Zorgverzekering: wie betaalt de kosten van mijn huisarts?
Tip een vriend:

Zorgverzekering: wie betaalt de kosten van mijn huisarts?

De huisarts wordt betaald uit het basispakket van jouw zorgverzekering. Dit geldt voor alle kosten die de huisarts voor jou maakt. Dus voor alle bezoeken die je brengt, maar ook de kosten van alle medische behandelingen die jouw huisarts uitvoert.

Huisarts niet onder eigen risico

Alle behandelingen (met uitzondering van reizigersvaccinaties) die de huisarts uitvoert, worden betaald vanuit de basisverzekering. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. Voor de huisarts hoef je dus nooit zelf te betalen. Als de huisarts medicijnen voorschrijft of jou doorverwijst naar een specialist, gaat dit wel ten koste van je eigen risico. Dit eigen risico is voor 2013 €350,- en wordt in 2014 verhoogd naar €360,-.

Declaraties online te zien

Bij de meeste zorgverzekeraars kan je online zien welke kosten je hebt gedeclareerd. Het kan zijn dat je hier kosten tegenkomt voor jouw huisarts terwijl je daar nog niet bent geweest. Alle huisartsen mogen vier keer per jaar een bedrag van € 14.15 bij jouw zorgverzekeraar declareren. Dit is altijd hetzelfde bedrag; ongeacht of en hoe vaak jij naar de huisarts gaat.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

21 Antwoorden op “Zorgverzekering: wie betaalt de kosten van mijn huisarts?”

  1. Rob Eshuis schreef op 

    Hoe zit het met het Inschrijftarief huisarts ca. €20 per kwartaal
    Salland brengt dit ik rekening bij de eigenrisico.

  2. Beste Rob,

    Het inschrijftarief van een huisarts valt niet onder het eigen risico. Salland mag dit dan ook niet in rekening brengen bij u. Als zij dit wel hebben gedaan, dan is dit onrechtmatig. Ik raad u dan ook aan om contact met ze op te nemen, voor verdere uitleg.

  3. Blossom schreef op 

    Mijn huisarts heeft declaraties ingediend voor kwartaal cardiovasculaire zorg € 41,- 3maal en een maal €45,-
    Hiervoor heb ik geen consult gehad noch is er zorg verricht.
    Wat kan ik doen om dit terug te draaien?

  4. Chantal Klomp (Independer.nl) schreef op 

    Beste Blossom,

    Uiteraard kunt u dit eerst aangeven bij uw huisarts, wellicht heeft hij of zij per abuis een foutje gemaakt. Ook kunt u contact opnemen met de verzekeraar, zij gaan dit dan verder uitzoeken.

  5. Nicole schreef op 

    Komen de M&I’s ten laste van het eigen risico?
    Een ECG wat de huisarts zelf verricht en interpreteert, is bijvoorbeeld een M&I (13005).
    Ook een ECG event recorder valt hieronder (M&I 13011).
    Moet een patient deze onderzoeken zelf betalen uit het eigen risico? Of doet de verzekeraar dit?

  6. Beste Nicole,

    Alle onderzoeken die in het ziekenhuis plaats vinden vallen onder het eigen risico. Als de huisarts een onderzoek zelf doet dan valt dit niet onder het eigen risico.

  7. Roy schreef op 

    Hallo,

    bij mijn vrouw is een spiraaltje ingebracht. Deze moest na een aantal weken worden gecontroleerd bij de huisarts. Dus hebben we een afspraak gemaakt maar toen was er een arts in opleiding die zei dat we dit bij het ziekenhuis moesten doen ( echo maken).
    Achteraf bleek dit niet het geval te zijn en kon de huisarts dit ook zelf doen. Nou zitten we echter met een rekening van € 350,- die betaald moet worden en van het eigen risico afgaat omdat we het dus in het zh hebben laten doen. terwijl dit dus niet nodig was.

    Op wie kunnen wij deze gemaakte kosten nou herhalen ?

    Mvg,

    Roy

  8. Beste Roy,
    Wat een vervelende situatie, ik kan me voorstellen dat je die gemaakte kosten gaat proberen om te verhalen. De zorgverzekeraar zal niets voor u kunnen betekenen. Het enige wat u zou kunnen proberen is contact opnemen met uw huisarts, wellicht kan diegene iets voor u betekenen.

  9. Maaike schreef op 

    Hallo,

    Ik ben 16 jaar. Als ik de huisarts een bezoek zou brengen, zouden de kosten hiervan betaald worden van mijn basisverzekering. Maar omdat deze verzekering ook op naam van mijn ouders staat neem ik aan, zullen zij dan – door middel van de verzekering – toch te weten komen dat ik een bezoek aan de huisarts heb gebracht?

    1. Lisanne schreef op 

      Ik ben 1 jaar en ik zit ook met diezelfde vraag. Want zo kunnen mijn ouders nog steeds zien wat ik daar doe, toch? Maar de dokter heeft zwijgplicht, maar mijn ouders kunnen dit toch alsnog terug zien in hun basisverzekering toch?

  10. Lisanne schreef op 

    17 jaar bedoel ik

  11. Hoi Lisanne en Maaike,

    Dit is inderdaad een lastige situatie. De dokter zal niets over de inhoud van het consult loslaten. De verzekeraar zal ook niets communiceren over het huisartsbezoek. Verzekeraars houden wel bij welke zorgkosten gemaakt zijn. De hoofdverzekerde van de polis kan een overzicht van zorgkosten opvragen bij de verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars is het ook zichtbaar als er is ingelogd op de pagina van de verzekeraar. Er is dus geen garantie dat je bezoek onopgemerkt blijft.

    Als niet naar je huisarts wil, kun je voor sommige soorten consulten bij de GGD terecht. Dit wordt het niet geregistreerd bij de zorgverzekeraar.

  12. Maya schreef op 

    Ik heb nu een rekening gekregen voor consults bij de huisarts die ik in de zomer van 2014 had. Aangezien het ook om consults >20min gaat is het bedrag boven de 200 euro wat ik zou moeten overmaken. Ik snap er niks van. Waarom betaalt mijn verzekering dit niet? Mij werd niet uitgelegd dat ik die kosten zelf zou moeten dragen.
    wat gebeurt als ik het niet overmaak? wat moet ik doen?

  13. Hi Maya,
    De consulten van de huisarts worden uit de basisverzekering vergoed. Ook de consulten van langer dan 20 minuten. Hier betaal je niet je eigen risico over. De consulten kosten je dus niets. Als de huisarts je doorverwijst naar een specialist of als er bloed afgenomen wordt, valt dat wel onder je eigen risico.

    Ik weet niet wat voor rekening je hebt gekregen. Ik raad je daarom aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen wat voor rekening het is. Wie weet kan je de rekening alsnog declareren bij je verzekeraar.

    Als blijkt dat je dit toch moet betalen en je doet dit niet, word je eerst een paar keer herinnerd. Daarna wordt er een incassobureau ingeschakeld. Ik raad je dus af dit te doen.

    Ik hoop dat je er gauw uit komt.

  14. M.van Dijk schreef op 

    Ik heb momenteel geen huisarts bij bezoek wie betaald dan het consult.
    Wordt dat dan toch door de zorgverzekering vergoed.

    Cardio Vasculair Risicomanagement controle geweest mag de huisarts dat wel in rekening brengen ook al ben ik geen patient. Daar is namelijk 35,00 Euro in rekening gebracht
    ook uitbetaald.

    Deze bezoeken zijn op twee verschillende data´s geweest. Bij de zelfde arts.

    Eerste bezoek is consult tot op heden niet in rekening gebracht bij zorgverzekering.

  15. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

    Beste M. van Dijk,

    Een consult bij de huisarts is inderdaad via de basisdekking van de zorgverzekering gedekt.

    U geeft aan dat u momenteel geen huisarts heeft bij wie u staat ingeschreven. Dat kan ook de aanleiding zijn waarom de huisarts de kosten niet direct aan uw zorgverzekeraar declareert.

    Voor informatie over declaraties adviseren wij u rechtstreeks contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

  16. Jacqueline schreef op 

    Ik zie dat mijn huisarts allerlei kosten declareert via mijn zorgverzekering. Maar ik vind het dan wel fijn om te weten wat hij precies declareert en of dat zomaar kan/mag.
    Abonnementstarief (3x) van in totaal: €5,03.
    Inschrijving verzekerden tot 65 jaar niet woonachtig in een opslagwijk €14,72
    Module POH-GGZ per kwartaal per ingeschreven verzekerde €4,25
    Abonnementstar huisarts (module) €0.20

    Bovenstaande declaraties heeft hij ook al twee keer gedaan. één keer in april en één keer in juli.
    Wat houdt het allemaal in en mag dit?

    Groetjes, Jacqueline.

    1. Ruth schreef op 

      Ik was ook op zoek naar hoe dit nu zat. In het linkje van de declaratiecodes dat Dianne Sie plaatste, vind je het antwoord niet. Het blijkt gewoon wettelijk zo te zijn geregeld: “Sinds 2006 mag de huisarts voor alle ingeschreven patiënten een inschrijftarief declareren. Het maakt daarbij niet uit of de patiënt wel of niet van zijn diensten gebruik maakt. Dit systeem is zo opgenomen in het financieringsstelsel gezondheidszorg” (via de website van de Nationale Zorggids).
      Huisarts mag het vier keer per jaar declareren, als ik het goed heb. Het gaat niet van je eigen risico af. Het gaat eigenlijk geheel buiten je om, want ook als je niet bij de huisarts bent geweest, worden deze tarieven gedeclareerd bij de zorgverzekeraars.

  17. Peter schreef op 

    Beste Jacqueline,

    Ben al sinds jaar en dag een patiënt ihkv hoge bloeddruk en slik derhalve hiervoor een tweetal tabletten, maar ik ben ook een patiënt die regelmatig naar de dokter ga voor het meten van mijn bloeddruk. Wat nu blijkt uit de overzichten die ik bekijk via mijn zorgverzekeraar dat ik declaraties zie van mijn dokter die hij per kwartaal indient maar waar ik niet op het spreekuur ben geweest. Dat gaat gezamenlijk met de kwartaal vergoeding die een dokter mag indienen (€ 14,25) voor een patiënt. Steeds staat daarbij een bedrag van
    € 52,50. Ik heb dat al eens een keer doorgegeven aan de zorgverzekeraar maar heeft daar niets mee gedaan. Natuurlijk gun ik iedereen een goed inkomen maar een rekensom leert mij dat; stel de arts heeft 1200 patiënten en hij declareert voor een 600 patiënten op een dergelijke wijze, het een lucratieve bezigheid is 600*€52,50*4 = €120.000,= per jaar waar geen werkzaamheden tegenover staan. Hoezo is onze medische zorg onbetaalbaar geworden.

  18. a.b schreef op 

    Na het lezen van dit artikel en de reacties ben ik begonnen met een opleiding tot huisarts.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"geen"

Anoniem uit BRÜGGEN
2020-02-25, zorgverzekering

"Ik heb zojuist gebeld met de klantenservice. Ik ben daar zeer tevreden geholpen. En al mijn vragen zijn beantwoord. Top!"

Meneer Karssies uit HAAKSBERGEN
2020-02-25, zorgverzekering

"100% kan nooit; er is altijd ruimte voor verbetering."

Anoniem uit HOOGLANDERVEEN
2020-02-25, zorgverzekering

"wat ze aanbieden ziet er goed uit "

Anoniem uit PURMEREND
2020-02-25, zorgverzekering

"IS GOED"

Anoniem uit DEVENTER
2020-02-25, zorgverzekering

"heel overzichtelijk, precies wat ik wil van een vergelijk-site"

Anoniem uit WAALWIJK
2020-02-25, zorgverzekering

"Het is simpel en het werkt perfect "

Meneer Majewski uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-24, zorgverzekering

"Ging gemakkelijk en ben blij met het resultaat, maar snapte niet volledig hoe ik een aanvullende verzekering toe moest voegen. Na even zoeken lukte het toch :)"

Anoniem uit MIDDELSTUM
2020-02-24, zorgverzekering

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
2020-02-24, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-24, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-24, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering