Zorgverzekering: welke zorgpolissen zijn er en wat zijn de verschillen?
Tip een vriend:

Zorgverzekering: welke zorgpolissen zijn er en wat zijn de verschillen?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, kun je voor je basisverzekering kiezen uit drie zorgpolissen: een naturapolis, een restitutiepolis en een budgetpolis. Tussen deze polissen zitten veel verschillen, zowel in premie als in de keuze voor zorgaanbieders. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen tussen de drie zorgpolissen zijn en welke polis jij het beste kunt kiezen.  

Wat is een naturapolis?

Wanneer je kiest voor een naturapolis, kun je alleen terecht bij zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Dit gaat om ziekenhuizen, maar ook om bijvoorbeeld privéklinieken en fysiotherapeuten. Laat je je behandelen bij een zorgverlener waar jouw zorgverzekeraar geen afspraken mee gemaakt heeft? Dan betaal je een deel van de rekening zelf. Dat kan in sommige gevallen bijna de helft zijn, waardoor de kosten flink kunnen oplopen.

Omdat je bij een naturapolis niet bij alle zorgverleners terechtkunt, betaal je ook een lagere premie voor je zorgverzekering.

Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis ben je vrij om zelf je zorgaanbieder te kiezen. Dat wordt ook wel ‘vrije zorgkeuze’ of ‘vrije artsenkeuze’ genoemd. Jouw zorgverzekeraar hoeft dus niet per se een contract te hebben met de zorgaanbieder waar jij je laat behandelen. Je kunt de rekening declareren bij je zorgverzekeraar. Soms moet je deze wel eerst zelf voorschieten.

Ondanks de vrije zorgkeuze, komt het in sommige situaties voor dat je alsnog een deel van de rekening zelf betaalt. Jouw zorgverzekeraar vergoedt namelijk bij een niet-gecontracteerde zorgverlener maximaal een marktconform bedrag. Wanneer de kosten van jouw behandeling hoger zijn dan dit marktconforme bedrag, betaal je het overige deel zelf. Overigens is dit marktconforme bedrag meestal hoog genoeg om alles vergoed te krijgen.

Omdat je met de restitutiepolis vrije zorgkeuze hebt, is deze polis wel een stuk duurder dan de naturapolis.

Wat is een budgetpolis?

De derde zorgpolis die we in Nederland kennen is de budgetpolis. Ook met een budgetpolis kun je maar bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht. Maar dit zijn er nog een stuk minder dan met een naturapolis. Dat kan dus betekenen dat er bij jou in de buurt geen ziekenhuis is waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Ook moet je met een budgetpolis vaak alles online afhandelen. Herhaalrecepten kun je meestal alleen bij een internetapotheek bestellen.

Welke zorgpolis is voor mij de beste keuze?

Welke zorgpolis voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Wil je zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener je gaat? Dan is een restitutiepolis voor jou het beste. Omdat je die vrije zorgkeuze hebt, betaal je dan wel een hogere premie. Vind je het niet erg dat je niet bij alle zorgverleners terechtkunt? Dan kun je kiezen voor de naturapolis. En vind je het vooral belangrijk dat je weinig premie betaalt? Dan is de budgetpolis een goede keuze. Controleer dan wel of het dichtstbijzijnde gecontracteerde ziekenhuis niet erg ver van je vandaan ligt. Dan kom je niet achteraf voor vervelende verrassingen te staan.

Goed om te weten: soort zorgpolis maakt niet uit bij spoedeisende hulp

Heb je spoedeisende hulp nodig? Dan maakt het niet of je een naturapolis, restitutiepolis of budgetpolis hebt. In een spoedeisend geval wordt je altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, ongeacht of jouw zorgverzekeraar daar een contract mee heeft. De kosten worden volledig vergoed door je zorgverzekering. Wel vallen deze kosten onder het eigen risico.

Zorgpolis en zorgkwaliteit in vergelijking Independer

In onze vergelijking van zorgverzekeringen geven wij altijd aan of jouw gekozen verzekering een budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis is. Ook kun je zien welke ziekenhuizen, klinieken en fysiotherapeuten gecontracteerd zijn bij die zorgverzekeraar, en zie je wat de kwaliteit is van die zorginstellingen.

Wanneer je volledig vrije zorgkeuze hebt, zie je onder het kopje ‘Vrije zorgkeuze’ een vinkje staan. Bij gedeeltelijke vrije zorgkeuze verschijnt hier een kruis, en bij zeer beperkte keuze zie je een geel driehoekje om je te waarschuwen.

 

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-21, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
2020-01-21, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
2020-01-21, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Osinska uit TILBURG
2020-01-19, zorgverzekering

"Gratis tandongevallenverzekering"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-01-18, zorgverzekering

"Makkelijk, duidelijk, snel, binnen een paar minuten gepiept. Makkelijker dan zelf alle websites afgaan. Gratis tandongevallenverzekering is ook een mooie bijkomstigheid."

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-18, zorgverzekering