Zorgverzekering: wat valt niet onder het eigen risico 2015?
Tip een vriend:

Zorgverzekering: wat valt niet onder het eigen risico 2015?

Voor zorg uit de basisverzekering moet je de eerste 375 euro zelf betalen. Dat heet het eigen risico. Want de overheid wil dat je eerst goed nadenkt voordat je naar een zorgverlener gaat. Als je zorgkosten maakt die vallen onder de basisverzekering, moet je eerst je eigen risico opmaken. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar je zorgkosten. Voor huisartsenzorg, kraamzorg en wijkverpleging geldt het eigen risico niet. Toch krijg je soms een rekening voor deze zorg. Hoe kan dit?

Eigen risico en huisartsenzorg

Je betaalt geen eigen risico voor consulten en behandelingen van je huisarts. Het inschrijfgeld bij een huisarts telt ook niet mee voor het eigen risico. Maar als je huisarts wil dat bijvoorbeeld jouw bloed- of urine wordt onderzocht, geldt voor deze onderzoeken wel een eigen risico. Dit geldt ook voor medicijnen die worden voorgeschreven.

Eigen risico en verloskundige en kraamzorg

Voor verloskundige zorg en kraamzorg geldt geen eigen risico. Zoals het gebruik van de verloskamer, ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis of in verband met complicaties. Ook betaal je voor veel onderzoeken geen eigen risico. Zoals de 20-weken echo of prenataal onderzoek voor vrouwen ouder dan 36 jaar. Je betaalt wel een eigen risico voor alle extra kosten die je maakt, zoals geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek en het gebruik van een ambulance. Beval je zonder medische reden in het ziekenhuis dan moet je de kosten wel daarvoor zelf betalen. En voor kraamzorg betaal je vaak een eigen bijdrage.

Eigen risico en wijkverpleging

In 2015 valt wijkverpleging onder de basisverzekering. De eigen bijdragen voor verpleging en verzorging komen hiermee te vervallen. Voor wijkverpleging hoef je ook geen eigen risico te betalen.

Andere zorg die niet valt onder het eigen risico

Naast huisartsenzorg, kraamzorg en wijkverpleging betaal je voor sommige andere vormen van zorg ook geen eigen risico. Dit geldt voor:

 • (tandheelkundige) zorg voor verzekerden jonger dan 18 jaar
 • hulpmiddelen in bruikleen
 • zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen
 • ketenzorg (bij ketenzorg stemmen verschillende zorgverleners af hoe ze jou het beste kunnen behandelen)
 • reiskosten gemaakt door donor voor transplantatie
 • nacontroles van de donor, na orgaandonatie.

Geen verschil verplicht en vrijwillig eigen risico

Er is geen onderscheid tussen het verplichte en vrijwillige eigen risico. Want kies je voor een vrijwillig eigen risico dan verhoog je het verplicht eigen risico. Je moet dus een groter deel van de rekening zelf betalen als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt. In ruil daarvoor betaal je wel minder premie per maand.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

29 Antwoorden op “Zorgverzekering: wat valt niet onder het eigen risico 2015?”

 1. Gast schreef op 

  Tegen het volgende ben ik aangelopen: Ik ben op 21 april 2015 naar het ziekenhuis geweest. Ik krijg snel de nota van mijn zorgverzekeraar van € 117,–. Dit gaat van mijn eigen risico en dat begrijp ik en is ook niet het probleem. Ik betaal deze nota in juli 2015. Nu presteert Kiemer mijn zorgverzekeraar het om dit van mijn eigen risico af te boeken van het jaar 2014. Hoe is dit mogelijk? Indien ik er tegenin ga krijg ik geen gehoor meer. Ik verwacht meerdere nota’s dit jaar waardoor ik straks door mijn eigen risico ben maar uiteindelijk zelf € 117,– meer betaal omdat dit niet in het juiste jaar verminderd wordt. Wat kan ik hier aan doen?

 2. Beste Gast,

  Wat vervelend dat Kiemer geen gehoor meer geeft. Kan het zijn dat je op 21 april 2015 naar het ziekenhuis bent geweest voor een behandeling waarvan het traject al in 2014 is gestart? Als dit het geval is dan valt het nog onder de verzekering (en het daarbij behorende eigen risico) van 2014. Het ziekenhuis declareert dan alle behandelingen die onder één traject vallen onder dezelfde DBC code.

  Als je pas voor het eerst voor deze behandeling op 21 april 2015 in het ziekenhuis kwam dan raad ik je aan toch nogmaals contact proberen op te nemen met Kiemer om uitgelegd te krijgen hoe dit kan.

  1. Gast schreef op 

   Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb een chronische ziekte waarvoor ik elk jaar of 1,5 jaar voor controle moet. Laatste keer was in december 2013. Hoe kan ik vooraf of überhaupt als particulier weten dat mijn behandeling onder een traject valt? En daardoor in het eigen risico van een ander jaar valt. Nu komt mijn zorgverzekeraar er goedkoop vanaf terwijl ik de kosten in 2015 heb. Ik vind dit ook niet redelijk. Dit jaar ga ik voor het eerst over mijn eigen risico heen en krijg hierdoor nog eens extra kosten die eigenlijk bij de zorgverzekeraar moet liggen. En waarom worden verzekerden hiervan niet van te voren ingelicht? In mijn omgeving weet niemand dat dit zo werkt. En kan ik hier bezwaar tegen maken?

 3. Dit is inderdaad een hele vervelende situatie. Een DBC-code wordt vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Nederlandse Zorgautoriteit. Een klacht over uw zorgverzekeraar kunt u indienen bij de verzekeraar zelf. Als u het met het antwoord niet eens bent dan kunt u zich richten tot de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeraars.

 4. sanne zwijgers schreef op 

  Als je via Huisarts met spoed (netvliesloslating)naar streekziekenhuis wordt gestuurd, dan naar oogziekenhuis en voor nazorg terug naar streekziekenhuis, valt dit toch onder ketenzorg?
  We krijgen nu 2 keer 92 euro per nota zelf te betalen, valt vlgs verzekeraar Interpolis onder eigen risico, klopt dit?
  Alsof we voor de lol een eeuwigheid zitten te wachten bij de oogarts en voor de lol half blind bent??

 5. Beste Sanne,

  Is de netvliesloslating ten gevolgen van een chronische aandoening dan is het mogelijk dat dit onder ketenzorg valt. In dat geval gaat het niet van je eigen risico af.

  Wij kunnen dit helaas niet voor je nakijken. Het beste kun je nog even contact opnemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen dit voor je uitzoeken.

  1. sanne schreef op 

   De netvlies loslating is niet het gevolg van een chronische aandoening, helaas pure pech, en nu weer het zelfde oog.
   Onze verzekering heb ik al gebeld hierover, die geven aan dat alleen zorg via huisarts onder ketenzorg valt.

   Citaat:Het startpunt van ketenzorg is uw eigen huisarts. Deze signaleert of u zorg en begeleiding nodig heeft en bekijkt vervolgens via het regionale ketenzorg-netwerk van zorgverleners welke zorg u het beste kunt krijgen. Vervolgens wordt samen met u gekeken door welke zorgverleners deze zorg het beste kan worden verleend.

   Komt bij mij dan over als misleidend.
   Je mag dus blind worden en er nog flink voor betalen ook. Dat maakt mij erg boos en gefrustreerd.
   De kosten zijn al idioot hoog tegenwoordig.

 6. VMJ Besnard schreef op 

  Voor alle helderheid: begrijp ik nou goed, dat het eigen risico geldt voor de datum van de BEHANDELING, en niet voor de datum van de declaratie? M.a.w. als ik in december 2015 een behandeling onderga, en de declaratie komt pas in januari 2016, wordt dan het eigen risico van 2015 gebruikt, en NIET dat van 2016?

  En begrijp ik verder goed, dat als een behandeling bestaat niet uit één, maar uit een AANTAL sessies die over de jaarwisseling heenlopen, het eigen risico maar één keer wordt aangesproken, en wel in het jaar van de eerste sessie?

 7. Beste VMJ Besnard,

  Bij ziekenhuiszorg bepaalt de startdatum van het traject over welke periode u eigen risico betaalt. Als u in december 2015 de eerste afspraak had bij uw arts, maar pas in januari 2016 wordt geopereerd en de eerste afspraak en de behandeling vallen binnen hetzelfde traject dan wordt de startdatum van de behandeling december 2015 en betaalt u het eigen risico over 2015.

  Als het traject uit meerdere behandelingen bestaat dan betaalt u het eigen risico over het jaar waarin het traject is gestart. Maar let op dat een traject niet langer dan 120 dagen kan duren. Als uw behandeling dan nog niet is afgelopen, wordt op de 121e dag een nieuw traject geopend. Als het nieuwe traject in een nieuw kalenderjaar wordt geopend dan wordt het eigen risico voor het nieuwe jaar in rekening gebracht. De openingsdatum van een traject bepaald namelijk over welk jaar er eigen risico in rekening wordt gebracht.

 8. VMJ Besnard schreef op 

  Dank voor uw duidelijke antwoord. Ik heb intussen een m.i. belangrijke aanvulling ontdekt:de 120 dagen zijn niet altijd 120 dagen: mijn specialistische behandelaar blijkt voor één traject 90 dagen te rekenen, en geen 120! Je moet dat dus altijd even navragen, lijkt me! Is u dat ook bekend?

 9. Sahin schreef op 

  Geachte heer mevrouw,

  Ik heb vorig jaar op 8-7-2015 van mijn fiets gevallen en daarmee is het mijn duim gebroken, het was op een avond rond 22:00 uur, ben naar de doctorswacht gegaan in het ziekenhuis, hij heeft dit gecontroleerd en hij heeft mij doorgestuurd voor de röntgen foto in het zelfde ziekenhuis en daar hebben zij foto gemaakt dr. zag dat inderdaad bot van mijn duim was gebroken toen hebben zij mijn duim in een spalkje gebaanderd, over een paar weken nog voor de controle geweest voor mijn duim, en hij was wel weer beter mocht ik naar huis verder geen vervolg behandeling gehad,
  vandaag 09-01-2016 kreeg ik van mijn zorgverzekeraar een factuur met totale kosten van deze behandeling onder de naam van specialist/chirurgie en ze willen dit van mij declareren en ze zeggen dat dit onder de Eigen risico valt.

  Mijn vraag aan u is, wil graag van u weten of dit inderdaad onder de Eigen risico valt of niet? ik zou heel erg waarderen als mij hiervoor wil informeren of dit terecht is!

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,

  Sahin

 10. Hi Sahin,
  Het klopt dat de kosten die je gemaakt hebt, onder je eigen risico vallen. Jouw bezoek aan het ziekenhuis valt namelijk onder spoedeisende hulp. Je hebt er namelijk geen afspraak voor gemaakt en je duim moest met spoed nagekeken worden. Alle kosten voor de spoedeisende hulp vallen onder de basisverzekering. Het eigen risico geldt weer voor alles wat je uit de basisverzekering vergoed krijgt. In jouw geval vallen de kosten onder het eigen risico van 2015. Dat was € 375.

  Met vriendelijke groet,
  Annemarie

  1. Trudy Baksteen schreef op 

   Wij zijn afgelopen jaar via een tel afspraak met de huisartsenpost in het ziekenhuis geweest voor een breuk bij de duim van mij zoon. In december kregen wij de rekening van boven de €500,-. Dus via de huisartsenpost moet je blijkbaar ook alles onder eigen risico betalen. Daarbij komt dat er geen specifiatie is gegeven. Alleen het bedrag.

   1. Beste Trudy,

    Kosten die u maakt bij een huisartsenpost gaan niet van het eigen risico af. Meer informatie hierover vind u hier

    Ik raad u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar om te achterhalen waarom ze deze kosten alsnog in rekening hebben gebracht.

 11. Sahin schreef op 

  Hallo Annemarie,

  Bedankt voor je snelle antwoord op mijn vraag,
  Als u dat zegt dan is dat zo maar ik vind het toch jammer dat kosten voor deze behandeling onder de eigenrisico valt.
  Jammer!

  Met vriendelijke groet,

  Sahin

 12. T van Haalen schreef op 

  Ik ben via bevolkingsonderzoek door verwezen naar het zienhuis omdat er iets te zien is op de foto’s .
  Valt het onderzoek van het ziekenhuis onder de eigenbijdrage?

 13. Beste T van Haalen,

  Het onderzoek wat plaats vind in het ziekenhuis gaat van je eigen risico af. Het bevolkingsonderzoek zelf niet omdat deze door de huisarts gedaan wordt.

 14. Milan schreef op 

  Hallo,

  Ik ben sinds een maand of 2 erachter gekomen dat ik een chronische darmontsteking heb. Hiervoor is een tijdelijke antibiotica voorgeschreven en een medicatie die ik waarschijnlijk mijn hele leven zal moeten blijven slikken. Nu komt de afrekening binnen, en dat is 477 euro. Blijkbaar is naast het vaste bedrag van eigen risico, ook de mening van het Zilverenkruis dat al mijn medicatiekosten onder eigen risico vallen. Het vaste bedrag was te verwachten met alle onderzoeken van de afgelopen tijd. Maar nu is het toch ineens meer dan 100 euro meer omdat mijn medicatie niet vergoed wordt. Het is nou niet dat ik hiervoor kies of wat dan ook en ik dacht hiervoor te zijn verzekerd. Is dit normaal of is een andere zorgverzekeraar een betere optie in dit geval? Ik gebruik tijdelijk Budenofalk en langdurig Mesalazine.

 15. Hi Milan,
  Wat een vervelende situatie. Het is zo dat de zorg die onder het eigen risico valt, bij iedere verzekeraar gelijk is. Waar verzekeraars bij de vergoeding voor medicijnen in verschillen is hun preferentiebeleid. Het kan zijn dat de ene verzekeraar alleen het medicijn van merk X vergoed en de andere verzekeraar van het merk Y. Hoe dit zit, kun je het beste navragen bij je zorgverzekeraar.

  Lees hier meer over het preferentiebeleid:
  http://weblog.independer.nl/zorgverzekeringen/bespaartip-kijk-goed-naar-je-medicijngebruik/

 16. Jasper schreef op 

  Goedemorgen,

  Ik ontving op 2 april 2016 van zorgverzekering de nota eigen risico betreffende 2015. Een van de behandelingen waarop ER van toepassing is had plaats op 5-3-2016, dus meer dan een jaar geleden.
  Mijn vraag is tweeledig : – kan ik in april 2016 nog belast worden voor ER 2015?
  – welke termijn is redelijk om een behandeling nog in rekening te brengen, meer dan een jaar lijkt mij niet redelijk.

  Mvrgr
  Jasper

 17. marleen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Jasper,

  Het kan heel goed dat u in 2016 nog wordt eigen risico van 2015 moet betalen.

  Specialisten werken met DBC codes (diagnose behandel Combinaties). Bij een begin van een behandeling opent de specialist een DBC code. Alle declaraties worden dan ook verhaald op het jaar dat de code is geopend.

  Pas als de code wordt gesloten wordt er niet meer uit dat jaar gedeclareerd. De specialisten openen en sluiten deze DBC-codes. Afhankelijk van bijvoorbeeld de duur van de behandeling. Het is daarom ook moeilijk te zeggen wat redelijke termijn is.

  1. Jasper schreef op 

   Bedankt voor uw antwoord.

 18. Marian schreef op 

  Goedenavond, ik heb een chronische ziekte, welke op de chronische lijst staat, waardoor ik oefentherapie nodig heb. De eerste 21 behandelingen werden vergoed vanuit mijn aanvullende verzekering (1000,-) voor beweegzorg, wat niet is opgebruikt. Nu moet ik deze behandelingen zelf betalen, klopt dit wel?

 19. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Marian,

  Fysiotherapie wordt bij een chronische aandoening, vanuit de basisverzekering vergoedt vanaf de 21ste behandeling. Wil je de eerste 20 behandelingen verzekeren, dan kan dit d.m.v. een aanvullende verzekering. Als er een fysiotherapietherapie traject is gestart, dan hoef je niet ieder jaar opnieuw een aanvullende verzekering af te sluiten voor de eerste 20 behandelingen. De vergoeding loopt gewoon door, mits het gaat om dezelfde behandelcode.

  Ook bij het overstappen naar een andere verzekeraar, hoef je niet opnieuw een indicatie op te vragen en een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij het krijgen van een andere aandoening, is een nieuwe indicatie nodig en moet je voor de eerste 20 behandelingen wel een aanvullende verzekering afsluiten. Anders betaal je de kosten voor de eerste 20 behandelingen zelf.

  Bij een aanvullende verzekering hoeft u geen eigen risico te betalen. Omdat het vanaf de 21ste behandeling vanuit de basisverzekering wordt vergoed kan het zijn dat de rekening die u nu krijgt zijn van het eigen risico. Uw zorgverzekeraar kan dit precies voor u nakijken maar dit lijkt mij de reden van de rekeningen.

 20. Melanie Frissen schreef op 

  Hallo,

  vorig jaar (22-4-2015) is mijn zoon geboren door middel van een keizersnede.
  Bij de nacontrole bleken er nog wat resten placenta te zitten. Er werd aangegeven dat deze waarschijnlijk met de volgende menstruatie zelf zouden oplossen maar voor de zekerheid moest ik na een aantal weken wel nog op nacontrole en dit hebben ze gecontroleerd door een echo uit te voeren. Nu heb ik recent een rekening gekregen van 350,- euro (eigen risico). Is dit normaal aangezien dit zwangerschap gerelateerd is en ik hier zelf niks aan kon doen?

  mvg,
  melanie

 21. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Melanie,

  Het klopt inderdaad dat bepaalde kosten rondom de zwangerschap niet onder het eigen risico vallen. Voor de lijst wat wel en niet onder het eigen risico valt wil ik graag verwijzen naar het volgende artikel: http://weblog.independer.nl/zorgverzekeringen/kosten-zwangerschap-eigen-risico/

  Soms krijgt de zorgverzekeraar een rekening van het ziekenhuis zonder dat erbij staat dat het om een zwangerschap gaat. De zorgverzekeraar brengt dan gewoon de kosten in rekening. U kunt dan aangeven bij de zorgverzekeraar wat de reden was voor de zorgkosten zodat de verzekeraar het eventueel van rectificeren.

 22. Rob Stoof schreef op 

  Ik ben cronisch ziek en elk jaar ben ik de eigen bijdragen al halver wege het jaar kwijt. Mijn vraag is er iets aan te doen.

 23. Karol schreef op 

  Goedeavond,

  Mijn vriendin heeft een cronische aangeboren alvleesklier afwijking. Al 30 jaar moet ze elk half jaar voor controle naar het ziekhuis. Nooit is hiervoor eigen risico in rekening gebracht. Vandaag een rekening ontvangen voor een consult in 2016. Is dit onlangs veranderd waardoor het ineens onder eigen risico valt?!

 24. Beste Karol,

  Voor zover bij ons bekend is hier onlangs niets in veranderd. U kunt het beste even telefonisch contact opnemen met de zorgverzekeraar. Zij kunnen u vertellen waarom er eigen risico in rekening is gebracht of dat dit wellicht een fout is geweest.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Is ok. I start wit you so... It is about instinct. Thank you"

Meneer Saratenu uit PUTTEN
2020-02-17, zorgverzekering

"Perfect "

Meneer Bogdan uit HARDENBERG
2020-02-17, zorgverzekering

"Alles is erg overzichtelijk "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, zorgverzekering

"Tevereden ? "

Meneer Bouchkroute uit ROTTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"My name is Przemyslaw Jezierski and the name of my girlfriend is Dorota Trzupek Please make it correct if possible"

Anoniem uit DONGEN
2020-02-16, zorgverzekering

" Heel goede service."

Meneer Stempher uit ARNHEM
2020-02-16, zorgverzekering

"vlotte info & afhandeling"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-02-15, zorgverzekering

"De vergelijkingen met voor en nadelen zijn helder en goed leesbaar. De aanwijzingen voor de te volgen stappen in het proces ook. Prima!"

Anoniem uit ALMERE
2020-02-15, zorgverzekering

"Top service! "

Meneer Bouazzaoui uit POORTUGAAL
2020-02-15, zorgverzekering

"overzichtelijke vergelijking van alle zorgpolissen"

Anoniem uit BORNE
2020-02-14, zorgverzekering

"Ik heb dit aantal sterren gegeven, omdat mijn verzekering nog maar net aangevraagd is. Misschien beter om wat later in het proces om een waardering te vragen? Misschien krijgt Independer dan wel 5 sterren!"

Anoniem uit HANSWEERT
2020-02-13, zorgverzekering

"Because its very helpfully"

Mevrouw Sales Miret uit AMSTERDAM
2020-02-13, zorgverzekering

"."

Mevrouw Vasiliauskaite uit ARNHEM
2020-02-13, zorgverzekering

"A well designed site to navigate alot of options."

Meneer Page uit AMSTERDAM
2020-02-13, zorgverzekering