden bij zijn verzekering per de eerste van een nieuwe maand. Nu zou dit 1 april zijn. Jij kan dan bij jouw verzekeraar zorgen dat hij wordt uitgeschreven per die datum.

 44. Allo schreef op 

  Beste Simone,

  Als een kindje van een NL-se ouder en een buitenlandse ouder in het buitenland geboren is en daar om gezondheidsredenen nog wat langer moet blijven, kan het dan toch via de NL-se zorgverzekeraar van de ouder verzekerd worden voor alle ziekenhuiskosten en een medische vlucht naar Nederland?

  1. Allo schreef op 

   (P.S.: De artsen ter plaatsen kunnen het kind niet verder helpen. Om het te redden moet zij in NL verder worden behandeld.)

 45. Beste Allo,
  Dat is een lastige situatie. Om de zorgkosten voor het kindje vergoed te krijgen via de Nederlandse zorgverzekering moet hij of zij echt aangemeld zijn bij de Nederlandse zorgverzekering. Dit kan alleen als de buitenlandse partner en het kindje afhankelijk zijn van het inkomen van de Nederlandse ouder. Of het kindje moet eerst in Nederland worden ingeschreven. Anders kan het kindje alleen verzekerd worden in het woonland.

  1. Allo schreef op 

   Dank voor de snelle reactie Simone!

   Is het zo dat een kindje echt zelf in Nederland moet zijn als het moet worden ingeschreven? Of kan de NL-se ouder dat hier in NL zelf doen, terwijl het kindje daar nog zorg krijgt?
   We hoorden dat het nog geen BSN kan krijgen zolang het nog daar is en dat het daarmee niet verzekerd kan worden. En dat daarmee een enorm dure medische vlucht voor de de eigen rekening van de ouders komt, net als de ziekenhuiskosten die nu daar al sinds mei worden gemaakt?

   1. Allo schreef op 

    (Het is dus de bedoeling dat het kin voor verdere zorg gauw naar NL komt, maar de kosten zijn een groot probleem. Mijn vraag stel ik hier omdat ik me afvraag of de ouders wel alle juiste informatie gekregen hebben en nu niet mogelijke vergoeding mislopen met pittige consequenties.)

    1. Helaas is het echt zo dat het kindje pas aangemeld kan worden voor de Nederlandse zorgverzekering als het kindje in Nederland woont en een BSN-nummer heeft. Je kunt proberen te achterhalen of het kindje niet verzekerd kan worden op de zorgverzekering van de buitenlandse ouder en deze verzekeraar mogelijk de kosten kan vergoeden voor de terugkeer van het kindje. Daarnaast kun je nagaan of de ouders een reisverzekering (met gezinsdekking) hebben die medische kosten vergoed.

     1. Allo schreef op 

      Hartelijk dank voor de uitgebreide reactie!

  2. Danny schreef op 

   “Dit kan alleen als de buitenlandse partner en het kindje afhankelijk zijn van het inkomen van de Nederlandse ouder.”

   Dus ook wanneer het kind niet ingeschreven staat in Nederland?
   Welke wet geeft dit nu aan?

 46. Sandra schreef op 

  Beste Simone,

  De dochter (10 jr) van mijn vriend zal binnenkort bij ons intrekken wegens emigratie van haar moeder, op wiens verzekering ze is bijgeschreven. Moeder heeft aanvullende pakketten voor tandheelkundige zorg & alternatieve geneeswijzen, maar mijn vriend, op wiens verzekering ze nu bijgeschreven zal moeten worden, niet. Kan zijn dochter de pakketten met haar overstap meenemen, zonder daarbij bv een jaar te moeten wachten om aanspraak te maken op vergoedingen voor orthodontie?

  Alvast bedankt!

 47. Beste Sandra,

  Helaas zal de dochter van je vriend dezelfde dekkingen als haar vader krijgen. Hij kan in principe pas per januari zijn verzekering aanpassen.

  Wat ik wel aanraad is contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te vragen of ze met deze situatie coulant om kunnen gaan en bijv. de aanvullende pakketten kunnen toevoegen aan de verzekering van je vriend.

 48. Cynthia martherus schreef op 

  Mijn dochter moet een beugel en omdat ik niet aanvullend verzekerd ben en niet kan overstappen per 1 jan. Moet ik dit zelf bekostigen. Mijn dochter is ook bij mij ingeschreven. Nu is mijn vraag kan haar vader (mijn expartner ) haar bijschrijven op zijn verzekering? Hij woont wel 25 km van ons af. Krijg ik dan geen problemen met huisarts en orthodontist bij mij in de buurt?
  Ik hoop dat u mij richting kan geven
  Mvg mevrouw martherus

 49. Beste Cynthia,

  Wat is de reden dat je niet kan overstappen per 1 januari?

  Je kunt helaas niet tussentijds je dochter overschrijven naar de verzekering van je ex-partner. Aan het eind van het jaar kan dit wel. Vanaf 19 november tot en met 31 december is er weer de mogelijkheid om over te stappen of je polis te wijzigen.

  De huisarts is niet gebonden aan contracten, ze kan dus gewoon naar haar eigen huisarts blijven gaan.
  De orthodontist is echter wel gebonden aan contracten. Kijk dus goed of de verzekeraar van je ex-partner een contract heeft met de betreffende orthodontist.

  1. cynthia schreef op 

   Ik kan niet overstappen omdat ik in een wsnp zit en schulden had bij mijn zorgverzekeraar

 50. Juan Echeverry schreef op 

  Beste,

  We hebben net te horen gekregen dat FBTO de zorgnota van onze baby niet gaat vergoeden. Het gaat om een bedrag van 1700 euro.

  De baby hebben wij na 5 maanden aangemeld bij FBTO. Vanochtend kregen we het bericht van FBTO dat zij de kosten niet vergoeden omdat we onze zoontje eerder hadden moeten aanmelden. Maximaal 4 maanden staat in de Nederlandse wet. Hier komen wij dus ook vanochtend pas achter.

  Bestaat er ook zoiets als informatieplicht van zorgverzekeraars richting verzekerden? Hoe hadden wij dit anders moeten weten?

  1. Beste Juan,

   Wat een vervelende situatie. Er is geen informatie plicht voor de verzekeraars bij bijvoorbeeld het krijgen van een kindje. Zij krijgen deze informatie niet automatisch aangeleverd. Je kunt nog even contact opnemen met FBTO of zij nog iets voor je kunnen regelen.

  2. Jessica schreef op 

   Beste Juan,

   Ik heb nu zo’n zelfde situatie voor kosten van mijn dochter.
   Zijn jullie ee nog uitgekomen met de zorgverzekering?

   Mvg Jessica
   Alvast bedankt

 51. Wendy Wildschut schreef op 

  Wij hebben vandaag een factuur van het zienhuis gehad van me dochter.
  Ben bevallen op medische indicatie en dat staat ook op haar factuur gemeld, maar ze is nog niet verzekerd.
  Hebben we vandaag gedaan, overig is ze 3 maanden net.
  Krijgen we de kosten dan nog vergoed en moet je het dan gewoon declareren bij de zorgverzekeraar

  1. Wendy Wildschut schreef op 

   Had al een vraag gesteld

   Nu zie ik ook code’s erop staan.
   Had al op internet opgezocht, maar kan er niet wijs uit worden of het vergoed word.
   Hoop dat jullie hier meer duidelijkheid in kan geven.
   Dit zijn de code’s
   14D724
   Zorgprod. 990017045
   Subtrajectnr. 3043211
   Zorgtype 11
   Typerende diagnose 9902
   Code 190218

 52. Beste Wendy,

  Een bevalling met medische noodzaak valt onder de basis dekking van je zorgverzekering. Je kunt de rekening daarom sturen aan je zorgverzekeraar. Zij kijken dan direct nog even voor je na of de rekening volledig vergoed gaat worden.

 53. ruby schreef op 

  Hey als de kinderen erkend zijn Door de vader, niet inwonend bij de vader zijn en ook niet dat de vader voogdij heeft mogen de kinderen dan ook nog onder zijn zorgverzekering?

 54. Beste Ruby,

  De kinderen worden over het algemeen meeverzekerd tot 18 jaar op de polis van de ouder waarbij zij in huis wonen. Zodra er co-ouderschap is kunt u kiezen op welke polis uw kind wordt verzekerd. Is dit niet het geval? Dan wordt uw kind bij uw op de polis meeverzekerd.

 55. Driss schreef op 

  Beste,

  Onze dochter is geboren op 16-5-2014, Mijn partner en ik waren destijds bij twee verschillende zorgverzekering verzekerd, omdat we er vanuit zijn gegaan dat mijn vrouw meer zorg nodig heeft.
  Ik heb een budgetpolis gehad, nu (11-15) krijgen we een rekening van 1519 euro van het ziekenhuis binnen, ziekenhuis zegt dat bedrag is voor het zorg van de baby (1,5 dag).

  Mijn partner was aanvullend verzekerd, maar tot mijn verbazing wordt mijn dochter automatisch bij mijn polis (budget) gemeld, verzekering gebeld, zij zeggen dat we alles moeten betalen wat boven de 200 euro?

  Mijn vragen:
  – Waarom wordt de baby niet aan de moeder polis gekoppeld?
  – Is de baby zorg niet gratis? dus moet het 100% vergoed worden?

  In afwachting van uw antwoord alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

 56. Beste Driss,

  Wat een vervelende situatie. Wij vinden het ook erg vreemd dat jullie dochter automatisch bij u op de polis is gezet. Waarom dit is gedaan kunnen wij helaas ook niet aangeven. De zorg van uw baby zit in de basisverzekering en wordt 100% vergoed. Waarom ontvangt u dan de rekening van € 1519,-? Het kan zo zijn dat de zorg van uw dochter heeft plaatsgevonden bij een niet gecontracteerd ziekenhuis. Door de budgetpolis die u heeft kan het zo zijn dat een deel van de rekening nu voor uzelf is. U kunt dit beste navragen bij uw zorgverzekeraar. Wij hopen dat u eruit komt met uw zorgverzekeraar.

 57. fatmay schreef op 

  Door privé-omstandigheden (ernstig ziekte naaste familielid die uitbehandeld is) heeft een vriendin haar kindje niet tijdig gemeld bij de zorgverzekeraar. Vriendin heeft lange periode in het buitenaldn bij zieke familielid verbleven. Omdat ze kindje te laat heeft gemeld bij zorgverzekeraar, moeten ze zorgkosten zelf betalen, oa keizersnede en verblijf in het ziekenhuis. Kunnen we bezwaar indien en hoe groot is de kans dat het kwijtgescholden wordt?

 58. Beste Fatmay,

  Wat een vervelende situatie. Uw vriendin heeft 4 maanden de tijd om haar kindje aan te melden bij de zorgverzekeraar. Dit is wettelijk vastgelegd. Uw vriendin kan het beste een brief/ e-mail schrijven met daarin het persoonlijke verhaal. In de brief kan zij de verzekeraar om coulance vragen. Hopelijk komt uw vriendin er alsnog uit met de zorgverzekeraar.

 59. henk harkema schreef op 

  hoi allemaal.

  ik wil even iets duidelijk hebben. ik en mn vriendin krijgen een zoontje.
  nu wil ik heel graag dat het mijn achternaam krijg. maar het probleem is dat ik door omstandigheden geen zorgverzekering heb. mijn vriendin heeft die wel.
  nu zit ik met de vraag : als ik mijn zoon mijn achternaam geef kan die dan gewoon bij mijn vriendin meeverzekerd worden. of moet het dan haar achtenaam hebben ??..

 60. Fay schreef op 

  Dat kan gewoon, zolang je bij de gemeente geregistreerd staat als ouders. Mijn kindje is ook met mij meeverzekerd en we hebben niet dezelfde achternaam.

 61. ali schreef op 

  hallo allemaal,

  mijn kind is 3 maanden oud, nadat zij geboren was heb ik contact gehad met mijn verzekeraar om mijn kindje te aangemeld bij hun en ze zeiden dat zij vanaf vandaag verzekerd is en na een tijdje heeft zij een weekje in het ziekenhuis gelegen, een week later heb ik een brieven ontvangen stond erin dat ik de alle kosten moet betalen omdat het kindje niet verzekerd is dus ik belde de verzekering even op om te vragen of dat klopt ze zeiden dat het kindje inderdaad niet verzekerd is. nu weet ik niet meer wat ik moet doen. graag en hoop ik dat u mij kan helpen hiermee.

  alvast bedankt voor u antwoord.

  groetjes ali

 62. Hi Ali,
  Wat een vervelende situatie. Ik kan me voorstellen dat je dit snel opgehelderd wilt hebben. Het is lastig voor ons om hier een goed antwoord op te geven. Wij kunnen namelijk niet precies zien wat er gebeurd is. Heb je de verzekering aangevraagd via Independer? Heb je dan je postcode en huisnummer voor mij?

 63. Elisha schreef op 

  Goedemorgen,

  Onze dochter staat op mijn polis bij ditzo vanwege de logopedie die ze heeft gehad. Nu heeft ze een bril nodig en valt dat niet onder onze dekking. Mijn man is hier wel voor verzekerd bij zekur, kunnen we haar overzetten op de polis van hem en na een aantal maanden weer terug op mijn polis bijschrijven mocht ze weer logopedie nodig hebben?

  Groeten Elisha

 64. Hi Elisha,
  De regeling rondom het overschrijven van je kind is helaas niet heel duidelijk. Volgens de wet kunnen medeverzekerden op een polis ook tussentijds wisselen van zorgverzekeraar. Je dochter valt hier dus ook onder.
  In de praktijk is dit echter wat lastiger. De nieuwe verzekeraar wil je alleen verzekeren als de oude verzekeraar je uitschrijft. De oude verzekeraar wil je allen uitschrijven als de nieuwe verzekeraar je heeft ingeschreven.

  Het is per verzekeraar verschillend hoe ze hiermee omgaan. De ene zal er wat coulanter in zijn dan de ander. Ik raad je dus aan je zorgverzekeraar te bellen en te vragen hoe zij hier mee omgaan.

 65. Cathrin schreef op 

  Wat zijn de ervaringen rondom de procedure van niet op tijd (binnen 4 maanden) aanmelden van kinderen bij de verzekeraar. Ik lees hier vaak het advies:
  a) verzoeken om coulance
  b) Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen

  Wat zijn de resultaten? Zijn mensen er (ooit?) uitgekomen met hun verzekeraar (en welke was dat?)? En/of heeft de assistentie van Stichting klachten en geschillen Zorgverzekeringen ooit positieve invloed gehad?

  Reden dat ik het vraag: als niemand het ooit gelukt is, dan kan ik me waarschijnlijk de moeite besparen.

  Gijs

 66. marleen (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  Als eerste stap is het natuurlijk belangrijk om uw kind zo snel mogelijk te verzekeren.

  Het is altijd aan te raden om een coulanceverzoek in te dienen om de verzekering met terugwerkende kracht in te laten gaan. Er wordt meestal gehoor gegeven aan deze verzoeken. Vaak is een klacht daarom niet nodig.

  De Stichting klachten en geschillen Zorgverzekeringen komt eventueel aan bod als u er met de verzekeraar niet uitkomt. Het contact tussen de Stichting klachten en geschillen Zorgverzekeringen en de verzekeraars gaan vrijwel altijd buiten Independer om. Om deze reden hebben wij hier ook beperkte informatie over.

  Het is wel de moeite waard om een verzoek in te dienen bij de zorgverzekeraar.

 67. Elisha schreef op 

  Bij ons was het gelukt om met terugwerkende kracht onze oudste te laten verzekeren. Lag ook meer aan hun dat ze niet op tijd verzekerd was, optijd aangemeld maar zonder bericht afgewezen omdat ik op dat moment nog op de polis van mijn vader stond en dat niet mogelijk bleek. Na een half jaar kwamen we hier achter en binnen 2 weken hadden we coulance aangevraagd en gekregen.

 68. azeroual schreef op 

  Geachte heer mevrouw
  Mijn zoon is in 2007 geboren in olvg in Amsterdam en daar kreeg ik te horen na zijn geboorte dat ik hem binnen 3 dagen moet laten inschrijven bij de gemeente en dat ze hem vanuit de gemeente automatisch gaan aanmelden bij de zorgverzekeraar en mijn zoon moest na zijn geboorte drie dagen in het ziekenhuis verbleven maar na een tijdje wat korter was dan de verplicht aanmelden termijn van 4 maanden bij de zorgverzekeraar kreeg ik een rekening van 300€ van olvg heb contact met olvg opgenomen en daar kreeg ik te horen dat ik moet betalen omdat ik mijn zoon niet op tijd heb aangemeld en niet verzekerd is terwijl dat ik hem binnen de verplicht 4 maanden aangemeld had bij de zorgverzekeraar en ruim voor.

 69. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  Wat vervelend dat er destijds alsnog een rekening kwam die u moest betalen. Als er rekeningen binnenkomen die niet kloppen is het altijd aan te raden om rechtstreeks contact op te nemen met de zorgverzekeraar

  Tegenwoordig moet elke ouder zelf de pasgeboren zoon of dochter aanmelden bij de zorgverzekeraar. De gemeente doet dit niet meer. Als de aanmelding binnen de vier maanden valt is de verzekeraar verplicht om de baby toe te voegen aan het pakket van de ouder.

  1. azeroual schreef op 

   Geachte mevrouw Marleen
   alvast wil ik u bedanken voor uw reactie en advies.
   ik wist toen niet van de vier maanden aanmeldtermijn vandaar dat ik betaald heb en het is mij toen ook verteld door olvg dat de gemeente mijn zoon automatisch gaat aanmelden na de aangifte van geboorte en ik ging er vanuit dat hij aangemeld was vandaar dat ik hem zelf niet hed aangemeld . ik heb toen geen contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar na de ontvangst van de rekening omdat na het eerste gesprek met olvg (financiële afdeling) mij is verteld dat ze de rekening gaan declareren bij de zorgverzekeraar maar na een tijdje kreeg ik weer dezelfde rekening met mededeling dat ik moet betalen weer contact opgenomen, kreeg te horen dat mijn zorgverzekeraar de behandeling niet vergoed omdat mijn zoon tijdens de behandeling niet verzekerd was en dat ik vervolgens binnen een bepaald termijn de rekening moet betalen toen heb ik hem zelf kort daarna aangemeld en de rekening betaald. . Mijn vraag is kan ik dat bedrag terug eisen
   Met vriendelijke groet,
   Azeroual

 70. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

  Beste Azeroual,

  Ik vrees dat het te lang geleden is om het bedrag alsnog terug te eisen, aangezien dit negen jaar geleden heeft plaatsgevonden.

  U kunt het natuurlijk altijd proberen en ook hiervoor contact op te nemen met uw zorgverzekeraar/uw toenmalige zorgverzekeraar.

 71. MvdPutten schreef op 

  Mijn partner en ik gaan scheiden. Onze jonge kinderen stonden altijd bij papa mee verzekerd op de polis omdat hij het meest uitgebreid verzekerd is. Na de scheiding zullen de kinderen iets meer dan 50% van de tijd bij mij zijn en het hoofdverblijf is bij mij. Kan ik de kinderen toch op de polis van de papa laten staan of moet dit persé bij de ouder waar de kinderen het meest verblijven/het hoofdverblijf is? Is dit ook voor elke verzekeraar hetzelfde. Reden dat ik de kinderen liever niet bij mij zet is omdat ik niet zo’n uitgebreide dekking heb als hun papa.

  Mvg
  Margaretha

 72. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Margaretha,

  Zolang jullie beide nog gezag hebben over de kinderen maakt het niet uit of zij bij papa of mama op de polis staan. De zorgverzekeraar zou in de eerste instantie de kinderen verzekeren bij de ouder waar zij staan ingeschreven. Hier kan van worden afgeweken. Het is daarom ook aan te raden om gelijk bij de verzekeraar aan te geven op welke polis u de kinderen wilt verzekeren.

 73. Meike schreef op 

  Ik ben Nederlandse maar woon en werk in Noorwegen, en ben daar verzekerd. De vader is ook Nederlands en woont en werkt in Nederland ten tijde van de bevalling (herfst 2016) en ik wil dan ook in Nederland bevallen. Mijn Noorse verzekering dekt geen kosten voor kraamzorg en ik kan geen Nederlandse verzekering krijg omdat ik in Noorwegen werk en belasting betaal. Het kind zal dan ook bijgeschreven worden op de verzekering van de vader. Is het mogelijk om bij de verzekering van de vader / het kind kraamzorg (iig de zorg voor het kind) te laten vergoeden?

  Met vriendelijke groeten,
  Meike

 74. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Meike,

  Helaas is het mogelijk om de kraamzorg mee te verzekeren op de polis van de vader. Het is wel mogelijk om jullie kindje na de bevalling toe te voegen aan zijn polis. Er moet dan wel een BSN nummer worden aangevraagd bij de gemeente.

 75. Nico Ra. schreef op 

  Ik ben Duits en werk in Duitsland maar woon in Nederland. Mijn man is ook Buitenlander maar werkt in Nederland. Dus hij is verzekered in Nederland en ik ben verzekered in Duitsland.
  Onze zoon is 2012 in Duitsland geboren en was 6 dagen onverzekered omdat hij 6 dagen in het ziekenhuis moet blijven. De nederlandse zorgverzekerer heeft hem alleen vanaf “immigratie in Nederland” (inschrijvingdatum GBA) verzekered. En de gemeente wilde ook niet vanaf het geboortedatum inschrijven. Dus hebben wij rond 2000 Euro zelf voor het ziekenhuis betalen moeten.
  Wij verwachten nu het tweede kindje. Ik wil niet nog een keer hetzelfde problem hebben. Hoe kan ik dat vorkomen? Moet de nederlandse zorgverzekering het (duitse) kindje vanaf geboorte (in het buitenland) verzekern of alleen vanaf de inschrijving GBA? Mijn excuses voor mijn nederlands en bedankt!

 76. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Nico Ra,

  Dat zijn behoorlijke kosten. Het is dan ook begrijpelijk dat u deze kosten bij de geboorte van uw tweede kindje wilt voorkomen.

  U kunt het beste rechtstreeks met uw Duitse en Nederlandse zorgverzekeraar contact opnemen. U kunt dan de situatie uitleggen. Voor niet spoedeisende zorg in het buitenland moet ook altijd toestemming worden gevraagd bij uw Nederlandse verzekeraar. De zorgverzekeraar beoordeelt dan of de kosten worden vergoed.

 77. Ben schreef op 

  Mijn kennissen zijn vluchtelingen die nu 5 jaar in Nederland wonen en zijn statushouders. Moeder beviel in maart 2016 van een dochtertje, op medische indicatie in het ziekenhuis. Ze kreeg ook in 2013 een dochter in het AMC en die regelden kennelijk de bijschrijvingen op de polis. Nu in het Tergooi gebeurde dat niet. De FBTO zegt telefonisch de rekening van €2.450 niet te vergoeden. Het paar spreekt weinig Nederlands en kent al deze regels niet en ze leven van een bijstandsuitkering. Zo’n rekening kunnen ze niet betalen. Is er een oplossing ergens ?

 78. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ben,

  Dat is een flinke rekening. Ik kan mij voorstellen dat dit bedrag niet zomaar op te hoesten is. Na de geboorte van een kindje dienen de ouders, binnen 4 maanden, het kindje zelf aan te melden bij de zorgverzekeraar. Het lijkt erop dat dit niet is gebeurd waardoor zij nu een rekening hebben ontvangen.

  Wat kunnen uw kennissen nu het beste doen? Uw kennissen kunnen het beste een coulanceverzoek indienen bij de zorgverzekeraar. Zij kunnen vragen aan de verzekeraar om hun dochtertje alsnog vanaf de geboortedatum bij te schrijven. In dit verzoek kunnen de ouders uitleggen waarom zij het dochtertje niet binnen 4 maanden hebben aangemeld bij de verzekeraar en de rekening bijvoegen. De verzekeraar bepaalt uiteindelijk wat zij met dit verzoek gaan doen.

  1. Ben schreef op 

   Beste Marleen,

   Dank voor je antwoord. Dat coulanceverzoek gaan we dan indienen. Valt er iets over toepassing van coulance in dit soort gevallen te zeggen ? (Ze hebben bijstand en behoorlijke schulden ivm opstarten bedrijfje, via de Bbz).

 79. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ben,

  Het is ook echt een vervelende situatie. Het is vooral van belang dat het duidelijk wordt wat u wilt en wat de reden is dat het kindje niet was aangemeld. U zou bij de zorgverzekeraar kunnen vragen hoe ze het verzoek ingediend willen zien en naar welk emailadres e.d.

  Ik hoop dat uw jullie er samen uitkomen met de verzekeraar

 80. ro schreef op 

  Beste Marleen,

  Mijn zoontje is na de geboorte opgenomen, met kosten van meer dan 2000 euro.
  Ik ben zelf pas enkele dagen na de geboorte verzekerd, waarop ik mijn zoon toen ook heb bijgeschreven.
  Heb ik recht op een vergoeding? En zo niet, kan er een coulance van toepassing zijn in mijn situatie? Wetende dat ik mijn zoon binnen de vier maanden heb aangemeld, maar ik zelf nog niet verzekerd was voor die periode.
  De reden daarvan is dat ik in het buitenland studeer en ik slechts voor enkele maanden in Nederland was.

 81. Samantha Verwaal (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ro,

  Ik hoop dat het ondertussen allemaal goed gaat met je zoontje! Dit is ook even een ingewikkelde situatie, ben je verzekeringsplichtig in Nederland? Dan gaat jouw zorgverzekeraar de verzekering met terugwerkende kracht actief zetten. Omdat dit toch even een lastige situatie is raad ik je aan contact op te nemen met je zorgverzekeraar, die kan jou daarmee verder helpen. Ik hoop dat je er samen goed uitkomt!

 82. Peter schreef op 

  Beste Marleen,

  Wij wonen nu in het buitenland en mijn vrouw is nu 37 weken zwanger en zal dus de komende weken bevallen van ons eerste kindje in haar thuisland. Een maand geleden is er tijdens een echo een hartafwijking geconstateerd, dus de verwachting is dat een hart operatie noodzakelijk zal zijn. Wij weten echter niet wanneer.
  Wij hadden al plannen om naar Nederland te gaan om ons daar te vestigen. Mijn vrouw zal dan op een voorlopig visum (MVV) verblijven. Wat raad u ons aan m.b.t zorgverzekering? Is een hartoperatie van de baby gedekt met een basis zorg verzekering?

 83. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Peter,

  Als jullie naar Nederland verhuizen dan is het van belang om jullie zo snel mogelijk in de schrijven bij de gemeente en dat jullie pasgeboren kindje zo snel mogelijk eigen BSN nummer krijgt. Heeft u de Nederlandse Nationaliteit? Dan zou u na het inschrijven bij de gemeente uw zoontje of dochtertje op uw polis mee kunnen verzekeren. Een hartoperatie valt dan onder de dekking van de basisverzekering.

  Uw vrouw kan met haar visum een tijdelijke zorgverzekering aanvragen (bij bijvoorbeeld oomverzekeringen). Deze tijdelijke zorgverzekering is anders dan de basisverzekering vandaar dat jullie kindje het beste eerst bij u op de polis kan.

  1. Peter schreef op 

   Beste Marleen,

   Bedankt voor de informatie.
   Ik heb inderdaad de Nederlandse nationaliteit. Onze pasgeboren zoon binnenkort ook.
   Is mijn zoon ook verzekerd, wanneer hij met mijn polis is meeverzekerd, terwijl hij nog met zijn moeder in het buitenland verblijft? Want de moeder heeft niet de Nederlandse nationaliteit en kan dus alleen op een MVV visum Nederland binnenkomen. Het verkrijgen van een MVV visum kan een aantal maanden tot een half jaar duren, dus zal ik tijdelijk alleen in Nederland moeten verblijven.

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Peter,

    Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje. Wat een lastige situatie. Ik hoop dat het allemaal een beetje goed gaat en dat hij snel met zijn moeder naar Nederland kan komen. Voor het regelen van de zorgverzekering wordt het denk ik lastig omdat een inschrijving bij de gemeente vaak een vereiste is. Voor zover wij weten kunt u twee dingen doen:

    • Je zou meer informatie kunnen opvragen bij het Zorginstituut Nederland. Dit is een overheidsinstantie die wellicht een oplossing heeft.
    • Als u weer in Nederland bent moet u voor uzelf een zorgverzekering aanvragen. Misschien dat als u uw situatie uitlegt dat zij wat kunnen betekenen voor uw zoontje?

 84. Tjimkje schreef op 

  Dag,
  Tijdens mijn zwangerschap werd bij de 20 weken echo afwijkingen in de nieren van de baby vastgesteld. Daarvoor moesten wij naar een specialist kindergeneeskunde.
  Nu is mijn eigen risico aangesproken n.a.v. dat bezoek.
  Ik vind dit raar, mijn dochter is inmiddels keurig ingeschreven. Het ging toch niet om een onderzoek voor mijn nieren? Bij de verzekering zegt men dat dit de procedure is omdat de baby toen nog niet verzekerd was..
  Klopt dit wel?

 85. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Tjimkje,

  Helaas klopt het wel wat de verzekeraar u heeft verteld. Pas na de geboorte kan de baby verzekerd worden. Als de baby nog in de buik zit worden de kosten gedeclareerd op de polis van de moeder.

 86. Rob schreef op 

  Hoi, Goed om hier al wat nuttige antwoorden terug te vinden.
  Ik zit in een vergelijkbare situatie als hierboven.
  Ben Nederlander, getrouwd met een Chinese vrouw, maar zij is nog niet ingeschreven in Nederland. (Huwelijk wel geregistreerd in Nederland.)
  Omdat mijn vrouw nog niet in Nederland mag blijven zijn we dan ook bevallen van onze zoon in China. Na de geboorte weigert de verzekeraar om hem bij te schrijven omdat er nog geen BSN is, en hij niet in Nederland is geboren. Hij heeft wel een Nederlands paspoort en ook de Nederlandse nationaniteit dus.
  Als ik hem voordat hij 4 maanden oud is naar Nederland breng, en dan een BSN aanvraag, kan ik hem dan zonder problemen bijschrijven bij mijn verzekering?
  En geldt dan ook dat ik de voor hem gemaakte kosten na geboorte per terugwerkende kracht vergoed krijg? Dus voor hem verzekerd heb vanaf de geboorte?

  Bedankt,

  Rob

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Beste Rob,

   Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje. Zodra uw zoontje is ingeschreven in een Nederlandse gemeente kan hij worden meeverzekerd op uw polis . De ingangsdatum van zijn zorgverzekering wordt dan de datum van inschrijving. De eerder gemaakte zorgkosten worden helaas niet vergoed.

 87. Tim schreef op 

  Beste Independer,

  Ons kindje is op vakantie in het buitenland geboren. Vader is Nederlands, moeder niet, maar beiden wonen in Nederland en zijn daar verzekerd. Het kindje moet lang in het ziekenhuis blijven voordat het terug kan reizen. We hebben het kindje aangemeld bij de zorgverzekering en dat is geaccepteerd. Tot nu toe zijn de kosten direct door de reisverzekering aan het ziekenhuis voldaan. Echter het kindje heeft nog geen BSN en het is niet zeker of dat voor 4 maanden lukt (moet eerst terug kunnen reizen). De zorgverzekering dreigt periodiek met het opzeggen van de verzekering omdat ze geen BSN geregistreerd hebben (we krijgen daar dan uitstel voor). Lopen wij risico dat de verzekering de kosten (>100.000 Euro) alsnog op ons verhaalt als het niet mogelijk is voor 4 maanden een BSN te verkrijgen?

  Bedankt!

 88. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Tim,

  Gefeliciteerd met de geboorte van jullie kindje. Wat een lastige situatie. Ik kan mij voorstellen dat jullie niet op een rekening van >€100.000 euro zitten te wachten. Het is daarom goed om hier afspraken over te maken met de zorgverzekeraar. Het is raadzaam om belangrijke afspraken dan ook schriftelijk te laten bevestigen.

 89. Mark schreef op 

  Hallo,

  Mijn zoontje is begin januari in Duitsland geboren. Mijn vriendin is niet Europees en heeft (nadat haar visum vorig jaar verlopen is tijdens haar zwangerschap) een tijdelijke status in Duitsland in afwachting tot een nieuw visum. Ze heeft dus ook geen zorgverzekering. Nu zijn ze in Duitsland heel behulpzaam geweest. Maar nu mijn zoontje is geboren en een paar maanden oud is moeten we de zorgkosten allemaal zelf vergoeden, en deze lopen toch behoorlijk op. Ik heb een tijdje geleden mijn zorgverzekering gebeld en die konden hem alleen op mijn verzekering zetten wanneer hij op mijn adres ingeschreven staat. Gezien hij nog geen Nederlands paspoort (dit gaan we komende week in Berlijn aanvragen) en BSN heeft, en de moeder niet naar Nederland kan reizen kan dit niet. Klopt het dat ik hem alleen dan op mijn verzekering kan zetten? Kan ik dat ook nog doen na 4 maanden?
  En als ik dat na vier maanden doe en hij verblijft nog wel regelmatig bij zijn moeder in Duitsland, worden de gemaakte kosten aldaar wel door mijn verzekering vergoed?

  Bvd!

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Beste Mark,

   Zodra uw zoontje is ingeschreven in Nederland kunt u hem laten bijschrijven op uw zorgverzekering. Voor niet spoedeisende zorg in het buitenland moet er vooraf altijd toestemming worden gevraagd aan de zorgverzekeraar.

 90. Joris schreef op 

  19-12-2018 ben ik bevallen van onze zoon. Ik stond zelf ingeschreven bij vgz maar ging overstappen. Ik heb mijn zoon meteen meeverzekerd bij de nieuwe verzekeraar. Nu krijg ik een rekening van het ziekenhuis voor mijn zoon. Moet ik die bij mijn oude verzekeraar indienen? Ik neem aan dat ik daar niet te laat mee ben aangezien hij nu een maandje oud is?

 91. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

  Beste Joris,

  Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon! Het beste is om de oude zorgverzekeraar even te bellen. Je zoontje zal namelijk van 19-12 t/m 31-12 met terugwerkende kracht daar verzekerd moeten zijn.

 92. Toon Krooswijk schreef op 

  Hallo,

  Onze tweelingdochters zijn 4 maanden geleden geboren in Taiwan, het land van hun moeder. Wij zijn om uiteenlopende redenen nu nog in Taiwan. De tweeling heeft daarom nog geen BSN, maar wel al een Nederlands paspoort. Mijn vrouw en ik zijn woonachtig in Nederland, staan hier (NL) ingeschreven en zijn verzekerd bij ONVZ. Volgens ONVZ kan ik de tweeling pas bijschrijven vanaf het moment dat ze in Nederland ingeschreven staan en zijn ze tot die tijd niet gedekt door de polis van mij en mijn vrouw. Zelf dacht ik dat kinderen onder de 18 jaar automatisch onder de polis van hun ouders vallen. Weet u hoe het zit?

  Mvg,

  Toon Krooswijk

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Toon,

   Van harte gefeliciteerd met de geboorte van de tweeling! Slim om alvast te kijken hoe dit geregeld kan worden voor hen met betrekking tot de zorgverzekering. Wat ONVZ aangeeft is in dit geval correct. Voor het verkrijgen van een zorgverzekering is een BSN vereist om de persoonsgegevens te verifiëren. Kinderen tot 18 jaar zijn niet standaard meeverzekerd op de verzekering van de ouders. Hiervoor zullen zij moeten worden bijgeschreven op de polis om dekking te verkrijgen. De verzekeraar brengt echter geen premie in rekening voor kinderen onder de 18 jaar. De zorgverzekering is een recht en een plicht en gaat daarom uit van een moment van verzekeringsplicht. Voor de tweeling zal dit het moment van inschrijving in Nederland zijn.

   Bij verdere vragen kun je ons natuurlijk altijd bellen op 035 626 55 44. We helpen jullie dan graag verder!

 93. Remco van Wijngaarden schreef op 

  We zijn net ouders geworden van een tweeling in het buitenland. We zijn Nederlanders. We wonen ook in het buitenland, werkzaam voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik wil de tweeling graag zsm verzekeren. Zij zullen de komende Jaren niet worden ingeschreven in NL. Is het mogelijk ze te verzekeren op de polis zonder BSN? Zo nee, wat is de oplossing?
  Remco

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Remco,

   Van harte gefeliciteerd met de geboorte van de tweeling! Wanneer je in dienst bent van een Nederlandse werkgever zal je in Nederland een zorgverzekering moeten hebben. Daarbij is het mogelijk om gezinsleden mee te verzekeren, ook als zij zelf geen verzekeringsplicht hebben in Nederland. Je kunt hiervoor contact opnemen met de huidige zorgverzekeraar om dit te bewerkstelligen.

 94. R Bouten schreef op 

  L.S.

  Onze dochter is 4 dec. 2018 geboren en we hebben haar ruimschoots binnen de termijn van 4 maanden aangemeld bij de verzekering. Door keizersnede en aangewezen bedrust is dit aanmelden in januari gebeurd bij de nieuwe verzekeraar. De “oude” verzekering weigert nu uit te betalen omdat ze niet aangemeld was. Zowel het ziekenhuis als de nieuwe verzekeraar zeggen dat het slechts een administratieve handeling betreft en dit geen probleem zou mogen zijn. Zorg en Zekerheid (what’s in a name) weigert dit pertinent. Wat zijn onze rechten in deze? Bij voorbaat dank!

  PS. we komen er nu pas achter omdat het ziekenhuis de rekening na 8 maanden heeft verstuurd

  1. Beste meneer, mevrouw Bouten,

   Wat een vervelende situatie! Als ik uw verhaal zo lees heeft Zorg&Zekerheid hier wel een punt zwart op wit gezien. U had uw dochter moeten aanmelden bij de verzekering waar u in 2018 was verzekerd.

   Ik raad u aan om een klacht in te dienen bij hun, mocht u er niet uitkomen met die verzekeraar kunt u het ook hogerop zoeken en een klacht indienen bij de klachtencommisie. Hoe u dat kan doen lees u hier . Ik wens u veel succes en bij vragen kunt u ook contact opnemen met ons ( 035- 6265544)

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"goed geholpen alles heel duidelijk"

Mevrouw Krchlikova uit VLIJMEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Uitstekende service"

Mevrouw Kienhuis-Ahuis uit OLDENZAAL
2019-08-23, zorgverzekering

"very fast service "

Anoniem uit TERNEUZEN
2019-08-23, zorgverzekering

"Very friendly staff who helped with completing the application."

Meneer TAN uit BERG EN DAL
2019-08-23, zorgverzekering

"Scheelde €30 euro met de ''goedkoopste'' van andere vergelijkers!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-22, zorgverzekering

"GOED"

Meneer Buksa uit GELDROP
2019-08-22, zorgverzekering

"Zeer overzichtelijk en transparant."

Anoniem uit HUISSEN
2019-08-22, zorgverzekering

"Altijd goede referenties qua verzekeringen"

Mevrouw Chambille uit MAASTRICHT
2019-08-22, zorgverzekering

"-De opties waarom ik een nieuwe zorgverzekering afsluit zijn onvolledig. Ik zat in de polis bij mijn ouders, maar wilde op eigen naam nu een verzekering afsluiten. Deze optie bestond niet. -Voortaan aangeven dat overname verzekering automatisch gaat."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-21, zorgverzekering

"gaat heel makkelijk"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-08-21, zorgverzekering

"very good and easy"

Meneer Romano uit AMSTERDAM
2019-08-20, zorgverzekering

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
2019-08-19, zorgverzekering

"asked question via whatsAp and they responded very quickly with full details"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-18, zorgverzekering

"Altijd snel en accuraat, duidelijke informatie en als er extra hulp nodig is wordt je telefonisch bijgestaan. Top!"

Mevrouw Hendriks uit LEMMER
2019-08-17, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig en tophulp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-17, zorgverzekering