Zwangerschap en zorgverzekering 2015: wat wordt er vergoed?
Tip een vriend:

Zwangerschap en zorgverzekering 2015: wat wordt er vergoed?

Ben je op dit moment zwanger en ga je in 2015 bevallen? Dan is het verstandig om je huidige zorgverzekering eens onder de loep te nemen. Wanneer er een baby op komst is heb je namelijk andere zorgbehoeften. Hierbij kun je denken aan kraamzorg, een bevalling in het ziekenhuis, echo’s en zwangerschapscursussen. Maar welke zorg valt nou precies onder de basisverzekering en voor welke kosten kun je je aanvullend verzekeren?

Vergoeding zwangerschap vanuit de basisverzekering

Verloskundige hulp tijdens de zwangerschap en bevalling wordt door de basisverzekering vergoed. Ook worden de eerste twee echo’s (na 10 weken en na 20 weken) vergoed door de basisverzekering. Als je thuis of met een medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt, betaalt de basisverzekering ook alle kosten die je maakt. De kosten van kraamzorg worden voor een deel vergoed door de basisverzekering. Voor kraamzorg geldt namelijk een eigen bijdrage. Dit is in 2015 € 4,15 per uur. Je kunt je voor deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak

Wil je graag in het ziekenhuis of kraamhotel bevallen (poliklinisch) zonder medische noodzaak? Dan betaal je een wettelijke eigen bijdrage van €316,87 in 2015. De kosten vallen niet onder je basisverzekering, dus je hoeft er geen eigen risico over te betalen. Je kunt je voor deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Aanvullend verzekeren voor zwangerschap

Je kunt je dus aanvullend verzekeren  voor de eigen bijdrage voor kraamzorg en en de eigen bijdrage voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. Een aanvullende verzekering kan daarnaast de volgende zorgkosten vergoeden:

Eigen risico en verloskundige en kraamzorg

Voor verloskundige zorg en kraamzorg geldt geen eigen risico. Ook betaal je voor veel onderzoeken geen eigen risico. Zoals de 20-weken echo of prenataal onderzoek voor vrouwen ouder dan 36 jaar. Je betaalt wel een eigen risico voor alle extra kosten die je maakt, zoals geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek en het gebruik van een ambulance. Lees hier meer over welke kosten wel en niet vallen onder het eigen risico.

Zwangerschap en een zorgverzekering vergelijken

Als je zorgverzekeringen vergelijkt, kun je bij de rubriek ‘Zwangerschap’ aangeven wat je extra vergoed wilt krijgen.  Bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor kraamhulp en/of bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Wij laten je vervolgens alleen zorgverzekeringen zien die aan jouw wensen voldoen.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

11 Antwoorden op “Zwangerschap en zorgverzekering 2015: wat wordt er vergoed?”

 1. Susan schreef op 

  Wat ik bijna nergens terug kan vinden is of het kraambed voor thuis(bevalling) ook vergoed wordt. Kost zo’n 100 euro als je het zelf moet betalen. Waar kan ik dit vinden?

  1. Suzanne van Houten schreef op 

   er kunnen 2 dingen worden verstaan onder het kraambed:
   – een fysiek bed waar je in kunt liggen die op hoogte aan te passen is, zie reactie van independer hieronder.
   – een spreekwoordelijk kraambed, namelijk de verloskundige zorg in de eerste week na de bevalling, ook genoemd kraambed. dit wordt gewoon vergoed onder de verloskundige zorg.
   Er is trouwens geen speciaal bed nodig bij thuisbevallingen. je kunt zelfs beter niet in bed bevallen :)
   groetjes, Suzanne, Verloskundige

 2. Hoi Susan,
  De kosten voor een kraambed worden alleen vergoed als er een medische noodzaak is dat je in een hoog-laag bed bevalt. De verloskundige bepaalt dit en moet dit aanvragen bij een door de zorgverzekeraar gecontracteerde hulpmiddelenleverancier. Het is inderdaad niet makkelijk te vinden. We gaan zorgen dat deze informatie in een artikel komt.

 3. Mar schreef op 

  En curettage na miskraam? Wordt dat vergoed?

 4. Desiree schreef op 

  Hoe zit het met andere echo’s tijdens de zwangerschap? Bij de verloskundige als je bijvoorbeeld door omstandigheden een extra echo krijgt. Of als er op indicatie (bij verloskundige of ziekenhuis) groeiecho’s worden gemaakt, of echo’s ter controle van andere zaken (ligging placenta bijvoorbeeld).

 5. Hoi Desiree,
  Echo’s die zijn voorgeschreven door een huisarts, verloskundige of gynaecoloog worden vergoed. Dit valt ook niet onder het eigen risico.

 6. I Manec schreef op 

  Ik heb geen verzekering , hoeveel moet ik betalen voor een bevaling.

 7. Beste I Manec,

  Wij hebben helaas geen inzage in de kosten van een bevalling in het ziekenhuis als er geen zorgverzekering is. Je kunt dit navragen in het ziekenhuis.

 8. Marion schreef op 

  Na de bevalling van onze dochter wil kon ik niet naar het toilet ik kreeg toen een catheter ik heb dit ca twee weken gebruikt. Nu mijn vraag volgens mijn zorg verzekering is dit niet medisch en word dit niet vergoed. Ik vind dit erg raar want dit is toch een gevolg van de bevalling. de bevalling koste me toch al zoveel en dan moet ik volgens hen dit ook nog betalen. Wat moet ik hier mee?

 9. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Marion,

  Een katheter na een bevalling wordt vaak wel vergoed vanuit de zorgverzekering omdat dit een direct gevolg is van de bevalling. U kunt het beste toch nog een keer met uw zorgverzekeraar contact opnemen om uitleg te vragen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
5 uur geleden, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
10 uur geleden, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering