Zorgverzekering: ik kan mijn premie niet betalen, wat nu?
Tip een vriend:

Zorgverzekering: ik kan mijn premie niet betalen, wat nu?

Elke maand betaal je premie voor de zorgverzekering. Lukt het je niet de premie te betalen dan stuurt je verzekeraar je betalingsherinneringen. Als je die ook niet betaalt, zal de verzekeraar je ook een betalingsregeling aanbieden. Daarmee probeert je verzekeraar om samen met jou tot een oplossing van je betalingsachterstand te komen. Maar het kan gebeuren dat je gewoon echt niet weet waar je het geld vandaan moet halen. Heb je na zes maanden nog niet betaald? Dan geeft je verzekeraar je naam door aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) die je als wanbetaler registreert.

Hogere premie betalen

Als de verzekeraar jouw betalingsachterstand meldt bij het CVZ, hoor je dat. Ben je als wanbetaler aangemeld bij het CVZ dan betaal daarna de premie niet meer aan jouw zorgverzekeraar maar aan het CVZ. Dit is alleen wel een hogere premie dan die je aan je verzekeraar moest betalen. Je betaalt dan 130% van de standaardpremie, dit is vastgesteld door de minister van VWS. Deze premie heet bestuursrechtelijke premie.

Betaling van de bestuursrechtelijke premie

Ben je aangemeld bij het CVZ? Dan stuurt het CVZ een brief naar je werkgever, uitkeringsinstantie of pensioeninstantie. Zij zijn wettelijk verplicht de bestuursrechtelijke premie elke maand in te houden op jouw loon, uitkering of pensioen. De werkgever of uitkeringsinstantie betaalt dit bedrag dan weer aan het College voor Zorgverzekeringen. Vanaf 1 januari 2013 wordt de premie ook ingehouden als je een uitkering op bijstandsniveau hebt.

Heb je helemaal geen inkomsten dan krijg je elke maand een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau. Je moet dan zelf de bestuursrechtelijke premie overmaken. Dit moet je ook doen als jouw inkomen niet hoog genoeg is om de bestuursrechtelijke premie in te houden.

Schuld aflossen zorgverzekeraar

Met het betalen van de bestuursrechtelijke premie aan het CVZ los je de schuld bij jouw zorgverzekeraar niet af. Dat moet je zelf regelen. Met de verzekeraar kan je hiervoor een betalingsregeling afspreken.

Als je de betalingsachterstand bij de verzekeraar hebt ingelopen meldt deze dit bij het CVZ. Het CVZ stopt dan direct met het inhouden van de bestuursrechtelijke premie. Ook jouw werkgever of uitkeringsinstantie krijgt bericht dat de bestuursrechtelijke premie niet meer van je loon of uitkering moet worden ingehouden. Je kunt dan weer gewoon aan je zorgverzekeraar premie betalen.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

17 Antwoorden op “Zorgverzekering: ik kan mijn premie niet betalen, wat nu?”

 1. jan schreef op 

  Wat een belachelijke regeling van de overheid
  Heb je geen geld om je basis verzekering te betalen dan moet je 130% gaan betalen
  Wat snappen deze mensen niet. Ongelooflijk

 2. Kelly schreef op 

  Zat in dit schuitje en absoluut gestoord. Waar moet je geld vandaan halen wat je niet hebt? En na blijven vragen en zelfs smeken geen uitkering te krijgen nog steeds geen geld. Als wanbetaler word het ingehouden van je loon, heb je geen loon? Word het ingehouden van je uitkering, heb je die ook niet, mag je het van je geldboompje plukken of het uit je reet vandaan toveren. Heb je een betalingsregeling met een incasso bureau, komen er extra kosten bij, je lost 100 af maar met rente en alles betaal je technisch gezien maar 30 euro per keer.

  “We snappen dat het vervelend is maar we kunnen niets doen.” Nee muts, je snapt het niet, niemand ziet in hoe krom het is.

  Het aller en allerleukste is, is dat ik dit jaar van helemaal niets in de zorg gebruik heb gemaakt behalve de tandards, van de 770 euro word er zo’n 10% vergoed. Bravo Nederland.

  1. niet van vandaag schreef op 

   Hoi Kelly,

   Als je een uitkering wil hebben (of meerdere tegelijk) zal je eerst je huidskleur moeten veranderen of via Oostbloklanden.
   Ben je Nederlander dan wordt je genadeloos afgestraft. Wij hebben het zelf meegemaakt om geen uitkering bij het UWV waar we achteraf wel recht op hadden. Dit vanwege noodzakelijke verhuizing. En de Nederlandse overheid maalt er niet om als je met een jong gezin financieel in de shit komt.

   M.b.t. de zorg moet je nu verplicht “verzekeren” terwijl er NIETS wordt vergoed. Ik ga in ieder geval in buitenland (België) naar een tandarts. Dit is een oud tandarts uit Nederland en die verteld je even wat voor kartelwerking we in Nederland hebben. Een kroon bijvoorbeeld kost nog geen € 45,-. Als het mij lukt om via buitenland te verzekeren dan kan Nederland de pot op. Of via Bonaire waar zorg gratis is voor iedereen. En wel goede zorg.

  2. aletta schreef op 

   het is echt krom de premie kan niet betaald worden ja 70,= die je van de belasting krijg maar er is geen ene verzekering die je verzekerd voor 70,= dus je bouwt al een schuld op van pakweg 50,= per mnd,kan je die ook niet betalen dan komt er boete erbij zo breng je de mensen in de schuld.
   ik vind als er geen inkomen is behoort de bijzondere bijstand dit te betalen maar ja maak dat den haag maar wijs

 3. hans schreef op 

  @Sharon Gerritsen. Van mij mag u de bovenstaande bijdrage van @Kelly verwijderen. Beledigingen zijn hier misplaatst en @Kelly kan de tekstinhoud nog eens (beter doordacht), opnieuw plaatsen zonder beledigende opmerkingen betreffende de redacteur, die niet meer dan een bestaande procedure technisch uitlegt. Het juiste adres voor deze @Kelly is eerder een volksvertegenwoordiger.

  1 – Denken ander lezers en Independer-medewerkers hier ook zo over?

  2 – @Kelly wilt u van mij het adres van een volksvertegenwoordiger om uw situatie dáár voor te dragen?

  1. Goedemorgen Hans,

   In principe verwijderen wij zo weinig mogelijk reacties. Tenzij er echt ernstige beledigingen of scheldwoorden in staan. Wij vinden deze reactie van Kelly daar niet onder vallen en het is bovendien aan niemand hier gericht.

   Vriendelijke groet,
   Suzanne

 4. hans schreef op 

  Niemand is hier dus “een muts” (suffe vrouw)…..maar @Kelly of andere betroffenen moeten toch verder!

  Dezelfde strenge overheid heeft ook websites met hulpvoorstellen voor betroffenen:

  rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-van-mijn-schulden-af.html

  rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/vraag-en-antwoord/wat-is-gesubsidieerde-rechtsbijstand-en-hoe-vraag-ik-dit-aan.html

  Misschien heeft iemand nog verdere tips?

 5. kritikaster schreef op 

  Ja, de gratis zorgverzekeringslijn helpt bij betalingsproblemen:

  zorgverzekeringslijn.nl/betalingsproblemen/

 6. kritikaster schreef op 

  Hier kan ook even de aandacht gevraagd worden van al diegenen die (nog) niet in de schuldsanering zitten, maar medeverantwoordelijkheid voelen en weten dat steeds meer medeburgers in verstikkende geldproblemen zitten, vaak buiten hun directe schuld zelfs:

  http://eerstehulpbijschulden.nl/hoe-kun-je-helpen/

 7. zwerver schreef op 

  En het leukste is als je in de schuldsanering hierdoor zit, zijn er ook nog mensen die vinden dat je van 150.000 euro schuld waar je NOOIT van je levensdagen af zult komen dat er ook nog mensen zijn die vinden dat je die schuld niet vrij gescholden mag worden.
  Leuke wereld leven we in he?

  1. hans de kritikaster schreef op 

   @zwerver. Ik zie twee momenten waar we iets mee zouden kunnen Vooropgezet, dat het niet leuk is!

   1 – Helpen voorkomen, dat anderen in eenzelfde val lopen, door als ervaringsdeskundige te berichten

   2 – Ondanks de uitzichtloosheid een idee van een mogelijke oplossing op tafel te leggen. Misschien hopen, dat anderen die er wèl uitgekomen zijn er evenzo over kunnen vertellen……ja, hier op een openbaar forum, met de insteek ‘beter voor elkaar’.

 8. Sylvia schreef op 

  Ik heb geen werk meer;uitkering en geen bijstand.Na 40 jaar gewerkt te hebben in de verpleging en de laatste jaren steeds meer uitgebuit te worden heb ik vrijwillig mijn ontslag genomen.
  Ik werk nog 4 X per jaar bij een werkgever die geen sociale lasten afdraagt. Mijn “inkomen” is
  op jaarbasis rond de 1000 euro bruto.
  Ik ben getrouwd en heb wel een man met een inkomen.
  Hoe moet ik nu verzekerd zijn?
  MVG

 9. Beste Sylvia,

  Dit is inderdaad een lastige situatie. Helaas kan ik je hier ook niet verder mee helpen. Ik denk dat je hier al aan gedacht hebt maar je kunt op de website van de belastingdienst nakijken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

 10. Mazlum savur schreef op 

  Beste mensen, ik heb een schuld lopen bij salland verzekering.
  Ben destijds geëmigreerd naar Duitsland en mijn vraag als volgt is Hoe de vork in de steel zit.
  Wie kent de rechten en gevolgen als ik niet betaal?
  Ik krijg inmiddels brieven van incasso.

  Ben ik het verplicht alsnog te betalen, moet ik oppassen voor het geval ik naar Nederland ga voor op vakantie met betalen ?

  Alvast bedabkt

 11. Beste Mazlum Savur,

  De rechten en plichten voor de zorgverzekeringen kun je navragen bij het zorginstituut Nederland. De gevolgen als je in Nederland op vaklantie gaat zijn bij ons helaas niet bekend.

 12. Wvj schreef op 

  Het zorgstelsel is een misdadig systeem, maar omdat het wettelijk is geregeld, is het legaal om mensen geld af te troggelen. Het wordt je verplicht gesteld om een zorgverzekering te nemen, doe je dat niet, krijg je een boete aan je broek. Het geld wat de zorgverzekeraars verdienen loopt in de miljarden, en het geld wordt geinvesteerd in beleggingen om nog meer geld te verdienen. Omdat iedereen ziek wordt of ongelukken krijgt valt daar het meeste geld aan te verdienen. Kankeronderzoek is een wassen neus, er is werkelijk geen stuiver aan onderzoek besteed, want waarom ga je zoeken naar een oplossing, als je daar het meeste geld aan kan verdienen. Daarom wil men CBD olie aan banden leggen en dat men het alleen kan verkrijgen in de apotheek. Het zorgsysteem is een onuitputbare geldbron, voor de regering en diegene die achter de regering de touwtjes in handen hebben.

 13. Robert schreef op 

  Een boete opleggen aan mensen die het geld niet hebben om iets te betalen. Beslist het meest eerloze en domste wat ooit bedacht is. Zo komen mensen nog dieper in de shit terecht. Als er geen ruimte voor afbetalingen en deelbetalingen is, als toeslagen al ingehouden worden en er van pakweg 10 euro per week geleefd wordt, een boete opleggen Bij geen premie betalen een boete van bijna 400 euro. We hebben zo’n gezin in onze omgeving. Beslagvrije voet? Word geen rekening mee gehouden, geld word gewoon van de bankrekening geplunderd elke maand. Protesteren? Helpt niks. Geloof me, ik ben al wat tijd bezig geweest om ze weer overeind te krijgen. Rentestop op schulden aangevraagd, kwijtscheldingen gevraagd. Niks. Dus kopen we met wat buren wat extra boodschappen en helpen wat we kunnen. (We hebben het zelf ook niet breed) Het ergste is, we hebben dit plunderend kabinet zelf gekozen! We hebben vrijwillig onze beulen op die plekken gezet waar vanaf ze ons het effectiefste kunnen leeghalen. Nederland 2018! Schaam je diep!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"I've been guided through the application procedure by one of the independers' hotline operators and He has explained every detail to me and also answered all my questions. I'm very satisfied with the help and the overall process! "

Meneer Kedzia uit AMSTERDAM
46 minuten geleden, zorgverzekering

"ging best"

Anoniem uit ZOETERMEER
1 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en vertrouwd"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
9 uur geleden, zorgverzekering

"Mooie snelle service, via whatsapp binnen 1 minuut contact gekregen. Verder alles heel duidelijk en snel."

Anoniem uit NIJVERDAL
2019-02-19, zorgverzekering

"geweldige hulp en advies van mevrouw Lisette Hollaar"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-02-19, zorgverzekering

"Ita easy to make :)!"

Meneer Tiberiu Tegen uit HALFWEG
2019-02-19, zorgverzekering

"Waardeloos! Net lid geworden via independer. Incaseren een bedrag uit 2018?! Terwijl ik vanaf 01012019 overgestapt ben. Klantenservice onvriendelijk en denken niet mee in de hoe wel modes. Absoluut een overgewaardeerd cijfer. "

Anoniem uit NIEUWKUIJK
2019-02-19, zorgverzekering

"Goed, maar geen Engelse vertaling"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk"

Anoniem uit EIJSDEN
2019-02-18, zorgverzekering

"Snel en eenvoudig! "

Anoniem uit UTRECHT
2019-02-18, zorgverzekering

"Zijn duidelijk"

Meneer Somoredjo uit NIJMEGEN
2019-02-17, zorgverzekering

"Goede site, duidelijk, overzichtelijk en super handig dat je meteen alles af kunt sluiten. "

Anoniem uit ZORGVLIED
2019-02-16, zorgverzekering

"Snel kunnen vergelijken"

Meneer van Hoek uit GOUDA
2019-02-16, zorgverzekering

"Top snel geregeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-02-15, zorgverzekering

"De website is makkelijk te volgen, "

Anoniem uit ZOETERMEER
2019-02-15, zorgverzekering